Майчинството счетоводно - 44

• 36 580
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • София-Младост
Момичета, преведоха ми първите пари за отпуската (от 3-ти октомври, понеделник, съм в отпуска). По-малко са отколкото получавах като пари, когато излезнах в болничен 45 дни преди раждане през 2008 newsm78
Възможно ли е да са ми намалили заплатата без да съм подписала допълнително споразумение за това? Предполагам е станало при заместничката ми (сега никой не ме замества, защото фирмата съкращава персонал).
Благодаря предварително за отговора!
Чакай, чакай...пак в сферата на отгатките сме...вадиш сиперсонелен код за сайта на НОИ, влизаш и и виждаш какво е дневното обезщетение, което са ти сметнали. Проверяваш си осигурителинят доход за 18 месеца назад и прициняваш как стоят нещата. Принципно може да ас ти намалили заплаатта, но не е правилно, ако е напрлавено без твоя подпис и знание .

# 556
Ама отпуската към работодателя също ли се гледа 18 месеца назад... не знаех Sad Аз си спрях майчинството на 3-ти и веднага излезнах в отпуска  Rolling Eyes

Това справката за социално осигуряване ли е? Там не съм си запомнила кода и трябва да се поровя, за да го намеря  ooooh! Благодаря Ала-бала  Hug

# 557
НАПУСКАНЕ НА РАБОТА И ЗАПОЧВАНЕ НА НОВА ПО ВРЕМЕ НА МАЙЧИНСТВО!!!

Здравейте,
имам нужда от помощ, дайте ми съвет как да постъпя!
В момента съм в отпуск по майчинство, детето ми е на 1г.6м. На 27 април 2012г. навършва 2 г. и тогава е краят на майчинството ми. Сега искам да напусна настоящата си работа и да започна нова. Детето ми няма да посещава детски ясли или каквито и да било заведения за отглеждане на малко дете.

ИНТЕРЕСУВА МЕ:

1. При напускане, работодателят ще ми изплати ли натрупаните платени отпуски за 2010 и 2011г., които не съм ползва, защото съм била в майчинство?

2. Ако не напусна по взаимно съгласие и не искам да работя по време на предизвестието за напускане, какво обезщетение дължа на работодателя?
Какви документи трябва да се подадат от мен или от работодателя в НОИ за прекратяване на трудовия договор...?

3. Ако започна работа без да имам и един ден прекъсване на стажа, мога ли да получвам 50 % обезщетение, затова че работя преди детето да е навършило 2г. Ако ДА, мога ли да го ползвам дори и при нов работодател и какви документи трябва да подам  - аз или новият работодател и къде?

4. 50 % обезщетението от НОИ ли го изплащат или работодателят?

5. Ако реша да подам документи за програма "В подкрепа на майчинството" губя ли 50 % обезщетение?

ПРЕДВАРИТЕЛНО СЕ ИЗВИНЯВАМ, АКО ВЪПРОСИТЕ МИ СА ВИ СЕ СТОРИЛИ СМЕШНИ, НО НЯМАМ ИДЕЯ КАК ТОЧНО СТОЯТ НЕЩАТА.
ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ НА ПРОБЛЕМА МИ!!!

ПОЗДРАВИ!!!   

# 558
  • София
...
5. Ако реша да подам документи за програма "В подкрепа на майчинството" губя ли 50 % обезщетение?

...   

По другите точки има и по-компетентни от мене  Wink , иначе "В подкрепа на майчинството" е на доизживяване, 2011 г. имаше програма "Отново на работа", но, доколкото знам, и там средствата са изчерпани. Какво се планира 2012 г. още не ми е известно.  Peace

# 559
Здравейте, момичета

Декември изтича втората година от майчинството ми и искам да си взема натрупаният отпуск.
Проблемът е, че моя шеф твърди, че имам с 20 дни по-малко отпуск. Той твърди, че навремето (през 2008г) съм си била взела предварително отпуската за 2009г., което е един пълен абсурд. Не само, че не съм взимала предварително отпуск в живота си, но от 2008г. са ми останали 7 дни неизползван отпуск, които съм ползвала през 2009г. точно преди да изляза в майчинство.
Аз си пазя фишове от заплатите за 2008г, но за съжаление не мога да намеря всичките, за да докажа, кога съм ползвала отпуск.
От НОИ мога ли извадя справка, в която да е видимо кога съм използвала отпуск през 2008г.? Аз си пазя един файл с точните дати, но не знам дали имат тежест като доказателство.

Благодаря предварително!

# 560
А ако работодателя ти по принцип не прехвърля отпуската  newsm78 Нашия така прави... каквото си ползвал ползвал... другото се изплащаше  Rolling Eyes

# 561
Добро утро! От юли месец съм на борсата,обещетението което вземам 6 месеца е доста добро,само че съм бременна и въпроса ми е какво трябва да направя като спра да вземам обещетение от нап, за да мога да вземам майчински след като родя?Изобщо ако гледам 18 месеца назад включвам ли и времето на борсата?Много съм объркана и изобщо не съм наясно какво да правя #Crazy моля за съвет

# 562
  • Stavanger, Norway
Здравейте. Малко съм поизпуснала последните промени в закона за майчинството. Бременна съм. Имам син на 1г и 4 месеца. Ползвах майчинството си до навършване на 1-вата годинка на детето. Последните 6 месеца преди да изляза в майчинство за раждане се осигурявах на 1500лв. получавах обезщетение на стойност средно 730лв (в момента не знам точната сума). От навършване на годинката на малкия работя и ме осигуряват на 411лв. Какво майчинство мога да очаквам при това положение ако не променям сумата, на която се осигурявам?

А по моят въпрос нещо? Моля, защото е важно  Embarassed Кой доход трябва да ползвам за база при изчисляване на евентуално майчинство? И в момента съм на договор с изпитание до 6 месеца. Имат ли право да не ми го продължат ако съм бременна?

Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 13:12 от cvetulka

# 563
Привет!

От понеделник ми предстои да започна нова работа. Знам, че имам право да получавам половината си майчинство докато дъщеря ми навърши 2 годинки, като за целта чрез работодателя се подава декларация до НОИ.
Работата е там, че служиелката ТРЗ не е чувала за такова нещо и не ми се иска да разчитам на нейната "компетентност", че ще си свърши работата. Ако някой може да ми помогне с линк към документите, които трябва да се подадат по този повод и с информация кога трябва да стане това (за да не се изпуснат евентуално някакви срокове) ще съм ви много благодарна.   bouquet

Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 14:19 от Ulia

# 564
  • София
... И в момента съм на договор с изпитание до 6 месеца. Имат ли право да не ми го продължат ако съм бременна?

За съжаление да.  Rolling Eyes

# 565
  • Stavanger, Norway
А как да разбера какво ще бъде евентуалното ми майчинство (термина ще е към 10 юли 2012). Сега се замислих, че аз имам да ползвам още отпуск за отглеждане на дете до 2 години (в момента е прехвърлено на свекърва ми). Бих могла да си го ползвам до края май? newsm78

# 566
  • София
А как да разбера какво ще бъде евентуалното ми майчинство (термина ще е към 10 юли 2012). Сега се замислих, че аз имам да ползвам още отпуск за отглеждане на дете до 2 години (в момента е прехвърлено на свекърва ми). Бих могла да си го ползвам до края май? newsm78

Да, ако детето няма навършени 2 г. и се водиш някъде на работа.  Peace Имаше дискутиран подобен казус по-назад в темата и там след жалба бяха приели за база на майчинството тази за първото дете, независимо че имаше прекъсв. на отпуска за гледане.

# 567
  • София-Младост
Здравейте, момичета

Декември изтича втората година от майчинството ми и искам да си взема натрупаният отпуск.
Проблемът е, че моя шеф твърди, че имам с 20 дни по-малко отпуск. Той твърди, че навремето (през 2008г) съм си била взела предварително отпуската за 2009г., което е един пълен абсурд. Не само, че не съм взимала предварително отпуск в живота си, но от 2008г. са ми останали 7 дни неизползван отпуск, които съм ползвала през 2009г. точно преди да изляза в майчинство.
Аз си пазя фишове от заплатите за 2008г, но за съжаление не мога да намеря всичките, за да докажа, кога съм ползвала отпуск.
От НОИ мога ли извадя справка, в която да е видимо кога съм използвала отпуск през 2008г.? Аз си пазя един файл с точните дати, но не знам дали имат тежест като доказателство. - Не

Благодаря предварително!
Нека работодателя да покаже молбите, въз основа на които си ползвалаотпуск. Ако не обърнете се към ИТ.

Привет!

От понеделник ми предстои да започна нова работа. Знам, че имам право да получавам половината си майчинство докато дъщеря ми навърши 2 годинки, като за целта чрез работодателя се подава декларация до НОИ.
Работата е там, че служиелката ТРЗ не е чувала за такова нещо и не ми се иска да разчитам на нейната "компетентност", че ще си свърши работата. Ако някой може да ми помогне с линк към документите, които трябва да се подадат по този повод и с информация кога трябва да стане това (за да не се изпуснат евентуално някакви срокове) ще съм ви много благодарна.   bouquet
Ами подайте си до работодателя прил.4 (виж първа тема), пък предполагам ТРЗ все ще знае как да го занесе до НОИ.

# 568
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Ама отпуската към работодателя също ли се гледа 18 месеца назад... не знаех Sad Аз си спрях майчинството на 3-ти и веднага излезнах в отпуска  Rolling Eyes

Това справката за социално осигуряване ли е? Там не съм си запомнила кода и трябва да се поровя, за да го намеря  ooooh! Благодаря Ала-бала  Hug

Платения отпуск се заплаща на базата на последния месец в който имате отработени минимум 10 работни дни.
Тази справка можете да я направите при работодателят си. Няма нищо общи с НОИ и ПИК КОД.

# 569
Последния месец, в който работих имах и бонуси, но те предполагам не се взимат предвид. По-висока ми беше заплатата тогава, макар че разликата е 50 лв. в нетното заплащане.

Това значи ли, че в един момент са почнали да ме осигуряват на по-малко пари  Rolling Eyes Трябва да питам фин. директор (горкия сега това е негово задължение покрай съкращенията и той май не е много в час) тогава и да си изровя последното доп. споразумение.

Благодаря Дейзи  Hug

Общи условия

Активация на акаунт