Майчинството счетоводно - 44

• 36 874
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
  • Пловдив
Здравейте,
имам въпрос:
В момента получавам 120 лв месечно за това, че съм се върнала на работа, преди детето да навърши 2 години. Това ще се случи на 09.12.2011г. При положение че на 05.11.2011г. излизам в 45дневен болничен заради бременност и раждане, ще получа ли тези 120 лв и за ноември?
Благодаря!

да
също ще получиш и за дните от декември

# 376
  • София
Благодаря за отговора Hug

# 377
  Здравейте!
  Искам да ви попитам дали мога да напусна сегашната ми работа и после да бъда назначена на ново място докато съм в майчинство?

# 378
  • София-Младост
  Здравейте!
  Искам да ви попитам дали мога да напусна сегашната ми работа и после да бъда назначена на ново място докато съм в майчинство?

Да, можете.

# 379
  Мерси много!

# 380
Здравейте,
скоро дъщеричката ми навършва 1 годинка. Въпросът ми е свързан с документите които трябва да подам в работата. Тъй като работя в друг град, ще изпратя документите по служебен път и няма да мога да пътувам да централният офис, за да ги подам лично. Затова искам да ги попълня точно и коректно, за да не ме ги върнат и да загубим много време. Терминът ми беше 28,12,2010г. и бебчо се роди точно на термина - 28,12,2010г.

Въпросите са следните:

1. В заявлението-декларация коя дата се посочва "Моля в качеството ми на майка да ми бъде отпуснато парично обезщетение за отглеждане на малко дете, считано от................"
От сайта на НОИ - Дата на прекратяване изплащане на обезщетението, определена от системата: 28.12.2011 г.
Значи ли това че считано от 28,12,2011г. трябва да посоча?

2. В заявлението "На основание чл.164, ал.1. КТ и чл. 46, ал.1, НРВПО, заявявам че ще ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2г. считано от.............(28.12.2011г.) до ............(28.12.2012г.)

3. В молбата-заявление: "Моля да ми бъде разрешено да ползвам отпуск според чл. 164, ал.1 от КТ за отглеждане на дете до 2г. възраст за детето ми родено на 28.12.2010г. в размер на ...................календарни дни за периода от.............(28.12.2011г.) до....................(28.12.2012г.).

За датите в скобите не съм сигурна и само ги предполагам. newsm78

Благодаря Ви! Hug

Последна редакция: нд, 30 окт 2011, 10:52 от _Kirilka_

# 381
Здравейте момичета! И аз с един въпрос: на моя позната и бе прекратено правоотношението по време на отпуск за бременност и раждане поради ликвидация на фирмата. Продължи да получава до 410-ия ден от НОИ. След това я назначиха фиктивно в друга фирма, за да може да излезе в отпуск за отглеждане на дете до 2 г., но с условието да си плаща осигуровките, в случая само здравни - 20 и нещо на месец. Дотук ОК, сега възниква следния въпрос: за този период се е натрупал и платен годишен отпуск, който следва или да бъде ползван, или да бъде платен при прекратяване на правоотношението. Тъй като пак тя трябва да поеме дължимата сума, въпросът е има ли разлика в единия и в другия случай. Незнам дали съм права, но си мисля, че ако реши да го ползва следва да се плати данък+осигуровки, а ако се изплати при прекратяване на правоотношението ще дължи само данък. Дали обаче е така? Благодаря предварително!

# 382
  • София-Младост
Здравейте момичета! И аз с един въпрос: на моя позната и бе прекратено правоотношението по време на отпуск за бременност и раждане поради ликвидация на фирмата. Продължи да получава до 410-ия ден от НОИ. След това я назначиха фиктивно в друга фирма, за да може да излезе в отпуск за отглеждане на дете до 2 г., но с условието да си плаща осигуровките, в случая само здравни - 20 и нещо на месец. Дотук ОК, сега възниква следния въпрос: за този период се е натрупал и платен годишен отпуск, който следва или да бъде ползван, или да бъде платен при прекратяване на правоотношението. Тъй като пак тя трябва да поеме дължимата сума, въпросът е има ли разлика в единия и в другия случай. Незнам дали съм права, но си мисля, че ако реши да го ползва следва да се плати данък+осигуровки, а ако се изплати при прекратяване на правоотношението ще дължи само данък. Дали обаче е така? Благодаря предварително!
Да, така е,  не се изчисляват и внасят осигурителни вноски при обезетение по чл.244 от КТ.

# 383
  • Радомир
Добър ден от мен,
Надявам се някой да прочете това и да ми пише съобщение защото просто времето наближава а с тия нови неща който се случиха тези дни ми е много притеснено аз сама няма кой да ми помага и тези пари сами важни защото с две деца просто не знам мъжът ми работи нонстоп за 400 лева на месец .
Бременна сам с второ си  дете с първото взимах майчинство от социалните и то една една година и не са ми ясни тия неща затова искам да попитам,колко трудов стаж трябва да имаш за да взимаш майчинство?
Защото аз излизам по майчинство от 15 декември тази година,термина мие на 29 януари.Започнах късно работа и неми достигат 3 месеца за 12 месеца стаж.Та въпроса ми е: трябва ли да чакам още месеци за да си взимам пари или само 12 м.трябва да имам стаж за да си взимам майчинството ? Защото мой та счетоводителка ми каза че ми трябват 12 месеца за да взимам майчинство. А пък сега чувам друго.
Ще ви бъда много благодарна ако ми напишете как стоят нещата и някакъв компромисен вариант ако нещата не са цветущи разбира се .

# 384
  • София
Засега никой не е казал, че ще пипа необходимите 12 месеца стаж, само се обсъжда промяна на базата за изчисление от 18 на 24 месеца.  Peace

# 385
  • Радомир
Значи да не се притеснявам. Simple Smile
Ще си взимам майчинство както си мие реда просто 3 месеца няма да получавам и след това ще си взимам   newsm78

# 386
  • София
Ако си се осигурявала на минимална - да, няма да има промяна.  Peace Иначе за разликата от 18 на 24 месеца ще ти се вземе за база МРЗ за периода, стига промените да влязат в сила. Те не само, че не са приети още, ама дори проектът на ЗБДОО за 2012 г. още не е публикуван никъде.

# 387
Здравейте мили мами..или бъдещи:)
Стана така че в момента съм бременна и не съм запозната все още със законите у нас.Искам да попитам имам ли право на някакви помощи като майчинство ако не съм работила до сега,така се получи че като завърших бях при майка ми в германия и там работих 4-5 месеца и в България още нямам и ден стаж,скоро забременях,таткото на бъдещето ни дете работи и зима добра заплата но все пак се интересувам.Случайно разбрах за този сайт от сестра ми която е редовна тук и реших да питам:)Благодаря

# 388
  • Радомир
А какво е МРЗ? Взимам 270 лев заплата мисля че ме осигуряват на 360 лев   newsm78

# 389
  • Пловдив
Здравейте мили мами..или бъдещи:)
Стана така че в момента съм бременна и не съм запозната все още със законите у нас.Искам да попитам имам ли право на някакви помощи като майчинство ако не съм работила до сега,така се получи че като завърших бях при майка ми в германия и там работих 4-5 месеца и в България още нямам и ден стаж,скоро забременях,таткото на бъдещето ни дете работи и зима добра заплата но все пак се интересувам.Случайно разбрах за този сайт от сестра ми която е редовна тук и реших да питам:)Благодаря

има социално майчинство 100 лв за една година,помощ за раждане 45 дни преди термин /150 лв/ и детски /35 лв месечно/.като и трите неща са с  изискване за доход /350 лв бруто на човек/-питай в социалните
всяка майка получава помощ за раждане без изискване за доход/250 лв за първо дете/-пак в социалните
не си редовна студентка,нали?

Общи условия

Активация на акаунт