Къна и билки за хубост - Customized decision

• 113 154
  • 781
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
pergola открадна ми думите изпод пръстите  Laughing

# 286
За пречистването - вариантите са 3:
1. Пречистващ (дълбокопочистващ) шампоан -при търсене в гугъл излизат един куп видове. Нерядко са предназначени за мазна коса, правилно е да се търси такъв, на който пише clarifying, purifying, build up removal. Идеята обаче твърдо не е почистване на мазна коса от излишен себум. Вероятно във фризьорски салон ще имат такъв тип шампоан за отстраняване на натрупвания по косъма.
2. Пречистване с хлябна сода - разтваря се напълно 1 супена лъжица сода в малко гореща вода, смесва се с достатъчно шампоан за 1 измиване и косата се измива с тази смес. Точно толкова просто е, количеството на содата е ориентировъчно, може да се завиши до 2 супени лъжици или да се намали. По-голямо количество може да пресуши косъма. По-добре по-малко на 2-3 пъти, отколкото висока концентрация наведнъж. Шампоанът е хубаво да не съдържа силикони и поликватерниуми по възможност, както и растителни восъци (като маслото от жожоба например) или други масла от списъка с изсушаващи такива.
3. Пречистване с хума и цитрусови етерични масла (моя приумица) - хумата е силен абсорбент, цитрусовите масла са натурални разтворители, затова си реших, че ще свършат работа в комбинация. 2 супени лъжици хума смесих с равни количества ябълков оцет и гореща вода (топлината ускори и засили реакцията между хумата и оцета). Добавих по 2-3 капки масла от лайм и бергамот, такива имах в момента, най-семплия вариант е 4-5 капки масло от портокал. Преди да ползвате каквото и да било етерично масло, направете тест за поносимост. Сместа беше по-скоро течна, като рядка боза на консистенция. Намокрих си косата, първо потопих краищата в купичката със сместа, после я полях цялата, като леко се опитах да разнеса по дължината. Оставих минутка-две и отмих обилно с вода. Полях с 1 литър вода, смесена със 100 мл ябълков оцет. Това е  Simple Smile.

# 287
dragon8 , известно е, че и содата , и хумата свалят цвета /макар и частично/. Как ти се отразява на теб тази процедура?

# 288
Такова пречистване не следва да се прави често, веднъж на 2 седмици ми изглежда максимална честота на повторение, веднъж на месец още по-добре, освен ако не се ползват често и много стилизанти. Изключение е първия път, когато правим пречистване, тогава може да се повтори в две последователни измивания например. Хубаво е, че веднага след измиване на избрания вариант за пречистване може да се работи с масления шампоан.
Маслен шампоан -това не е някакъв специален продукт, а просто шампоан, към който добавяме кокосово масло или друго масло с висок процент лауринова киселина, в произволно количество. Не трябва да е супер специален шампоан, най-прост може да свърши работа. Основното при избора му е да не съдържа филмобразуващи вещества, които пречат на кокосовото масло да прониква в косъма. Шампоаните на Алверде са свободни от силикони и квати например. Някои силикони не пречат на кокосовото масло, никъде обаче не срещнах инфо кои Simple Smile. Бебешки, детски и мъжки шампоани са потенциални варианти.
Маслото за коса е пълна манджа с грозде, тоест правя го изцяло на око. Смесвам по равна кафеена лъжичка брахми, амла, брингараж, може и нийм в примерно 3 супени лъжици кокосово масло и 1 супена лъжица рициново масло. Кокосовото е на Икаров, рициновото от аптека. Маслата и прахчетата леко затоплям на водна баня, за да се инфузират билките, става един вид маслен извлек. Може да се добавят етерични масла, подходящи за коса, за момента не го правя. Втривам в скалпа с масаж, измивам с шампоан.

Последна редакция: пн, 05 мар 2012, 13:11 от dragon8

# 289
bgroza, сода досега съм ползвала само 1 път, не видях промяна в цвета. Хумата не е престоявала по косата ми повече от 5-6 минути, и от нея нямах загуба на цвета. От маслен масаж обаче здраво ми блясват белите корени Simple Smile. Четох интересни отзиви в темата за масления шампоан при къносани коси, че намалява загубата на цвят Simple Smile, още един плюс, ако е така.
Днес си поръчах течния сапун с лаврово масло от зоя.бг, дано утре да си го получа и вечерта да се измия с него с добавка от кокосово и лаврово масло Heart Eyes. Ще пиша.

# 290
За последната година и половина, откакто ‘хенапристрастях’ Mr. Green, практически не ползвам стилизанти. Косата я стрижа на всеки 6 седмици, така че каквото увредено и да е имало, отдавна е заминало. За измиване редувам индийските билки с шампоан без СЛЕС и издухвам със сешоар. Обаче се къносвам всеки месец, т.е. филмообразуването не е избегнато. Косата ми принципно е мазна, затова и избягвам маски, стилизанти и т.н. Идеята за лавровото масло обаче мн ми допада. Какво се случва с къната в такъв случай – пак ли трябва да направя пречистване, за ‘отлепяне’ на филма /ама от др. страна аз точно този филм целя/ ?
Имам в момента рициново масло – какво количество да сложа за едно измиване в шампоана – 10 капки? 10 мл?

# 291
За кокосовото масло бях чела някъде, че дори предпазва от преждевременно побеляване на косата. Досега никога не съм го ползвала, но ще поръчвам . Аз , знаете си поръчвам от един американски сайт, намерила съм си едно студено пресовано , органик , 950 мл буркан  излиза ми ок. 26 долара с доставката, днес ще я пусна. Отзиви-като пристигне.
Между другото имам червено палмово масло , но го ям , не съм се мазала още с него. На цвят е наситено оранжево- точно като оранжевия цвят на къната , на стайна температура не е течно, а е с консистенция на леко размекнато масло, седи гранулирано.

# 292
  • В полите на Пирин планина
dragon8 силно съм впечатлена от проучванията ти. Направо научно си подходила към косата. Стахотно е всичко, което си написала и аз като лесно зарибяващ се веднага си поръчах кокосово и лаврово масло, а и считам да направя процедурата за пречистване със сода. При нас водата е мека, но аз се клепам с разни стилизанти. Crossing Arms
В темата за професионалните продукти за коса беше разискван въпросът за почистване на косата от отлаганията и там Miss Nellie беше писала за специален продукт, който се нанася на косата за сваляне на варовиковите отлагания върху косъма.

# 293
Дами, снимки:
https://picasaweb.google.com/DeyanaRacheva/KtaniSOilShampooMethod#
Първата е след пречистването с хума в събота, следващите след маслен шампоан вчера вечерта, честно казано оказа се, че разполагам само с един шампоан на мъжа ми от Ейвън Simple Smile, добавих си около 1 чаена лъжичка общо от кокосовото и лаврово масла. Засега слагам по малко балсам по краищата. Ако по-нататък видът им е по-добър, ще го спра. Прогресът ще е интересен.
bgroza, палмовото масло е с високо съдържание на палмитинова, но нулево на лауринова киселина. Виж, палмоядреното е съвсем друга работа, много близко до кокосовото. На етикета пише ли латинското име на растението?

Последна редакция: пн, 05 мар 2012, 14:45 от dragon8

# 294
dragon8 , моето палмово е червено палмово масло, което се извлича от месестата част на пресните  плодове/фурми/ , а не бяло палмово, което се извлича от костилките им.
Червеното палмово е изключително богато на токотриеноли и каротеноиди .Ето го моето:
http://www.junglepi.com/products/red_palm.html

И да те попитам преди да поръчам - лесно ли се измива косата след маска с чисто кокосово масло?

# 295
bgroza, ето мастните киселини в състава на червено палмово масло:
http://www.wildernessfamilynaturals.com/category/food-oils-natur … -red-palm-oil.php
Лауринова киселина 0,4%, супер недостатъчно за целта на масления шампоан, ако го споменаваш в тази връзка. Иначе звучи като чудесен продукт за здравословно хранене Peace.
Относно измиването - зависи каква е маската и с какво се измива. Със стандартен шампоан би се отмило без проблем чисто кокосово масло, нанесено по косата. Това ли имаше предвид?

# 296
dragon8 , чисто кокосово, втрито в скалпа , например, или в някаква маска добавено, не в шампоан. Дали ще се измие хубаво или ще иска повечко сапунисване?

# 297
Хм... Кротичко си седях, и реших да посетя тази хубава темичка. Естествено, така се запалих (особено от последните писанията на dragon), че скочих и набързо се омазах с топли масла до веждите. Да видим как ще е миенето после Mr. Green Във всеки случай, мерси за полезната и вдъхновяваща тема.

# 298
dragon8 , чисто кокосово, втрито в скалпа , например, или в някаква маска добавено, не в шампоан. Дали ще се измие хубаво или ще иска повечко сапунисване?
Да, точно за този вариант отговорих, чисто кокосово, нанесено по косата, ще се отмие с нормален шампоан без проблем Peace. Може да е малко по-упорито по краищата на косата, ако се нанася чисто и там, аз бих обърнала внимание на тях главно. Смесено с маска (готова купена например), ще се отмие още по-лесно. Дано не те подвеждам, зависи и от маската, ако е домашна с още масла, може да трябва да се отмие два пъти с шампоан. В темата за тривитаминола споделят по-лесно отмиване на маслата, ако първо се нанесе балсам, изплакне се и тогава се ползва шампоан. Има варианти Simple Smile.

# 299
dragon8, мерси за разясненията, ще си поръчам кокосовото масло.Между другото днес получих един шампоан, пускам състава му, мисля, че е в унисон с темата:

Purified water, cocamidopropyl hydroxysultaine, sodium cocoyl isethionate & sodium lauroamphoacetate & sodium methyl cocoyl taurate, coco-glucoside, sodium lauroyl glutamate, sodium myristoyl, sarcosinate, protein complex [hydrolyzed quinoa protein, hydrolyzed keratin], caprylyl/capryl glucoside, panthenol, hibiscus (rosa sinensis) extract, gotu kola (centella asiatica) extract, EO essential oil blend [lavender (lavandula officinalis) essential oil, lavandin (lavandula hybrida) essential oil], EO organic herbal blend [organic aloe vera (aloe barbadensis) leaf, organic chamomile (matricaria recutita) flower extract, organic calendula (calendula officinalis) flower extract], organic coconut flavor extract, citric acid, sodium phytate, phenoxyethanol, benzyl alcohol, potassium sorbate.
Not tested on animals.

Общи условия

Активация на акаунт