Майчинството счетоводно - 44

• 36 879
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
  • В полите на Пирин планина
Майчета, каква сума ви преведоха за м. Септември? Питам за сумата за отглеждане на дете до 2г. възраст? 240 или 270лв?
240лв. е обезщетението...няма връзка с увеличението на МРЗ.

Имам приятелка, която след месец детенцето й навършва 1 годинка, и при нея ли ще бъде толкова обезщетението? newsm78

Обезщетението за гледане на дет до2 год. възраст за всички е еднакво и се определя всяка година със ЗБДОО. Минималното за периода от 410 дни е = поне на МРЗ, т.е. поне 270 лева е.

# 196
Да разбирам, че за тази година е 240лв, независимо от промяната в МРЗ, а за следващата може и да е 270лв? Embarassed

# 197
  • София-Младост
Да разбирам, че за тази година е 240лв, независимо от промяната в МРЗ, а за следващата може и да е 270лв? Embarassed
И следващата година може да е 240...

# 198
  • sofia
Здравейте момичета, пак съм с питане относно напускането ми на настоящата ми фирма. Предлагат ми два варианта: Да ме преназначат със срок на изпитание и после по чл.71 ал.1, да ме освободят.
 Другият е по чл. 328, но ал. 6 - тази алинея хич не ми харесва.

Моля, да ме посъветвате кой от двата варианта е по изгоден за мен и как ще се изтълкува от следващ работодател.

Благодаря предварително.

# 199
Здравейте момичета, пак съм с питане относно напускането ми на настоящата ми фирма. Предлагат ми два варианта: Да ме преназначат със срок на изпитание и после по чл.71 ал.1, да ме освободят.

Моля, да ме посъветвате кой от двата варианта е по изгоден за мен и как ще се изтълкува от следващ работодател.

Благодаря предварително.

Би било добре да припомниш какъв е твоят случай по-конкретно.
А има ли истина в основанието , което искат да ползват?  newsm78

# 200
  • sofia
Здравейте, моето питане:
 Майчинството ми изтече - детето тръгна на ясла. Не искам да се връщам във фирмата, а  и тя е в несъстоятелност. Как и по кой член могат да ме съкратят така, че да е най- изгодно за мен? От фирмата ми предлагат да ме назначат в друга тяхна фирма на изпитателен срок и след това да ме съкратят, но трябва да знам пак по кой член ще стане това, за да взема максимума от БТ. Ако ме разбирате, моля да ме посъветвате.

Имам стаж повече от 10 (около 12, но не съм сигурна точно) години, на добра заплата.

Благодаря предварително.

Извинявам се. Самоцитирам се от преди няколко дни.

# 201
Здравейте отново. Благодаря първо ,че ми отговорихте .Не мисля да работя в друга фирма просто за 3 месеца не си заслужава от това ,което ми написахте искате да кажете че до първия болничен ,ако не ме осигурява тази фирма няма да взема майчинство ,а ако се осигурявам сама пак ли ще си загубя правото на майчинство и ако е така какво трябва да направя за да взимам такова има ли начини за които не знам! newsm78

# 202

Благодаря предварително.

Би било добре да припомниш какъв е твоят случай по-конкретно.
А има ли истина в основанието , което искат да ползват?  newsm78

Здравейте, моето питане:
 Майчинството ми изтече - детето тръгна на ясла. Не искам да се връщам във фирмата, а  и тя е в несъстоятелност. Как и по кой член могат да ме съкратят така, че да е най- изгодно за мен? От фирмата ми предлагат да ме назначат в друга тяхна фирма на изпитателен срок и след това да ме съкратят, но трябва да знам пак по кой член ще стане това, за да взема максимума от БТ. Ако ме разбирате, моля да ме посъветвате.

Имам стаж повече от 10 (около 12, но не съм сигурна точно) години, на добра заплата.

Благодаря предварително.

Извинявам се. Самоцитирам се от преди няколко дни.

Ако те освободят в рамките на изпитателния срок ще имаш право на минимално обезщетение /7.20 на ден/  за 4 месеца. Това не ти е изгодно.

Основанието по чл. 328 ал. 1 т. 6 наистина не звучи много лицеприятно и по него работодателят ти си спестява плащането на обезщетение по чл. 222 , което дължи по другите точки от същия член.

Здравейте отново. Благодаря първо ,че ми отговорихте .Не мисля да работя в друга фирма просто за 3 месеца не си заслужава от това ,което ми написахте искате да кажете че до първия болничен ,ако не ме осигурява тази фирма няма да взема майчинство ,а ако се осигурявам сама пак ли ще си загубя правото на майчинство и ако е така какво трябва да направя за да взимам такова има ли начини за които не знам! newsm78

Ако само това ти стажът - на 2 часа във фирмата, която искаш да напуснеш, то на практика, както е писала Ала-Бала по-горе в темата - ти нямаш осигурителния стаж исикуем по закон.
Лица, които работят до 40 часа на месец не подлежат на осигуряване по КСО, т.е. нямат осиг. стаж.
А трудов стаж се изчислява по следния начин:
Изчисляване на трудовия стаж

Чл. 355. (1) Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За 1 ден трудов стаж се признава времето, през което работникът или служителят е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко трудови правоотношения.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За 1 месец трудов стаж се зачита календарният месец, през който са изработени най-малко 21 дни при петдневна работна седмица.
(4) За 1 година трудов стаж се признават 12 месеца трудов стаж, изчислени по начина, установен в предходната алинея.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) По този кодекс за трудов стаж не се признава времето в повече от действително изслуженото по трудово правоотношение, което се признава за пенсия, както и времето в повече при превръщане на труда от една категория в друга при пенсиониране на работника или служителя.

Ако към момента, в който трябва да излезеш в болничен 45 дни преди термин нямаш трудов договор нямаш право на обезщетение, независимо колко предходен трудов и осигурителен стаж имаш. Задължително трябва да си осигурена, а за да се самоосигуряваш трябва да имаш законово основание, т.е. да осъществяваш някаква дейност и да получаваш доход.

Последна редакция: пт, 21 окт 2011, 15:06 от Boten Mary

# 203
Извинявам се ако този въпрос е коментиран многократно, но от прочетеното във форума така и не ми стана ясно следното:
Разбрах, че на едно семейство се полагат 60 дни платен болничен, като 40 дни ги дава джипито, а останалите 20 дни - ЛКК.
Джипито ми каза освен това, че може да ми продължава болничния от събота, когато същия изтича в петък, а ако искам два болнични един след друг (без да включвам съботата и неделята, в които аз самата не работя и няма смисъл да ми ги таксуват към общия брой) трябвало да имам един работен ден и чак след това можел да ми издаде втория болничен лист Това така ли е?

Конкретно при нас случая е такъв: Имам да ползвам още само 5 дни от общите 40 дни, които може да ми даде джипито, а малката е с ангина от вчера. Пуснахме вчера отворен болничен и ми каза да помисля кое ще бъде най-удачно за мен - да го пуснем за останалите 5 дни (т.е. до понеделник включително), които имам до достигане на лимита, като включи вътре съботата и неделята или да ми го издаде за вчера и днес, понеделник да отида на работа (не че има кой да гледа детето) и от вторник да ми пусне нов за още 3 дни (т.е. с прекъсването в понеделник ще мога да съм в болничен до четвъртък включително)?

Може би го написах малко объркано, но не съм сигурна, че трябва да има такова прекъсване от един работен ден, за да може да ми издаде втори болничен лист. Самото джипи твърди, че последващите болнични, които се дават от лекарска комисия се дават много трудно и просто не знам как ще изкараме грипните епидемии, които предстоят.
Ще се радвам да ми отговори някой.  bouquet

п.п. Сетих се и още нещо и го добавям - ако наистина трябва да има прекъсване между двата болнични може ли вместо аз да взема втория от вторник, мъжът ми да си вземе от понеделник за него си примерно, не за гледане на малко дете? Така реално ще можем да ползваме още 3 дни без прекъсване до сряда включително и ще се вместим в тези 40 дни?

Последна редакция: пт, 21 окт 2011, 11:11 от СКО

# 204
  • sofia
Lady Brinne, благодаря   bouquet. Ще им се наложи да измислят нещо друго.

# 205
  • София
СКО, да, таке съб. и нед. не се броят за прекъсв.  Peace На кой вариант ще се спреш от изброените, си е въпрос на личен избор, а за глед. на дете., ког. е болно, не е вярно, че болничен се дава трудно от комисия (на мене поне не са ми отказвали), но си е хамалогия, защ.-то детските ЛКК-а са сравнително малко, често пъти носиш док.-ите, а болничният ти го издават прим. след седмица (датата е по-ранна), защ.-то чак тогава има комисия или своб. час за такава; добре е и все пак да заведеш детето да го видят... Аз, може да се каже, че нямах избор и ща-не ща се занимавах. Иначе не съм напълно убедена, че платените дни са общо 60 за сем. при глед. на болен чл. (според мене са по 60 дена на осигурено л.), но в случая не говоря от личен опит (таткото ни мн. пътува и не си е пускал болничен да гледа Ади), а по това, к. съм чела и наблюденията на хора ок. мене (един колега почна той да си пуска болнични за щерката, че жена му си беше изгърмяла вс. 60 дена; не съм разбрала да не му ги изплащат). По въпроса по-добре другите да се изкажат.   Simple Smile

# 206
Извинявам се ако този въпрос е коментиран многократно, но от прочетеното във форума така и не ми стана ясно следното:
Разбрах, че на едно семейство се полагат 60 дни платен болничен, като 40 дни ги дава джипито, а останалите 20 дни - ЛКК.
Джипито ми каза освен това, че може да ми продължава болничния от събота, когато същия изтича в петък, а ако искам два болнични един след друг (без да включвам съботата и неделята, в които аз самата не работя и няма смисъл да ми ги таксуват към общия брой) трябвало да имам един работен ден и чак след това можел да ми издаде втория болничен лист Това така ли е? да

Конкретно при нас случая е такъв: Имам да ползвам още само 5 дни от общите 40 дни, които може да ми даде джипито, а малката е с ангина от вчера. Пуснахме вчера отворен болничен и ми каза да помисля кое ще бъде най-удачно за мен - да го пуснем за останалите 5 дни (т.е. до понеделник включително), които имам до достигане на лимита, като включи вътре съботата и неделята или да ми го издаде за вчера и днес, понеделник да отида на работа (не че има кой да гледа детето) и от вторник да ми пусне нов за още 3 дни (т.е. с прекъсването в понеделник ще мога да съм в болничен до четвъртък включително)?

Може би го написах малко объркано, но не съм сигурна, че трябва да има такова прекъсване от един работен ден, за да може да ми издаде втори болничен лист. трябва да има, за да не се броят събота и неделя Самото джипи твърди, че последващите болнични, които се дават от лекарска комисия се дават много трудно и просто не знам как ще изкараме грипните епидемии, които предстоят.
Ще се радвам да ми отговори някой.  bouquet

п.п. Сетих се и още нещо и го добавям - ако наистина трябва да има прекъсване между двата болнични може ли вместо аз да взема втория от вторник, мъжът ми да си вземе от понеделник за него си примерно, не за гледане на малко дете? Така реално ще можем да ползваме още 3 дни без прекъсване до сряда включително и ще се вместим в тези 40 дни? Може таткото да си вземе за него от понеделник. Може да си вземе и за гледане на детето. Доколкото разбрах имате още 20 дена двамата да ползвате за гледане на дете. На него няма да му се налага да ходи на ЛКК ако не е ползвал други болнични.Плащат се 60 дниза гледане на дете  за всички осигурени, независимо от броя на децата.

# 207
Здравейте,
Имам един въпрос.
На 17.09.2011 ми свърщи последният болничен издаден от педиатъра. Кога се изплаща майчинството? От месец на месец ли е както заплатата или когато НОИ решат?
Мерси предварително.

# 208
  • Пловдив
Здравейте,
Имам един въпрос.
На 17.09.2011 ми свърщи последният болничен издаден от педиатъра. Кога се изплаща майчинството? От месец на месец ли е както заплатата или когато НОИ решат?
Мерси предварително.

попълнила ли  си декларацията 135-410 дни?работодателят ще я представи през октомври и нои имат 15 работни дни,за да ти преведат парите за септември /от 17 септември нататък/.вече зависи кога през октомври ще я представят в НОИ.след това за октомври ще ги получиш до 5 ти ноември и така докрая на 410 те дни
извади си пик код,за да седиш на сайта кога и колко пари ще ти пуснат

# 209
  • София
Здравейте!
Имам и аз едно питане относно нормален болничен (извинете ме, ако питането ми не е за тук)

Излязла съм в болничен, ползвам и продължение към него и забелязвам, че продълженията (стандартно 30 дена от ЛКК) се изплащат на същата среднодневна ставка както първичните болнични!  Ужасно съм ядосана, тъй като в  моя случай, доходът ми расте с всеки месец. Имам предвид, че 12 месечната база назад се актуализура с по - високи суми.

Обяснявам:

09.2010 - 360 лв
10.2010 - 360 лв.
11.2010 - 360 лв.
12.2010 - 360 лв.

От 01.2011 - 2500 лв.

Така при преминаване в следващ месец, базата би трябвало да се увеличава...

То излиза, че мога да направя и обратната далавера, и след това да изляза в 180 дена болничен.
Единственото решение, което съзирам е да дам един ден прекъсване, права ли съм?
А дали е възможно ЛКК да ми издава само първични болнични?

Общи условия

Активация на акаунт