Майчинството счетоводно - 44

• 36 833
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
Здравейте,момичета,имам следния вьпрос-някой знае ли до коя дата се превежда майчинството през втората година?За септември още нямам превод, а миналия месец беше около 20 число?Благодаря предварително

зависи от работодателят ти.първо гледат дали са внесени осигуровките и до 15 работни дни НОИ превеждат.обикновено по-рано

# 256
  • София
Имам въпрос малко извън темата за майчинство. Бях в болнични за гледане на малко дете - 4 дни. Колко дни трябва да ми плати работодателя и колко НОИ?

Благодаря много  bouquet

# 257
  • Пловдив
Имам въпрос малко извън темата за майчинство. Бях в болнични за гледане на малко дете - 4 дни. Колко дни трябва да ми плати работодателя и колко НОИ?

Благодаря много  bouquet

първите три работни дни плаща работодателят ти
другите НОИ,но само ако са работни-събота,неделя и официаните празници не се плащат

# 258
Моля за разяснение, ако някой е на ясно, доколко е различно положението при служителки на МВР, МО, МП, където осигуровките не са за сметка на служителя? Според мен е по-добре използване на болничен поради общо заболяване, или греша? Четох с такова старание и пак нищо не схванах Embarassed Според мен при ползване на болничен се получават 80 %, но осигуровките? И в крайна сметка въпросът ми е дали е по-добре да се ходи на работа до 45- дневният болничен или ако и преди това се ползва болничен положението е същото. Просто ходейки на работа получавам малко пари за извънреден труд и една част от заплатата ми зависи от оценката на работата ми, за това не мога да преценя дали да бъда до последно на работа или да използвам максимално болнични? Просто работата е доста тежка и психически натоварваща, но и  парите са ми ужасно необходими

# 259
  • В полите на Пирин планина
Моля за разяснение, ако някой е на ясно, доколко е различно положението при служителки на МВР, МО, МП, където осигуровките не са за сметка на служителя? Според мен е по-добре използване на болничен поради общо заболяване, или греша? Четох с такова старание и пак нищо не схванах Embarassed Според мен при ползване на болничен се получават 80 %, но осигуровките? И в крайна сметка въпросът ми е дали е по-добре да се ходи на работа до 45- дневният болничен или ако и преди това се ползва болничен положението е същото. Просто ходейки на работа получавам малко пари за извънреден труд и една част от заплатата ми зависи от оценката на работата ми, за това не мога да преценя дали да бъда до последно на работа или да използвам максимално болнични? Просто работата е доста тежка и психически натоварваща, но и  парите са ми ужасно необходими
Това, че личните осигурителни вноски са за сметка на държавата, а не за сметка на държавния служител, не влияе върху сумата и начина на изчисляване на обезщетението. Даже в случая е по-лесно, защото 80% или 90% от брутния осигурителен доход = на размера на обезщетението, защото нетното възнаграждение във всички случаи е по-голямо от тази сума. В случая наистина при ползване на болничен се губи.  И естествено, че надбавките за извънреден труд и оценките за работата, няма как да се получат.

Моля ,някой да ми помогне или да ме посъветва към кого трябва да се обърна.Аз съм Едноличен Търговец и преди 3 години родих и съответно излязох в майчинство.След изтичането на първата година трябваше да се върна на работа и да прехвърля майчинството ,за да избегна назначаването на прокурист.Според моята счетоводителка и според още няколко други, прокурист ми трябва след свършването на болничен по бременност и раждане т.е.315 дни за 2008 г.До тук всичко добре,а сега НАП ми искат договор с прокурист след изтичането на 135 дни от болничния. Допитвам се до счетоводители отново и те  ми казват ,че срока е 315 дни,за които държавата не ми търси прокурист.Никой не знае как да ми помогне ,а НАП искат да си платя осигуровките,а след това съответно да връщам и майчинството.Как да разбера в крайна сметка кой е прав???
Защо ,живеем в такава държава,защо като съм ЕТ нямам право да ползувам болничните като всички останали и ,защо трябва да си давам майчинството за осигуровки на прокурист като говорим за 10 кв магазин с един работник.Моля ви ако имате някакво мнение или съвет да ми го дадете!БЛАГОДАРЯ!!!

Според мен счетоводителите ти са прави, защото статутът на 315-те дни отпуск за бременност и раждане е еднакъв за целия период. Това е едно и също обезщетение, независимо, че до135 дни се ползва с болничен лист, а след това - с декларация. Не виждам на какво основание НАП ще ти търсят назначен прокорист за целия период.

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 19:05 от Boten Mary

# 260
Здравейте. На 2 януари ми е последния ден от 410 дни. Кога трябва да подам документите за втората година майчинство? Смятам да ползвам 3 месеца от него и после да го прехвърля на свекървата , а аз да си ползвам отпуската че е доста. Възможно ли е това? И последно понеже е пенсионерка, за колко време трябва да се води на работа по трудов договор и после трябва ли да се плащана някакви осигуровки?

# 261
Здравейте. На 2 януари ми е последния ден от 410 дни. Кога трябва да подам документите за втората година майчинство? - няколко дни по-раноСмятам да ползвам 3 месеца от него и после да го прехвърля на свекървата , а аз да си ползвам отпуската че е доста. Възможно ли е това? - даИ последно понеже е пенсионерка, за колко време трябва да се води на работа по трудов договор и после трябва ли да се плащана някакви осигуровки? - поне един ден трябва да има "отработен" по документи. За него се дължат вноските по трудов договор.

# 262
Здравейте!
Според последните промени, касаещи отпуските, дали се губят тези дни, неползвани в рамките на годината, за която са? В частност имам неизползвани 5 дни за 2011г. и не знам дали ще успея да ги взема до 31 декември.

# 263
Здравейте!
Според последните промени, касаещи отпуските, дали се губят тези дни, неползвани в рамките на годината, за която са? В частност имам неизползвани 5 дни за 2011г. и не знам дали ще успея да ги взема до 31 декември.

Не се губят.

Ето от КТ:

Отлагане на ползването

Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.
(2) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) При уважителни причини по писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни може да се отложи за следващата календарна година.
(3) (Отм., нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) В случаите на ал. 1 и 2 за следващата календарна година може да се отложи ползването на част от платения годишен отпуск общо в размер не повече от 10 работни дни.
(4) (Предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.

# 264
Lady Brinne, благодаря за пояснението!  bouquet

# 265
  • Варна
Здравейте, за пореден път имам нужда от вашите съвети   bouquet
На 02.09 ми беше издаден болничен за 45 дена преди раждане беше до 16.10 включително. Обаче родих със секцио на 30.09, от болницата беше издаден болничния за 42 дни от 30.09 до 10.11 вкл. - по двата болнични това прави общо 70 дни. Общо трите болнични до колкото ми е известно трябва да са 135 дни. Та въпросът ми е педиатърката за колко дни трябва да напише третия болничен?
Благодаря   bouquet

# 266
  • Пловдив
Здравейте, за пореден път имам нужда от вашите съвети   bouquet
На 02.09 ми беше издаден болничен за 45 дена преди раждане беше до 16.10 включително. Обаче родих със секцио на 30.09, от болницата беше издаден болничния за 42 дни от 30.09 до 10.11 вкл. - по двата болнични това прави общо 70 дни. Общо трите болнични до колкото ми е известно трябва да са 135 дни. Та въпросът ми е педиатърката за колко дни трябва да напише третия болничен?
Благодаря   bouquet

педиатърът издава за оставащите до 135 дни,но се гледат само реално ползваните дни
от 45 дневния си ползавала реално 28 дни.денят на раждането е към другия болничен та 28+42=70 дни.както си ги сметнала ти
135-70=65 дни-за толкова трябва да е от педиатърът

# 267
  • Варна
Огромно благодаря Елфита   bouquet

# 268
Здравейте!На 23.12.2011г моята дъщеричка ще стане на две годинки т.е имам още около два месеца отпуск за гледане на дете до 2г. възраст.Предстои ми смяна на работодателя но за оставащите два месеца ще съм на половин работен ден, а няма кой да гледа малката макар и за няколко часа за това, трябва да я пусна на ясла.С новия работодател се уговорихме да ме пусне на трудов договор от Януари 2012, за да ми изтече майчинството и до тогава ще се обучавам.Идеята ми е следната, а въпроса е:има ли пречка за това?Смятам да си пусна декларация при сегашния работодател за половината от майчинство, а при него да ползвам натрупалия се за двете години отуск до края на текущата година, а в началото на Декември ще подам молба за напускане и така ще спазя 30дневния срок на предизвестието.Благодаря предварително!

# 269
  • Пловдив
Здравейте!На 23.12.2011г моята дъщеричка ще стане на две годинки т.е имам още около два месеца отпуск за гледане на дете до 2г. възраст.Предстои ми смяна на работодателя но за оставащите два месеца ще съм на половин работен ден, а няма кой да гледа малката макар и за няколко часа за това, трябва да я пусна на ясла.С новия работодател се уговорихме да ме пусне на трудов договор от Януари 2012, за да ми изтече майчинството и до тогава ще се обучавам.Идеята ми е следната, а въпроса е:има ли пречка за това?Смятам да си пусна декларация при сегашния работодател за половината от майчинство, а при него да ползвам натрупалия се за двете години отуск до края на текущата година, а в началото на Декември ще подам молба за напускане и така ще спазя 30дневния срок на предизвестието.Благодаря предварително!

както си го намислила става
от момента на тръгване на ясла ти трябва да се върнеш на работа/отпуск/болничен
ще получаваш 120 лв от НОИ

Общи условия

Активация на акаунт