Математически турнири - 11

• 108 915
  • 752
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Е, във второкласните имаше подобен въпрос. Не виждам защо да го няма. Трябваше да смятат години. Дъщеря ми е сбъркала този въпрос, ама се беше сетила да прочете кой поред турнир е тази година Twisted Evil

# 316
Момичета, сега погледнах темата за 3-4 клас и останах изнедана от 3. задача, а може би трябва да я нарека трети въпрос.

"3. През коя година се е провел Единадесетият турнир Черноризец Храбър, когато за първи път е включена тема за 3-4 клас?"

И съответно следват изредени възможните години.
Смятате ли, че това трябва да се  включва в едно математическо състезание? Хубаво е да имаш познания за историята на турнира, но да заложиш такъв въпрос в състезателна тема ми се струва прекалено. Наистина съм изнедана и ще ви помоля да кажете вашето мнение. Може би аз пропускам нещо.
Задачата е изчислителна. Тази година (2011 г.) е 20-ти турнир (посочено е в състезателния лист). Просто децата трябва да пресметнат 11-тият турнир, коя година се е провел.

doh Много съм изтрещяла. Разбира се, че е изчислителна. Направо ме е срам, че попитах Embarassed, но аз наистина видях просто въпрос, не задача. Но и затова попитах дали не пропускам нещо.

# 317
  • Sofia
На тази задача и аз отначало се втрещих, но като се загледаш малко виждаш, че по- нагоре са изписали кой турнир поред е в момента. Иначе задачката е елементарна.

# 318
Момичета, сега погледнах темата за 3-4 клас и останах изнедана от 3. задача, а може би трябва да я нарека трети въпрос.

"3. През коя година се е провел Единадесетият турнир Черноризец Храбър, когато за първи път е включена тема за 3-4 клас?"

И съответно следват изредени възможните години.
Смятате ли, че това трябва да се  включва в едно математическо състезание? Хубаво е да имаш познания за историята на турнира, но да заложиш такъв въпрос в състезателна тема ми се струва прекалено. Наистина съм изнедана и ще ви помоля да кажете вашето мнение. Може би аз пропускам нещо.
Задачата е изчислителна. Тази година (2011 г.) е 20-ти турнир (посочено е в състезателния лист). Просто децата трябва да пресметнат 11-тият турнир, коя година се е провел.

doh Много съм изтрещяла. Разбира се, че е изчислителна. Направо ме е срам, че попитах Embarassed, но аз наистина видях просто въпрос, не задача. Но и затова попитах дали не пропускам нещо.

Според мен това е текста който обърква/подвежда/:
"когато за първи път е включена тема за 3-4 клас?"

# 319
# 320
Моля, нека някой който има задачите от "Черноризец Храбър" 2011г., да пусне един линк. Благодаря!

# 321
На тази задача и аз отначало се втрещих, но като се загледаш малко виждаш, че по- нагоре са изписали кой турнир поред е в момента. Иначе задачката е елементарна.
Същата задача я има във 2-ри клас, но при тях е да посочат коя година се е провел 1-вият турнир, което я прави доста по-трудна, отколкото за 4-класниците. Моята щерка не знае, че преди 2000 г. е 1999 г., а и въобще не е погледнала заглавието, където пише, че това е ДВАДЕСЕТИ турнир.
Между другото, 4 задачи от темата за 3-4 клас са и в темата за 2-ри. Това ме кара да подскоча, защото или 3-4 клас е прекалено лесно или 2-ри прекалено трудно! Но, в крайна сметка, никой не ни е завел там насила. Не съм доволна от представянето и на двамата...

# 322
  • София
Единственото успокоително е, че е еднакво за всички деца. А ЧХ явно е висока топка...В което всъщност няма лошо.
Някой знае ли решение на задачата за бензиностанцията за втори клас, ама без заместване с отговорите, защото аз само по този начин успях да я реша.  Embarassed

# 323
  • София
Същата задача я има във 2-ри клас, но при тях е да посочат коя година се е провел 1-вият турнир, което я прави доста по-трудна, отколкото за 4-класниците. Моята щерка не знае, че преди 2000 г. е 1999 г., а и въобще не е погледнала заглавието, където пише, че това е ДВАДЕСЕТИ турнир.
И според мен задачата с преминаване на 2000 година е по-трудна. Още повече че те в училище все още наместват числата до 100. И точно преходът 2000-1999 е объркващ. Иначе синът ми е съобразил, че в заглавието пише кой подред турнир е сега, ама като е видял отговорите с тези девятки и се е отказал да решава.
Отказал се е и от судокуто, което не е трудно, но кой знае защо авторът е решил, че децата си знаят как се решава судоку. Написано е например че във всяка колона трябва да има цифрите от 1 до 4, но колоната е разделена на две и реално в нея има две квадратчета...
На мен лично задачите ми се струват труднички... или поне за втори клас са трудни.
Ето я задача 12.
Селата И, К, Л, М, Н се намират на едно шосе, както е показано на схемата. Между тях са посочени разстоянията в километри.
И___6___К___8___Л___10___М___12___Н
Трябва да се построи бензиностанция. На колко километра от село И трябва да е тя, за да може сборът на разстоянията от всяко от селата до бензиностанцията да е възможно най-малък?
А)14  Б)15  В)16  Г)17  Д)18
Тук ако знаеш приблизително къде трябва да е бензиностанцията задачата е лесна. Аз бих се сетила че ще е между Л и М, ама дете във втори клас трябва да погледне отговорите и от тях да прецени.
А ако на тази задача й сложат и по колко регистрирани автомобила има във всяко село вече отговорът ще е "В селото, чийто кмет е от ГЕРБ".

# 324
  • София
Излезли са и резултатите за Бургас http://itlearning-bg.net/Chernorizec_hrabar2011.aspx

# 325
  • Варна
Здравейте,
Както и очаквах Веско е с 2 сбъркани задачи отново. Направо му се чудя, как успява все нещо да не догледа!!!. Все пак отново е N:1 сред 3-токласниците Hug
Да ви кажа обаче и аз съм прекалено объркан от зад.20 за асансьора newsm78. Разгледах обяснението на Папалечко, но мисля, че такава задача може да се даде на ученици от  техникума за асансьорна техника, а не на деца от 3-4 клас #Cussing out
направо - аз бях изумена от условието - на мен ми трябваше поне 3 пъти да го прочета за да проумея за какво става дума
а за Веско поздравления - това в случая за мен не е недоглеждане, ами престараване от страна на тези които са писали задачите
на мен лично ми е трудно да си представя, че дете на 9, като моето, би могло да е в час с асанс. уредби  Shocked и все пак моето си е 4ертало асанс. и теглилки разни, и хора и е направило опит да я реши Simple Smile

# 326
  • София
Валя, много ми хареса допълнението ти за задачата с бензиностанцията Hug, лично според мен трудничка за 2-ри клас... Благодарение на Иринка (прегръдка за теб), имам информация, че моят Пепи е класиран по средата в НПМГ  /въпреки че в сайта не са излезли резултати, тя е ходила до там/, от което аз съм щастлива, допуснал е техническа грешка при омастиляването на една задача като е нанасял отговорите, други не е решил /вкъщи обаче ги реши ядосан/ и му се е опънала тази с бензиностанцията. Лично според мен тази година задачите са по-лесни, има 2-3, които изискват повече съобразителност и тренинг и разбира се нерешимата 12-та.
mst, моят син беше сложен на последния чин и не е чул, че госпожата е казала, че тази година е двадесети турнир, не се е сетил и да погледне листа отгоре, но бил прочел внимателно инструкциите на първа страница...
Браво на всички дечица, смелчаги са, че се явяват на състезания!  Hug   bouquet

Последна редакция: ср, 02 ное 2011, 13:09 от bi_bi

# 327
  • София
Аз се разходих до НПМГ, да видя поне там резултатите.
Моят син е на първо място за втори клас, поне от явилите се там.
Пише, че на 08.11. ще има награждаване.

# 328
Моля, нека някой който има задачите от "Черноризец Храбър" 2011г., да пусне един линк. Благодаря!

Задачите

# 329
  • София
Нарцис, честито призово постижение!! Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт