НОИ пак прецаква МАЙКИТЕ с майчинството за 2-та година,бясна съм

• 105 329
  • 2 412
  •   1
Отговори
# 615
Хепи мама, добра е идеята, но на фона на сивата икономика в БГ, пак може да се получи обратният ефект. Що да работят на реална заплата, да плащат повече данъци и повече за "дневна майка" , като може да си стоят на МРЗ на документи и да ползват само облагите?! То и тука има такива, ама в БГ май са болшинство.  Confused Много малко хора се замислят, че за да се получи трябва да се даде и че държавата ще функционира когато има някакво равновесие.

Последна редакция: пт, 21 окт 2011, 14:54 от Mисис T.

# 616
Не съм Месечинка, но аз ще ти отговоря с контра предложение. Биеш се в гърдите, че според анкетата сте повече... Ами вместо да се хабите в "плювачество" (не я знаех тая дума) организирайте се и излезте като гърците единно и си поискайте 30-те лева

Първо, не се бия в гърдите, цитирам фактите, които явно са ти неприятни, второ, не случайно по-горе цитирах една статия, именно, защото смятам, че единството е непостижимо за българите, още повече с толкова плювачи/плювачки насреща, думата може да не я знаеш, но отлично влизаш в ролята на такава.  Wink  Peace

# 617
Само дето този плакат, за който толкова много се пише, не е точно факт. Но още има хора, които цитират "речта на Саркози" за Хитлер, така че тази тема не е най-зле откъм цитирани, хм... факти.

# 618
Цитат на: happy mama
Ама нали за пари говорим ?
Иначе , ако искаш и 3 години си стой в майчинство .
Въпроса е как се плаща в другите държави .

Аз няколко пъти писах, че с този линк отговорих на въпроса :"Къде освен у нас има 2 години майчинство?" точно и ясно, тъй като никой друг не отговори.
И се оттеглям от темата, в крайна сметка въпроса ме засяга до толкова, че не искам след 25 години, дъщеря ми като работеща да издържа трима пенсионери, а ми се иска съотношението да е по-друго. Ама в крайна сметка, тя ако реши може да емигрира, където пожелае. За моята пенсия въобще й не мисля, сигурна съм, че няма да я доживея. Пък вие, ако искате си внасяйте китайци, ако искате разчитайте на децата на Пенка и Драганка, ако има такива.

Да , но втората година , реално е неплатена в Германия .
То и в БГ е 3 години  общо , майчинството , пак водим по продължителност . Peace

# 619
Първо, не се бия в гърдите, цитирам фактите, които явно са ти неприятни, второ, не случайно по-горе цитирах една статия, именно, защото смятам, че единството е непостижимо за българите, още повече с толкова плювачи/плювачки насреща, думата може да не я знаеш, но отлично влизаш в ролята на такава.  Wink  Peace

Добре де, за да има единство явно някой трябва да си промени мнението за нещо и да се съгласи с другия. Кой трябва да е това?

Гърците скачат защото ще им бъде орязано това което имат. Логично е да са единни. Ако в БГ тръгнат да орязват майчинството, вероятно и майките ще бъдат единни. Но дано не се наложи да го проверяваме това на практика. Не са съпоставими нещата просто.

# 620
Само дето този плакат, за който толкова много се пише, не е точно факт. Но още има хора, които цитират "речта на Саркози" за Хитлер, така че тази тема не е най-зле откъм цитирани, хм... факти.

Аз затова написах, метафора или не, отговаря на реалността, все пак, текстът е много точен, дори да е плод на художествена измислица!  Wink

# 621
Германия

Майката ползва платено майчинство 6 седмици преди раждане и 8 седмици след раждане и й се изплаща пълната сума на заплатата. Обща отпуска по майчинство може да се ползва до навършване на 2 години на детето, като отпускът е платен, а след този срок до навършване на 3 е неплатен. И двата вида отпуска (платен и неплатен) могат да се разделят между майката и бащата (и да се ползват даже от бабата, например.) До навършване на 1 година на детето работодателят е задължен да отпуска две паузи по 30 минути или една от един час за кърмене; при работно време, надвишаващо 8 часа на ден – 2 паузи от по 45 минути или 1 от 90 минути (могат да се ползват и за цедене, като работодателят е длъжен да осигури подходящи условия за изцеждане на майката.) Определена месечна сума се отпуска за детски надбавки, а трудовият стаж тече по време на майчинство – платено или неплатено.
Илиана, тук съм копирала само за Германия от линка, къде са споменати пари и какво не е вярно? Сроковете са същите, които споменава мисис Т.
Happy Mama, да знам, че и в България са 3 години, по продължителност сме на равно с Германия.
Ако някой може да ми кажа как да махна темата от непрочетените, защото наистина не желая да ми излиза повече?

# 622
Платеното е 12 месеца 67% от нетната заплата, като може по желание да се разтегли на 24 месеца по половината сума месечно
Не ми се вижда да е равно .
Което не означава ,че не предпочитам да имам тяхното майчинство наред с всичко друго  Mr. Green

# 623
И ние трябва да вземем емигранти , защото у нас тези с голямата раждаемост са непроизводителни и нямат принос в бюджета  ! Peace
ooooh!
Откровена фашизоидност. Модераторът-администратор да се задейства, че ще се появи по другите медии тази тема със съответните изказвания. Срамота.

Момичета, вижте - едно дете не избира в кое семейство ще се роди. На Родината й трябват граждани /образовани, способни, докъдето е възможно/. Всяко родено дете, независимо дали е българче, циганче и т.н. е потенциален свестен гражданин, стига да има добра основа, от която за започне да се оформя като такъв. Затова - понеже в България демографската криза е особено дълбока, държавата трябва да поеме инициативата и да подаде ръка на жените, които искат да положат сили за децата си. Това е смисъла на подпомагането. Не става дума просто и само за 30 лв. на калпак, а за възможността съвестната майка да положи усилия да не изостави детето си.

Имам разговори с момичета от "малцинството" на по 15-18 години. Много от тях искат да запазят децата си, но не го правят, защото:
1. не разполагат с никакви средства
2. не са подкрепени от семействата си
3. смята, че в "дома" детето й ще е сито, ще е на топло и ще посещава образователни занятия.

аз ги разбирам, когато е невеж, неграмотен, никой от семейството ти не смята, че можеш нещо да направиш от себе си, просто, защото си поредното гърло. Когато баща ти ти казва "Ха, ще учи?! На по-учена от мен ли ше ми се правиш, ма?" ти остава едно - да раждаш деца, които да изоставяш след това. А държавата всячески ги подпомага да изоставят децата си.

# 624
  • Варна
Ами тук никой не говори за помощите за социално слаби. Коментираме обезщетенията на осигурените. Как тяхното вдигане с 30 лева ще помогне на социално слабите циганки?

# 625
sisi1974, ами не е вярно, че е 2 години платеното майчинство! Хората даже ти го бяха обяснили точно няколко поста след моя.
Пример
Нетната ти заплата е 1000 евро.
6 седмици преди и 8 седмици след раждането получаваш болничен.
От раждането на детето до 12 месечната му възраст получаваш по 67% или в случая 670 евро на месец.
Не можеш да получаваш и двете суми за първите 8 седмици, получаваш само по-високата - болничния, 670те отпадат. Остават още 10 месеца да получаваш по 670.
Имаш право да решиш да получаваш общата сума майчинство за 24 месеца по 50% от майчинството - в случая 24 месеца по 335 евро, като първите 8 седмици 335те пак отпадат, понеже се препокриват с болничния.
Сега схвана ли къде е разликата?!
Иначе имаш право на неплатен до 3г и уж мястото ти се пази, да.

# 626
Месечина, факт е, че в България съществува изключително разпространено явление "работещи социално слаби". Това са масово хората от малките градове и селата, които все още не са мигрирали към-ту София, Варна и Пловдив. Средната им запрата е 350 лв бруто.Това са хора от всякакви професии, етнос и религия, които, работейки, мизерстват.

Просто усещам как Хепипмама е набрала и ще ми каже, че имат земя и животни. Мила, тези животни трябва да ядат и те нещо, а земята иска обработка и торове, което също струва пари, калкото и да не ви се вярва..

# 627
Въпросът беше за срока, иначе разбрах че дефакто втората година ти излиза неплатена, а също и това че парите са доста по-малко като % от заплатата. Иначе и тук мястото ти "уж" се пази.

# 628
  • София
Мишона, има много вярно в това, което казваш, но финансовото подпомагане изобщо няма да доведе до резултата, който си представяш.

Напротив, майката трябва да е насърчена да учи и да работи, за да отгледа и възпита нормално детето си, а не да виси вкъщи неквалифицирана и проста, но спокойна, че има парички от държавата.

Защото това няма да я стимулира да отгледа свестен гражданин, а ще я стимулира да роди още 15 деца, та да е все така осигурена, като свършат първите две години - с които далеч, ама далеч не се изчерпва оформянето на свестния гражданин, за когото мечатеш. И на практика това се случва в момента, и всички виждаме, че не работи.

Ромският проблем е много по-дълбок от обсъжданите тук 30 лева майчинство, които така или иначе нямат общо с ромите.

# 629
  • Варна
Месечина, факт е, че в България съществува изключително разпространено явление "работещи социално слаби". Това са масово хората от малките градове и селата, които все още не са мигрирали към-ту София, Варна и Пловдив. Средната им запрата е 350 лв бруто.Това са хора от всякакви професии, етнос и религия, които, работейки, мизерстват.
Първо, елементарната учтивост изисква да ми изписваш ника правилно, а не да го перефразираш.
Второ - въпросът който ти зададох беше съвсем друг. Ти за пореден път отговаряш нещо абсолютно нямащо връзка. Защо ли не се изненадвам.

Общи условия

Активация на акаунт