Сьомга

  • 16 550
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 461
В ТЕМПО цената е 16лв и стотинки,а филето беше към 18лв.Ние си взехме преди 2 дни.Прясна и евтина Peace

# 16
  • София
  • Мнения: 461
тук може да видите цените http://www.tempo.bg/bg/promotions/#prev-page

# 17
  • София
  • Мнения: 1 312
В Карфур има котлети съомга по 17лв килото. Иначе се намира по суперите и рибарските магазини ,но по 24,25лв  Аз купувам и я правя на тефлонов тиган за 5минути става Simple Smile

# 18
  • Мнения: 2 169
2 пъти купувам уж прясна риба от Карфур и се оказва не съвсем свежа... Sick Трети опит няма са има.

# 19
  • Мнения: 9 109
Сетих се, че съм чувала за един метод за замразяване на риба, която след размразяване приличала на току-що уловена, дали не става въпрос за нещо такова?  Thinking
Ще питам ,пък ще видим .....(дали ще ми кажат е друг впрос....).....Аз съм длъжна да опитам... Mr. Green

Мастерче, не знам какво ще ти кажат, но сега ще се запиша, за да ти следя отговора  Laughing Laughing

Да се разберем кое е прясно и охладено - червено месо до 10 дни, птичи меса - до 5 дни, а рибата е 2-3дни.  а дивеча - до 15  Laughing Laughing ама познай колко ми държи да го държа пък него. Друг е въпроса шоково замразяване при производител и размразяване в магазинната мрежа.   Никоя риба (особено норвежка сьомга) не може да се улови някъде от северни морета и дойде до наше Метро, преминавайки първо през централен склад в СФ и разпределяно по другите  (или други магазини)  и да се продава прясна... При това винаги да има. Практически не е възможно.  
Получава се нещо като 90% от охладеното месо, което се продава в месарските магазини - че то в БГ няма вече толкова отглеждани животни, колкото продават за  newsm78 месец сигурно месо.  Ей тук с очите си съм виждала как продават месо за охладено, което преди това се реже с машина на котлети, както е замръзнало; пилешко филе купих охладено, което обаче като подадоха  беше замръзнала топка; разни овкусени мариновани... също замразени изсипват в тавите във витрината и се размразява. Ама цената е другаааа, не като на замразеното.  Там е истината.
Че и със сьомгата така.  Но като е с хубав розов цвят, поне знаем, че е веднъж замразявана само и след това размразена. Ако остане непродадена и се замрази/размрази още веднъж... тогава става "увяхнала" - предполагам  такава не са ти препоръчвали да купваш.

а сьомговата пастърва си е пастърва. Отглежда се в БГ.  Но не е сьомга. А ние пък пастърва не харесваме. Виж, ако има сьомга всеки ден, ще откажа дивеча

# 20
  • Мнения: 945
Че тя в България сьомгата по-евтина от тука, бе Rolling Eyes И как става тоя номер - хем прясно уловена, хем по-евтино newsm78 Аз тук(Канада) често си купувам сьомга, по-често пушена, че сушито е по-хубаво с пушена сьомга, но често купувам и замразена, че прясната много удря по джоба Wink
И ме е яд - толкова риба тук, а скъпа Crossing Arms

# 21
  • Мнения: 1 243

хаха... да, в българия наистина прясната сьомга е по-евтина отколкото в норвегия!

между другото там аз също купувах само замразена, първо, защото беше по-евтина, и, второ, защото норвежките ми познати ми казаха, че фактически замразената риба е много по-прясна от другата, защото се замразявала дълбоко веднага след като е била хваната и така се съхранявала по-добре отколкото прясната, която била транспортираната и прехвърляна из хладилници и камиони дни наред..
Simple Smile

# 22
  • Мнения: 3 418
Стана ми интересно каква е цената на сьомгата в Норвегия Simple Smile Бихте ли споделили?

# 23
  • Мнения: 1 243

ами най-най-евтината сьомга, която е на малки парченца, а не котлети или хубави филета, замразена струва около 30 лв  за килограм.. прясната сьомга от витрините в магазини за хранителни стоки или специално за риба е 50-60-70 лв в зависимост от магазини и вида на парчетата.. големи, хубави парчета, половинката на една риба примерно, маринована и замразена е около 55-56 лв за килограм..

(а между другото тази сьомгова пастърва, която толкова много не харесвате явно, там е по-скъпа и се смята за по-голям деликатес от самата сьомга!)

така или иначе, обаче, това не е особено определящото, защото в норвегия килограм пилешко месо струва около 50 лв и изобщо всичко е 3-4-5 пъти по-скъпо отколкото в българия!
Simple Smile

# 24
  • Мнения: 3 418
Джени, благодаря за изчерпателния пост Simple Smile много харесвам сьомговата пастърва, е, като оставим настрана ужасните ѝ кости, но няма съмнение, че е много вкусна. сьомга съм яла единствено в чужбина, тук имам някакви задръжки да купя  Rolling Eyes

# 25
  • Мнения: 2 018
caprice, като каза кости - повече кости ли има от обикновената пъстърва...

Въобще не ми се дават пари за шаран, че мирише ужасно, но да ви кажа, че наскоро ядохме дунавски шаран. Е много вкусен и въобще нямаше миризма. Но явно защото живее в течаща вода... За жалост този шаран не се продава по магазини и борси.

# 26
  • Мнения: 3 418
caprice, като каза кости - повече кости ли има от обикновената пъстърва...
не мога да преценя  Rolling Eyes, но има доста кости, при това дребни. като цяло за мен рибата не е сред удачните храни за гости.
тази година за Никулден се спрях на хоки. Шаран не обичаме  Sick

# 27
  • Мнения: 411
... като оставим настрана ужасните ѝ кости,
чак пък ужасни. Има една централна кост, която сравнително лесно се маха /ако правилно е отворена рибата/, след изваждането й се опипва филето и ако е останало нещо се вади.

# 28
  • Мнения: 3 418
... като оставим настрана ужасните ѝ кости,
ако правилно е отворена рибата
е, явно не съм я отворила правилно  Laughing

какви гарнитури приготвяте към рибата? (като изключим картофите във всякакви форми)

# 29
  • Мнения: 1 243

сьомгата много често вкъщи ядем с броколи и/или моркови (освен картофи).. в норвегия много често се яде с аспержи, но тук това е малко по-сложна гарнитура! пробвала съм и със задушен спанак и пак е хубаво!
Simple Smile
през лятото много обичам всякакви зелени салати с риба, но в момента - по-скоро ги избягвам!

Общи условия

Активация на акаунт