Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 14-та тема

  • 140 459
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 17
Здравейте момичета, немога да се нагледам на красивите и вкусни питки които правите, големи майсторки сте !

Утре искам да направя една питка, но ще ми е първата и се притеснявам дали ще се справя.
Досега се рових по темичките Ви и се спрях на тази рецепта на stasi76 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=260129.msg14062066#msg14062066
Ще може ли някой да ми обясни как точно замесвате тестото,аз нямам машина за хляб и ще го меся ръчно. На всички рецепти които давате обяснявате как да се оформи питката,но ако може някой да ми обясни как точно да смеся продуктите за да не сгафя нещо. И още , каква мая да ползвам в слуая,суха или от другата ?

# 541
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Таничка, здравей  bouquet!
Ето горе-долу основния алгоритъм - пресяваш си брашното / в някакъв удобен за месен съд - голяма, широка купа или тава/. Правиш "кладенче" в средата /дупка/ и в него поставяш течните продукти - яйца, мляко, вода, айрян, олио/мазнина. Слагаш захар и сол. Ако ще ползваш жива мая/от кубче8 - активираш я предварително - в купичка слагаш маята и заливаш с част от течността, предвидена в рецептата - най-добре вода, която трябва да е топла. Слагаш и захарта там - след няколко минути маята се разтваря и шупва. ако ще ползваш суха мая - можеш пак да я активираш така или направо да я сипеш по ръба на брашното.  Слагаш и нея в кладенчето и започваш да разбъркваш - може първо с вилица, може и направо с пръсти като подхващаш и по малко отбрашното по ръба на кладенчето. така постепенно ще замесиш тестото. Трябва да го месиш докато се оформи хубава, гладка, нелепнеща топка тесто. По принцип тестото се бие/удря в плота при месенето - ако меся на ръка - правя това 100 пъти, не е трудно, не се стряскай от цифрата. Когато текстото е добре измесено, се слага в купа и се покрива с кърпа, за да не хване коричка/аз я навлажнявам и изцеждам добре/. Оставя се на топло да втаса докато удвои обема си. След това го изваждаш, съвсем леко премесваш на набрашнен плот -  добре измесено и втасало има мехури с въздух. Вече си оформяш питката както искаш, подреждаш в намаслена тава и оставяш отново да втаса. След повторното втасване намазваш с жълтък и печеш.
Дано съм била полезна - питай още ако не си разбрала Peace.

# 542
  • Мнения: 17
mari_eta благодаря за подробното обяснение  Hug
Това за биенето 100 пъти го бях чувала, ще се справя надявам се.
Дано ми се получи хубава питка, ще пусна снимки после тук  Simple Smile

# 543
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Разбира се, че ще се справиш Peace.
Моята я мятам да се пече след малко.

# 544
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ТОНИЧКА ....Мариета много хубаво ти е обяснила как и какво да правиш.
Но аз ще ти предложа тази рецепта на Стаси много лесна вкусна и винаги става Peace Има и постъпково показване как да я направиш още по лесно ще ти е Peace
Не е нужно с много яйца да правиш питка за първи път. Peace
Ето я...
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=260129.msg14062066#msg14062066

# 545
  • Мнения: 17
Зиче аз точно нея съм си харесала, даже в по горният ми пост съм пуснала линк .Много добре е обяснено всичко по направата на самата питка, но няма обяснено как да замеся тестото. На мен това ми беше питанката, не че нямам представа ,но се притеснявах как да процедирам с маята, дали да я разтворя в топло мляко или не ?
Скоро правих едни кифлички, и там маята беше суха и в рецептата пишеше да се сложи в сухата смес.

Аз съм повече от страната на сладкарството и най-редовно правя торти, мъфини, разни сладкиши. Напоследък обаче много ми се прииска да завъртя една питка, кифличките ми бяха нещо като проба за месене на тесто, но тя рецептта коренно се различава от тази за питка такаче реших да ви питам преди да започна  Blush

mari_eta да пуснеш снимка като я опечеш  Wink

# 546
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ААА ок защото на мен ми се отвори по горната рецепта и помислих че нея ще правиш Peace
Няма нищо сложно в тестата само да ги усетиш веднъж но тази рецепта винаги става.
 Peace
ЩЕ ЧАКАМЕ СНИМКИ Wink Hug

# 547
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Eто, "чупнете" си докато е топла - да са здрави децата, да бягат надалече болестите, да се роят пчелите, та да напълнят с мед кошерите - днес е Св. Харалампий:





# 548
  • Мнения: 434
Страхотна питка, чупвам си веднага  Grinning
Моята ще я меся довечера   chef

# 549
  • Sofia
  • Мнения: 4 822
Много красива е станала питката ти, mari_eta!
С мед ли е намазана? Адски апетитна!

# 550
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Да, Тари, с мед - по обичая...

# 551
  • София
  • Мнения: 3 249
някои сме на работа...и сме гладни  Rolling Eyes

# 552
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Моля покорно да бъда извинен Blush, ама аз щото сега ще заминавам, та затова рано-рано...

# 553
  • Мнения: 74
mari_eta , просто е приказна!!!!!Невероятна майсторка си!По коя рецепта я прави?

# 554
  • Мнения: 6 792
Tani4ka* ще се справиш  Hug
mari_eta и аз ще си взема ,прекрасно изглежда !
Ето и моето творение от днес ,не съм снимала повече от седмица.
хляб с кисело мляко по тази рецепта http://www.kuharka.ru/talk/kladovka/kulina/7226.html?p=9#message_731125 аз разбира се ползвах обикновено кисело мляко


И да ви питам как ви се стори изказването на всички в сутрешните блокове.За тези които не са гледали една жена от изолирано село обясни че бедстват нямат достъп извън селото до ,лекари и лекарства ,нямат доставки на хляб и се налага да си месят,но като цяло жената искаше само да информира че са затворени ,не се оплакваше че гладуват,но думите на водещия бяха  "Нещо което в градовете не можем да си представим да се замесва хляб", Shocked

Общи условия

Активация на акаунт