Майчинството счетоводно - 44

• 36 565
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
искам да попитам :ако се върна на работа преди да ми е изтекло майчинството за 2-та година ще получавам ли 50% от него

# 616
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
искам да попитам :ако се върна на работа преди да ми е изтекло майчинството за 2-та година ще получавам ли 50% от него

Да, ако не сте прехвърлили на друг правото за ползване на отпуска

# 617
  • Miami
Здравейте!
Искам да се върна на работа преди да ми изтече майчинството(2-рата година). Въпроса ми е какви документи трябва да представя на счетоводството освен молбата за прекратяване на майчинството? За получаване на 50% от него трябва ли някакво заявление да напиша? Някакви декларации попълват ли се? Детето няма да е на ясла до 2-годишната си възраст.

# 618
  • Пловдив
Здравейте!
Искам да се върна на работа преди да ми изтече майчинството(2-рата година). Въпроса ми е какви документи трябва да представя на счетоводството освен молбата за прекратяване на майчинството? За получаване на 50% от него трябва ли някакво заявление да напиша? Някакви декларации попълват ли се? Детето няма да е на ясла до 2-годишната си възраст.

попълваш прил 12 и прил 4
теглиш ги от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

# 619
Здравейте, момичета!
Изправена съм пред следния проблем:
Детето ми е родено на 14.03.2006г.
На 15.10.2007г. започнах работа в Община Бургас, като преди това напуснах старата си месторабота. Детето ми посещаваше ясла  от 07.09.2007г.
Обясниха ми, че имам право като работеща майка да получавам 50% от майчинството (но никой не ми спомена, че детето не трябва да посещава ясла), докато детето наввърши 2 години. Поискаха от мен единствено акт за раждане, който аз представих.
Сега ми се обаждат от Общината и ме карат да подпиша декларация със стара дата, че детето не е посещавало детско заведение. Аз отказах, защото това означава, че трябва да излъжа.
Обяснението беше, че сега ще имат проверка, а те са пропуснали малката подробност навремето да ми обяснят, че не ми се полага майчинство.
Заплашиха ме, че така или иначи щели да ми вземат тези пари. Попитах как ще ми ги вземат, когато аз реално не съм извършила нищо нередно.
Отговорът беше - със съдия изпълнител.
Ще съм благодарна на някакво разяснение.

# 620
  • Пловдив
Здравейте, момичета!
Изправена съм пред следния проблем:
Детето ми е родено на 14.03.2006г.
На 15.10.2007г. започнах работа в Община Бургас, като преди това напуснах старата си месторабота. Детето ми посещаваше ясла  от 07.09.2007г.
Обясниха ми, че имам право като работеща майка да получавам 50% от майчинството (но никой не ми спомена, че детето не трябва да посещава ясла), докато детето наввърши 2 години. Поискаха от мен единствено акт за раждане, който аз представих.
Сега ми се обаждат от Общината и ме карат да подпиша декларация със стара дата, че детето не е посещавало детско заведение. Аз отказах, защото това означава, че трябва да излъжа.
Обяснението беше, че сега ще имат проверка, а те са пропуснали малката подробност навремето да ми обяснят, че не ми се полага майчинство.
Заплашиха ме, че така или иначи щели да ми вземат тези пари. Попитах как ще ми ги вземат, когато аз реално не съм извършила нищо нередно.
Отговорът беше - със съдия изпълнител.
Ще съм благодарна на някакво разяснение.

това не е вярно

имаш право на 120 лв,ако работиш.щом работиш детето може да посещава ясла.т.е не си в нарушение,ако си работила докато детето е на ясла

# 621
A има ли някакъв срок в който работодателя трябва да представи пред НОИ декларациите за получаване на 50% от майчинството. Започнах работа вчера и се страхувам, че ако има 3-дневен срок след започване на работа ще го изпуснем.

# 622
  • Пловдив
A има ли някакъв срок в който работодателя трябва да представи пред НОИ декларациите за получаване на 50% от майчинството. Започнах работа вчера и се страхувам, че ако има 3-дневен срок след започване на работа ще го изпуснем.

прил 4 за 120 лв ще я представи през декември
прил 12-в три дневен срок

# 623
В момента ползвам платения отпуск, натрупан по време на майчинството, но се налага да си пусна неплатен. Ще загубя ли оставащия платен и всъщност мога ли при наличие на останали дни от платения, да пусна неплатен?

# 624
Здравейте момичета, в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. съм, който изтича след 2 дни, и съм бременна с термин през февруари, ползвам болнични от миналата седмица. Работя на втори срочен трудов договор, който изтича с с приключване на отпуска ми за отглеждане на дете.
Сега като си взема болничния в два екземпляра, попълвам прил 4 и прил 12 и те ли са в два екземпляра ( това за три дневен срок май съм го изпуснала, дали е проблем голям). Та въпросите ми са е вторият работодател има ли пречка да прекрати срочния договор, въпреки че съм в болнични (аз нямам нищо против)?
Аз ли си нося декларациите-прил. в нои? Болничните в два екземпляра ли се издават до 45 дни преди раждане, въпреки, че оставам да работя на едно място?

Благодаря ви!

# 625
  • В полите на Пирин планина
В момента ползвам платения отпуск, натрупан по време на майчинството, но се налага да си пусна неплатен. Ще загубя ли оставащия платен и всъщност мога ли при наличие на останали дни от платения, да пусна неплатен?

Може, да. Няма да загубиш неизползвания платен.

Здравейте момичета, в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. съм, който изтича след 2 дни, и съм бременна с термин през февруари, ползвам болнични от миналата седмица. Работя на втори срочен трудов договор, който изтича с с приключване на отпуска ми за отглеждане на дете.
Сега като си взема болничния в два екземпляра, попълвам прил 4 и прил 12 и те ли са в два екземпляра ( това за три дневен срок май съм го изпуснала, дали е проблем голям) - не, само за мястото, където ползваш отпуск за гледане на дете. Побързай да подадеш Приложение 12 - за него е 3-дневния срок. Та въпросите ми са е вторият работодател има ли пречка да прекрати срочния договор, въпреки че съм в болнични (аз нямам нищо против)? - той се прекратява автоматично с изтичане на срока му, независимо, че си в болничен.
Аз ли си нося декларациите-прил. в нои? - не, работодателя ти Болничните в два екземпляра ли се издават до 45 дни преди раждане, въпреки, че оставам да работя на едно място? - не, в един

Благодаря ви!

Последна редакция: вт, 08 ное 2011, 16:29 от Boten Mary

# 626
  • София
Утре ще обсъждат З-на за б на ДОО 2012 г. в комисията по труда и социалната политика.

Здравейте,

Искам да попитам дали СНБМ има някакви инициативи във връзка с предложените с проекто-бюджета за 2012 година промени, касаещи удължаването на срока върху който ще се изчислява обезщетението за майчинство от 18 на 24 месеца?

Да, подготвили сме писмо, най-вероятно утре ще го внесем и ще го публикуваме.  Peace Ще сложим линк и тук.

# 627
  • в града на вечния купон
Моля някоя от компетентните мами да ми даде отговор на въпросите, тъй като ми предстои смяна на работата:
1. При подадено от моя страна предизвестие имам ли право на 1 час по рано напускане на работа?
2.В момента до 01.2012 ще получавам 50% от майчинството , като се преместя в новата фирма трябва ли на ново да подавам някакви декларации към НОИ?

# 628
  • София-Младост
Моля някоя от компетентните мами да ми даде отговор на въпросите, тъй като ми предстои смяна на работата:
1. При подадено от моя страна предизвестие имам ли право на 1 час по рано напускане на работа?
2.В момента до 01.2012 ще получавам 50% от майчинството , като се преместя в новата фирма трябва ли на ново да подавам някакви декларации към НОИ?
1. Не
2. Да, прил.4...за прил.12 се колебая.

# 629
  • Burgas, Bulgaria
имам не внесени осигуровки от работодателя ми-просто фалира  и не плати......ни заплати, ни осигуровки за 3 месеца -ще трябва ли аз да ги внеса тези осигуровки -става дума за майчинство

само това да попитам  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт