НОИ пак прецаква МАЙКИТЕ с майчинството за 2-та година,бясна съм

• 101 473
  • 2 412
  •   1
Отговори
# 2 265
Нали стана ясно, че майчинството 2рата година е по-малко от държ. издръжка на децата в държ. ясла/градина.

В интерес на истината е около два и половина пъти по-малко (за яслите). Но пък затова блъскат по 25-30 бебета в една група, за да им излязат сметките. Но като се събере с половината майчинство и разликата се оказва не много голяма. Обикновено не стига и за да компенсира разходите за лекари и лекарства в периода, в който бебето си "създава имунитет". А в група с 25 други бебето това няма как да се избегне.

# 2 266
Майките с ниски заплати нямат никакъв интерес да се върнат, след като получават МРЗ, без да работят. Тези с високи си се връщат.

Майките с ниски заплати обикновено не могат да си позволят разходите за алтернативна грижа и съпътстващите с нея допълнителни разходи. Или няма къде да се върнат.

# 2 267
Тази сметка е вярна, само ако всичките деца ходят на ясла.
Което никога не е било, няма и да бъде.
Не всички българки имат намерение да работят, други, които могат да си позволят предпочитат частни заведения или детегледачки, трети пък деца се отглеждат от бабите.
Защо всички те получават майчинство две години?

# 2 268
Не всички българки имат намерение да работят, други, които могат да си позволят предпочитат частни заведения или детегледачки, трети пък деца се отглеждат от бабите.

Който се е върнал на работа, не получава пълното майчинство. На който детето му ходи на ясла, също. Кой застава зад твърдението ти, че всички получават?
П.П. Имаш нещо против осигурявалите се да ползват това, за което са се осигурявали?

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 12:13 от luna

# 2 269
.....Защо всички те получават майчинство две години?

Защото са се осигурявали по правилата...или са на помощи. Такъв е законът. Законно е да си две години в майчинство. Друг е въпросът за справедливото разпределение на парите от осигуровките. Над сто страници се изписаха и пак има неразбрали.

# 2 270
Всичко ми е ясно, освен защо. Wink

[/quote]

Който се е върнал на работа, не получава пълното майчинство. На който детето му ходи на ясла, също. Кой застава зад твърдението ти, че всички получават?

Не всички, а всички те - тези, чиито деца се отглеждат от баби или на частни начала, както и децата на майките, които не работят реално никога повече.
Мисля, че съм написала кои всички имам предвид.
А защо работещите да получават половин майчинство, за половин заплата ли работят?

# 2 271
Нова, нали искаш родилата ти служителка да се връща по-рано на работа, ето, държавата я стимулира да го направи. На теб какъв ти е проблемът точно? 
И как прецени, че на някои жени бабите им гледат децата, а те лежат на една кълка с майчинството, което, както вече е писано, е мизерна сума? А други плащат повече за частна ясла, отколкото получават като майчинство?  Grinning

# 2 272
Ами кажи, Касита. Аз ли да й върша работата, още една да наема или да товаря другите с нейната работа.

Ангажимент на работодателя е да съобрази тези неща. Не може да се прави разчет за работници, които работят по 12 месеца в годината и после да се чуди защо не може да покрие отстъствието на някой от тях. Хората раждат, боледуват, учат и т.н. Регламентирани са възможните отсъствия и може да се планира.

Ние наемаме основно млади момичета и жени. Не са много - в добри години сме имали по петима служители. В момента имаме само две. Деца не са имали (много ми се искаше да има, за да не съм единствената с малко дете), но пък повечето учеха задочно. Винаги сме отчитали факта, че им се полагат съответните отпуски и за това. Също и боледуват. Трябва ли да ги уволнявам ако не съм си разчела нещата. Съвсем ако сме объркали сметките покриваме със собствени сили, но това е изключение.

Аз също съм била в майчинство и все още ми се налага да не присъствам всеки ден в офиса. Ми организирахме се така, че да може да се работи и дистанционно. Някои дейности го позволяват. Може да се приложи не само за работодател, но и за служител с малки деца, когато му се налага да отсъства.

Когато бях майчинство си мечтаех да имаме много служители и много от тях да са с малки деца, за да можем да организираме (с някаква помощ от фирмата) нещо като родителски кооператив наблизо. Да наемем човек, който да се грижи за децата и да имаме възможност да ги наглеждаме през обедната почивка или когато има нужда. Но това си остана в сферата на фантазиите, защото нямаше с кого и върху кого да го приложа. А съм сигурна, че щеше да се отрази много върху мотивацията и качеството на работата.

Всеки бизнес има проблеми, но те не може да се решават за сметка на елементарни права на служителите. Взема се предвид всичко и като теглиш чертата ти става ясно дали изобщо трябва да останеш в бизнеса или да отидеш да работиш за някой друг. А в някои сфери баланса се крепи точно на орязване на необходими допълнителни щатове. И после работниците са виновни.

# 2 273
На теб какъв ти е проблемът точно? 

А, моя проблем го написах по-напред - кюфтета с бял сос.  Laughing

.

# 2 274
На теб какъв ти е проблемът точно? 

А, моя проблем го написах по-напред - кюфтета с бял сос.  Laughing

.
Личи, но точно в тая тема едва ли ще намериш компетентна помощ.  Grinning Намини към готварския!  Hug

# 2 275
  • София
Не, бе, жената не го обича, мрази ги заради училищните столове, какво да прави в готварския, виж как хубаво си хортуваме тука!  Simple Smile

# 2 276
А най-мразим  Wink топла доматена супа, синът ми и той.

Та ако искате, така и така сме се събрали, да спретнем един протест против доматената супа в детската градина?

# 2 277
Извън темата ,но ми е интересно някой знае ли колко приблизително струва дете в детска на общината?

# 2 278

Тази сметка е вярна само за тези деца, които ходят на ясла. Всички останали алтернативи с изключение на налична баба (а и тогава не е сигурно) са по-скъпи и неприложими за хора с ниски заплати.

Извън темата ,но ми е интересно някой знае ли колко приблизително струва дете в детска на общината?

В София е 180 лв. на месец. Преди година беше толкова, а не мисля, че е актуализирана. Около 120 от тези 180 са субсидия от държавата. Това е средно, защото за яслените групи субсидията е по-малка, а за подготвителните - по-голяма.

# 2 279
Тук великите бизнес-дами будки за вестници и баничарници ли "управляват"?
Що не си наемат само мъже и ще им се реши въпросът с парите, които ще дават за майчинство. Или има нещо общо с това, че все още, за съжаление, в България на една и съща позиция мъжете и жените получават различно възнаграждение?

Общи условия

Активация на акаунт