Майчинството счетоводно - 44

• 37 012
  • 738
  •   1
Отговори
# 30
Извинете ме,ако е трябвало сама да си дам отговори на въпросите четейки информацията по-горе,но не можах всичко да изчета,а някои неща които прочетох не ги разбрах съвсем,правната терминология ми е безкрайно далечна  newsm78
Студентка съм,юни завършвам,терминът ми е началото на април.В една друга тема на бг-мамма прочетох,че мога да започна работа няколко месеца преди 45дневния болничен,тогава за предните месеци в които не съм работила,ще ми се изплаща майчинство на база минимална работна заплата.Но трябва ли да съм била регистрирана като безработна?
И още нещо,по-горе прочетох че от 2009 студентките,взимащи еднократната помощ нямат право на майчинство,но май ако трябва да избирам по-изгодно (за по-дълго от 12 месеца) е майчинството?И все пак,някои знае ли някоя вратичка? Embarassed

имаш ли осигурителен стаж през живота си?трябва да имаш 12 м осиг стаж и да работиш,за да получаваш мачйинство две години.ако не работиш и дохода на човек ви е равен или по-малък от 350 лв бруто имаш право на социално майчинство 1,помощ за бременност 150 лв 2.Успоредно с едно от тези две неща ще вземеш и помощта за студенти 3,ако си редовна студентка.не трябва да избираш помощ да студенти или майчинство
хубаво щеше да е да беше започнала фиктивно работа като си разбрала,че си бременна,за да може по-бързо да натрупаш стажа.може и сега да започнеш да се осигуряваш.ще започнат да ти изплащат обезщетение като направиш стажа.дотогава-социал майчинство,ако отговаряш на условията за доход.
има също детски и помощ за раждане.за тези две неща +неща 1,2 и 3 подаваш и питаш в социалните

[/quote]

Не съм сигурна колко ми е стажа,но едва ли има 7 месеца,за да може с предстоящите 5 да станат 12  Sad  Ще ходя до НОИ да проверя,да знам има ли смисъл.
Благодаря много за информацията,да задам още един въпрос,ако аз не вземам майчинство,може ли бащата да взема и как точно стои въпросът?

# 31
  • Sofia
Благодаря отново! Работодателя няма против.

# 32
Здравейте!
Доста изчетах  от темите,но не намирам точно отговор на моят казус.
Родих на 15.09.2011г. и искам да започна работа на 01.03.2012г. и то на ново място,а не да се върна на старата си месторабота.Питането ми е дали мога да прехвърля майчинските на майка ми,която е трудово осигурена преди навършване на 6 месечна възраст на детето или след 6 месечна,но преди навършване на една годинка на детето?Също така какви документи трябва да подам в фирмата,в която съм работила и съм се осигурявала преди да излезна в майчински и кой ще плаща месечните осигуровки от 25лв и някакви стотинки ,които се плащат от работодателя докато аз съм в майчински?
Благодаря ви предварително!

# 33
  • Пловдив
Здравейте!
Родих на 15.09.2011г. и искам да започна работа на 01.03.2012г. и то на ново място,а не да се върна на старата си месторабота.Питането ми е дали мога да прехвърля майчинските на майка ми,която е трудово осигурена преди навършване на 6 месечна възраст на детето не или след 6 месечна,но преди навършване на една годинка на детето? не,на майка ти не може.след 6 я месеца на бебето може на бащата.на майка ти може след края на 410 те дни.ако започнеш работа през март,ще получаваш само заплата и губиш обезщетението за бременност и раждане.след 6 я месец може да го прехвърлиш на бащата  Също така какви документи трябва да подам в фирмата,в която съм работила и съм се осигурявала преди да излезна в майчински и кой ще плаща месечните осигуровки от 25лв и някакви стотинки ,които се плащат от работодателя докато аз съм в майчински?-старото място нали го напускаш?

# 34
Момичета, как се подават декл. обр 1 и 6 ? Месец за месец или месец за предходния?  newsm78

# 35
Цитат на: vanya1983 в Вт., 11 Окт. 2011, 17:23
Здравейте!
Родих на 15.09.2011г. и искам да започна работа на 01.03.2012г. и то на ново място,а не да се върна на старата си месторабота.Питането ми е дали мога да прехвърля майчинските на майка ми,която е трудово осигурена преди навършване на 6 месечна възраст на детето не или след 6 месечна,но преди навършване на една годинка на детето? не,на майка ти не може.след 6 я месеца на бебето може на бащата.на майка ти може след края на 410 те дни.ако започнеш работа през март,ще получаваш само заплата и губиш обезщетението за бременност и раждане.след 6 я месец може да го прехвърлиш на бащата  Също така какви документи трябва да подам в фирмата,в която съм работила и съм се осигурявала преди да излезна в майчински и кой ще плаща месечните осигуровки от 25лв и някакви стотинки ,които се плащат от работодателя докато аз съм в майчински?-старото място нали го напускаш?-Да напускам го,но ако прехвърля майчинските на бащата неговата фирма ли ще поема усигуровките,които е необходимо месечно да се превеждат за да получава той сумата?Дали ще са съгласни работодателите му да поемат тази част?

# 36
  • Пловдив
vanya1983 ,ако бащата поеме обезщетението за бр и раждане,неговия работодател трябва да поема здравните 20.16 лв.ако това им е проблема,може вие да ги плащате

# 37
Момичета, как се подават декл. обр 1 и 6 ? Месец за месец или месец за предходния?  newsm78
Самоосигуряващите се лица подават декларация обр. 1 до 10-то число на месеца за предходния. Декларация обр.1 и обр. 6 за работници и служители се подава след внасяне на осигуровки за съответния месец. До края на месеца по Наредба са длъжни да подадат за предходния.

# 38
  • София
Здравейте,
имам един въпрос.
При положение, че болничният ми застъпва месеците август и септември, а имам платени осигуровки за август до момента (септемврийските ще бъдат внесени на 20.10, когато се превеждат и заплатите за месеца), ще ми изплатят ли сега от НОИ дните за август, а следващия месец и за септември или ще се чака да бъдат внесени и септемврийските и чак тогава- целия болничен? Едно време при подобно положение си се плащаха на 2 пъти, но сега не знам как е...
Мерси  bouquet

# 39
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
имам един въпрос.
При положение, че болничният ми застъпва месеците август и септември, а имам платени осигуровки за август до момента (септемврийските ще бъдат внесени на 20.10, когато се превеждат и заплатите за месеца), ще ми изплатят ли сега от НОИ дните за август, а следващия месец и за септември или ще се чака да бъдат внесени и септемврийските и чак тогава- целия болничен? Едно време при подобно положение си се плащаха на 2 пъти, но сега не знам как е...
Мерси  bouquet

Изплаща се на два пъти. За септември, след като се внесат осигуровките и данните за обр. 1.

# 40
  • София
Благодаря ти много Hug
Защото е представен на 28.09 от работодателя, статусът е- обработва се в момента, но плащане още няма. Май ще трябва да изчакам да си изтекат 15те работни дни от 28.09...

# 41
Благодаря ти много Hug
Защото е представен на 28.09 от работодателя, статусът е- обработва се в момента, но плащане още няма. Май ще трябва да изчакам да си изтекат 15те работни дни от 28.09...

Срокът за изплащане е 15 работни дни, т.е. до 19.10.2011

# 42
Здравейте.
Ще ви бъда благодарна ако ми помогнете.Моят случай е следният.Досега съм ползвала 53 дни болничен-първичен за 23 дни издаден на 30.07 до 22.08,който ми беше продължен с 30 дни от следящия ме АГ чрез ЛКК до 21.09.От 21.09 се върнах на работа но се разболях и вчера ЛЛ ми отказа болничен с мотив,че съм надхвърлила 40 дни за календарната година и трябва да ида на ЛКК.Издаде ми направление за гинеколог,за да ме препрати на ЛКК.Днес отидох при следящият ме гинеколог,който работи към поликлиника към чието ЛКК се водя и аз.Оказа се,че единият от членовете на комисията е в отпуск и комисията не функционира.Личната ме препрати към друга поликлиника,там гинекологът на кабинет ми издаде първичен болничен за 14 дни.Притеснявам се дали НОИ няма да ми върне този болничен заради това,че не е издаден от ЛКК.Дано въпросът ми е за тук.Благодаря ви предварително. Peace

# 43
Здравейте.
Ще ви бъда благодарна ако ми помогнете.Моят случай е следният.Досега съм ползвала 53 дни болничен-първичен за 23 дни издаден на 30.07 до 22.08,който ми беше продължен с 30 дни от следящия ме АГ чрез ЛКК до 21.09.От 21.09 се върнах на работа но се разболях и вчера ЛЛ ми отказа болничен с мотив,че съм надхвърлила 40 дни за календарната година и трябва да ида на ЛКК.Издаде ми направление за гинеколог,за да ме препрати на ЛКК.Днес отидох при следящият ме гинеколог,който работи към поликлиника към чието ЛКК се водя и аз.Оказа се,че единият от членовете на комисията е в отпуск и комисията не функционира.Личната ме препрати към друга поликлиника,там гинекологът на кабинет ми издаде първичен болничен за 14 дни.Притеснявам се дали НОИ няма да ми върне този болничен заради това,че не е издаден от ЛКК.Дано въпросът ми е за тук.Благодаря ви предварително. Peace

40-то дни важат само за издадените първични болнични листове, индивидуално от лекар. Няма да ти върнат издадения от този гинеколог, защото доколкото разбирам ти до момента имаш само веднъж първичен б. лист.

# 44
Здравейте.

40-то дни важат само за издадените първични болнични листове, индивидуално от лекар. Няма да ти върнат издадения от този гинеколог, защото доколкото разбирам ти до момента имаш само веднъж първичен б. лист.
Дано сте права,защото сега говорих с ЛЛ и според нея ще ми го върнат.Иначе и тя можела да ми издаде болничен,но според нея след надхвърлянето на 40 дни за календарна година задължително се издава от ЛКК.Сега вместо да се лекувам и да съм спокойна се притеснявам.Още повече,че и в нашето счетоводство са супер бавни и скоро няма да разбера дали болничния ми не е наред.

Общи условия

Активация на акаунт