Майчинството счетоводно - 44

• 36 921
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте,
може ли да ми помогне някой като ми каже как се решава следния казус - моя позната има бебе на 7м. В момента иска да се върне на работа, но да прехвърли майчинството си на майка си. Може ли да го направи сега, при положение, че в момента всъщност е в болнични, а не в отпуск за гледане на дете? И ако не може към настоящия момент, ако сега се върне на работа, когато детето стане на 1г., ще може ли да го прехвърли на майка си?

# 106
  • Пловдив
Здравейте,
може ли да ми помогне някой като ми каже как се решава следния казус - моя позната има бебе на 7м. В момента иска да се върне на работа, но да прехвърли майчинството си на майка си-не може на майка си.може на бащата.ако той не иска,тя ще работи,но няма да взима нищо за детето докато не изтекат 410 те дни. Може ли да го направи сега, при положение, че в момента всъщност е в болнични, а не в отпуск за гледане на дете? И ако не може към настоящия момент, ако сега се върне на работа, когато детето стане на 1г., ще може ли да го прехвърли на майка си?-да,като изтекат 410 те дни може да го прехвърли на бабата.бабата трябва да работи или да е по програмата отново на работа.

# 107
А аз съм на трудов договор с изпитателен срок 6 месеца(които приключват на 26.11).Бременна съм в 7-ма Г.С. и терминът ми е на 7.06.2011.И тъй като ме е страх да ме съкратят мога ли да изляза в болничен от 24.11 примерно? А колко ще е като сума болничният ми-осигуряват ме на 400лв.? А майчинството?Предварително благодаря Simple Smile

# 108
 wavey

Преди време бях питала за майчинството при самоосигуряващи се лица, когато имат разлика между осигурителния доход, на който внасят осигуровки и този, който е по ГДД. Поради различните мнения и по Ваш съвет отправих питане до НОИ - на мейл - още нямам отговор, затова отидох на място да питам. Като изключим киселата физиономия ми отговориха следното - ако осигуровките са внасяни до 10-то число НОИ изплащат болничния и майчинството на база посочения осигурителен доход и не ги интересува ГДД. НАП били контролен орган, който извършва ревизия /туй не ми стана ясно  newsm78 при положение че осигурителната книжка се заверява от НОИ, не от НАП/ и тях да съм питала. Та се разходих и до НАП като там ми казаха че за тях е меродавен посочения осигурителен доход, на който са внесени осигуровките.
Общото ми впечатление е, че и в тези институции не са много наясно. Паживьом, увидим.

Изписах всичко това с идеята ако е полезно на някой да го има предвид.   bouquet   

# 109
Здравейте, бих искала да ви попитам следното:  на 15 ноември трябва да изляза в 45 дневен болничен преди раждане, заплатите във фирмата  се изплащат на 1-во число  следващо месеца, т.е. заплатите за ноември ще се изплащат на 1 декември, тогава ще се подадат и необходимите документи за моя болничен. Въпроса ми е кога трябва да ми бъде изплатен 45 дневния болничен? Благодаря предварително   bouquet

# 110
  • София
Здравейте, имам въпрос, касаещ втората година от майчинството, и друг път сте ми помагали, надявам се и сега да е така  Hug

Детето ми навършва 2 години през януари 2012, от края на септември ходи на ясла и съм прекъснала майчинството си, в момента ползвам платен отпуск. От няколко дни обаче имам и втори трудов договор, на половин хорариум в едно училище. Понеже се очертава да напусна първата си работа (дори не знам дали да си пускам цялата отпуска за двете години, защото така или иначе няма да ми я платят), ако това стане преди януари, трябва ли в училището наново да попълвам прил. 4 и 12 мисля, че бяха (за 120-те лева)?

И още един въпрос - ако не ползвам целия си отпуск от 2011 във фирмата по първия договор, може ли да се прехвърли при втория работодател? И договорът там трябва ли да се променя, примерно да стане основен - не знам има ли значение.

Сърдечно благодаря предварително за отделеното време   bouquet

# 111
Здравейте, бих искала да ви попитам следното:  на 15 ноември трябва да изляза в 45 дневен болничен преди раждане, заплатите във фирмата  се изплащат на 1-во число  следващо месеца, т.е. заплатите за ноември ще се изплащат на 1 декември, тогава ще се подадат и необходимите документи за моя болничен. Въпроса ми е кога трябва да ми бъде изплатен 45 дневния болничен? Благодаря предварително   bouquet

До 15 раб. дни след представянето му в НОИ ако няма някакви грешки за коригиране.

Здравейте, имам въпрос, касаещ втората година от майчинството, и друг път сте ми помагали, надявам се и сега да е така  Hug

Детето ми навършва 2 години през януари 2012, от края на септември ходи на ясла и съм прекъснала майчинството си, в момента ползвам платен отпуск. От няколко дни обаче имам и втори трудов договор, на половин хорариум в едно училище. Понеже се очертава да напусна първата си работа (дори не знам дали да си пускам цялата отпуска за двете години, защото така или иначе няма да ми я платят), ако това стане преди януари, трябва ли в училището наново да попълвам прил. 4 и 12 мисля, че бяха (за 120-те лева)? Да - приложение4 в старата фирма и приложение 12 в новата.

И още един въпрос - ако не ползвам целия си отпуск от 2011 във фирмата по първия договор, може ли да се прехвърли при втория работодател? И договорът там трябва ли да се променя, примерно да стане основен - не знам има ли значение. Отпуска не може да се прехвърля. Трябва да Ви го изплатят. След като останете на един договор няма значение дали е основен или допълнителен.

Сърдечно благодаря предварително за отделеното време   bouquet

# 112
ЗДравейте на вси4ки! Имам сериозен проблем и никаква информация към него.Много моля някоя от вас,която е компетентна да ми помогне.Бременна съм в 7ми месец ,но имам 5-6месеца трудов стаж,.защото трудовият договор на който съм в момента ми е на 4часа.
Питането ми е дали мога да си доплатя някакви вноски,за да имам 12 месеца трудов стаж?Ако някой може да ми отговори дали е възможно и по какъв начин ще съм му благодарна!  Peace Praynig

# 113
  • sofia
 Здравейте, моето питане:
 Майчинството ми изтече - детето тръгна на ясла. Не искам да се връщам във фирмата, а  и тя е в несъстоятелност. Как и по кой член могат да ме съкратят така, че да е най- изгодно за мен? От фирмата ми предлагат да ме назначат в друга тяхна фирма на изпитателен срок и след това да ме съкратят, но трябва да знам пак по кой член ще стане това, за да взема максимума от БТ. Ако ме разбирате, моля да ме посъветвате.

Имам стаж повече от 10 (около 12, но не съм сигурна точно) години, на добра заплата.

Благодаря предварително.

# 114
  • В полите на Пирин планина
ЗДравейте на вси4ки! Имам сериозен проблем и никаква информация към него.Много моля някоя от вас,която е компетентна да ми помогне.Бременна съм в 7ми месец ,но имам 5-6месеца трудов стаж,.защото трудовият договор на който съм в момента ми е на 4часа.
Питането ми е дали мога да си доплатя някакви вноски,за да имам 12 месеца трудов стаж?Ако някой може да ми отговори дали е възможно и по какъв начин ще съм му благодарна!  Peace Praynig

Не може да се доплаща стаж със задна дата. Можеш да набереш изискуемия стаж и тогава да започнеш да получаваш обезщетение. Времето в болничен за бременност и раждане също важи за стаж. Ако доходът на член от семейството не надвишава 350 лева можеш да получаваш социално майчинство до момента, в който придобиеш право на такова, а също и да получиш еднократна помощ за бременност.

Подробности има в първия пост на темата.

Здравейте, моето питане:
 Майчинството ми изтече - детето тръгна на ясла. Не искам да се връщам във фирмата, а  и тя е в несъстоятелност. Как и по кой член могат да ме съкратят така, че да е най- изгодно за мен? От фирмата ми предлагат да ме назначат в друга тяхна фирма на изпитателен срок и след това да ме съкратят, но трябва да знам пак по кой член ще стане това, за да взема максимума от БТ. Ако ме разбирате, моля да ме посъветвате.

Имам стаж повече от 10 (около 12, но не съм сигурна точно) години, на добра заплата.

Благодаря предварително.

Най-изгодно е по чл. 328 и някоя от точките. Но само по т.1 не се изисква разрешение от ИТ, а по другите трябва работодателя да получи такова, защото си майка на дете до 3 год. възраст.
Друг вариант е работодателят да те освободи по своя инициатива срещу обезщетение.

Последна редакция: нд, 16 окт 2011, 14:53 от Boten Mary

# 115
Lady Brinne ,Много благодаря за отговора!!!  Hug Много жалко за мен  Sad ooooh! Успехи на всички !   bouquet

# 116
  • sofia
Lady Brinne, благодаря за бързия отговор.   bouquet
Нещо не ми се иска да се заяждам и да си създавам отрицателни емоции. За сега  казват, че ще ми съдействат .

# 117
Момичета по кои член да настоявам да ме освободят от работа за да има по добри условия в бюрото по труда ?
и по точно.
Ако е по взаимно съгласие, какво ми се полага ?
Ако ме съкратят, поради намаление на разходите?
И ако има и други варианта.......

# 118
Zdraveite mami  Hug Iskam da vi pitam,ako si plashtam sama zdravnite osigurovki shte moga li da polucha tezi 150lv. pomosht pri bremennost zashtoto nqmam nito 1 den trudov staj v BG?Izvinete che ne pisha na kirilica,no nqmam programata na laptopa mi Tired

----------
Моля, пишете на кирилица.

Последна редакция: нд, 16 окт 2011, 14:54 от Boten Mary

# 119
  • Добрич
Момичета пак имам едно питане:
През септември излязох в 45дневния болничен. Имам 11работни дни и 9дни болничен. Направих справка в сайта на НОИ и пише "Дни в осигуряване /раб.дни/: -20"  

-Не би ли трябвало само работните дни да са отбелязани там?
-В справките за болнични все още не е записан болничния ми (от 17.09) дали още не е обновено,или не е занесен?
-А и осигурителния доход е 266лв, а не както през предходните месеци 380лв-така ли трябва?

Ето това имах предвид: http://prikachi.com/images/353/3934353J.jpg

Последна редакция: пн, 17 окт 2011, 14:26 от Sneakers

Общи условия

Активация на акаунт