Майчинството счетоводно - 44

• 36 683
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте,
Имам следния въпрос: Предстои ми да изляза в болничен за втора бременност по ЛКК, а в момента съм по майчинство и взимам въпросните 240 лв от първото ми дете.
Сега като върнат назад 12 месеца за да се определи базата за болничния, тези месеци с по 240 ще влязат ли?Или ще гледат преди тях?
Благодаря много!
Значи първо, знаеш че излизайк в болничен трябва да попадеш прил.12 и прил.4, защото болничният прекъсва отпуска с първото дете. Т.е. за периода на болничният ще получаваш 1/2 обезщетение. Базата за изчисление на обезщетение за бременост и раждане е 18 (от догодина вероятно и 24) месеца, а не 12. Месеците са календарни, пълни и няма значение дали си била в майчинство, болнични или безработна, влиза всичко. За месеците в майчинство се взима впредвид МРЗ за страната към момента.
Тези 120 лв няма да влязат. Тогава щ есе гледа базата, от която е изчислено обезщетението за болничният.

Сега пак прочетох въпроса...тези 12 месеца си визирала обезщетението за болничният, да влизат и месеците с 240лв, но за тях се взима МРЗ за страната към момента.
Тоест за база ще се взима само парите от болничния, а не и тези 120 лв.
Иначе да, знам че трябва да пусна всички тези документи.
Благодаря!

# 511
  • В полите на Пирин планина
Имам едно въпросче. Излизам в майчинство на 11.12.2011г (135 до 410). Ще ме хване ли новия начин на изчисление на майчинсвото от 01.01.2012г?

Не. Твоята база вече е определена.

# 512
  • Пловдив
Здравейте мами,имам следния въпрос:Термина ми е м,Април 2012,ако сега изляза в продължителен болничен-като рискова бременност,тези месеци от Ноември до Март 2012 /когато ще започне  45 дневния болничен преди раждане/ ще влязат ли в 18 месеца-да,разбира се , от които се формира платеното майчинство.И как ще се изчисли в такъв случай 1/осигурителният доход от който се изчислява болничен за общо заболяване-12 месеца преди настъпване на заболяването -да или 2/ 80% от него /т,е,обезщетението,което съм получила за общо заболяване/ или тъй като болничните са без прекъсване до 45 ден пр.раждане тези месеци няма да се гледат и ще търсят 18 месеца преди излизането в непрекъснат продължителен болничен като рискова бременност?-не
[/quote]
Благодаря за отговора,незнам защо си бях внушила,че като съм в продължителен непрекъснат болничен преди болничния 45 дни преди раждане,тези месеци не влизат в осигурителния доход от който се формира обезщетението при майчинство.Даже се ядосвах,че с новите промени ще трябва да измислям начини да се мъкна на работа,за да имам 24 месеца /за всеки случай/ без продължителен болничен.Много ме успокойхте,Благодаря!  bouquet

# 513
Здравейте, искам да попитам следното - след изтичане на третия болничен лист след раждането бях попълнила 2 декларации и молба до работодателя за получаване на майчинство. Това се случи на 26 септември. Вече сме ноември месец, а нямам все още никакъв превод. Писах на НОИ да попитам дали има някакъв проблем, но получих отговор, че при тях няма никакви документи след последния болничен лист. Обаждах се нашите счетоводители, те казват, че са подали всички документи за септември месец. Къде да потърся съдействие, само с тези пари гледам детето си, а се очертава, че скоро май няма да има превод. На какъв телефон мога да звънна в НОИ за справка? Колко време след постъпване на документите в НОИ може да се очаква превод?
Благодаря предварително за отговорите Simple Smile

# 514
  • София
Момичета, имам въпрос.

След едногодишно майчинство напуснах фирмата, в която работих.
Започнах в друга фирма работа - от 04.04. и след 6-месечният изпитателен срок договорът ми е безсрочен. Днес обаче ми връчиха предизвестие 1мес за освобождаване по чл.328, ал.1 т.11.
въпросът ми е - могат ли да ме освободят тъй като имам дете под 3 год.

Могат да те съкратят, но е нужно да получат разрешение от Инспекция по труда, конкретно за теб. Това е закрилата от уволнение. Иначе ще си освободена неправомерно и може да ги съдиш. Освен това трябва точно по тази точка да посочат много точна мотивация.

А между двете работи имах 4 мес борса, сега имам 8 мес стаж. Мога ли пак да получавам обезщетения от Бюрото по труда.

# 515
Здравейте,искам да попитам и аз нещо-от 01,04,2010 до 31,12,2010г ме осигуряваха на 515 лв,и от 01,01,2011 до сега ме осигуряват на 544 лв,въпроса ми е,че от 15,09,2011 съм в болничен ,/бременна съм/ колко пари ще ми е този болничен? Не съм го получила все още и затова питам:) И осемнадесете месеца се броят от месеца в които се издава болничен за раждане ,нали?Благодаря ви много

# 516
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, искам да попитам следното - след изтичане на третия болничен лист след раждането бях попълнила 2 декларации и молба до работодателя за получаване на майчинство. Това се случи на 26 септември. Вече сме ноември месец, а нямам все още никакъв превод. Писах на НОИ да попитам дали има някакъв проблем, но получих отговор, че при тях няма никакви документи след последния болничен лист. Обаждах се нашите счетоводители, те казват, че са подали всички документи за септември месец. Къде да потърся съдействие, само с тези пари гледам детето си, а се очертава, че скоро май няма да има превод. На какъв телефон мога да звънна в НОИ за справка? Колко време след постъпване на документите в НОИ може да се очаква превод?
Благодаря предварително за отговорите Simple Smile

Националният осигурителен институт обявява телефони за консултации по технически въпроси при използване на електронните услуги, предоставяни на осигурители и осигурени лица:
 - справки за наличие или липса на информация в Регистъра на осигурените лица за натрупани осигурителни права;
 - справки за отпускане и изплащане на краткосрочни и дългосрочни обезщетения;
 - издаване на ПИК и ИКО;
 - регистрация за получаване на информация за изплатени обезщетения чрез SMS или E-Mail;
 - клиентски софтуер за обхващане на данни от придружителните писма и описите и тестване на файловете с описи на представяни документи за изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО;
 - други.
 телефони -  02 926 1026 и 02 926 1027
 С оглед спазване изискванията на Закона за защита на личните данни справки на посочените телефони не се извършват.

За ваше спокойствие можете да поискате от работодателя входящия номер и дата на представяне на вашите документи в НОИ. Понякога има неточности при подадените данни с декларация обр. 1 и това е причината за забавяне на обезщетенията.
Обезщетенията се изплащат до 15 работни дни от датата на представяне на всички документи или данни. Плащанията са за вече изтекъл месец.

# 517
  • Пловдив
Здравейте,искам да попитам и аз нещо-от 01,04,2010 до 31,12,2010г ме осигуряваха на 515 лв,и от 01,01,2011 до сега ме осигуряват на 544 лв,въпроса ми е,че от 15,09,2011 съм в болничен ,/бременна съм/ колко пари ще ми е този болничен? Не съм го получила все още и затова питам:) И осемнадесете месеца се броят от месеца в които се издава болничен за раждане ,нали?Благодаря ви много

за дните от септември-220-240 лв
18 м назад от 45 дневния като месеца,в който се издава 45 дневния не влиза

извади си ПИК код,за да си следиш нещата на сайта на НОИ

# 518
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Периода, който се ползва за база е последните 18 календарни месеци преди, този в който започва болничния лист.
За изчисляването на примерно обезщетение са необходимо още данни - нетна заплата, допълнително получавани суми - премии, бонуси и т.н., информация дали сте била в болничен за общи заболяване или неплатен отпуск.

# 519
Здравейте отново  Simple Smile

Пак да повдигна темата за базата за изчисляване на обезщетението за майчинство:
http://www.mlsp.government.bg/bg/news/news.asp?newsid=2126&catid=1
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4258371

От тези текстове не разбирам дали планираните промени от 24 месеца са одобрени и дали ще влязат в сила от 01.01.2012  Rolling Eyes
Доколкото разбирам, проектът е гласуван от Министерски съвет и предстои да бъде одобрен от Народното събрание, за да влезе в сила?

Да не споменавам колко ме яд, че излизам в болничен на на 25.01.2012  Laughing

Също и да питам, понеже през по-голяма част от 18-те или съответно 24-те месеца, се ползва за база МРЗ, защото съм била в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и след това 6 месеца неплатен, та 240 лв. ще се взимат или новият размер от 270 лв.?
Допускам, че въпросът ми е доста наивен и се извинявам, ако вече е обсъждан, но не го срещнах.

Последна редакция: чт, 03 ное 2011, 23:25 от Гнидка

# 520
  • София
Имам едно въпросче. Излизам в майчинство на 11.12.2011г (135 до 410). Ще ме хване ли новия начин на изчисление на майчинсвото от 01.01.2012г?

Не. Твоята база вече е определена.

Е, то все още не е гласувано, нали?
А хипотетично, ако бъде одобрено и аз от 5.11.2011 излизам в 45дневния болничен, а в реалното майчинство някъде март месец (след изтичането на 135 дни болничен) дали би ме хванала тази промяна? newsm78
За мен би било добре, защото вземах по-висока заплата преди Embarassed

# 521
  • Пловдив

Доколкото разбирам, проектът е гласуван от Министерски съвет и предстои да бъде одобрен от Народното събрание, за да влезе в сила?

Да не споменавам колко ме яд, че излизам в болничен на на 25.01.2012  Laughing

Също и да питам, понеже през по-голяма част от 18-те или съответно 24-те месеца, се ползва за база МРЗ, защото съм била в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и след това 6 месеца неплатен, та 240 лв. ще се взимат или новият размер от 270 лв.?
Допускам, че въпросът ми е доста наивен и се извинявам, ако вече е обсъждан, но не го срещнах.

не е прието още базата да е 24 месеца

щом през 18 те месеца базата ти е МРЗ лв /от септември ще ти взимат 270 лв МРЗ разбира се/-ще взимаш минимума за съответните периоди.а,именно 270 лвв пъвата година и 240 лв втората.

Е, то все още не е гласувано, нали?
А хипотетично, ако бъде одобрено и аз от 5.11.2011 излизам в 45дневния болничен, а в реалното майчинство някъде март месец (след изтичането на 135 дни болничен) дали би ме хванала тази промяна? newsm78
За мен би било добре, защото вземах по-висока заплата преди Embarassed

да,не е гласувано и не се знае кои майки ще обхване.но ако стане като минали години,теб няма да те хване новата 24 месечна база,защото излизаш в 45 дневен през 2011,когато е в сила старата 18 м база

# 522

щом през 18 те месеца базата ти е МРЗ лв /от септември ще ти взимат 270 лв МРЗ разбира се/-ще взимаш минимума за съответните периоди.а,именно 270 лвв пъвата година и 240 лв втората.

Благодаря за отговора  Simple Smile

Може би не съм си задала правилно въпроса. Не през всички 18 месеца съм била на 240. Въпросът ми е, дали при изчисляване на среднодневното възнаграждение ще се смятат 240 или 270 лв. за база, след като МРЗ е увеличена вече?

bouquet

# 523
  • Пловдив
Въпросът ми е, дали при изчисляване на среднодневното възнаграждение ще се смятат 240 или 270 лв. за база, след като МРЗ е увеличена вече?

bouquet

зависи за кой период

преди септември 2011-240 лв
от септември 2011г-270 лв

# 524
Момичета може би сте писали ного по темата, но има толкова много изписано, че не успях да се ориентирам  newsm78 имам 2 въпроса и ще съм Ви мнго благодарна, ако ми ги разясните.

1. Рискова бременност съм и доки иска да излезна в болничендо края. Въпроса ми е имам право на 180+45 дни или тези 45 дни влизат в 180те. И ако съм ползвала и друг болничен по болест през годината пак ли трябва да се приспадне от 180те или няма отражение?
2. Ако се осигурявам от 18 месеца на 1400 лева, много ли ще ми се отрази на майчинството този болничен?

Наистина много Ви благодаря предварително Hug

Общи условия

Активация на акаунт