Майчинството счетоводно - 44

• 36 580
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Имам следния казус:
Сестра ми роди на 29.09. От 10 този месец ще ползва последния болниччен от педиатъра. След като той изтече ще може ли да прехвърли майчинството на лице в работоспособна възраст и тя да се върне на работа?

Правото на отпуск за бременност и раждане може да се прехвърли единствено на бащата след навършване ан детето на 6 месеца и то ако той работи по трудов договор. Обезщетението ще му се изчисли както на майката по действащите в момента изисквания

Ако подпишете договор със срок за изпитване и 90 дневно предизвестие, дори с изтичане на изпитването срока за предизвестие остава като валидна условие. Трябвя да говорите с работодателя за тази клауза.
Да. Именно това е което ме притеснява.
Мога ли да искам предоговаряне на клаузите или направо прекратяване на договора при изтичането на 6 - месечния срок?

Ако в момента не искат да променят клаузите не виждам как ще се съгласят да го направят селд време. А за прекратяване ще искат от вас предизвестието по договор.

Последна редакция: пн, 07 ное 2011, 02:47 от Boten Mary

# 586
ДейзиГ , да - абсолютно сте права!Благодаря!  bouquet

# 587
  • София
Здравейте, дами! Позволявам си да помоля за помощ, въпреки, че не чакам дете. Имам нужда от счетоводна консултация, а няма кого да попитам скоро.

Ето го и моят казус. Работя по трудов договор, осигуряват ме на заплата под 2000лв. Наскоро подписах и граждански договор за преводи към една агенция. Накараха ме да си извадя БУЛСТАТ, което и направих. Сега въпросът ми е имам ли ангажименти към този БУЛСТАТ, ако не получавам хонорари по него? Т.е. оказа се, че най-вероятно ще получа първите си хонорари по гражданския договор чак след нова година. Дотогава трябва ли нещо да правя? В договора пише, че осигуровките и данъците ще се плащат както си е по закон - от рабододателя и от мен. Те ще плащат и авансовия данък. Аз си мислех, че ангажиментът ми ще бъде да подавам данъчна декларация и да видя има ли нещо да довнасям или евентуално да ми връщат. Обаче чух, че щом имам БУЛСТАТ трябвало да внасям данъци и осигуровки върху минималната работна заплата независимо дали съм получила хонорари или не...

Надявам се ,че някой компетентен ще може да ме посъветва какво да правя. Благодаря ви предварително!   bouquet

# 588
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, дами! Позволявам си да помоля за помощ, въпреки, че не чакам дете. Имам нужда от счетоводна консултация, а няма кого да попитам скоро.

Ето го и моят казус. Работя по трудов договор, осигуряват ме на заплата под 2000лв. Наскоро подписах и граждански договор за преводи към една агенция. Накараха ме да си извадя БУЛСТАТ, което и направих. Сега въпросът ми е имам ли ангажименти към този БУЛСТАТ, ако не получавам хонорари по него? Т.е. оказа се, че най-вероятно ще получа първите си хонорари по гражданския договор чак след нова година. Дотогава трябва ли нещо да правя? В договора пише, че осигуровките и данъците ще се плащат както си е по закон - от рабододателя и от мен. Те ще плащат и авансовия данък. Аз си мислех, че ангажиментът ми ще бъде да подавам данъчна декларация и да видя има ли нещо да довнасям или евентуално да ми връщат. Обаче чух, че щом имам БУЛСТАТ трябвало да внасям данъци и осигуровки върху минималната работна заплата независимо дали съм получила хонорари или не...

Надявам се ,че някой компетентен ще може да ме посъветва какво да правя. Благодаря ви предварително!   bouquet

Според мен единствено, ако се регистрираш като самоосигуряващо се луце в НАП ще дължиш месечни вноски за осигуровки, но все пак нека и другите дами да се изкажат.

# 589
  • София
Да, и аз нещо такова си мислех. Но аз имам трудов договор и определено не съм самоосигуряващо се лице. Нали регистрацията на БУЛСТАТ не ме прави авотматично такова?

# 590
Да, и аз нещо такова си мислех. Но аз имам трудов договор и определено не съм самоосигуряващо се лице. Нали регистрацията на БУЛСТАТ не ме прави авотматично такова?

Не, изисква се регистрация в НАП.

# 591
  • София
Здравейте! Имам проблем с работодателя ,след приключване на майчинството( 2г )се върнах на работа, но не ме върнаха на моята позиция ,а ми дадоха за избор два супер неизгодни варианта -да си избера кой от тях ще работя. Въпросът ми и законно ли е това, имат ли право да ме местят по тяхно усмотрение? Знам ,че закона донякъде ме защитава от съкращение, но ако не е много трудно това разрешение от ИТ ,което се изисква за съкращаване ,може и натам да тръгнат нещата Sad

# 592
  • Русе
здравейте,моля за съвет  Praynig

казусът е следният:
на 14.11.2011 приключва майчинството ми.Звъннах до работа да им кажа че искам да си ползвам натрупаната отпуска,понеже няма кой да гледа детенцето ми.Отговорът на шефка ми е : да си подам молбата за напускане по взаимно съгласие,като в молбата ще е описана и отпуската но няма да ми я плати тъй като ми е била платена заплата за 09.2009 и съм ползвала болничен за същия този месец( това преди да родя).
Искам да знам права ли е?Може ли в молбата за напускане да се упомене платения годишен отпуск,също така по това "взаимно съгласие" може ли да получавам обезщетение от бюрото по труда?
Счетоводно незнам как стоят нещата.Благодаря ви предварително   bouquet

# 593
здравейте,моля за съвет  Praynig

казусът е следният:
на 14.11.2011 приключва майчинството ми.Звъннах до работа да им кажа че искам да си ползвам натрупаната отпуска,понеже няма кой да гледа детенцето ми.Отговорът на шефка ми е : да си подам молбата за напускане по взаимно съгласие,като в молбата ще е описана и отпуската но няма да ми я плати тъй като ми е била платена заплата за 09.2009 и съм ползвала болничен за същия този месец( това преди да родя).  - няма причина ти да си инициатор на напускането, ако не искаш; по взаимно съгласие, означава, че и и двете страни са съгласни; за отпуската не схванах много Thinking
Искам да знам права ли е?Може ли в молбата за напускане да се упомене платения годишен отпуск - в заповедта за освобождаване на работника се посочват и дните неизползван отпуск,също така по това "взаимно съгласие" може ли да получавам обезщетение от бюрото по труда? - да, за 4 месеца на минимално обезщетение 7.20 на ден.
Счетоводно незнам как стоят нещата.Благодаря ви предварително   bouquet

Здравейте! Имам проблем с работодателя ,след приключване на майчинството( 2г )се върнах на работа, но не ме върнаха на моята позиция ,а ми дадоха за избор два супер неизгодни варианта -да си избера кой от тях ще работя. Въпросът ми и законно ли е това, имат ли право да ме местят по тяхно усмотрение? Знам ,че закона донякъде ме защитава от съкращение, но ако не е много трудно това разрешение от ИТ ,което се изисква за съкращаване ,може и натам да тръгнат нещата Sad

Принципно, за да те преместят трябва допълнително споразумение между двете страни. За разрешението от ИТ не мога да кажа доколко трудно се получава, но трябва да има основание, за да те съкратят.

Последна редакция: пн, 07 ное 2011, 20:14 от Boten Mary

# 594
  • Русе

казусът е следният:
на 14.11.2011 приключва майчинството ми.Звъннах до работа да им кажа че искам да си ползвам натрупаната отпуска,понеже няма кой да гледа детенцето ми.Отговорът на шефка ми е : да си подам молбата за напускане по взаимно съгласие,като в молбата ще е описана и отпуската но няма да ми я плати тъй като ми е била платена заплата за 09.2009 и съм ползвала болничен за същия този месец( това преди да родя).  - няма причина ти да си инициатор на напускането, ако не искаш; по взаимно съгласие, означава, че и и двете страни са съгласни; за отпуската не схванах много Thinking
Искам да знам права ли е?Може ли в молбата за напускане да се упомене платения годишен отпуск - в заповедта за освобождаване на работника се посочват и дните неизползван отпуск,също така по това "взаимно съгласие" може ли да получавам обезщетение от бюрото по труда? - да, за 4 месеца на минимално обезщетение 7.20 на ден.
По принцип Шефка ми иска аз да си подам молбата за напускане.Но мен това не ме устройва,искам да си ползвам натрупаният платен отпуск от 2009 досега.не би ли трябвало първо да си ползвам отпуска и след това да напусна работа?И другото което е че не иска да ми я плати,как да я накарам да ми я плати,с адвокат ли?Това е нещо което ми се полага,нали така.
Писнало ми е работодателите да ни "работят" както си искат те.

# 595
maya_20, може също така да използвате 6- месечен неплатен отпуск за отглеждане на дете до навършването му на 8- годишна възраст. Работодателят няма право да ви откаже да го използвате. След това си ползвайте и натрупаният към момента платен отпуск. Не подписвайте никакви документи, с които не сте съгласна или насила. Няма как да ви принудят да подпишете нещо въпреки волята ви.  Peace

# 596

казусът е следният:
на 14.11.2011 приключва майчинството ми.Звъннах до работа да им кажа че искам да си ползвам натрупаната отпуска,понеже няма кой да гледа детенцето ми.Отговорът на шефка ми е : да си подам молбата за напускане по взаимно съгласие,като в молбата ще е описана и отпуската но няма да ми я плати тъй като ми е била платена заплата за 09.2009 и съм ползвала болничен за същия този месец( това преди да родя).  - няма причина ти да си инициатор на напускането, ако не искаш; по взаимно съгласие, означава, че и и двете страни са съгласни; за отпуската не схванах много Thinking
По принцип Шефка ми иска аз да си подам молбата за напускане.Но мен това не ме устройва,искам да си ползвам натрупаният платен отпуск от 2009 досега. - Не ти е изгодно и за регистрация в Бюро по труда - ще получаваш по-ниско обезщетение.не би ли трябвало първо да си ползвам отпуска и след това да напусна работа? - може да я ползваш ефективно, но може да ти се изплати като обезщетение за неизползван отпуск при напусканеИ другото което е че не иска да ми я плати,как да я накарам да ми я плати,с адвокат ли?Това е нещо което ми се полага,нали така. - Полага ти се естествено, щом не си я ползвала; за плащането - с адвокат; евентуално би могла да пуснеш и една жалба до ИТ; не подписвай заповед за напускане, ако  вътре не е посочено за колко дни ти се полага обезщетение за неизползван отпуск.
Писнало ми е работодателите да ни "работят" както си искат те.

# 597
Аз пак въпрос  Embarassed
Та значи историята ми бе - имам дете на 1 г и 2 м, по майчинство съм. Бременна съм сега с термин юни. Децата няма да имат и 2 години разлика, застъпване на майчинството. По препоръка тук ще остана така и ще изляза 45 дена преди термин за да вземам сумата като от предното дете. Но се заформи нов проблем - фирмата трябва да се закрива /майка ми щеше да я поддържа само заради мен, докато малкият стане на 2 години, но сега излишно ще се натовари с разходи и екстри още почти 2 години/.
Та въпросът ми е за да продължа всичко по план график, какво е необходимо да направя? Ясно, че ми трябва фирма, която на добра воля да прехвърля майчинството и аз да си плащам разходите, които ще създам, но какво да изисквам? Няколко дена трябва да се водя на работа ли, или и кога? Извинявам се, но съм на голямо Вие с тези неща, та ако може по простичко да ми се обясни, че да знам какво да кажа на фирмата, че ми трябва

# 598
  • Варна
Моето въпросче е следното:
В момента съм в ПГО 3 мес след като ми изтече майчинството и на двете деца. Ще ме съкратят от работа и трябва да ходя на борсата. Никъде не мога да намеря инф дали е прие закона че от 2012 обезщетението за безработица се изчислява на база 24 мес назад-пише ли го някъде че е прието?

# 599
  • Пловдив
Моето въпросче е следното:
В момента съм в ПГО 3 мес след като ми изтече майчинството и на двете деца. Ще ме съкратят от работа и трябва да ходя на борсата. Никъде не мога да намеря инф дали е прие закона че от 2012 обезщетението за безработица се изчислява на база 24 мес назад-пише ли го някъде че е прието?

не
все още не е прието

Общи условия

Активация на акаунт