НОИ пак прецаква МАЙКИТЕ с майчинството за 2-та година,бясна съм

• 105 365
  • 2 412
  •   1
Отговори
# 210
Кармелита, хората не раждат деца заради помощи и соц. придобивки ( хайде, да кажем в преобладаващата си част, че не ми се спори за глупости).
Ако беше така куп страни, начело със САЩ, щяха да са останали без деца, тъй като там няма нито детски, нито почти безплатни ясли, градини, кухни, отпуск по майчинство, болнични за гледане на дете и т.н.
Хората раждат деца най вече заради налични материални условия за отглеждането им, затова и в периоди на икономически подем обичайно се регистрира бейби бум ( и в България, представете си). Увеличението на майчинството от 240 на 270, или детските от 30 на 40 лв няма да накарат никого да създаде дете. Да ги направим 400 уви не можем да си позволим (надявам се го разбирате, защото наистина не ми се спори за глупости).

пп.и да се увеличава МРЗ от 240 на 270 лв в период с нулев ик. растеж и нулева инфлация също съм против, но мозъкът начело на държавата ни следва популистки, а не икономически правила.

# 211
Azaf, по твоята логика от държавата няма нужда! Защо да я хрантутя таз държава, а? Mr. Green Хайде да бъдем реалисти - ако някой иска от теб пари, ти ще поискаш ли да ти ги върне?!

Рокси, виж средно месечната заплата на една американка какви пари е и за какво й стига, дори сега в кризата и ела после да кажеш. Или най-добре кажи средната заплата на австрийката каква е и от какви социални услуги може да се възползва, не бедната, а средно заможната австрийска гражданка. После пак ела да кажеш.

Изобщо не са ви в ред сравненията. Вече писах, че 85% от гражданите на България живеят под жизнения минимум, а той е 180 лв. месечно. Айде, с 300 лв. да живее /декларирани/. Как се оправя една майка с 300 лв. заплата?! Вие оправялили сте се някога с такава заплата? И споделете опит, че нещо не ми е ясно бюджетното разпределение. Нека включим и мъжа и с още 500 кинта чисто. С две деца са и нямат баба наоколо да гледа чааветата. Зима е. Имайте предвид, че така описаното семейство в България е с най-масовите доходи според НСИ.

# 212
  • София
Да ти кажа, наскоро си правих сметка и установих, че бебо ми струва по 10 кинта на ден - таман 300 на месец. Mr. Green

# 213
  • Варна
Цитат
заплата+целият размер на обезщетението,а като навърши 1годинка малкият-започнах да получавам 120лв+заплатата.И аз напуснах работа и подадох декларация по чл.54 и сега получавам 240лв и не работя

Така. Ето какво пише в Кодекса за социално осигуряване:

Цитат
Случаи, при които не се изплаща обезщетение

Чл. 46.
(3) (Нова - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи.

Така че наистина не знам на какво основание си получавала едновременно заплата и обезщетение, но това просто е нередно, поне според нормативите, които откривам до момента, а и според здравата логика.

# 214
Да ти кажа, наскоро си правих сметка и установих, че бебо ми струва по 10 кинта на ден - таман 300 на месец. Mr. Green
Е, какво правите, ако месeцът е 31 дни?! Simple Smile
Като му вземеш и едни ботушки за зимата да не зъзне, колко ли ще станат?

Последна редакция: пн, 17 окт 2011, 14:37 от Мишона

# 215
  • гр. Шумен
Azaf, по твоята логика от държавата няма нужда! Защо да я хрантутя таз държава, а? Mr. Green Хайде да бъдем реалисти - ако някой иска от теб пари, ти ще поискаш ли да ти ги върне?!

Рокси, виж средно месечната заплата на една американка какви пари е и за какво й стига, дори сега в кризата и ела после да кажеш. Или най-добре кажи средната заплата на австрийката каква е и от какви социални услуги може да се възползва, не бедната, а средно заможната австрийска гражданка. После пак ела да кажеш.

Изобщо не са ви в ред сравненията. Вече писах, че 85% от гражданите на България живеят под жизнения минимум, а той е 180 лв. месечно. Айде, с 300 лв. да живее /декларирани/. Как се оправя една майка с 300 лв. заплата?! Вие оправялили сте се някога с такава заплата? И споделете опит, че нещо не ми е ясно бюджетното разпределение. Нека включим и мъжа и с още 500 кинта чисто. С две деца са и нямат баба наоколо да гледа чааветата. Зима е. Имайте предвид, че така описаното семейство в България е с най-масовите доходи според НСИ.
Мишона, и с по-малко съм карала миналата година, когато бившият работодател на мъжа ми беше решил, че разхода "работна заплата" е нещо, което може да си го спести. Но и през ум не ми е дошло да рева държавата да ми дава повече, а го ръчках да си иска заработеното, защото в крайна сметка никой не ходи на работа ей тъй, за честните сини очи на някого, а за да получава възнаграждение за това. А от държавата в подобен случай можем да изискваме Инспекцията по труда не да глобява фирми като нашата, че работниците не носели антифони, а да успее да излови тарикатите-работодатели, които с правят на дръж ми шапката, когато трябва да плащат заплати, осигуровки и т. н.
Изобщо има много повече неща, които държавата може да свърши, за да не се налага да раздава помощи на килограм.

# 216

...

Нали вече няколко пъти го сметнахме. Парите, които ни иска държавата цял живот /за майчинство/, ни се връщат повечето още при първото майчинство.  Sunglasses
Просто не държа да плащам по-високи данъци, защото някой го е засърбяло.

# 217
  • София
Е, какво правите, ако месъцът е 31 дни?! Simple Smile
Като му вземеш и едни ботушки за зимата да не зъзне, колко ли ще станат?
Мани, мани.
Дрешките и обувките даже не ги включвам в изчисленията.

# 218
Кармелита, хората не раждат деца заради помощи и соц. придобивки ( хайде, да кажем в преобладаващата си част, че не ми се спори за глупости).
Ако беше така куп страни, начело със САЩ, щяха да са останали без деца, тъй като там няма нито детски, нито почти безплатни ясли, градини, кухни, отпуск по майчинство, болнични за гледане на дете и т.н.

пп.и да се увеличава МРЗ от 240 на 270 лв в период с нулев ик. растеж и нулева инфлация също съм против, но мозъкът начело на държавата ни следва популистки, а не икономически правила.

И аз това казах - че материални и морални условия за отглеждане на деца у нас няма, и това е най-големият проблем. САЩ, въпреки безобразията, натворени от политиците им в последните десетилетия, остава страна от първия свят, докато ние не се нареждаме и във втория (според мен). За мен държавата е свършена, и чисто хипотетично си разсъждавам за някакво бъдеще и пенсии - иначе, аз и наченки на бъдеще, специално светло, не забелязвам.

МРЗ има минимално практическо и финансово значение, но голям популистки потенциал - да, затова е отвързана от помощите, и се пъчат с нея.

Ще ми се яви по телевизията един "либерален икономист" да ми обясни, че той отчита нулев икономически растеж, и, видиш ли, нямало инфлация - значи аз трябва веднага да почна да ям по-малко? Защото за никой не е тайна, че стоките и услугите поскъпват НОН СТОП! Има разлика между "икономически правила" и мракобесен либерализъм - последният води до чудовищна и разрушителна корупция на най-високо ниво, и обърна колата дори на Америка. Справка:  http://www.foreignaffairs.com/articles/67046/robert-c-lieberman/ … re-getting-richer Е, и ние сме в същия кюп, само дето сме си свикнали да сме крайно бедни, и не  ни прави впечатление, както на американците, които и без детски и майчински помощи от 60 години си живеят охолно.

# 219

...

Нали вече няколко пъти го сметнахме. Парите, които ни иска държавата цял живот /за майчинство/, ни се връщат повечето още при първото майчинство.  Sunglasses
Просто не държа да плащам по-високи данъци, защото някой го е засърбяло.
Сметката ти е крива. Бедните се възпроизвеждат по-бързо от "богатите" дето получават по 600 лв. заплата в България. Така, че твоите пари веднага са дадени на някого, според теб, дето няма нужда.
Хората не ги е "засърбяло", а просто нямат алтернатива, живеят на ръба на оцеляването. Бе, какво ти обяснявам, може би някой ден ще ти дойде някоя по-трезва мисъл.

Последна редакция: пн, 17 окт 2011, 14:48 от Мишона

# 220
  • Пловдив
Някои казват, че държавата нямала пари за социална политика. Ами като вземе да се планира бюджетът, нека първо да заложат за социалната политика, а после за другото. За возилата на депутатите, за командировки на дипломатите, за множество излишни длъжности в администрацията - каквото остане Mr. Green Да сме чули за "там" да не достигат пари ?

# 221
Някои казват, че държавата нямала пари за социална политика. Ами като вземе да се планира бюджетът, нека първо да заложат за социалната политика, а после за другото. За возилата на депутатите, за командировки на дипломатите, за множество излишни длъжности в администрацията - каквото остане Mr. Green Да сме чули за "там" да не достигат пари ?

А чули ли сте за забавени социални плащания? Или дай да увеличаваме, но тъй, евтинко, популистко, предизборно, да пълним джобовете на определени групи и да чакаме да сте стимулира раждаемостта в правилните кръгове.
Не социални придобивки трябват, а данъчни облекчения, субсидии в образованието, промени в здравеопазването за работещите, за учащите, за повишаващите квалификацията си, не за всички на калпак.

# 222
... Сметката ти е крива. Бедните се възпроизвеждат по-бързо от "богатите" дето получават по 600 лв. заплата в България. Така, че твоите пари веднага са дадени на някого, според теб, дето няма нужда.
Хората не ги е "засърбяло", а просто нямат алтернатива, живеят на ръба на оцеляването. Бе, какво ти обяснявам, може би някой ден ще ти дойде някоя по-трезва мисъл.

Ааа, аз вече веднъж съм била в майчинство и мисля още 1-2 пъти да бъда, та моите пари ще си ги взема. Че и от твоите.  Wink
И трезвата ми мисъл е, че съм наясно с условията на майчинството и още по-наясно с условията за отглеждане на детето след майчинството, за да си направя сметка дали мога да се справя или не.
И правя разликата, че 2004 г. получавах 18 месеца по 150 лв., а сега ще получавам 1 г. по 90% от заплатата си + 1г. по 240 лв. Не, че точно майчинството ми е стимул дали да имам деца или не. Точно обратното. Ако го вдигнат с 20-30 лв. надали ще родя още 5...
Между другото, тези на ръба не ме питат аз как се справям. но и не държа аз да работя на по 3 места, за да мога да си позволя да имам повече деца, а някой само да ражда и да чака да получи от моите данъци, а после да ни приравняват под общ знаменател!

# 223
мишона и по-зле е било - '97г. майчинството беше 55лв., а заплатата на мъжа ми 242лв.
120лв. ни беше квартирата. Най-малко ми е идвало на акъл да държа някой отговорен за това, че имам дете на 1г. и няма с какво да го гледам. В главите ни непрекъснато се въртяха планове за изход от ситуацията и как можем ние да си помогнем, а не какво някой може да ни даде.
И на мен не ми е приятно, че майка ми с 38г. трудов стаж, отгледала 3 деца, сега взима 139лв. пенсия и ако не сме ние, ще умре, ама не виждам как може да взима по-голяма пенсия като отдавна откраднаха парите на днешните пенсионери.
Така и майките да се съобразяват, че не може само да искат и никой не им е длъжен само защото са родили. Родителите са длъжни да гледат децата си, а не държавата.

# 224
  • Където морето целува небето...

А колко от тези семейства в статиститката са с реални доходи? Около мен примери безброй за това как се взимат двойно на нашите заплати, а горките хора влизат в тази статистика по документи. Има хора, които наистина се нуждаят, но парите не се разпределят правилно. Всеки ден се сблъсквам с десетки примери за сива икономика. Сега се предпочита да не се дават пари за данъци, а после тогава как да си ги получаваме?

Общи условия

Активация на акаунт