НОИ пак прецаква МАЙКИТЕ с майчинството за 2-та година,бясна съм

• 102 477
  • 2 412
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Ами не ми се смята, ти сметни %-тът ОЗМ какво точно излиза като месечен размер на осигурителната вноска и колко точно месеци трябва да внасяш, за да събереш за "мизерното" майчинство, което ти изплаща държавата.

# 61
... Чакам някоя майка да ми се похвали, че като се е върнала на работа още първата година, работодателят й е спазвал закона/тъй като това го има и в нашето трудово законодателство, само дето на никой не му пука/ и я пускал да си ходи до вкъщи да кърми бебето!  Wink
Затова не смятам, че майчинството и политиката на държавата по отношение на майчинството са справедливи!

Още нещо ще те опровергая. Не ме е пускал да кърмя, защото законът дава следните права /които аз ползвах - при работодател-частник, който просто спазваше правилата/: през цялото майчинство работодателят ми беше сключил с мен граждански договор, с цел да работя от дома и в същото време да получавам майчинството си, но и да съм постоянно с децата си. Така успях да съм вкъщи до тръгването на децата ми на ясла и да получавам заплата + майчинство /което тогава беше около 150 лв. за всичките 18 месеца - толкова/. Между другото, законът дава право на майките да работят или на 4 ч. или от дома - до 7-годишна възраст на децата им. Единици хора са чували за това си право. Същият пускаше колежка - кърмачка 2 пъти на ден да си кърми детето.
Сега не познавам майка, която да се върне на работа преди изтичането на 1-та година, защото реално с тези 90% семейството не променя стандарта си отпреди бременността.

Е, за това става дума де, колко са като теб, стига изхождай от лична позиция! Аз също работех от вкъщи, а с първия ми син си ходех да кърмя, понеже работата ми беше на 15 мин. от нас и можех да излизам, ама това не са масови случаи, разбери! И не всички имат такива работодатели!

# 62
Ами не ми се смята, ти сметни %-тът ОЗМ какво точно излиза като месечен размер на осигурителната вноска и колко точно месеци трябва да внасяш, за да събереш за "мизерното" майчинство, което ти изплаща държавата.

Ами не ти се смята, понеже не ти е изгодно!  Wink Смятай, ако бачкаш 30 години примерно, дали не си ги изкарала в пъти тия пари, дето ще ги вземеш 1-2 години! И ако щеш смятай на минимална вноска!

# 63
  • Варна
На теб като ти е изгодно защо не сметнеш вместо мен и да ме опровергаеш? Ама черно на бяло, не ей така да си приказваш.

# 64
  • София
Пак ли държавата трябва да дундурка хора в работоспособна възраст ooooh! Жалка история.

# 65
На теб като ти е изгодно защо не сметнеш вместо мен и да ме опровергаеш? Ама черно на бяло, не ей така да си приказваш.

Ми давай ти черно на бяло, вместо да си приказваш ей така!  Wink

# 66
Пак ли държавата трябва да дундурка хора в работоспособна възраст ooooh! Жалка история.

Аууу, горката държава, горките крадливи политици, добре, че са те да ни хранят с обезщетения, че гладни сме умрели иначе!!!  Laughing

# 67
  • София
Ами не ти се смята, понеже не ти е изгодно!  Wink Смятай, ако бачкаш 30 години примерно, дали не си ги изкарала в пъти тия пари, дето ще ги вземеш 1-2 години! И ако щеш смятай на минимална вноска!

ми айде аз ще сметна
Приемаме че се осигуряваш на 1000 лв - това означава вноска ОЗМ (2,1 %) - 21 лв месечно
21 лв х 12 месеца = 252 лв годишно
30 години по 252 лв = 7560 лв.
1 година ще взимаш по 900 лв обезщетение за майчинство и още 1 година по 240 лв. и какво се получава?
 7560 лв( които евентуално ще внесеш за 30 години) /900 = 8,4 месеца.
Я каква изненада.... ми че то не стига и за 1 година бе!
Да, сега ще кажеш че и от мъжа ти взимат също фонд ОЗМ.... Но сметките все пак не се връзват.....

# 68
..., докато работят! А ползват в повечето случаи - 1 година, рядко 2 и повече майчинство! Опитай се ти да сметнеш, аз съм зле с математиката, но е очевидно - плащаш цял живот докато работиш, не само надвнасяш, но и плащаш за тези, които не работят, а получават социално майчинство!!!

Е, ако държиш да получаваш внесените от теб пари, никой не те спира да раждаш, докато можеш.  Mr. Green
Фондът "майчинство" се формира на принципа на солидарната отговорност. Толкова.
Друг вариант е да работиш цял живот само на граждански договори и да си внасяш само каквото решиш, но и после да не искаш помощи, майчинство, пенсия или друго, за което не си внасял. Да, внасят всички, ползват нуждаещите се - това е принципът. но на тази база не можеш да кажеш - "аз ще родя веднъж и искам накуп парите, които Зюмбюлка ще взима за всичките си 10 деца". Не става...

Е, за това става дума де, колко са като теб, стига изхождай от лична позиция! Аз също работех от вкъщи, а с първия ми син си ходех да кърмя, понеже работата ми беше на 15 мин. от нас и можех да излизам, ама това не са масови случаи, разбери! И не всички имат такива работодатели!

Сега пък се оказва, че ти правиш някакви обобщения, които са в противоречие с личния ти опит /каза, че не знаеш такъв случай, а самата ти се оказваш точно такъв случай/. Хммм. Подобни обоббщения и политиканстване не са ми по вкуса.
Самата тема се измести и загуби първоначалния си замисъл. Неподплатените искания не са ми по вкуса. Приятен ден.

Чарита,   bouquet

# 69

ми айде аз ще сметна
Приемаме че се осигуряваш на 1000 лв - това означава вноска ОЗМ (2,1 %) - 21 лв месечно
21 лв х 12 месеца = 252 лв годишно
30 години по 252 лв = 7560 лв.
1 година ще взимаш по 900 лв обезщетение за майчинство и още 1 година по 240 лв. и какво се получава?
 7560 лв( които евентуално ще внесеш за 30 години) /900 = 8,4 месеца.
Я каква изненада.... ми че то не стига и за 1 година бе!
Да, сега ще кажеш че и от мъжа ти взимат също фонд ОЗМ.... Но сметките все пак не се връзват.....

Да де, ама добави и парите, дето ги удържат и на мъжа ми, които обикновено са повече!Нормално е да го кажа - 2-ма души плащат докато работят! Тук взимаш 30 години трудов стаж, а за пенсия ще трабват още годинки!  Wink

# 70
  • Варна
Ми ще ги сметна, виждам, че приказките без покритие са много на мода в този форум. Фонд ОЗМ (общо заболяване и майчинство), от който се изплащат обезщетенията за болнични и майчинските, е 3,5% от осигурителния доход. Айде, смятай колко месеца трябва да работиш, за да се съберат в касичката ти колкото за едно обезщетение - около година. За 24 обезщетения (колкото е периодът на майчинските) - 24 години. Като вземем предвид, че първите 12 месеца обезщетението не е 240 лева, а по-голямо - периодът се увеличава. При второ дете - умножаваш всичко по две. Та колко викаш ще събереш за 30 години?
А, Чарита ме е изпреварила, при това дори е дала оптимистичен вариант. А колкото до вноските на мъжа ти - а дали за тези 30 години нито веднъж не ви се е наложило да излезете в болнични? Защото за там паричките се теглят от същата касичка. И дали наистина се осигурявате на по 1000 лева, че и отгоре? И ако да, то колко % от българите се осигуряват на толкова?

# 71
Сега пък се оказва, че ти правиш някакви обобщения, които са в противоречие с личния ти опит /каза, че не знаеш такъв случай, а самата ти се оказваш точно такъв случай/. Хммм. Подобни обоббщения и политиканстване не са ми по вкуса.
Самата тема се измести и загуби първоначалния си замисъл. Неподплатените искания не са ми по вкуса. Приятен ден.

Чарита,   bouquet

Напротив, не правя обобщения от личния си опит, защото не го считам за масова практика! И аман от обвинения срещу майките, дето се са трън в очите на държавата!!!

# 72
  • София
Оххх, айде добави и парите на мъж ти.
Ще приемем че няма да имате и ден прекъсване на трудовия стаж, ще сте с по високи заплати, болнични никога за целия стаж и т.н и т.н. И от 5 кладенеца вода да донесеш, ще успееш да покриеш обезщетението за майчинство за 1 дете. С второто си дете ще си вътрила държавата.

# 73
И дали наистина се осигурявате на по 1000 лева, че и отгоре? И ако да, то колко % от българите се осигуряват на толкова?

А колко майки получават първата година 1000 лв. и отгоре?! Както все се дава за пример?!
Моят мъж откакто работи не е ползвал ден болнични, просто не боледува, какво да направя!?

# 74
С второто си дете ще си вътрила държавата.

И така да е, искаш да се чувствам виновна ли?! А държавата все едно не ме вътри с незаконни данъци и такси!

Общи условия

Активация на акаунт