Майчинството счетоводно - 44

• 36 860
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
  • В полите на Пирин планина
Звездичкова - изчисленията се правят от месеца предхождащ, този, в който излизаш в болничен, т.е. това е последния месец от базата за определяне на обезщетението.  В Наредбата за медицинска експертиза е посочено, че болничният по време на бременността е с характер на такъв за общо заболяване. Не виждам какъв е проблемът щом бонусите и надбавките по КТ са ти включени в осиг. доход - няма как да си ощетена от изчисленията на обезщетенията от НОИ.

# 226
... Явно за НОИ е само 45 дни и всичко друго е "общо заболяване" без значение, че е свързано със самата бременност...
Zvezdichkova, за жалост не НОИ определя кои болнични са "бременност и раждане". Наредба за медицинската експертиза чл. 26, ал. 4: "При патологична бременност болничния лист се издава по общия ред - както за общо заболяване"

# 227
  • от Луната
Момичета, имам нужда от помощ, че нещо шефката ми се гъбарка и да не ме излъже пак  Crazy. За първи път излязох болничен за дете. 4 дена беше, а от днес пак съм болничен 5 дена. Осигурява ме на 320 лв. Знаете ли колко пари ще получа от този болничен, че имало промени  newsm78 И колко се плаща от работодателя, колко си е за моя сметка и колко от НОИ?

# 228
Разбрах идеята момичета. Разлика има, и то от 5-6 лв на ден. Поне така излиза. Имам си ПИК за НОИ и проверих. Това прави по 100-120 лв месечно, а за 12 месеца се сещате на колко отива. Просто се учудих как може за общо заболяване да взема една сума и на следващия месец когато трябва да е уж с 10% повече, да се окаже, че взимам по-малко. Ама явно може. За август заради болничния осигурителната ми сума е 15.40, което прави по 0,67 лв на ден и от там среднодневната сума за 18-те месеца спада с около 5 лв на ден. Просто не съм разбрала, че болничен за услжнение на бременността си е общо заболяване и имах други очаквания. Не че нямаше пак да го взема и да знаех. По-добре 100 лв по-малко на месец отколкото преждевременно раждане в 7-мия месец с всичките му последващи усложнения за дедето.
намаляването на обезщетението заради ползване на болничен за общо заболяване по време на бременността не означава непременно намаляване на бъдещото обезщетението
ако 12 м преди този болничен за общо заболяване е осигурена на една и съща сума,бъдещото обезщетение не се повлиява негативно
ако през 12 те месеца има резки разлики в осигуровките,да обезщетението се влияе от този болничен за общо заболяване.
Но ми се вижда малко гадно, че ако лицето Х плаща приблизително еднакви осигуровки месец болничен не му се отразява, а ако лицето Y плаща в някои от месеците повече осигуровки - този месец започва да му се отразява.
Благодаря за отговорите!   bouquetСега поне знам защо сумата е по-малка. Както и подозирах аз не съм разтълкувала правилно нещата.

# 229
  • София-Младост
Момичета, имам нужда от помощ, че нещо шефката ми се гъбарка и да не ме излъже пак  Crazy. За първи път излязох болничен за дете. 4 дена беше, а от днес пак съм болничен 5 дена. Осигурява ме на 320 лв. Знаете ли колко пари ще получа от този болничен, че имало промени  newsm78 И колко се плаща от работодателя, колко си е за моя сметка и колко от НОИ?
Работодателя плаща първите три работни дни от болничният в размер 70%, като ти удържат осигуровки без данък. Останалите са от НОИ.

# 230
Виктоалиа T, при болничен първите 3 дни са за сметка на работодателя на 70%, а останалите за сметка на НОИ на 80 % при заболяване за теб и на 90 % за гледане на детете (освен ако с новите промени тези 90 % не са ги намалили на 80 % като в общия случай). НОИ обаче плаща болнични само за работни дни, не за събота, неделя и официален празник. Така че, ако при 4 дни болничен след първите 3 дни 4-ят е за сметка на НОИ, освен ако не се пада събота или неделя. При 5 дни болнични след първите 3 дни 2 са за сметка на НОИ, освен ако не са събота или неделя. Ако си на график и давате дежурства през официални почивни дни работодателят заедно с болничния дава и някакви други документи с копие от графика ти за месеца за да може НОИ да ти плати дни, в които ти си дежурна, а се водят неработни. Дано шефката ти да не се гъбарка и да не ти създава проблеми.

# 231
Здравейте момичета ! Въпросът ми е имам ли право на 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете при следните обстоятелства: синът ми е на 1г и 3м, от 1ви ноември тръгва на ясли, а аз на работа. И ако имам право, то какъв документ(декларация) трябва да попълня, освен този за прекъсване на майчинството. Благодаря !

# 232
  • Пловдив
Здравейте момичета ! Въпросът ми е имам ли право на 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете при следните обстоятелства: синът ми е на 1г и 3м, от 1ви ноември тръгва на ясли, а аз на работа. И ако имам право, то какъв документ(декларация) трябва да попълня, освен този за прекъсване на майчинството. Благодаря !

да,имаш право на 120 те лв-попълваш и подаваш в работата прил 4
изтегли го от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

# 233
Здравейте,

До сега попълвах старателно таблицата към калкулатора за изчисляване на майчинството, който е даден на първа страница на темата. Мисля, че схванах и попълних правилно. От начална бременност съм в болничен и според този калкулатор, когато излезна в майчинство среднодневната ставка ще ми се вдигне с по няколко лева на ден. Това дали е така? Излиза, че ще ми се изплащат повече пари от НОИ, от колкото ако бях ходила на работа по време на бременността!?!

# 234
  • София-Младост
Виктоалиа T, при болничен първите 3 дни са за сметка на работодателя на 70%, а останалите за сметка на НОИ на 80 % при заболяване за теб и на 90 % за гледане на детете (освен ако с новите промени тези 90 % не са ги намалили на 80 % като в общия случай). НОИ обаче плаща болнични само за работни дни, не за събота, неделя и официален празник. Така че, ако при 4 дни болничен след първите 3 дни 4-ят е за сметка на НОИ, освен ако не се пада събота или неделя. При 5 дни болнични след първите 3 дни 2 са за сметка на НОИ, освен ако не са събота или неделя. Ако си на график и давате дежурства през официални почивни дни работодателят заедно с болничния дава и някакви други документи с копие от графика ти за месеца за да може НОИ да ти плати дни, в които ти си дежурна, а се водят неработни. Дано шефката ти да не се гъбарка и да не ти създава проблеми.
За гледане на болно дете болничният също е на 80%. Само за бременост и раждане е 90%

# 235
 Здравейте, в момента ползвам 6 месечния неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години. Как се изчислява продължителността му- от дата х до дата х след 6 месеца  или се изваждат почивните дни(примерно национални празници)?
  Благодаря за вниманието!

# 236
  • от Луната
Zvezdichkova, Ала-бала, много ви благодаря   bouquet

# 237
  • София
Здравейте!

Взимах болнични 2 месеца без прекъсване. Сега лекаря ми ми каза,че няма да може да ми издава и ще си търся друг лекар. Въпросът ми е ако ми се прекъсне болничния междувременно,това ще ми се отрази ли в последствие на майчинството,което ще е минимално,т.е. може ли майчинството да падне под минимума? И другия ми въпрос е ако взема пак болничен,но от друг лекар с друга диагноза да речем,това брои ли се за прекъсване или са важни само датите-примерно единия свършва на 30.10.,новия започва на 31.10.
Благодаря предварително за отговора!  bouquet

# 238
  • София
    Здравейте, изтичат ми 2-те години майчинство и трябва да отида на борсата. Могат ли да ме съкратят веднага след като изтече (как е по - изгодно за обещетенията от борсата) и имат ли право, или трябва да се върна за няколко дни на работа. И могат ли да ме съкратят без 1 месец предизвестие, или ще трябва да се върна на работа за месец, за да тече предизвестието? Не съм много наясно.
    Предварително много ви благодаря за отговора и за помощта!   bouquet

# 239
  • Пловдив
Здравейте!

Взимах болнични 2 месеца без прекъсване. Сега лекаря ми ми каза,че няма да може да ми издава и ще си търся друг лекар. Въпросът ми е ако ми се прекъсне болничния междувременно,това ще ми се отрази ли в последствие на майчинството,което ще е минимално,т.е. може ли майчинството да падне под минимума? минималното ти е гарантирано при всички положения-270 лв първата година и 240 лв втората година И другия ми въпрос е ако взема пак болничен,но от друг лекар с друга диагноза да речем,това брои ли се за прекъсване или са важни само датите-примерно единия свършва на 30.10.,новия започва на 31.10.-за да няма прекъсване са важни датите.примерно единия свършва на 15 ти,другия започна от 16 ти
Благодаря предварително за отговора!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт