Майчинството счетоводно - 44

• 36 687
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
  • В полите на Пирин планина

А нямаш ли друг предходен стаж, преди това самоосигуяване само за пенсия?

Може би, преди много години...преди да стана студентка работих 2г., после университет, после живях в чужбина 10г. и като се върнах стана самоосигуряваща се.
[/quote]

Хубаво е да уточниш, ако наистина имаш осигурителен стаж 2 години / нужни са ти поне 12 месеца / и си била осигурена и за фонд ОЗМ, то можеш да сключиш трудов договор за 2-3 раб. дни / даже стига и един отработен / и да ползваш веднага от там отпуск за бременност и раждане до изтичне на 410 дни / броиш от първия ден на първия болничен 45 дни преди термин /.

# 496
Благодаря ти, Lady Brinne Hug

Къде мога да проверя? там в НОИ е такъв хаос, а да ме разкарват с количката по канцелариите хич не ми се иска. Може би се пуска молба някъде?

# 497
Благодаря ти, Lady Brinne Hug

Къде мога да проверя? там в НОИ е такъв хаос, а да ме разкарват с количката по канцелариите хич не ми се иска. Може би се пуска молба някъде?

Нямаш ли трудова книжка? Или друг документ за стаж?

# 498
[

[/quote]

Ох, ти ми даде малка надежда! сега ще търся, имах книжка
После накъде?

# 499
mami bihte li mi kazali na koq date si polu4avate mai4instvoto za oktomvri ot 240lv

-------------
Моля, пишете на кирилица.

Последна редакция: пт, 04 ное 2011, 19:53 от Boten Mary

# 500
  • София-Младост
mami bihte li mi kazali na koq date si polu4avate mai4instvoto za oktomvri ot 240lv
Няма фиксирана дата, 15 работни дни след като работодателя е подал обр.1.

# 501
  • София
Момичета, имам въпрос.

След едногодишно майчинство напуснах фирмата, в която работих.
Започнах в друга фирма работа - от 04.04. и след 6-месечният изпитателен срок договорът ми е безсрочен. Днес обаче ми връчиха предизвестие 1мес за освобождаване по чл.328, ал.1 т.11.
въпросът ми е - могат ли да ме освободят тъй като имам дете под 3 год.

# 502
Цитат

Ох, ти ми даде малка надежда! сега ще търся, имах книжка
После накъде?

Никъде - виж колко е стажа и дали трудовия и осигурителния стаж са равни / за периоди след 01.01.2003 год. / и ако да - важи по-горното. Намери си "работодател " и след това излез в отпуск за бременност и раждане - ще вземаш 270 лева, за остатъка до 410 дни , а след това - 240 лева или колкото опредлят обезщетението за гледане на дете от 01.01.2012 г.

Момичета, имам въпрос.

След едногодишно майчинство напуснах фирмата, в която работих.
Започнах в друга фирма работа - от 04.04. и след 6-месечният изпитателен срок договорът ми е безсрочен. Днес обаче ми връчиха предизвестие 1мес за освобождаване по чл.328, ал.1 т.11.
въпросът ми е - могат ли да ме освободят тъй като имам дете под 3 год.

Могат да те съкратят, но е нужно да получат разрешение от Инспекция по труда, конкретно за теб. Това е закрилата от уволнение. Иначе ще си освободена неправомерно и може да ги съдиш. Освен това трябва точно по тази точка да посочат много точна мотивация.

Последна редакция: пт, 04 ное 2011, 19:53 от Boten Mary

# 503
  • До морето :)
Извинявам се за нахалството, но може ли да ми отговорите?   bouquet
Здравейте! Имам питане за прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 години. Искам да прехвърля майченствотото ми на майка ми, когато дъщеря ми стане на 1 година. Майка в момента е безработна. Четох статията на 1-ва страница, но не ми стана много ясно. Пише:
Цитат
към деня на отпускането на обезщетението лицето да има най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички социални рискове, за всички социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички социални рискове без безработица.
Майка ми в момента е безработна. Това означава ли, че трябва да работи, за да стане това прехвърляне? Иначе има необходимия стаж от 6 месеца
Да.
А колко време трябва да е на трудов договор, за да прехвурля отпуската?

# 504
  • Пловдив
Здравейте мами,имам следния въпрос:Термина ми е м,Април 2012,ако сега изляза в продължителен болничен-като рискова бременност,тези месеци от Ноември до Март 2012 /когато ще започне  45 дневния болничен преди раждане/ ще влязат ли в 18 месеца, от които се формира платеното майчинство.И как ще се изчисли в такъв случай 1/осигурителният доход от който се изчислява болничен за общо заболяване-12 месеца преди настъпване на заболяването или 2/ 80% от него /т,е,обезщетението,което съм получила за общо заболяване/ или тъй като болничните са без прекъсване до 45 ден пр.раждане тези месеци няма да се гледат и ще търсят 18 месеца преди излизането в непрекъснат продължителен болничен като рискова бременност?

# 505
  • Пловдив

един отработен ден е достатъчен

също може бабата да поеме отгл на дете втората година по социалната програма отново на работа-питай в социалните

Здравейте мами,имам следния въпрос:Термина ми е м,Април 2012,ако сега изляза в продължителен болничен-като рискова бременност,тези месеци от Ноември до Март 2012 /когато ще започне  45 дневния болничен преди раждане/ ще влязат ли в 18 месеца-да,разбира се , от които се формира платеното майчинство.И как ще се изчисли в такъв случай 1/осигурителният доход от който се изчислява болничен за общо заболяване-12 месеца преди настъпване на заболяването -да или 2/ 80% от него /т,е,обезщетението,което съм получила за общо заболяване/ или тъй като болничните са без прекъсване до 45 ден пр.раждане тези месеци няма да се гледат и ще търсят 18 месеца преди излизането в непрекъснат продължителен болничен като рискова бременност?-не

# 506
  • До морето :)

един отработен ден е достатъчен

също може бабата да поеме отгл на дете втората година по социалната програма отново на работа-питай в социалните
Благодаря за отговора! Страхотни сте   bouquet

# 507
Здравейте,
Имам следния въпрос: Предстои ми да изляза в болничен за втора бременност по ЛКК, а в момента съм по майчинство и взимам въпросните 240 лв от първото ми дете.
Сега като върнат назад 12 месеца за да се определи базата за болничния, тези месеци с по 240 ще влязат ли?Или ще гледат преди тях?
Благодаря много!

Здравейте,
Имам следния въпрос: Предстои ми да изляза в болничен за втора бременност по ЛКК, а в момента съм по майчинство и взимам въпросните 240 лв от първото ми дете.
Сега като върнат назад 12 месеца за да се определи базата за болничния, тези месеци с по 240 ще влязат ли?Или ще гледат преди тях?
Благодаря много!

И само още нещо.Като изляза в болничен 120-те лв за първото дете ще влязат ли като допълнение към осигурителения доход  за определяне размера на второто майчинство?

Последна редакция: пт, 04 ное 2011, 19:54 от Boten Mary

# 508
  • София-Младост
Здравейте,
Благодаря много!
Значи първо, знаеш че излизайк в болничен трябва да попадеш прил.12 и прил.4, защото болничният прекъсва отпуска с първото дете. Т.е. за периода на болничният ще получаваш 1/2 обезщетение. Базата за изчисление на обезщетение за бременост и раждане е 18 (от догодина вероятно и 24) месеца, а не 12. Месеците са календарни, пълни и няма значение дали си била в майчинство, болнични или безработна, влиза всичко. За месеците в майчинство се взима впредвид МРЗ за страната към момента.
Тези 120 лв няма да влязат. Тогава щ есе гледа базата, от която е изчислено обезщетението за болничният.

Сега пак прочетох въпроса...тези 12 месеца си визирала обезщетението за болничният, да влизат и месеците с 240лв, но за тях се взима МРЗ за страната към момента.

# 509
  • София
Имам едно въпросче. Излизам в майчинство на 11.12.2011г (135 до 410). Ще ме хване ли новия начин на изчисление на майчинсвото от 01.01.2012г?

Общи условия

Активация на акаунт