НОИ пак прецаква МАЙКИТЕ с майчинството за 2-та година,бясна съм

• 101 473
  • 2 412
  •   1
Отговори
# 2 340
Ели Х, не искам намаляване на майчинството, но не искам сега, на този етап, в тази криза, безработица и намалени обороти от по 50%, да ни натоварят с по-високи ставки, за да го увеличат. Нека се стабилизират нещата, да тръгне всичко нагоре и тогава парите сами ще идат при тях. Кой в такава стагнация увеличава социални плащания?

Ако го направят (и ще го направят, но не и преди изборите) няма да е заради увеличение на майчинството. Просто вдигат тавана на пенсиите, а в един момент ще го махнат. Това дърпа много ресурс, защото пенсионерите са по-голяма група от майките в майчинство.

При това честичко вдигат минималните прагове, което вече съвсем не е по вина на майчинството и също товари бизнеса (поне в някои сфери) и води до събиране на повече пари в бюджета. Нямам против да изчакам, но нещо имам притеснение, че не стагнацията е проблемът, а сбърканите приоритети на държавата. Реално раждаемостта пада и една индексация няма да увеличи плащанията за майчинство, защото пък ще го получават по-малко хора. И говоря за индексация - просто да възстановят покупателната способност на парите за майчинство.

# 2 341
  • СОФИЯ
sunny day, ама при теб всичко ли е прост работник? Защо никой непрост не работи в твоя малък бизнес?

Ох , ама наистина имате проблеми с разбирането ... Rolling Eyes
Това  за вас , дето плюете sunny day се отнася , че сте обикновени , да не кажа прости , работници , не виждате нещата от гледна точка на работодател .

Спрете вече , моля ви !
Абсолютно безсмислени лични нападки и обиди ! Tired

Неразбиране? Не съм работник. Толкова невероятно.
Отдавна предложих да си померим тва онва, но никой тук не се наема  Laughing
За първия доброволец бонус - почваме с образованието, ценза и коефициента IQ

# 2 342
  • гр. Шумен
Мацки, не разбирам какъв е тоя вой срещу дамите работодателки. Всеки може да вие срещу работодател, ако той не изпълнява задълженията си по трудов договор и дотам. Но да искате да ви слугува, обгрижва, люлее, да ви пази мястото и задължително да ви върне на него след майчинството, само защото сте титуляр, сори, ама няма такъв филм! Ами ако той по време на вашето отсъствие намери по-читав човек, какво правим? Разберете момичета, в тоя водовъртеж, наречен трудова биография, всеки се бори всеки ден. Аз към момента съм в болнични - 40 дни в гипс плюс още месец раздвижки  и въпреки това след свалянето на гипса бачкам дистанционно - от къщи и пращам резултатите по мрежата. И никога, за 20-те си години стаж, не съм казвала "това не е мое задължение" или " аз имам такива права". Може да съм отказвала да свърша нещо по някаква причина, но никога не съм се позовавала на правата си. А при нас възможности бол - по соц. пример администрацията се изпраща я да реди дъски, я да опакова, я да шлайхфа. Не отказвам, защото най-важното е да се продаде продукцията. Знам, че сега ще ме нарекат робиня на труда, но аз съм воювала и защитавала права на работниците, които съм сигурна че им се полагат. Но дотам. Не бих искала повече, отколкото преценявам, че може да се даде в конкретната фирма. Ако искам повече - отивам в друга фирма. Не е като да няма оферти, но те са в сивото и плащанията са на принципа "ама друг път".  Не знам, може би защото имам поглед върху ценовата политика, поръчките и т. н. във фирмата се опитвам да гледам по-далеч от носа си, но не смятам, че трябва да считам работодателя за враг. Ако някой си търси работодател-враг, който само си търси роби, лесно ще го намери. А другите... те си крадат добрите работници.
И накрая - набийте си го в главата - човек трябва НЕПРЕКЪСНАТО ДА СЕ ДОКАЗВА, няма майчинство, няма болнични. Всеки намира начин по който да покаже на работодателя си, че е толкова добър (не незаменим, незаменими няма!), че последният може да изтърпи някои негови лични проблеми.

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 20:51 от Sessilly

# 2 343
Няма вой срещу дамите работодателки. Има заявена необходимост от увеличение на майчинството от дамите - служителки и работнички, преминали в отбора на майките и решили да ползват и втора година, за да отглеждат детето си.  Как призив за увеличение на майчинството се тълкува като:
"Но да искате да ви слугува, обгрижва, люлее, да ви пази мястото и задължително да ви върне на него след майчинството, само защото сте титуляр, сори, ама няма такъв филм!..." ?

# 2 344
Всеки може да вие срещу работодател, ако той не изпълнява задълженията си по трудов договор и дотам. Но да искате да ви слугува, обгрижва, люлее, да ви пази мястото и задължително да ви върне на него след майчинството, само защото сте титуляр, сори, ама няма такъв филм!

Трудовият договор не би следвало да противоречи на нормативната уредба, а пък нормативната уредба в тази област да противоречи на Европейската социална харта. Там доста неща са написани по отношение правата на работниците. Това, което си написала е меко казано незаконно, а и според мен - неморално.

# 2 345
  • гр. Шумен
Всеки може да вие срещу работодател, ако той не изпълнява задълженията си по трудов договор и дотам. Но да искате да ви слугува, обгрижва, люлее, да ви пази мястото и задължително да ви върне на него след майчинството, само защото сте титуляр, сори, ама няма такъв филм!

Трудовият договор не би следвало да противоречи на нормативната уредба, а пък нормативната уредба в тази област да противоречи на Европейската социална харта. Там доста неща са написани по отношение правата на работниците. Това, което си написала е меко казано незаконно, а и според мен - неморално.

Аз не съм юрист. И на мен са ми пазили мястото два пъти и съм се връщала. Но иде реч за това, което НОВА каза по-назад - заместничката (пак майка) се оказва по-добър работник от титулярката. Е и? Какво да прави работодателя? И кои конвенции нарушава, ако след приключване на майчинството, реши да се раздели с майчето-титулярка? Или трябва да я крепи поне 18-години? Пиша това и съм напълно наясно, че мога да се окажа в позицията на въпросното майче, както съм в болничен и затова не си позволявам да мрънкам колко ме боли ръката и не отказвам работа. Защото при нас се назначават млади, току що завършили хора и ако аз имам моите предимства, те пък си имат техните и... всеки трябва да се бори за работата си. НЕ че се оплаквам от младите, боже опази, напротив, те дори ми подействаха като здравословен ритник по задника на самолюбието, но всеки трябва да се доказва, а не да мрънка.
Sunny day, ти дискриминация по възраст ли провеждаш? Ами ако се яви кандидат на 50 години със съответната квалификация?

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 21:09 от Sessilly

# 2 346
  • СОФИЯ

вътрешното за държавата член на ЕС

Чл. 13. (1) Работодателят осигурява еднакви условия на труд без оглед на признаците по чл. 4, ал. 1.
(2) Когато това не би довело до прекомерни затруднения по организацията и осъществяването на производствения процес и в случаите, когато са възможни начини, които компенсират обективно възможните неблагоприятни последици за общия производствен резултат, работодателят осигурява условия на труд, свързани с работното време и почивните дни, съобразени с изискванията на изповядваната от работника или служителя религия или вяра.
(3) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато майката, която ползва отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на дете, или лицето, което ползва отпуск по чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда или за отглеждане на дете, се върне на работа поради изтичане на отпуска или поради прекъсване на ползването му, има право да заеме същата длъжност или друга, равностойна на нея, и да се възползва от всяко подобрение на условията на труд, на което би имало право, ако не беше в отпуск

чекай ся Джуди-то ше се намеси  Laughing. Тя първа замеси каймата на кИфтетата   bouquet

# 2 347
Няма вой срещу дамите работодателки. Има заявена необходимост от увеличение на майчинството от дамите - служителки и работнички, преминали в отбора на майките и решили да ползват и втора година, за да отглеждат детето си.  Как призив за увеличение на майчинството се тълкува като:
"Но да искате да ви слугува, обгрижва, люлее, да ви пази мястото и задължително да ви върне на него след майчинството, само защото сте титуляр, сори, ама няма такъв филм!..." ?

...ми Луне,ако аз намеря по-добър работник ще оставя него Thinking Thinking

# 2 348
Сесили, кодексът за наше улеснение е предвидил и случаи, в които работодателят получава прозрение, че служителката му е некомпетентна, едва когато въпросната излезе в майчинство. Ще се консултира с когото трябва, как да процедира.  

Така да е, Марче, но това как влияе върху нежеланието на едни, други да получават обезщетение, неосигуряващо минимума за живот?

# 2 349
  • София
Работодателките вият, че трябвало да внасят по 20 кинта здравни месечно и да изплатят отпуск за две години.
Как да ритне работничката след майчинство, досега не съм чула работодател да не е намерил колая.

# 2 350
  • СОФИЯ
Много ли ше измъча работодателките тук ако си поприказваме за правата на кърмещата мама? Щото и такива са определени - да имат предвид за осигуряване процеса на работа в будките.

# 2 351
  • София
Ни искаш Трещерицата да ритне камбаната. Laughing

# 2 352
  • гр. Шумен
Много ли ше измъча работодателките тук ако си поприказваме за правата на кърмещата мама? Щото и такива са определени - да имат предвид за осигуряване процеса на работа в будките.
Апропо, не за кърмещата мама, а просто за правата на мама в момента си хортувам със шефа. Имаме си една камара празни стаи, останали от времената, когато сме били 4-пъти повече и викам му поне в една от тия стаи да направи детска стая за деца, кашлящи и кихащи, които заради тия глупости ги връщат от градината (без да са болни с температура) и той като че ли е склонен да се съгласи, защото 2 малки ги има, а жена му също работи. А за гледачка... всяка жена във фабриката би предпочела вместо да е в принудителен отпуск (има такива) да е при децата с надник. А това дори не е толкова за мен, защото мойта дребната догодина е първи клас.

# 2 353

Казвай.
Засега не съм забелязала особен ентусиазъм за по-дълго кърмене в майките, които са били по майчинство при мен.

# 2 354

Казвай.

Гледам, че сте я докарали до кърменето, но вие футбол не гледате ли?!! Нашите водят срещу Дания с 1:0, но съдията ни показа червен картон и сега сме с един човек по-малко.   Sick Лошо, лошо ...  #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт