Майчинството счетоводно - 44

• 36 686
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Здравейте, имам въпрос на който срещам различни отговори.

При трудов стаж около 2 години в периода 2007-2010, след това прекъсване за около година /в които са платени само здравните осигуровки/ и отново трудов стаж 6 месеца преди раждане ПОЛАГА ЛИ СЕ МАЙЧИНСТВО и кой период се взима или не се полага майчинство? newsm78

Благодаря предварително
Ако тези 2 години трудов стаж отговарят на 2 години осигурителен стаж, да, имаш право на обезщетение. То ще се изчисли на база 18  месеца назад, от месеца предхождащ издаването на 45-дневния болничен.

Да. Тези 2 години стаж са осигурителен стаж. Благодаря за бързия отговор Ала-Бала след като се взимат 18 месеца назад. То ва календарни месеца ли са или 18 месеца с осигурителен стаж? А това прекъсване как влияе?

# 481
  • София-Младост
Здравейте, имам въпрос на който срещам различни отговори.

При трудов стаж около 2 години в периода 2007-2010, след това прекъсване за около година /в които са платени само здравните осигуровки/ и отново трудов стаж 6 месеца преди раждане ПОЛАГА ЛИ СЕ МАЙЧИНСТВО и кой период се взима или не се полага майчинство? newsm78

Благодаря предварително
Ако тези 2 години трудов стаж отговарят на 2 години осигурителен стаж, да, имаш право на обезщетение. То ще се изчисли на база 18  месеца назад, от месеца предхождащ издаването на 45-дневния болничен.

Да. Тези 2 години стаж са осигурителен стаж. Благодаря за бързия отговор Ала-Бала след като се взимат 18 месеца назад. То ва календарни месеца ли са или 18 месеца с осигурителен стаж? А това прекъсване как влияе?
Аз като ти гледам лентичката, ако приемат промените, за който се говори може и на база 24 месеца да се изчислява.
Давам ти пример:
Термин 28 март, 45-дневния болничен го издават някъде началото на февруари. Базата за изчисление е  в календарни месеци... при 18 месеца 08.2010 - 01.2012, при 24 месеца 02.2010-01,2012. Ако в този период влизат месеци, през който не си била осигурена се смята МРЗ за страната към момента.

# 482
  • В полите на Пирин планина
Cantariny да добавя относно твоето питане - ти какво искаш - да останеш на работа или да напуснеш / да те освободят по инициатива на работодателя  newsm78
По чл.328 от КТ има една точка -12, която гласи - поради обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор. Друг вариант е да ти предложат обезщетение и на база на него да те освободят, ако ти се съгласиш. Иначе всякакви промени в трудовия договор се правят с писмен анекс / допълнително споразумение към него. Ако промените не те задоволяват - не подписваш и не се съгласяваш.

# 483
  • София
Благодаря много Ала-Бала   bouquet

Супер е когато компетентни хора отговаря точно и бързо на зададен въпрос!
Благодаря още веднъж! Hug

# 484
Lady Brinne, аз искам да напусна, поне така както стоят нещата съм принудена да напусна. Но не искам да е по моя инициатива. Иначе анекс не съм подписвала, нито са ми предлагали за сега.

Ала-Бала, родих края на 2009г., но не съм ползвала отпуск, защото бях в дълъг болничен. От ЧР ми казаха, че трябва да изчистя натрупаната отпуска за 2009, 2010 и 2011г. иначе съм я губила - затова писах 3г.

Благодаря ви!

# 485
Lady Brinne, аз искам да напусна, поне така както стоят нещата съм принудена да напусна. Но не искам да е по моя инициатива. Иначе анекс не съм подписвала, нито са ми предлагали за сега.

Ала-Бала, родих края на 2009г., но не съм ползвала отпуск, защото бях в дълъг болничен. От ЧР ми казаха, че трябва да изчистя натрупаната отпуска за 2009, 2010 и 2011г. иначе съм я губила - затова писах 3г.

Благодаря ви!

Няма как да я губиш, щом си ползвала друг вид отпуск. Ползвай си я и потърси някаква взаимноизгодна договорка с работодателя.

# 486
Да не би да съм забравила да подам някоя декларация за тези 120 лв. до 2-те годинки на малкия?

не,всичко си подала

статуса ще ти стои така докато не внесе работодателят прил 4 /което е за 120 те лв/,което ще стане някъде през ноември.а сега ти излиза така,защото е внесено само прил 12 за прекратяване на обезщетението

Благодаря ти много за отговора   bouquet Успокоих се, че напоследък все нещо забравям  ooooh!

# 487
Аз пак с едно глупаво въпросче... Мога ли да изкарам платен стаж в една фирма ,докато съм в неплатен отпуск в друга (обикновен или за гледане дете да е отпуска)?

Благодаря предварително.

# 488
Здравейте!Искам да попитам -в момента съм в майчинство което изтича след 3месеца.Бременна съм със второ дете и искам да знам може ли след като ми изтече майчинството да изляза в болничен до 45дни преди термина.Ще има ли някакъв проблем!

# 489
Аз пак с едно глупаво въпросче... Мога ли да изкарам платен стаж в една фирма ,докато съм в неплатен отпуск в друга (обикновен или за гледане дете да е отпуска)?

Благодаря предварително.

Може. Единствено трянбва да нямаш някакви забрани от рода в трудовия договор.

Здравейте!Искам да попитам -в момента съм в майчинство което изтича след 3месеца.Бременна съм със второ дете и искам да знам може ли след като ми изтече майчинството да изляза в болничен до 45дни преди термина.Ще има ли някакъв проблем!

Отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст ли ползваш? Кога следва да излезеш в болничен за бременност и раждане 45 дни преди термин за второто дете?

# 490
Мерси Lady Brinne , нямам ама пак ще погледна.

# 491
да но отпуска до 2год ми изтича декември а термина ми е март-до тогава може ли в болничен

# 492
Момичета, имам нужда от помощ!

Имам бебче на почти 6м. и не получавам никакво майчинство/не съм декларирала, че ще се осиг. за болест, майчинство...а само за пенсия, голяма глупост, но факт/!!!

Някой ме посъветва да скл. договор фиктивно с някоя фирма и да си плащам сама осигуровките, за да полуача поне през 2-та година нещо.

Би ли ми обяснила някоя от вас, като на профан, какво да направя Praynig

Има ли смисъл сега тепърва да започна да се осиг. за майчинство и ако го направя от кога ще получа обезщетение и колко?Да не излезе , че като сметна внасяне получаване плюса ще е нулев.

Ако някой ми отговори ще съм много благодарна! Hug

# 493
да но отпуска до 2год ми изтича декември а термина ми е март-до тогава може ли в болничен

Може, но ще вземаш 80% от 240 лева като обезщетение  Rolling Eyes

Момичета, имам нужда от помощ!

Имам бебче на почти 6м. и не получавам никакво майчинство/не съм декларирала, че ще се осиг. за болест, майчинство...а само за пенсия, голяма глупост, но факт/!!!

Някой ме посъветва да скл. договор фиктивно с някоя фирма и да си плащам сама осигуровките, за да полуача поне през 2-та година нещо.

Би ли ми обяснила някоя от вас, като на профан, какво да направя Praynig

Има ли смисъл сега тепърва да започна да се осиг. за майчинство и ако го направя от кога ще получа обезщетение и колко?Да не излезе , че като сметна внасяне получаване плюса ще е нулев.

Ако някой ми отговори ще съм много благодарна! Hug

А нямаш ли друг предходен стаж, преди това самоосигуяване само за пенсия?

Последна редакция: пт, 04 ное 2011, 19:52 от Boten Mary

# 494

А нямаш ли друг предходен стаж, преди това самоосигуяване само за пенсия?

[/quote]

Може би, преди много години...преди да стана студентка работих 2г., после университет, после живях в чужбина 10г. и като се върнах стана самоосигуряваща се.

Общи условия

Активация на акаунт