Киноклуб 3

• 30 258
  • 465
  •   1
Отговори
# 195
Кажете нещо за Джордж и президентската кампания, де  Grinning

# 196
  • в сърцето на един мъж...
Еми аз писах де, ама потънА в Кевин Mr. Green

# 197
   The Ides of March (2011)/ Мартенски дни

Тина накратко е казала всичко най-важно, но ще допълня.
  И на мен ми хареса.  Джордж Клуни и като режисьор не изменя на стила си - елегантен, интелигентен, различен.
  Да, от Стиви би излязъл добър президент. Изучи всички тънкости. Някак много бързо се извърши при него това пребразяване - едва ли не идеалист в началото (разговорът му с Айда ), а накрая - безскрупулен, готов на всякакви сделки...Динозаври като Пол са рядкост, тяхното време е отминало.
  Хубав филм. Цялата тази лъжа и лицемерие можеха да бъдат по-жестоко заклеймени, обаче. По принцип колкото и тояги по продажните политически задници да се ударят, все ще са малко. Но тук умря момичето, всичко се потули, кампанията си продължи с успех....Просто ми се иска някой голям режисьор да го каже в прав текст, ама на всеослушание, пред целия свят - че под марковите им костюми и гримирани физиономии има нещо ужасно уродливо, и то вони....Такъв филм чакам.  Simple Smile

Още снимки :
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 04 фев 2012, 09:21 от Соня.

# 198
Хех, Соне, Майкъл Мур говори открито за такива неща, но скоро не съм чувала за негов филм Thinking
Иначе трудно биха говорили за тези неща, политиката е нещо интересно, важно, видиш ли уж всичко чисто, а под масата е грозно, гадно и вони...

# 199
Хех, Соне, Майкъл Мур говори открито за такива неща, но скоро не съм чувала за негов филм Thinking
Иначе трудно биха говорили за тези неща, политиката е нещо интересно, важно, видиш ли уж всичко чисто, а под масата е грозно, гадно и вони...

Аз затова казвам, че филма не е лош, но е твърде слаб в сравнение с действителните политически събития, особено напоследък. Имаше едно изречение за пясъците на Ирак и Афганистан и това беше.
   Хилъри Клинтън идва утре в България. Сега Иран е на дневен ред. Но това вече ще е материал за следващи филми, които после да си награждават с Оскари.

Сега слушам новините, един коментатор казва : "Хилъри идва у нас за да ни уведоми, че България е в обсега на ракетите на Иран, които биха могли да бъдат с ядрени бойни глави".

Последна редакция: сб, 04 фев 2012, 20:09 от Соня.

# 200
Ми... честито ни... Confused

# 201
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Охх, стига са ни плашили тия американци. Държат света в шах със собствените му страхове. А реално най-голямата опасност са те самите Tired...

# 202
 Sick   Произволното ми предположение за оскарските четки на иранския филм, ще се окаже вярно... жалко...

# 203
   Solyaris (1972)/ Соларис

- След като си преживял тук толкова години, усещаш ли ясно връзката си с живота там ?
- Обичаш крайните въпроси. Боя се, че скоро ще ме попиташ за смисъла на живота.
- Не ме иронизирай.
- Това е банален въпрос. Когато човек е щастлив, смисълът на живота и другите вечни теми не го интересуват. Тези въпроси се задават в края на живота.
- А кога ще настъпи този край, ние не знаем, затова и бързаме.
- А ти не бързай. Най-щастливите хора са тези, които никога не са се интересували от тези проклети въпроси.
- Въпросът е желание да научиш. А за опазване на простите истини са нужни тайни. Тайните на щастието, смъртта, любовта.
- Може и да си прав. Но опитай да не мислиш за това.
- А да мислиш за това е все едно да знаеш деня на смъртта си. Незнанието на този ден на практика ни прави безсмъртни.

Самият Тарковски също обича да си задава "крайните проклети въпроси". Работата е там, че никак не е лесно да говориш на тези теми. Но може да опитаме. Следващият филм е "Жертвоприношение", може да слеем дискусиите.

# 204
Изгледах го. Много мразя да си прекъсвам филма и да го гледам на пресекулки в продължение на 3 дена да речем. За съжаление, така ми се получи със Соларис Това ми открадна от усещането, определено. А и факта че не съм чела книгата също ми попречи.
   Има книги, които просто са трудни за филмиране, това е.
През цялото време ми стоеше чувството за непълност, сякаш бях пропуснала нещо.
  Вие чели ли сте книгата?

Ларс направо си снима като Тарковски.

Соня, картината в библиотеката на станцията не беше ли като тази от Меланхолия? Там цялата стена с няколкото картини ми напомняше на момента с картините от Меланхолия.

Соларис е база за много научинофантастични филми. Event horizon лежи на същата идея, оживелите ни страхове....

# 205
Тарковски май ще ни задържи при себе си дълго... Simple Smile

Книгата съм чела много отдавна, трябва да и хвърля отново едно око.
по спомени Океанът на Соларис много ме беше впечатлил - едно заради цвета си, друго, че Лем го описва като живо същество с разум.

Интересен е изборът на Тарковски за филмиране на фантастика - "Пикник край пътя" и "Соларис"... Все текстове, които отиват малко отвъд научната фантастика.
Докато гледах кадри от "Соларис" си мислех, за течащата вода като мотив при Тарковски. почти навсякъде я има. Може да се тълкува как ли не - и като чисто физическа среда за зараждащ се живот, и като сила, която с постоянството си променя всяка форма.

Интересно би било и едно сравнение евентуално с версията на Содърбърг.
Май беше един от първите филми, в които Клуни започна да дава заявка за нещо повече от добре изглеждащ метросексуал Simple Smile

# 206
Жервоприношение. Ако не си чел нищо за филма, ако ти го пуснат без началните надписи ще заложиш главата си, че гледаш Бергман.  Това е целял Тарковски и го е постигнал на 100%.
Тарковски следва Бергман, Ларс ФТ следва Тарковски... навързали/омотали са се като свински черва.
  Той (Тарковски) ще се окаже най-претенциозния от тримата, обаче. Поне с този филм. Много абстрактен.
 Пощальонът велик!

Хареса ми как доста от сцените стояха като камерна пиеса.
 По филми като този е трудно да изложиш мислите си. Много ти задръстват мозъка... Но пък казват, че филм, който е труден да се разкаже или обсъди е много добър...

# 207
Оператора не е ли на Бергман в случая?
първата ми мисъл пи първите кадри беше точно тази - "бе, аз да не гледам Бепгман?"
След това взех да мисля дори дали не е снимано по Бергмановите острови Simple Smile

Много е трудно при Тарковски да си изложиш мислите спретнато и подредено, защото детайлите във всеки кадър са твърде много и всеки си има свмоя символика и значение.
Аз понеже още цикля на "Соларис" - сцената с картините на Брьогел (ако е той де) на стената, музиката (Бах?), отраженията в огледала и повърхности, този дъжд, дето се лее навсякъде...
изобщо.... човек сигурно дисертация може да напише върху образният и символен език Simple Smile

# 208
Оператора не е ли на Бергман в случая?
Е.  Grinning
 Оператора, шведския език, снимал бил на остров близо до Форьо.(Не му дали да снима на Форьо, инак е напъвал за там)...

# 209
"Жертвоприношение" е едно истинско произведение на изкуството. Не съм го гледала от 10-15 години, а имаше период в живота ми, в който го гледах почти през месец. Този филм и "Аризонска мечта" може би съм гледала най-много пъти, над 10 и двата филма.
Подсещате ме да си го сваля и да го гледам пак.
Помня, че имаше и един документален филм след "Жертвоприношение", които беше чудесен потрет на Тарковски За този филм говоря
п.п. Личното ми мнение е, че "Дони Дарко" е доста вдъхновен от "Жертвоприношение"

Общи условия

Активация на акаунт