Майчинството счетоводно - 44

• 36 806
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
Вива, Елфита, благодаря за бързия отговор! Макар, че исках май нещо друго да чуя  Heart Eyes

# 301
  • София
здравейте,

понеже сме подхванали един спор.

1) Ако майката е осигурявана на 4ч.- 180лв, ОД за този период 240 лв ли е или 180?
2) ако майчинските станат 270лв, възможно ли е майка, родила след приемането на закона, да вземе по-малко от тези пари?
3) за месеци, в които майката се води безраборна, какъв е ОД?

# 302
  • София
Привет, не зная дали тук е мястото за въпроса ми, но преди сте ми били много полезни, затова пак се обръщам към Вас  Hug
Вече съм в отпуск за гледане на дете до 2 год. /Дребка е родена април 2010 г./ До сега редовно ми превеждаха парите от НОИ, като постепенно датата се измести от 5- 6 ти, а септември ми ги преведоха на 20-ти. Вече е 27-ми, а още не са ми превели парите за септември. От счетоводството твърдят, че при тях всичко е подадено. Имам Пик и редовно проверявам в страничката на НОИ, звъня вече няколко дни на 926 1010, но никой не ми вдига.
Къде мога да попитам, какво става, нормално ли е да ги забавят толкова?
Предварително благодаря   bouquet

# 303
Здравейте! Моят въпрос е следният: при втора бременност, как се изчислява майчинството, ако в част от 18-те месеца /или евентуално 24?/, на база на които се изчислява майчинството съм била в отпуск за отглеждане на дете до 2 год.? Месечната база за тях 240 лева ли ще бъде? Благодаря!

да
По-скоро МРЗ, защото може да си била в майчинство и по време на 270-те лева Simple Smile
Да, Ала-Бала, права си. Simple Smile  Може да има късмет с повече месеци на 270 лв.

# 304
Привет, не зная дали тук е мястото за въпроса ми, но преди сте ми били много полезни, затова пак се обръщам към Вас  Hug
Вече съм в отпуск за гледане на дете до 2 год. /Дребка е родена април 2010 г./ До сега редовно ми превеждаха парите от НОИ, като постепенно датата се измести от 5- 6 ти, а септември ми ги преведоха на 20-ти. Вече е 27-ми, а още не са ми превели парите за септември. От счетоводството твърдят, че при тях всичко е подадено. Имам Пик и редовно проверявам в страничката на НОИ, звъня вече няколко дни на 926 1010, но никой не ми вдига.
Изпратете запитване по ел. поща като си посочите ЕГН-то.

# 305

При мен се получи по същия начин. Обяснението от счетоводството беше, че те подават данните и сумите в срок, но това което ми дообясниха след няколко скандала беше, че ако имат подадени данни с грешки от НОИ им връщат целия запис за корекция и докато го редактират и подадат заради това се получава забавяне. Другото е, че и НОИ си имат дати на които изплащат парите и ако от счетоводството се забавят автоматично попадаш в по-късната дата. Другото странно беше, че и при мен септември, октомври, ноември и декември бяха забавени парите, от нова година бяха ОК, но вместо в началото на месеца пристигаха към края му или с други думи около 20 януари получих парите за декември.
Провери в НОИ , но имай едно на ум, че проблема може и да е от счетоводителя.

# 306
  • Пловдив
здравейте,

понеже сме подхванали един спор.

1) Ако майката е осигурявана на 4ч.- 180лв, ОД за този период 240 лв ли е или 180? -осигурителният доход е 180 лв след като е осигурявана на 180 лв
2) ако майчинските станат 270лв, възможно ли е майка, родила след приемането на закона, да вземе по-малко от тези пари?-не,минимума ще получава
3) за месеци, в които майката се води безраборна, какъв е ОД?- ако в базата й влизат такива месеци ще й ги взимат според МРЗ за този период

# 307
  • София
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥   Hug

# 308
Здравейте имам един въпрос за осигуровките по време на майчинство.При мен нещата стоят така- редовна студентка съм, този месец навърших 26 и от ноември университета спира да ме осигурява, но понеже забременях и сега се чудя кое ще е най-доброто за мен, да започна сама да си плащам осигуровките и доколкото знам така ще вземам майчинство една година, или да почна работа даже и фиктивно за да мога да вземам нормално две години.И тук възниква друг въпрос ако сега започна работа дали ще има голям смисъл след като се гледа 18 месеца назад на колко те осигуряват.Знам че звучи объркващо, но ще се радвам ако има запознати по темата.

Последна редакция: чт, 27 окт 2011, 21:24 от modna

# 309
Здравейте,
имам следния казус и се надявам, някой от вас да ме насочи какво да правя:
В съм бременна в 20та седмица и същевременно съм в отпуск за отглеждане на детето до две години. Термина ми е 21,03,2012 г. , а отпуска за оглеждане на дете до две години приключва на 23,05,2012 г.
От прочетеното на първа страница разбирам, че става въпрос за застъпване на майчинство.
Обаче, положението е следното аз съм на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1
със срок до 01.07.2012г.. Какво мога да направя: да помоля работодателя ми да пусне анекс за удължаване на договора до примерно април2014 год. има ли такъв вариант, защото видях че: Чл. 68. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 68, доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Срочен трудов договор се сключва:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години, доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е предвидено друго;

т.е. в моя случай дали е възможно удължаването.
Ако не е възможно, какъв вариант е възможен, за да мога да получавам майчинство до навършване на 2 г. на второто дете / живот и здраве/?

# 310
Малоумното ни правителство продължава геноцида срещу бъдещите майки и техните деца ooooh!:

Обезщетението за майчинство и безработица ще се изчислява на баз … ния съвет на НОИ.

# 311
  • Бургас
Здравейте,

Поздравявам за полезната тема, аз съм една от многото бременни, които не разбират нищо от счетоводство. Мислех да ходя да разпитвам в НОИ, но като знам какви нерви ще си докарам, все не се решавам. Надявам се, че тук някой ще може да ми помогне да разбера някои неща.
Първото ми притеснение е във връзка с това, че тази година май, юни и юли бях на борсата и получавах 80% от заплатата си на предишната ми работа. Веднага след това си намерих работа и съм осигурявана. Притесняваме дали тази 3-месечна дупка на борсата се води като прекъсване на стажа. Аз по принцип имам към 6-годишен стаж. Възможно ли е да изгубя право на майчинство, защото тази дупка влиза в 18-годишния стаж, който се гледа назад при изчисление на майчинството?
Другото, което не мога: Работодателят ми ме осигурява на 500 лв, проверих го в НОИ, но в същото време трудовия ми договор е на мин. работна заплата. Това как е възможно да е законно при положение, че работим по една програма на Бюрото по труда и разследват всичко да е изрядно? Вярно ли е, че при това положение няма значение каква ми е осигуровката, а ще се изчислява на база трудовия ми договор и независимо от осигурителния ми доход?
Безкрайни благодарности към тези, които ми отговорят  Hug

# 312
  • Бургас
Здравейте,при застъпване на майчинствата за второто дете каква база ще ми взвмат-тази която за първото т.е. 12 мсеца преди да изляза в болничен или 24 месеца//ако го приемат де/преди да изляза в 45-дневния болничен за първото дете?
Дано сте м разбрали. Rolling Eyes

# 313
  • Пловдив
Здравейте,при застъпване на майчинствата за второто дете каква база ще ми взвмат-тази която за първото т.е. 12 мсеца преди да изляза в болничен или 24 месеца//ако го приемат де/преди да изляза в 45-дневния болничен за първото дете?
Дано сте м разбрали. Rolling Eyes

ако има застъпване,сравняват обезщетението за първото дете и възможното обезщетение на база 18 м назад
изплащат на майката по-изгодното за нея.което в повечето случай е обезщетението за първото дете,а не новата база

Малоумното ни правителство продължава геноцида срещу бъдещите майки и техните деца ooooh!:

Обезщетението за майчинство и безработица ще се изчислява на баз … ния съвет на НОИ.

ще продължава докато и майките продължават да надуват изкуствено осигуровките си.нали разбираш,че това е мярка срещу нещо,а не само приумица някаква

# 314
  • Бургас
Благодаря Elfita!

Общи условия

Активация на акаунт