НОИ пак прецаква МАЙКИТЕ с майчинството за 2-та година,бясна съм

• 102 660
  • 2 412
  •   1
Отговори
# 1 905
  • София
Абсолютно подкрепям! Важно е отношението на държавата към майките и малките деца. А в този случай държавата ти казва: "Айде не ме занимавайте и вие с вашите претенции, оправяйте се както искате". Само че не може така! Naughty

Само да ти кажа , ако не знаеш , че по мое време ( дъщеря ми е на 13 , не е на 100 години ) , майчинството ми беше МРЗ , към момента 67 лв.
Никакви 90% от заплатата за първата година .
Има голяма , положителна промяна точно в отношението на държавата ! Peace

Ако някой има желание, може да потърси в гугъл как точно се случи и това, защото някои от тук списващите бяхме преки участници в събитията  Wink

# 1 906
Станислава, уважавам решението ти да се върнеш на работа с толкова малко дете, но когато държавата ми дава правото да седя у дома, докато детето ми стане на 24 месеца, то уважи тогава и моето да го направя.

Ваше право е, не е задължение, така че, на който са му малко парите втората година да си прекъсне майчинството и да се върне на работа. Аз го направих още първата година.
А иначе, всяка майка може да има по една сърцераздирателна история зад гърба си защо не може или не иска да работи, както и всяка, която е прекъснала майчинството си може да има такава, но тя, естествено, че не е приложима за всеки.

Та подкрепям искането за повече детски заведения. Laughing

# 1 907
  • Плевен
Станислава, уважавам решението ти да се върнеш на работа с толкова малко дете, но когато държавата ми дава правото да седя у дома, докато детето ми стане на 24 месеца, то уважи тогава и моето да го направя.
Варианти има хиляди, но общият случай предполага тривиално развитие- майчинство, ясла, детска градина, училище.

Между другото- заменям втората година майчинство с една в първи клас.
Разбира се, че го уважавам.
И идеята за първи клас е добра.
Аз нямам против жените да гледат децата си докогато решат. Просто не приемам виждането, че държавата е виновна за всичко и едва ли не трябва да се съобрази с всеки един - един иска да ходи на работа, друг да си кърми детето три години, друг да отсъства от работа по два дни седмично, друг да ходи с детето на работа...Всеки има право на виждане за живота си и този на детето си, но не всички граждани са длъжни да му осигурят някакви частни условия за това, както и напълно да се съобразят с неговите виждания.

# 1 908
Абсолютно подкрепям! Важно е отношението на държавата към майките и малките деца. А в този случай държавата ти казва: "Айде не ме занимавайте и вие с вашите претенции, оправяйте се както искате". Само че не може така! Naughty

Само да ти кажа , ако не знаеш , че по мое време ( дъщеря ми е на 13 , не е на 100 години ) , майчинството ми беше МРЗ , към момента 67 лв.

Ако някой има желание, може да потърси в гугъл как точно се случи и това, защото някои от тук списващите бяхме преки участници в събитията  Wink

Друга ми беше мисълта .
Че не съм очаквала държавата да ми поеме отглеждането на моето дете .
Аз не съм родила на държавата , детето си е мое и грижите по него са мои .
Как ще си ги организирам - също си е мой проблем .

# 1 909

Ваше право е, не е задължение, така че, на който са му малко парите втората година да си прекъсне майчинството и да се върне на работа. Аз го направих още първата година.
А иначе, всяка майка може да има по една сърцераздирателна история зад гърба си защо не може или не иска да работи, както и всяка, която е прекъснала майчинството си може да има такава, но тя, естествено, че не е приложима за всеки.

Та подкрепям искането за повече детски заведения. Laughing

Аз също, аз също. Защото моята история щеше да се развие по друг начин, ако детето ми имаше място в ясла. Вярвам и на хиляди други.

Станислава, за мен също държавата ми даде достатъчно за времето, в което си стоях у дома с дете под две.

# 1 910

Моята е на 14. И с малката не ме хвана положителната промяна.

Затова да уточня, че имаше положителна промяна (в минало време). Това беше когато имаше читав социален министър с мозък в главата. Последните две години се реже от положителната промяна, а не виждам промяна, която да компенсира този заден ход.

Само дето чух, че майките са мошенички, които лъжат държавата с даване на децата си в ясла и взимане на майчинство. После дойде това, че майките лъжат държавата с фиктивни доходи и като видни престъпници трябва да бъдат пляснати през ръцете. Тогава увеличиха базата за смятане на майчинство. При поискване на конкретни данни - колко и с колко, такива не бяха дадени. Сега майките са нахални и т.н., защото се замислят за индексация. После какво ще дойде?

А министър Дянков твърди, че в неговото ведомство заплатите са скочили с 23% и това ще се отрази на размера на майчинството на майките, които работят в това ведомство. Само дето майки, които работят в това ведомство нямат спомен за такова увеличение. Интересно на кого са увеличили заплатата, за да докарат средна стойност 23%. И нали всички затягаме колани и заплатите в бюджетната сфера бяха замразени. Оказа се, че някои не са си сложили колани въобще.

Като представител на частния сектор, това ми идва нанагорно.

# 1 911
  • София

Друга ми беше мисълта .
Че не съм очаквала държавата да ми поеме отглеждането на моето дете .
Аз не съм родила на държавата , детето си е мое и грижите по него са мои .
Как ще си ги организирам - също си е мой проблем .

А не видях някой с точно такива очаквания в темата (вярно, че се обърквам понякога дали не чета отново това, което съм гледала преди малко, защото има няколко потребителя, които през 2 страници пишат едно и също  Laughing )  Peace Може да прозвучи цинично, защото и там има частни случаи, но държавата поема отглеждането на децата по друг начин...

# 1 912
"Затова да уточня, че имаше положителна промяна (в минало време). Това беше когато имаше читав социален министър с мозък в главата. Последните две години се реже от положителната промяна, а не виждам промяна, която да компенсира този заден ход."

Това е истината, за съжаление!

"А министър Дянков твърди, че в неговото ведомство заплатите са скочили с 23% и това ще се отрази на размера на майчинството на майките, които работят в това ведомство. Само дето майки, които работят в това ведомство нямат спомен за такова увеличение. Интересно на кого са увеличили заплатата, за да докарат средна стойност 23%. И нали всички затягаме колани и заплатите в бюджетната сфера бяха замразени. Оказа се, че някои не са си сложили колани въобще."
Работя в подопечна на Дянков агенция, реалното увеличение не е 23%, а 4,5%. Нарочно беше широко прокламирано това несъществуващо увеличение, за да се покаже колко много пари ще вземат държавните служители. Няма такова нещо, обаче. Съответно и на майките, които им предстои да излизат в майчинство от нашата агенция, ще вземат с 5% и то през първата година, а втората, както разбрахме - 240 лв.

# 1 913
Момичета, чета някои коментари, и се питам, наистина ли си мислите,че не правим разлика между "социална функция и ангажимент от страна на държавата" и "отговорност на родителите за отглеждане на децата си". Моля ви, нека не се подценяваме.  Naughty

# 1 914
  • СОФИЯ

А въпросът е именно в отношението на държавата. "Майчинството" за втората година не е МРЗ.
А когато успяхме за 410те дни...сегашните представители на държавата официално ни подкрепиха! Е..тогава бяха непарламентарно представени  Grinning

# 1 915

Само дето чух, че майките са мошенички, които лъжат държавата с даване на децата си в ясла и взимане на майчинство.

Е,то това си е факт .

# 1 916

Само дето чух, че майките са мошенички, които лъжат държавата с даване на децата си в ясла и взимане на майчинство.

Е,то това си е факт .

Не го отричам, че е факт, но много бързо се ската и факта, че това се е случвало не без мълчаливото съгласие на контролиращите институции. Три години тези институции си затваряха очичките въпреки, че всички са били наясно с тези практики. Особено в малките населени места.

После получиха други инструкции и почнаха лов на вещици и маса народ изгърмя. От глупост най-вече. Но не знам някой от администрацията да е наказан за три-годишно си бездействие. Един случай да бяха проверили и оповестили, когато направиха промяната в нормативната уредба, и нямаше да има майки-мошенички. И цялата история беше използвана, за да прокарат път за следващи рестрикции.

Не ми харесва този подход на институциите към гражданите. 

# 1 917

Ако някой има желание, може да потърси в гугъл как точно се случи и това, защото някои от тук списващите бяхме преки участници в събитията  Wink

А въпросът е именно в отношението на държавата. "Майчинството" за втората година не е МРЗ.

Не е МРЗ , но и първата година не е МРЗ . Peace
Защото ако беше като сега , щях да получавам в пъти МРЗ , не 2 и 3 , а повече .

# 1 918
  • СОФИЯ

Ако някой има желание, може да потърси в гугъл как точно се случи и това, защото някои от тук списващите бяхме преки участници в събитията  Wink

Не е МРЗ , но и първата година не е МРЗ . Peace
Защото ако беше като сега , щях да получавам в пъти МРЗ , не 2 и 3 , а повече .

Аз също. Само не разбирам какво следва от това? Да премахнем изобщо обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. възраст или да върнем положението като по време "оно". На на, лоши мами дето сега раждат и получават по-високи обезщетения от мен навремето  Laughing

# 1 919
Следва да не отричаме , че нещата вървят напред , а не назад . Peace

Общи условия

Активация на акаунт