Майчинството счетоводно - 44

• 36 537
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
  • sofia
Здравейте,

Имам един малко странен въпрос. Какви документи трябва да получа от работодателя при напускане по взаимно съгласие, каква информация попълва той в трудовата книжка: например - взети дни отпуск, платен или неплатен,размер на трудово възнаграждение и т. н.

И още нещо: 6 месечният неплатен отуск за гледане на дете, (след 2те години платен), смята ли се за осигурителен стаж и кой поема осигуровките?

Благодаря предварително!   bouquet  bouquet Hug

# 706
  • София-Младост
Здравейте,

Имам един малко странен въпрос. Какви документи трябва да получа от работодателя при напускане по взаимно съгласие, каква информация попълва той в трудовата книжка: например - взети дни отпуск, платен или неплатен,размер на трудово възнаграждение и т. н.

И още нещо: 6 месечният неплатен отуск за гледане на дете, (след 2те години платен), смята ли се за осигурителен стаж и кой поема осигуровките?

Благодаря предварително!   bouquet  bouquet Hug
Попълнена ТК, отпред стажа и заплатата, на крайните страници, ако има обезщетение по някой член от КТ, например неизползван платен отпуск. УП-2 и УП-3, аз те съветвам да си поискаш и удостоверение за детски, ако ще ти трябва. Би трябвало бележка за ползваният платен отпуск, за неплатен за дете.
Неплатеният за дете до 8г. си признава са трудов и осигурителен стаж, здравните вноски са за с/ка на работодателя.

# 707
  • sofia
Ала-Бала благодаря  bouquet, за детски няма да мога да се класирам  - дохода на мъжо ги покрива.

# 708
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!
Вчера бе първият ми работен ден след изтичане на 2г. майчинство. Имам натрупани 41 дни отпуска през това време. Колежките от счетоводството казаха, че трябва да я използвам веднага цялата или я губя (и че шефът знаел това). По принцип в частните фирми собственикът решава кой кога какво и аз го разбирам. Може би не приема варианта да съм отсъствала 2г. и сега веднага отпуски да търся. От друга страна не искам да губя тази възможност да съм повече време у дома покрай децата.
Сигурна съм, че е дискутирано многократно, но нямам възможност да изчета темите.
Моля,ако имате време, пишете точно как стоят нещата. Цялата натрупана отпуска накуп и веднага или мога да използвам част от нея преди да свърши календарната година, в която свършва майчинството, а другата част-нататък.
Благодаря ви!

Цялата натрупана отпуска накуп веднага след връщането на работа. Още от вчера би трябвало да сте в отпуск според мен.
Ако не успеете да си я използвате до края на годината - както се получава, ще продължите да я ползвате и след 01.01.2012 г.

# 709
Ала-Бала благодаря  bouquet, за детски няма да мога да се класирам  - дохода на мъжо ги покрива.

Нищо не ви пречи да си вземете този документ, все пак незнаете след 12 месеца какво ще ви потрябва.

# 710
Момичета, имам следното питане: Когато счетоводителката ми внесе документите от 135 до 410 ден на майчинството в НОИ това по какъв начин мога да го видя newsm78 (имам ПИК).Защото след болничните не виждам други документи, но пък от горе актуализирането на банковата ми сметка се промени като дата, което ме навежда на мисълта, че са преведени или бъркам newsm78

# 711
  • Пловдив
Момичета, имам следното питане: Когато счетоводителката ми внесе документите от 135 до 410 ден на майчинството в НОИ това по какъв начин мога да го видя newsm78 (имам ПИК).Защото след болничните не виждам други документи, но пък от горе актуализирането на банковата ми сметка се промени като дата, което ме навежда на мисълта, че са преведени или бъркам newsm78

под болничните ще ти излезе нова таблица с декларациите

# 712

хмммм
нямам такава, това значи ли , че не са внесени въпросните документи newsm78
и тогава защо има промяна в датата на банковата сметка, не ми е ясно, друг път се променяше при внесени болнични Thinking

# 713
  • София-Младост

хмммм
нямам такава, това значи ли , че не са внесени въпросните документи newsm78
и тогава защо има промяна в датата на банковата сметка, не ми е ясно, друг път се променяше при внесени болнични Thinking
Значи ще се появи, щом има промяна в датата, значи има нещо подадено при тях. Каква е датата?

# 714
Здравейте, бих искала малко помощ, тъй като съм затруднена.
Двете години майчинство свършиха,взех и полагаемата платена отпуска,която също приключва и трябва да се върна на работа.Въпроса е след като се върна имат ли право да ме уволнят или съкратят и дали закона  ме защитава до навършване на 3 г. на детето.
Благодаря предварително!

майки с деца до 3 г се съкращават само с разрешение на инспекциято по труда

А дали ако комисията даде разрешение ще ми изплатят някакво обезщетение?

# 715
Здравейте, бих искала малко помощ, тъй като съм затруднена.
Двете години майчинство свършиха,взех и полагаемата платена отпуска,която също приключва и трябва да се върна на работа.Въпроса е след като се върна имат ли право да ме уволнят или съкратят и дали закона  ме защитава до навършване на 3 г. на детето.
Благодаря предварително!

майки с деца до 3 г се съкращават само с разрешение на инспекциято по труда

А дали ако комисията даде разрешение ще ми изплатят някакво обезщетение?

Зависи по какъв член от КТ ви освободят и дали се предвижда обезщетение при прекратяване по този член.
И между другото е Инспекция по труда, но комисия

# 716
Благодаря?

# 717
Здравейте, четох доста темите и все пак имам нужда от помощта ви (за което предварително благодаря)
Съвсем скоро разбрах, че съм бременна, което значи, че терминът ми е през юли. Имам 12 месеца трудов стаж на 4-часов работен ден, което ако не се лъжа е равно на 6 месеца осигурителен стаж. В момента не работя на трудов договор, но съм студентка редовно 4 година. Въпросът ми е като ще правят минималния стаж 2 години от 1-ви януари има ли смисъл да започна да се осигурявам сега или е по-добре да взимам социално майчинство? Също как се изчисляват доходите за социалното майчинство, ако с приятеля ми нямаме брак? Трябва ли да имаме за да се делят неговите доходи на нас двамата (тъй като аз нямам такива в момента) И също тази еднократна помощ, за това, че съм студентка има ли връзка с двата вида майчинство и ще се смята ли за месечен доход? Знам, че е еднократна, но  в моя университет я изплащат на няколко месеца, та се замислих дали не се води доход все пак?
Много благодаря на хората, които отговарят Simple Smile

# 718
Здравейте, не можах да намеря информация по този въпрос, затова директно реших да ви питам, като предварително благодаря за отговорите...

Терминът ми за раждане беше 3.11.2011 . Беба се роди  на 16.10.2011, като съм предоставила 2 болнични листа, съответно за периодите:

19.09.2011- 03.11.2011 и коригиращ от болницата: 16.10.2011- 27.11.2011.
Занесени са от работодателя в НОИ,  а като отворих днес да проверя статуса ми излиза следното:

За болничен
19.09.2011- 03.11.2011 Актуален статус на документа: В момента се обработва

Това ми е ясно, но за следващия болничен: 16.10.2011- 27.11.2011  излиза:

Актуален статус на документа: По случая са започнали плащания

Извършени плащания до момента (общо 0.00 лв.):
за м.10/2011г.: 0.00 лв.
Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист:

Това какво означава? Ще получа ли пари или не за този период през октомври или?

# 719
Здравейте, четох доста темите и все пак имам нужда от помощта ви (за което предварително благодаря)
Съвсем скоро разбрах, че съм бременна, което значи, че терминът ми е през юли. Имам 12 месеца трудов стаж на 4-часов работен ден, което ако не се лъжа е равно на 6 месеца осигурителен стаж. В момента не работя на трудов договор, но съм студентка редовно 4 година. Въпросът ми е като ще правят минималния стаж 2 години от 1-ви януари има ли смисъл да започна да се осигурявам сега или е по-добре да взимам социално майчинство? Също как се изчисляват доходите за социалното майчинство, ако с приятеля ми нямаме брак? Трябва ли да имаме за да се делят неговите доходи на нас двамата (тъй като аз нямам такива в момента) И също тази еднократна помощ, за това, че съм студентка има ли връзка с двата вида майчинство и ще се смята ли за месечен доход? Знам, че е еднократна, но  в моя университет я изплащат на няколко месеца, та се замислих дали не се води доход все пак?
Много благодаря на хората, които отговарят Simple Smile

Условието да получавате обезщетение за бременност и раждане от НОИ е да имате 12 месеца осигурителен стаж и към датата на излизане в болничен за бременност и раждане да сте на трудов договор.
Базата за изчисляване на обезщетението е 24 месеца преди този, в който е издаден болничния лист.
При получаването на социалното майчинство се взема дохода на семейството. След като не сте сключили брак дохода на бащата не се взима предвид.
Еднократната помощ за раждане не влиза в дохода при социалните.
За помощта за студенти не съм запозната и не смея да давам мнение

Здравейте, не можах да намеря информация по този въпрос, затова директно реших да ви питам, като предварително благодаря за отговорите...

Терминът ми за раждане беше 3.11.2011 . Беба се роди  на 16.10.2011, като съм предоставила 2 болнични листа, съответно за периодите:

19.09.2011- 03.11.2011 и коригиращ от болницата: 16.10.2011- 27.11.2011.
Занесени са от работодателя в НОИ,  а като отворих днес да проверя статуса ми излиза следното:

За болничен
19.09.2011- 03.11.2011:   Актуален статус на документа: В момента се обработва

Това ми е ясно, но за следващия болничен: 16.10.2011- 27.11.2011  излиза:

Актуален статус на документа: По случая са започнали плащания

Извършени плащания до момента (общо 0.00 лв.):
Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист:

Това какво означава? Ще получа ли пари или не за този период през октомври или?

Предполагам, че ще ви изплатят обезщетението по първия болничен за целия период и по втория от 04.11. до края.

Последна редакция: сб, 12 ное 2011, 02:16 от Boten Mary

Общи условия

Активация на акаунт