Майчинството счетоводно - 44

• 36 845
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
Много благодаря, Лейди Брин!  Hug Само те моля за известно уточнение:
По първия въпрос, десетте дни срок за предизвестие, които ми се въртят в главата, за шестте месеца неплатен отпуск за гледане на дете от 2 до 8 години ли бяха?
По втория въпрос, ако не се върна и за ден, какво става - подавам  документи, че  се връщам на определената дата, и веднага от същата дата подавам молба и за платен отпуск, така ли?

# 361
  • В полите на Пирин планина
Много благодаря, Лейди Брин!  Hug Само те моля за известно уточнение:
По първия въпрос, десетте дни срок за предизвестие, които ми се въртят в главата, за шестте месеца неплатен отпуск за гледане на дете от 2 до 8 години ли бяха? - да
По втория въпрос, ако не се върна и за ден, какво става - подавам  документи, че  се връщам на определената дата, и веднага от същата дата подавам молба и за платен отпуск, така ли? - да

# 362
  • в града на вечния купон
Здравейте мами,

Имам нужда от помощ.....

Може ли да ми кажете при бруто заплата 1960лв, колко ще получа реална заплата?

и авансовия данък 10% пак ли е за сметка на работника?

Мерси предварително!

# 363
Няколко дни размишлявам,след разговор с една позната майка,моля да разясните.
Детето ми ще навърши 2 г. на 2.04.3012 г. на ясла ще тръгне най - рано юни( по вероятно септември) месец( надявам се да го приемат),значи за времето до тогава трябва да се ползва отпуска,платената за 2010 и 2011 са недостатъчни,ще се ползва и неплатена,зная че е 6 м.За баткото не съм ползвала неплатена.
Та въпросите са ми:
1. По какъв начин се отбелязва колко и за кое от децата се ползва неплатения отпуск.
2. Как е по добре да се ползва първо платена и после неплатена или обратно , при положение че след това ще отида на борсата поради невъзможност да се върна на старата работа.
Предполагам че ще имам само 4 м обезщетение ,но трябва да знам има ли значение по какъв начин ще се ползва отпуска.
Предварително благодаря.

# 364
  • София-Младост
Няколко дни размишлявам,след разговор с една позната майка,моля да разясните.
Детето ми ще навърши 2 г. на 2.04.3012 г. на ясла ще тръгне най - рано юни( по вероятно септември) месец( надявам се да го приемат),значи за времето до тогава трябва да се ползва отпуска,платената за 2010 и 2011 са недостатъчни,ще се ползва и неплатена,зная че е 6 м.За баткото не съм ползвала неплатена.
Та въпросите са ми:
1. По какъв начин се отбелязва колко и за кое от децата се ползва неплатения отпуск.
2. Как е по добре да се ползва първо платена и после неплатена или обратно , при положение че след това ще отида на борсата поради невъзможност да се върна на старата работа.
Предполагам че ще имам само 4 м обезщетение ,но трябва да знам има ли значение по какъв начин ще се ползва отпуска.
Предварително благодаря.
Аз за 2012 не знам промение ти искаш за 3012;)))
1. Всеки работодател, при който е ползван този отпуск води дневник за ползваният неплатен отпуск за дете до 8г.
2. Няма значение принципно, но аз бих предложила първо платеният и после неплатен.
Отговорите ми обаче са базирани на сегашното законодателство, така че за след 6месеца нещата може да не са точно такива.

# 365
Ала-Бала е ясно е че 3012 е грешка  Embarassed
Благодаря ти   bouquet

# 366
Здравейте с риск да стана нахална, подновявам въпросите си , наистина не знам към кого да се обърна ситуацията е доста объркваща.
 Имам един въпрос за осигуровките по време на майчинство.При мен нещата стоят така- редовна студентка съм, този месец навърших 26 и от ноември университета спира да ме осигурява, но понеже забременях и сега се чудя кое ще е най-доброто за мен, да започна сама да си плащам осигуровките и доколкото знам така ще вземам майчинство една година, или да почна работа даже и фиктивно за да мога да вземам нормално две години.И тук възниква друг въпрос ако сега започна работа дали ще има голям смисъл след като се гледа 18 месеца назад на колко те осигуряват.Знам че звучи объркващо, но ще се радвам ако има запознати по темата.

# 367
Здравейте,

Интересува ме мога ли да ползвам болнични за изследвания на дете на 1г. и 9 м., както и ако се налага болничен за лечението му вкъщи, при положение, че съм била в болнични за себе си поради болест. Имам осигуровки по трудов договор. Ако мога -  колко време ми се полага? Благодаря!

# 368
  • Пловдив
А ако си осигуряван на 4 часа няколко месеца, което е под МРЗ - кое ще ти вземат като месечна база? Реалното на което си осигуряван или МРЗ?

реалното на,което си осигурена

Здравейте с риск да стана нахална, подновявам въпросите си , наистина не знам към кого да се обърна ситуацията е доста объркваща.
 Имам един въпрос за осигуровките по време на майчинство.При мен нещата стоят така- редовна студентка съм, този месец навърших 26 и от ноември университета спира да ме осигурява, но понеже забременях и сега се чудя кое ще е най-доброто за мен, да започна сама да си плащам осигуровките и доколкото знам така ще вземам майчинство една година, или да почна работа даже и фиктивно за да мога да вземам нормално две години.И тук възниква друг въпрос ако сега започна работа дали ще има голям смисъл след като се гледа 18 месеца назад на колко те осигуряват.Знам че звучи объркващо, но ще се радвам ако има запознати по темата.

колко осигурителен стаж имаш през живота си?докога ще си редовна студентка?дохода на човек под 350 лв бруто ли ви е?

Здравейте,

Интересува ме мога ли да ползвам болнични за изследвания на дете на 1г. и 9 м., както и ако се налага болничен за лечението му вкъщи, при положение, че съм била в болнични за себе си поради болест. Имам осигуровки по трудов договор. Ако мога -  колко време ми се полага? Благодаря!

имаш 60 дни за гл на дете
като в тях не влизат престоя в болница,ако детето е под 3 години
ако ти се налагат над тези 60 дни,ще ти издадат,но НОИ няма да ти ги плаща

# 369
Осигурителният ми стаж е почти 4 години, до 2014  ще съм студентка, под 350лв. доход  се пада на човек

# 370
  • Пловдив
Осигурителният ми стаж е почти 4 години, до 2014  ще съм студентка, под 350лв. доход  се пада на човек

имаш два варианта

-да си останеш безработна-ще получаваш социално майчинство 100 лв за една година,помощ за бременност 150 лв 45 дни преди термин,детски надбавки.за всичко кандидатстваш в социалните

-да започнеш фиктивно работа малко преди издаването на 45 дневния болничен-така ще взимаш 2 г минималното /270 лв първата и 240 лв втората година/.няма значение на колко осигуровки ще започнеш.при този вариант ще ти отпадне социалното майчинство и помощта за бременност

при всички случай /безработна или не/ ще имаш право на помощта за редовни студенти 2880 лв,детски и еднократната за раждане на второто дете 600 лв-пак се кандидатства в социалните за тези три неща

# 371
Благодаря ти Elfita за бързия отговор при всички положения вторият вариант звучи по-добре, само едно не мога да разбера, защо когато бях бременна със синът ми се налагаше да си плащам осигуровките почти 8 месеца на работодателя при положение че има вариант 45 дни преди раждането да се водиш на работа и пак ще вземам същите пари като с първото майчинство.

# 372
  • Пловдив
Благодаря ти Elfita за бързия отговор при всички положения вторият вариант звучи по-добре, само едно не мога да разбера, защо когато бях бременна със синът ми се налагаше да си плащам осигуровките почти 8 месеца на работодателя при положение че има вариант 45 дни преди раждането да се водиш на работа и пак ще вземам същите пари като с първото майчинство.

-ти си искала така,за да ти се вдигне обезщетението
-работодателят е искал така,за да изглежда по-реално назначаването ти
-нямала си достатъчно стаж
-не си знаела,че не е нужно да отработваш толкова месеци щом си имаш стажа
има много възможности ....

# 373
Отново ти благодаря, най -вероятно е било стажът, май беше по-малко от 2 години. Помоща ти е безценна, добре че има хора като теб да помагат на бъдещите майки, ако бях питала в някоя институция съм сигурна че нямаше да ми обърнат внимание и така да ми разяснят.

# 374
  • София
Здравейте,
имам въпрос:
В момента получавам 120 лв месечно за това, че съм се върнала на работа, преди детето да навърши 2 години. Това ще се случи на 09.12.2011г. При положение че на 05.11.2011г. излизам в 45дневен болничен заради бременност и раждане, ще получа ли тези 120 лв и за ноември?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт