Майчинството счетоводно - 44

• 36 839
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Няма 24 месеца, защото в болничен се излиза 45 дни преди термин.
Но за месеците без осигуряване се взема МРЗ.

А ако си осигуряван на 4 часа няколко месеца, което е под МРЗ - кое ще ти вземат като месечна база? Реалното на което си осигуряван или МРЗ?

# 346
  • В полите на Пирин планина
Аз имам следния въпрос: какъв трябва да е случаят, за да може среднодневното брутно възнаграждение да е по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение? При изчисляването на майчинството се взима по-ниския доход от двата, не мога да разбера как брутното дневно възнаграждение може да е по-малко от нетното дневно възнаграждение.

80% или 90% от БТВ / брутния осиг. доход / се сравнява с нетния доход.
Например при държавните служители се получава така, че нетния доход надвишава, защото те не дължат лични осигурителни вноски, а само ДДФЛ.

# 347
Имам въпрос:в болница съм (в отделение патологична бременност)за задържане от 27.08 и ще съм тук поне до Коледа.Трябва ли да ми издават болничен всеки месец или накрая след като ме изпишат за целия период.Тук така и не ми казаха със сигурност как трябва да е Rolling Eyes

# 348
  • София
Здравейте.
Искам да попитам следното:
Ако има месец, в който възнаграждението надхвърля 2 000 и съм осигурена върху пълния размер, целият размер ли ще се вземе за този месец при изчисляване на базата или само 2 000 за този месец? През другите месеци е под 2000.

# 349
Искам да попитам колко е минимум майчинството,което се взима през първата година и колко е през втората?
Благодаря  Hug

# 350
Здравейте.
Ако има месец, в който възнаграждението надхвърля 2 000 и съм осигурена върху пълния размер, целият размер ли ще се вземе за този месец при изчисляване на базата или само 2 000 за този месец? През другите месеци е под 2000.

Брутен осигурителен доход = 2000 лева
Нетен осигурителен доход = реалното чисто възнаграждение, което си получила.

# 351
 Hug  bouquet
Mного ви благодаря за бързите отговори Simple Smile

# 352
Искам да попитам колко е минимум майчинството,което се взима през първата година и колко е през втората?
Благодаря  Hug

270 лева през 410 дни. След това до две години на детето - 240 лева.

# 353
Имам въпрос:в болница съм (в отделение патологична бременност)за задържане от 27.08 и ще съм тук поне до Коледа.Трябва ли да ми издават болничен всеки месец или накрая след като ме изпишат за целия период.Тук така и не ми казаха със сигурност как трябва да е Rolling Eyes
Може да се издава периодично болничен и да се представя в НОИ, за да може да получавате някакви пари.

# 354
  • София
Здравейте.

Т.е. за този месец ще се вземе 2 000 брутно и реалното нетно при изчисляването?

# 355
Здравейте.

Т.е. за този месец ще се вземе 2 000 брутно и реалното нетно при изчисляването?

ДА.

# 356
Здравейте, имам следния въпрос.
В момента съм в майчинство с второто си дете, което е на 1 година и 2 месеца.
Бременна съм с термин 10 юни.
Какво следва да направя от сега нататък?
Осигурява ме майка ми в нейната фирма, която по план мислехме да задържи още 10 месеца, но сега какво става?

# 357
Здравейте, имам следния въпрос.
В момента съм в майчинство с второто си дете, което е на 1 година и 2 месеца.
Бременна съм с термин 10 юни.
Какво следва да направя от сега нататък?
Осигурява ме майка ми в нейната фирма, която по план мислехме да задържи още 10 месеца, но сега какво става?

Застъпват се двете майчинства. За да получаваш обезщетение в размер, както и за първото дете, ако това ти е по-изгодно трябва да си в отпуск за гледане на първото дете, когато дойде време да излезеш в болничен за раждане 45 дни преди термин за второто. И трябва да продължиш да се осигуряваш, защото иначе няма да получаваш обезщетение.

# 358
Здравейте, мами счетоводителки! Много ще съм ви благодарна да ми отговорите на няколко въпроса. Случаят е следният: обмислям от средата на втората година на майчинството си само формално да се върна на работа за един ден и веднага след това да изляза в платен отпуск като прехвърля майчинството на таткото, който таботи от три години на трудов договор (знам, че той ще взима 240лв до края на втората година на детето). В тази връзка да ви попитам:
1) Колко дни по-рано таткото трябва да извести в службата, че ще излиза в бащинство? Има ли причини, поради които да могат да му откажат?
2) Аз за един ден ли да се върна на работа, преди да изляза в платения отпуск, или за десет дни (като се има предвид, че освен добавкаа за стажа, друго не ми се е променило)?
3)Ако се върна за един ден, върху последната ми заплата с десет отработени дни ли ще ми се начисли заплатата по време на натрупания ми платен отпуск (имам много отпуск)?
4) На практика, като цяло, процедурата по прехвърлянето колко дни отнема?
Много благодаря предварително!

# 359
Здравейте, мами счетоводителки! Много ще съм ви благодарна да ми отговорите на няколко въпроса. Случаят е следният: обмислям от средата на втората година на майчинството си само формално да се върна на работа за един ден и веднага след това да изляза в платен отпуск като прехвърля майчинството на таткото, който таботи от три години на трудов договор (знам, че той ще взима 240лв до края на втората година на детето). В тази връзка да ви попитам:
1) Колко дни по-рано таткото трябва да извести в службата, че ще излиза в бащинство? Има ли причини, поради които да могат да му откажат? - колкото прецени по-рано - няма законоустановен срок за това. Не могат да му откажат
2) Аз за един ден ли да се върна на работа, преди да изляза в платения отпуск, или за десет дни (като се има предвид, че освен добавкаа за стажа, друго не ми се е променило)? - може и изобщо да не се връщаш - няма да се промени нищо с отработения ден; също няма смисъл и за десет, ако не очакваш да има промяна в основното възнаграждение
3)Ако се върна за един ден, върху последната ми заплата с десет отработени дни ли ще ми се начисли заплатата по време на натрупания ми платен отпуск (имам много отпуск)? - изчислява се явърху заплатата от предходен месец, в който имаш отработени поне десет дни
4) На практика, като цяло, процедурата по прехвърлянето колко дни отнема? - не отнема дни - става веднага, автоматично с подаване на документите при работодателите на мъжа ти и на теб.
Много благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт