Майчинството счетоводно - 44

• 36 975
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте!Бихте ли ми казали за колко време горе долу превеждат еднократната помощ от Социални тази която за второ дете е 600лв.?Благодаря предварително!

превеждат я в месеца,последващ подавенето на молбата-след 15 то число

Подала съм на 13.10. ,кога в такъв случай да очаквам ,че нещо не ми стана ясно.

# 151
  • Пловдив
малко тъпичко , но все пак т.е. до първата година не, но през втората година на майчинските може

да,точно така

ами бъди оптимист-можеше да те отрежат и първата година  Wink

Подала съм на 13.10. ,кога в такъв случай да очаквам ,че нещо не ми стана ясно.

след 15 ти ноември

# 152
Съжалявам, че пак повдигам въпроса, но... Sad

Цитат
Цитат
Цитат на: Jane Doe в Четв., 06 Окт. 2011, 22:24
Момичета, опасявам се, че този въпрос е бил задаван вече, но не успях да го открия...

Ако съм на изпитателен срок - 6 месеца, който трябва да изтече ноември, но примерно един месец сумарно съм била в болнични - могат ли от фирмата да ми удължат изпитателния срок?

И на таткото полагат ли му се 15 дни бащинство след като се роди бебо по нашето законодателство? И ако да, къде мога да го намеря това черно на бяло?

Мерси предварително

Срока на изпитване се увеличава с ползването на отпуск - платен или неплатен. Болничният е вид отпуск.

Бащата има право на 15 дни отпуск по чл.163 ал.7 от КТ след изписването на детето от родилния дом. Отпеска е в календарни дни

Въпросната алинея гласи:

Цитат
7) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) През време на отпуска по предходните алинеи на работничката или служителката се изплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. При определяне размера на отпуска се вземат предвид живите деца, родени или осиновени от майката, която ползува отпуска.

Прочетох частта за Отпуск поради бременност, раждане и осиновяване, но не намерих нищо за таткото. Прочетох и за отглеждане на дете, но и там нищо. Много ще съм признателна, ако ми помогнете отново  Peace

Ако на някой му изскочи в ума и къде се намира в КТ частта за изпитателния срок и болничния, направо ще сте златни  Hug

# 153
  • Пловдив
Jane Doe

КТ

Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 02.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)

(3) Когато поради неточно предвиждане на здравните органи раждането стане преди изтичане на 45 дни от започване ползуването на отпуска, остатъкът до 45 дни се ползува след раждането.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато детето е родено мъртво, почине или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на отпуск до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден този отпуск се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичане на срока по ал. 1 този отпуск се заплаща като отпуск за бременност и раждане.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато детето бъде дадено за осиновяване, бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, отпускът по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилагат изречения 2 и 3 на предходната алинея.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Работничка или служителка, която осинови дете, има право на отпуск по ал. 1 в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичане срока на полагащия се отпуск за раждане.

(7) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.

(Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 02.01.2009 г.) Със съгласието на майката (осиновителката) след навършване на 6-месечна възраст на детето бащата (осиновителят) може да ползва вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни.

(9) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) За времето, през което бащата (осиновителят) ползва отпуск по ал. 8, отпускът на майката се прекъсва.

(10) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 7, изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г., доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г.) През време на отпуска по ал. 1 - 9 на лицата се изплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползва отпускът, се признава за трудов стаж.

(11) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., предишна ал. 8 - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 се определят с наредба на Министерския съвет.

от тук
http://www.evristika.eu/normativni/%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%B … B4%D0%B0-2011.htm
ти четеш нещо старо

# 154
Ау супер, мерси  Hug

Каквото гугъл покаже, като не знам къде да търся...  Embarassed

# 155
  • София

(7) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.
от тук
Да се включа и аз с едно питане. Какви документи и къде трябва да представи таткото , за да ползва този отпуск? Той се изплаща от работодателя или от НОИ? Работодателя има ли право да откаже такъв отпуск? Предполагам става въпрос за 15 календарни дни, а не 15 работни

# 156
В момента получавам 50% от майчинството като работеща майка–до 02.2012. От 01.09.2011г МРЗ се промени на 270лв. Преводът за септември ми е 120лв според старата МРЗ. Не трябва ли да се промени и плащането от септември на 135лв? Ако е така къде трябва да се обадя за промяна? Благодаря за отговорите!

# 157
  • Пловдив
В момента получавам 50% от майчинството като работеща майка–до 02.2012. От 01.09.2011г МРЗ се промени на 270лв. Преводът за септември ми е 120лв според старата МРЗ. Не трябва ли да се промени и плащането от септември на 135лв? Ако е така къде трябва да се обадя за промяна? Благодаря за отговорите!

не,точно 120 лв трябва да е,защото възнаграждението втората година не е вдигнато,а си остана 240 лв.не е обвързано с МРЗ

Да се включа и аз с едно питане. Какви документи и къде трябва да представи таткото , за да ползва този отпуск?
1. Заповед за разрешаване на отпуска от работодателя.
2. Документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето
3. Декларация за изплащане на обезщетението-приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.Ако от 2007 г насам е ползвал болнични,не трябва да го попълва отново.
4.Приложение 13

Приложенията изтегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6
принципно работодателят ги подготвя и ще даде да попълни каквото трябва бащата.работодателят ги носи в нои
 Той се изплаща от работодателя или от НОИ?от НОИ.бащата трябва да има 12 м осигурителен стаж през целия си живот с вноски за фонд ОЗМ Работодателя има ли право да откаже такъв отпуск? не Предполагам става въпрос за 15 календарни дни, а не 15 работни-да,календарни

Последна редакция: вт, 18 окт 2011, 10:38 от Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥

# 158
Относно 15 дни , които се полагат на бащата при раждане намирам това.
Чл. 45а. (Нов - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) (1) Отпускът при раждане на дете по чл. 163, ал. 7 от КТ се ползва въз основа на писмено заявление на бащата. Към заявлението се прилагат копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.
Какво е това заявление от бащата и от къде се взима тази декларация от бащата и майката?

# 159
  • Пловдив
Относно 15 дни , които се полагат на бащата при раждане намирам това.
Чл. 45а. (Нов - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) (1) Отпускът при раждане на дете по чл. 163, ал. 7 от КТ се ползва въз основа на писмено заявление на бащата. Към заявлението се прилагат копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.
Какво е това заявление от бащата и от къде се взима тази декларация от бащата и майката?

нямате брак и ще попълвате тази декларация,че бащата е припознал детето и че живеете в едно домакинство ???

иначе за родителите в брак документите са в горния пост
за тези без брак-към горното добавят декларацията.мисля,че трябва да е нотариално заверена.но не съм сигурна

# 160
  • София
Здравейте, бих искала да попитам възможно ли е да посоча банкова сметка на друго лице за превеждане на обезщетенията за майчинство? Тоест аз да не съм титуляр на сметката, но да декларирам, че искам сумата да се превежда по нея? Благодаря предварително.

# 161
Не пише да е нотариално заверена ,но къде мога да видя как се пише такава декларация?
И какво представлява това заявление?

Последна редакция: вт, 18 окт 2011, 10:52 от Marisol

# 162
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, бих искала да попитам възможно ли е да посоча банкова сметка на друго лице за превеждане на обезщетенията за майчинство? Тоест аз да не съм титуляр на сметката, но да декларирам, че искам сумата да се превежда по нея? Благодаря предварително.

Не, трябва да е лична - може депозитна, разплащателна.

# 163
добър ден
имам няколко въпроса и се надявам че ще има кой да ми помогне..............благодаря ви много предварително

1. Детето ми тръгва на ясла - от понеделник - ще получавам ли майчинство от тук нататък до навършването на 2 годинки на малката ?
2. След като е тръгнало на ясла - трябва ли да се връщам веднага на работа - в смисъл прекратява ли ми се тази отпуска за гледане на детето ?
3. Натрупаните отпуски по време на бременността -  задължена ли съм ги да ги ползвам и кой ми ги плаща и по колко ?
благодаря ви

# 164
  • София-Младост
добър ден
имам няколко въпроса и се надявам че ще има кой да ми помогне..............благодаря ви много предварително

1. Детето ми тръгва на ясла - от понеделник - ще получавам ли майчинство от тук нататък до навършването на 2 годинки на малката ?
2. След като е тръгнало на ясла - трябва ли да се връщам веднага на работа - в смисъл прекратява ли ми се тази отпуска за гледане на детето ?
3. Натрупаните отпуски по време на бременността -  задължена ли съм ги да ги ползвам и кой ми ги плаща и по колко ?
благодаря ви
1.Да, ако си подадете прил.4 ще получавате 50% от обезщетението
2. Тя не се прекратява автоматично, просто нямате право на този отпуск, ако детето тръгне на ясла. Връщате се на работа и в тридневен срок подавате прил.12. Може също да ползвате и натрупан отпуск.
3.Ако е платен отпуска се плаща от работодателя. Хубаво е за старите периоди да изчистите натрупаният отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт