Майчинството счетоводно - 44

• 36 549
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
  • София-Младост
Здравейте момичета имам  следните 2 въпроса:
1.Чух че коментираха по телевизора преди време че майчинството ще се изчислява на база 2 години назад а не година и половина, влезе ли това в сила или е било само предложение
2. Калкулатора на първа страница поса с повече дни излиза да взимам повече майчинство, отколкото ми е чистата заплата в момента - за месец март 2011г например изчислената сума е 421лв. За сравнение брутната заплата мие 502 лв и  вземам чисто пълних много прилежно от фишовете които ми дават от фирмата ми , и бе изчислено че някои месеци, които 398лв за всички 18 месеца назад същата (има различна 2, 3 лева),и излизам в майчинство 45 дни преди термина на 27.11.2011г Аз ли нещо пропускам? Възможно ли е това? Ами нали беше 90% от средната нетна заплата горе долу?-нещо не си разбрала точно
Моля отговорете
Не е обнародвано, гласят го да влезе в сила от януари 2012.
Разликата в обезщетението идва от там, че всеки месец има различен броя работни дни. Калкулатора изчислява дневно обезщетение. 

# 676
  • 42.016399,23.101179
Здравейте,
нуждая се от помощ. Praynig
Става въпрос за 2006г. -започнах работа преди дъщеря ми да навърши 2 години и тъй като таткото трябваше да излезе неплатен отпуск тогава, прехвърлих майчинството на него. Бях на срочен договор, по заместване до края на месец юни. От 1 ви юни, обаче таткото си се върна на работа и без никой да ни обясни тогава какво да правим, той продължи да получава 50% от майчинството, до средата на месец декември когато дъщеря ми направи 2 годинки. Месеците юли и август аз бях на борсата, а от 10 септември започнах нова работа, през цялото това време аз не съм получавала никакви пари за детето, а мъжа ми.
В момента обаче НОИ правят ревизия на фирмата в която работи мъжът ми и искат да върнем с лихви парите от юни, когато се е върнал на работа до средата на декември. Консултирах се с позната счетоводителка, наистина имало някаккъв член 50и някой си, в който пишело че само майкато има право на тези 50% от майчинството, таткото не. Ясно че таткото ги дължи на НОИ, но пък НОИ го дължи на мен, ИМА ЛИ НЯКАКЪВ НАЧИН ДА СИ ГИ ИСКАМ ОТ ТЯХ И СЪОТВЕТНО ДА ГИ ПОЛУЧА.
Благодаря предварително.

# 677
  • София
Здравейте, безработна съм от година и половина, сега съм бременна - термина ми е март месец. Прецених, че няма смисъл да се осигурявам, тей като за такъв период от време ще дам мнгоо повече, отколкото бих получила, Имам 7 години стаж и знам, че е необходимо към датата на пускане на 45 дневния болничен да съм на трудов договор.Това така ли е, защото имам приятелка, която е адвокат и която ми каза, че не е нужно да съм на трудов договор за да вземам минимума от 240лв ? И по принцип добре ли е януари да пусна трудов договор или е необходимо по-рано.Благодаря предварително.

# 678
  • Пловдив
Здравейте, безработна съм от година и половина, сега съм бременна - термина ми е март месец. Прецених, че няма смисъл да се осигурявам, тей като за такъв период от време ще дам мнгоо повече, отколкото бих получила, Имам 7 години стаж и знам, че е необходимо към датата на пускане на 45 дневния болничен да съм на трудов договор.Това така ли е да,така е-ще получаваш 2 години минималното , защото имам приятелка, която е адвокат и която ми каза, че не е нужно да съм на трудов договор за да вземам минимума от 240лв-в грешка е приятелката ти ? И по принцип добре ли е януари да пусна трудов договор или е необходимо по-рано-един ден преди 45 дневния ти да отработиш е достатъчно .Благодаря предварително.

# 679
В момента ползвам платения отпуск, натрупан по време на майчинството, но се налага да си пусна неплатен. Ще загубя ли оставащия платен и всъщност мога ли при наличие на останали дни от платения, да пусна неплатен?

Може, да. Няма да загубиш неизползвания платен.

Днес ме сюрпризираха, че не мога да прекъсна този платен отпуск, който е натрупан по време на майчинството, трябва да се изчисти напълно и тогава да пусна молба за неплатен за отглеждане на дето до 8 години.
Вариантът да се прекъсне платения с неплатен, според счетоводителката на работодателя ми, би могло да се приложи в случай, че съм понастоящем на работа, пусна молба за платен отпуск и пожелая междувременно да поискам неплатен, който нямам идея по какъв член от КТ трябва да е, за да се осъществи прекъсването.

Съгласно чл.160 от КТ - "(1)Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж." - опирам се на тази алинея.

Последна редакция: ср, 09 ное 2011, 19:11 от anitsa

# 680
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
В момента ползвам платения отпуск, натрупан по време на майчинството, но се налага да си пусна неплатен. Ще загубя ли оставащия платен и всъщност мога ли при наличие на останали дни от платения, да пусна неплатен?

Може, да. Няма да загубиш неизползвания платен.

Днес ме сюрпризираха, че не мога да прекъсна този платен отпуск, който е натрупан по време на майчинството, трябва да се изчисти напълно и тогава да пусна молба за неплатен за отглеждане на дето до 8 години.
Вариантът да се прекъсне платения с неплатен, според счетоводителката на работодателя ми, би могло да се приложи в случай, че съм понастоящем на работа, пусна молба за платен отпуск и пожелая междувременно да поискам неплатен, който нямам идея по какъв член от КТ трябва да е, за да се осъществи прекъсването.

Съгласно чл.160 от КТ - "(1)Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж." - опирам се на тази алинея.

По закон наистина трябва да използвате натрупания платен годишен отпуск накуп, ако сте била в отпуск по болест или за глудане на дете до 2 год.

Здравейте,
нуждая се от помощ. Praynig
Става въпрос за 2006г. -започнах работа преди дъщеря ми да навърши 2 години и тъй като таткото трябваше да излезе неплатен отпуск тогава, прехвърлих майчинството на него. Бях на срочен договор, по заместване до края на месец юни. От 1 ви юни, обаче таткото си се върна на работа и без никой да ни обясни тогава какво да правим, той продължи да получава 50% от майчинството, до средата на месец декември когато дъщеря ми направи 2 годинки. Месеците юли и август аз бях на борсата, а от 10 септември започнах нова работа, през цялото това време аз не съм получавала никакви пари за детето, а мъжа ми.
В момента обаче НОИ правят ревизия на фирмата в която работи мъжът ми и искат да върнем с лихви парите от юни, когато се е върнал на работа до средата на декември. Консултирах се с позната счетоводителка, наистина имало някаккъв член 50и някой си, в който пишело че само майкато има право на тези 50% от майчинството, таткото не. Ясно че таткото ги дължи на НОИ, но пък НОИ го дължи на мен, ИМА ЛИ НЯКАКЪВ НАЧИН ДА СИ ГИ ИСКАМ ОТ ТЯХ И СЪОТВЕТНО ДА ГИ ПОЛУЧА.
Благодаря предварително.

Със задна дата много трудно някой ще ви приеме документи за получаване на 50% обезщетение. Ако е трябвало документите да се подадат в директно в НОИ няма въобще да ви ги приемат.

Последна редакция: чт, 10 ное 2011, 01:38 от Boten Mary

# 681
  • Пловдив
anitsa,защо искаш да прекъсваш платения с неплатен?Неплатеният няма да избяга.
Първо трябва да изразходиш натрупания платен,да.

# 682
Здравейте! Работя при двама работодатели,които със сигурност ме осигуряват.Правя справка в НОИ чрез ПИК през сайта на НОИ,но там виждам осигуровките само от основния работодател,къде отиват осигуровките от втория работодател и при изчисляване на болничен и майчинство ще се вземат  ли и осигуровките от втория работодател?Благодаря

# 683
anitsa,защо искаш да прекъсваш платения с неплатен?Неплатеният няма да избяга.
Първо трябва да изразходиш натрупания платен,да.
Защото опитвам да кандидатствам по Програмата "Отново на работа" и там условието е кандидатстващия родител да е в неплатен отпуск към датата на подаване на документите. Confused Затова е цялата тази гимнастика, а продължителността на самата програма никой не гарантира и се опасявам, че докато ми изтече платения, може и да няма по какво после да кандидатствам. bowuu

# 684
  • Пловдив
anitsa,много тъпо условие.Сигурно ли е,че е така?Това е програмат от 2 до 3 годинки на детето,нали?

# 685
  • Пазарджик
1.Чух че коментираха по телевизора преди време че майчинството ще се изчислява на база 2 години назад а не година и половина, влезе ли това в сила или е било само предложение
2. Калкулатора на първа страница попълних много прилежно от фишовете които ми дават от фирмата ми , и бе изчислено че някои месеци, които са с повече дни излиза да взимам  повече майчинство, отколкото ми е чистата заплата в момента - за месец март 2011г например изчислената сума е 421лв. За сравнение брутната заплата мие 502 лв и  вземам чисто пълних много прилежно от фишовете които ми дават от фирмата ми , и бе изчислено че някои месеци, които 398лв за всички 18 месеца назад същата (има различна 2, 3 лева),и излизам в майчинство 45 дни преди термина на 27.11.2011г Аз ли нещо пропускам? Възможно ли е това? Ами нали беше 90% от средната нетна заплата горе долу?-нещо не си разбрала точно
Моля отговорете
Разликата в обезщетението идва от там, че всеки месец има различен броя работни дни. Калкулатора изчислява дневно обезщетение.  

Благодаря за отговора, но моля нека уточним
А ако бъде прието да се изчислява 2 години назад, аз тогава вече ще съм в майчинство, значи ли товаче аз ще съм на заварено положение и за мен няма да важи?
И друго- разбирам че говорим за средното дневно възнаграждение, и че майчинството зависи и от броя на работните дни в месеца, но възможно ли е сумата някои месеци да е по голяма от нертната ми заплата, все си мислех че при всички случаи ще е по малка(може да ви звучи глупаво но не разбирам) моля отговорете

# 686
anitsa,много тъпо условие.Сигурно ли е,че е така?Това е програмат от 2 до 3 годинки на детето,нали?
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥ , за съжаление днес лично се отнесох до Бюрото по труда, за да го чуя със собствените си уши от една девойка, натоварена с обясненията по програмата и приемане на заявленията. Неплатен отпуск за отглеждане не дете до 8 г. - това е... борба с вятърни мелници малко, но... Налага се да опитам.

# 687
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
2. Калкулатора на първа страница попълних много прилежно от фишовете които ми дават от фирмата ми , и бе изчислено че някои месеци, които са с повече дни излиза да взимам  повече майчинство, отколкото ми е чистата заплата в момента - за месец март 2011г например изчислената сума е 421лв. За сравнение брутната заплата мие 502 лв и  вземам чисто пълних много прилежно от фишовете които ми дават от фирмата ми , и бе изчислено че някои месеци, които 398лв за всички 18 месеца назад същата (има различна 2, 3 лева),и излизам в майчинство 45 дни преди термина на 27.11.2011г Аз ли нещо пропускам? Възможно ли е това? Ами нали беше 90% от средната нетна заплата горе долу?-нещо не си разбрала точно
Моля отговорете

Благодаря за отговора, но моля нека уточним
А ако бъде прието да се изчислява 2 години назад, аз тогава вече ще съм в майчинство, значи ли товаче аз ще съм на заварено положение и за мен няма да важи?
И друго- разбирам че говорим за средното дневно възнаграждение, и че майчинството зависи и от броя на работните дни в месеца, но възможно ли е сумата някои месеци да е по голяма от нертната ми заплата, все си мислех че при всички случаи ще е по малка(може да ви звучи глупаво но не разбирам) моля отговорете

Ако болничния ви започва преди 01.01.2012 г. ще сте з база за ицчисляване на обезщетение от 18 месеца.
Изчисрява се средно дневно брутно и нетно възнаграждение. Дневното ви обезщетение трябва да е 90 % от среднодневно брутно, но не може да бъде повече от среднодневно нетно възнагреждение. Месечното възнаграждение варира в зависимост от работните дни през месеца.

Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥ , за съжаление днес лично се отнесох до Бюрото по труда, за да го чуя със собствените си уши от една девойка, натоварена с обясненията по програмата и приемане на заявленията. Неплатен отпуск за отглеждане не дете до 8 г. - това е... борба с вятърни мелници малко, но... Налага се да опитам.

А вече ползвате ли платения си отпуск?

Последна редакция: чт, 10 ное 2011, 01:38 от Boten Mary

# 688
  • Пазарджик
Разбрах, много благодаря  bouquet

# 689

А вече ползвате ли платения си отпуск?
Да. Понастоящем е прекъснат от болничен до 21.11, но иначе тече.

Общи условия

Активация на акаунт