Математически турнири - 11

• 110 695
  • 752
  •   1
Отговори
# 225
Моля, помогнете с решение на следната задача: Охлюв изкачва 5-метрово дърво. През деня се изкачва с 2 метра, през нощта слиза с 1 м. На кой ден ще изкачи дървото. Отговорът е: 19. newsm78
На четвъртия ден.

# 226
  • Русе
Моля, помогнете с решение на следната задача: Охлюв изкачва 5-метрово дърво. През деня се изкачва с 2 метра, през нощта слиза с 1 м. На кой ден ще изкачи дървото. Отговорът е: 19. newsm78
провери условието или отговора. с това условие - 4-ти ден - всеки ден се качва с метър, но на четвъртия 2м и е горе, т.е. не слиза повече. Peace

# 227
провери условието или отговора. с това условие - 4-ти ден - всеки ден се качва с метър, но на четвъртия 2м и е горе, т.е. не слиза повече. Peace

Това, че не слиза ми убягна и се чудех защо 4ти ден, мерси. Simple Smile

Все пак интересно как отговорьт може да е 19, нещо сгрешено има.

# 228
  • София
Това задача за кой клас е? Не съм силна в тази област особено, обаче моят отговор е на 5-тия ден... Реално на денонощие изкачва 1 м.  Embarassed Обаче като се замисля, зависи колко часа е ден и колко нощ  newsm78
Такава задача, но с различни числа беше решавал наскоро синът ми в у-ще /втори клас/. Именно тук е уловката. Не е 5, а 4, както е написала и Арт мама. Последния ден слизането не се брои.
DAR22, нещо си объркала условието. /или отговора/

# 229
  • най-шареното място
Какво съм писала не разбрах?
Чета по диагонал, срещнах, върнах, но не видях...

# 230
  • София
Какво съм писала не разбрах?
Чета по диагонал, срещнах, върнах, но не видях...
Писала си верния отговор - 4.  Hug
Извинявам се, аризона е била.

# 231
Момичета, може ли някой да ми обясни задача от ЧХ 2009 г., но така че да я разбере дете 4 клас, което не е учило уравнение с 2 неизвестни.

16 задача - Два молива и 5 тетрадки струват 11 лева, а осем молива и 2 тетрадки струват 8 лева. колко струва един молив и една тетрадка?

# 232
Момичета, може ли някой да ми обясни задача от ЧХ 2009 г., но така че да я разбере дете 4 клас, което не е учило уравнение с 2 неизвестни.

16 задача - Два молива и 5 тетрадки струват 11 лева, а осем молива и 2 тетрадки струват 8 лева. колко струва един молив и една тетрадка?

Това си е типова задача.
Имаме
(1) 8М + 2Т = 8
(2) 2M + 5T = 11

(1) делим на 2 и получаме (3) 4М + 1Т = 4
Събираме (2) и (3) и получаме 6М + +6Т =15. Следователно М+Т = 15/6 = 2.50 лв.

Малки деца, малки проблеми, лесни задачи  Wink. Ще си позволя един съвет - докато можете, проследявайте дали детето разбира типовите задачи от курсовете и не го свиквайте вие да му решавате домашните или конкретните примери.

# 233

Отговор: 2,50 лв.

След като 2 молива и 5 тетрадки са 11 лв, то 4 пъти повече (т.е. 8 молива и 20 тетрадки) са 4 пъти по-скъпи -> 44 лв. От друга старна 8 молива и 2 тетрадки са 8 лв. Разликата в пари между двете купчини е 36 лв, а в предмети - 18 тетрадки (в двете купчини има еднакво количество моливи и разлика идва от тетрадките). Следователно и разликата в парите е продиктувана от разликата в тетрадките или една тетрадка е 2 лв. Като се вземе предвид че:
 (2 тетрадки * 2 лева = 4 лева)  + 8 молива = 8 лв -> 8 молива = 4 лв. - > 1 молив = 0,5 лв.

Или общо 1 молив и тетрадка струват 2,5 лв.

# 234
Благодаря на отзовалите се.

тук трябва май аз мнооого да благодаря, както на отзовалите се, така и на Ейми, която по своя инициатива е издирила благодарение на изпратеното й класиране името на сина ми и успешно е записала децата за турнира !!! newsm20 newsm51

# 235
Obsolete, OK419e, благодаря.
По начина на Obsolete няма да може да я реши, защото все още делят само цели числа.
Начина на OK419e e най-добрия начин за обяснение за дете 4 клас  Simple Smile

# 236
По начина на Obsolete няма да може да я реши, защото все още делят само цели числа.
Ще си позволя да не се съглася напълно. Начинът на Obsolete е по-подходящ. Както тя самата е написала, това е типова задача и ако едно дете ходи по състезания, би трябвало да я познава още от трети клас. Аз познавам деца, които от втори клас използват този начин.
А проблемът с дробите се избягва, като се работи в стотинки. Същото е положението и с мерните единици за дължина и време. Ако детето има съмнение, че резултатът ще е дробно число, нека направо работи с по-малка мерна единица ( например в минути, вместо в часове).

# 237
  • най-шареното място

Тук няма не цели числа, но има левове и стотинки.
Ако запише условието коректно, после се решава много лесно. Точно както е описано.
Опитай и ще видиш, че най-трудната част ще е метода, а левовете няма да са проблем,

Другия дори ми е трудно да го прочета. Обяснявам на по-малко дете.

# 238
Показах и двата варианта. Този на ОК419Е веднага го схвана, дори сам се сети, че 18 тетрадки са 36 лв.
В общи линии го представих така:
8 молива + 2 тетрадки=8 лв.
8 молива + 20 тетрадки=44 лв.
Като зачертае 8-те молива и на двете места, сам се досети, че 18 тетрадки са 36 лв. и съответно 1 тетрадка 2 лв.
Вторият вариант може и да е типов, но определено го затрудни повече.

# 239
  • най-шареното място
реално си ползвала и двата Simple Smile
началото на Obstolete, но с деление, и породължението по другия Simple Smile
Все пак другия остава по-елегантен и оттам и по-сигурен запо-натам.

Общи условия

Активация на акаунт