Частни детски градини - София (4)

• 100 797
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Колкото и несериозно да звучи, при избора на учебни заведения за децата ми в голяма степен съм се водила от написаното в нета от други родители (като разбира се отчитам и възможността за скрита реклама). И на "вътрешното ми чувство" когато посетя конкретното място. Обръщам внимание и на снимките в сайтовете - там най-добре се вижда как прекарват деня децата си. Честно казано какво ще ми рекламират като програма и подход не ми е приоритет. Ясно е, че ще чуя само хубави неща. Ако чуя за сериозна предплата или някакви входни тестове, директно подминавам. Лошо впечетление ми прави и когато извън регламентираната такса се събират пари от родителите по различни поводи (за материали, посещения извън градината..)

Последна редакция: вт, 08 май 2012, 16:07 от Лекси

# 601
  • София
Бояна, явно се е случило нещо не хубаво с детето ти.
Но ако споделиш какви биха били сега критерийте при избор на детска градина за мен лично би било чудесно. Когато отидеш сега в ДГ какво ще питаш и какво ще гледаш? Ще се радвам да отговориш  Hug

Добавям и как ще си сигурна, че изборът ти е правилен? Как ще знаеш "до каква степен подлежат на контрол реално и какъв би бил изходът про бъдещ спор/проблем"? За съжаление няма как. Всичко е въпрос на късмет и молитви изборът ни да е правилен. Не би слушала положителните отзиви на клиенти, сиреч на родители, чиито деца са там? Само лошите отзиви ли са определящи? И ... по правило всички родители били доволни?  Shocked Е стига...
Виж, ако държавата ни беше на място нямаше ние да се товарим с тези проблеми, защото щяха да се спазват някакви стандарти. Сега сме натоварени с непосилната задача да преценяваме неща, които дори да имаме квалификация не бихме могли да преценим обективно, защото се касае за емоционално най- близки хора, каквито са децата ни. Въпросите ти са много логични и си права да се ядосваш, лично аз нямам отговор за тях.

Бояна...пак аз. Simple Smile)
Идеята ми е следната: Моя син беше приет в държавна градина, предценихме че за нас е важно образованието на детето и решихме да бъде частна. За мен 30 деца с един учител не е вариант. просто факир да е няма как да им обърне внимание.
Затова коато човек който си е изпатил от градина най-вероятно имаш в главата въпроси които би задала на среща в градината.
Също така казваш : Какво възпитание предлагат: Това как би се ориентирала преди детето да тръгне там?
Въпросите са лични понеже смятам, че когато види нещо от отрицателната страна /за което ти съчуствам/ винаги си казва, че нещо не е довидял и следващият път ще внимава за това или онова.
Мерси предварително ако решиш да отговориш.
За възпитанието можеш да се ориентираш с конкретни въпроси. Ако едно дете удари друго какво правят? Ако едно дете наруши правилата как го карат да ги спазва? Каква е най- сериозната мярка, която биха взели спрямо дете и в какъв случай. Хубаво е да не задаваш предварително отговори, т.е. да не казваш каква е твоята позиция по тези въпроси, за да не се опитват да ти отговорят онова, което искаш да чуеш. Това не ти дава гаранция, но ще получиш по- реална представа. И най- вече ще можеш адекватно да ориентираш детето какво го очаква, когато е в нарушение на правилата.

Не съветвам и да се подписват стандартните договори, ако човек има конкретни изисквания, които не са упоменати в тях. Всеки договор е хубаво да изчерпва вероятностите, които интересуват и двете страни. И най- вече, по по- сериозните проблеми и недоволства е хубаво да се води писмена кореспонденция, за да има някаква тежест при евентуален негативен развой на спора и при нужда да се отнесе към някаква по- горна инстанция.

# 602
Леле, Бояна, вие наистина сериозно сте си напатили. Дано сега намерите хубаво място! Благодаря за отзивите, важни са тези неща да се знаят.

# 603
  • София
Или градина, която наистина работи по метода Монтесори, т.е. има квалифицирани монтесори педагози. Следя няколко познати деца в такива градини и виждам, че преподавателите им наистина се придържат към предписанията на въпросния метод.

Ако не е тайна за кой Монтесори градини става въпрос ? Питам защото живо се интесесувам от Монтесори и сега се лутам между градините след нашия личен неуспешен опит.

# 604
Бояна то общо взето пак излиза ,че трябва да тръгне детето за да се разбере каква е градината.
Ако питаш : Как наказвате детето - Нормалния от говор според мен не е да кажат с бой... но дали е така?

Лекси , обикновенно ме интересуват негативните мнения за една градина отколкото позитивните.
От негативните си правя повече изводи. Когато ми кажат ами то детето не е научило и една песничка, аз не го приемам като негатив. За друг родител сигурно е такъв. Но според мен от негативните коментари могат да се направят повече изводи а ако си избрал вече градина имаш червена светлина за какво да следиш.

# 605
Бояна, повярвай ми, всичко разбирам прекрасно. С тези проблеми съм обвързана не само лично, заради детето си, а и професионално. Ежедневно. От последния ти пост ми се струва, че стигнахме до общо заключение. А именно - никога нямаме га-ран-ци-я! Колкото и да го мислиш, колкото и да проучваш, ръчкаш, разпитваш. Особено пък преподавателите в детското заведение. Вярваш, че ще кажат истината ли? Ще кажат "Ааа, спокойно, оправяме ги ние непослушковците. Изолираме ги половин ден в съседната стая, плесваме им по един шамар, крещим, унижаваме ги..." и т.н. и т.н. Не. Просто се молиш всичко хубаво, което чуваш и виждаш на място, да съвпада с реалността, поне на 80%.  

# 606
  • София
Бояна, повярвай ми, всичко разбирам прекрасно. С тези проблеми съм обвързана не само лично, заради детето си, а и професионално. Ежедневно. От последния ти пост ми се струва, че стигнахме до общо заключение. А именно - никога нямаме га-ран-ци-я! Колкото и да го мислиш, колкото и да проучваш, ръчкаш, разпитваш. Особено пък преподавателите в детското заведение. Вярваш, че ще кажат истината ли? Ще кажат "Ааа, спокойно, оправяме ги ние непослушковците. Изолираме ги половин ден в съседната стая, плесваме им по един шамар, крещим, унижаваме ги..." и т.н. и т.н. Не. Просто се молиш всичко хубаво, което чуваш и виждаш на място, да съвпада с реалността, поне на 80%.  
Аз през цялото време не твърдя друго, Пандичка, напротив, казах, че най- малкото моите съвети следва да се слушат при избора. Изобщо не крия, че съм допуснала голяма грешка и никак не мисля, че познанията от нея ще ме предпазят от бъдещи такива. Но ти сама каза, че човек не живее тежко ако е мнителен, а и на мен ми е трудно да бъда такава, опитвам да преценя обективно фактите, приемам, че никой не е съвършен и отпускам някакъв толеранс на доверие. Иначе не става. И да, стискам палци да имам късмет.

Съвършени места няма, безспорен факт и всичко е въпрос на приоритети. Вярвам, че поне няколкото най- важни условия, които има един родител, когато са разумни могат да бъдат изпълнени в поне една градина. Но когато човек избира иска най- доброто за детето и се разфокусира. Трдуно можеш да кажеш "Искам просто да го пазят добре". Винаги, а още повече, когато плащаш, искаш и добра материална база, добро отношение, качествени преподаватели, добра храна, ако може да не допускат очевидно болни деца и тн. Не знам как е възможно, но би било полезно човек да удържа във фокуса си наистина важните му неща, а след това да гледа останалите. Но най- вероятно и това не е гаранция. Ако някой има рецепта да я каже. Без да прехвърлям топката смятам, че ако държавата си беше на мястото изобщо нямаше да си задаваме тези въпроси.

Бояна то общо взето пак излиза ,че трябва да тръгне детето за да се разбере каква е градината.
Ако питаш : Как наказвате детето - Нормалния от говор според мен не е да кажат с бой... но дали е така?
Така излиза, да. Но за бой не съм чувала в някоя градина много отдавна. Не смея да мисля, че някъде ще си позволят такова нещо. Но някои наказания, обиди, етикети има на повечето места под една или друга форма. Почти не съм срещала преподавател, който наистина да е наясно какво е тайм аут, повечето просто го използват като приемливо название за наказанието седене на стол. И все пак, повечето деца биват наказвани и у дома, нормално е да ги наказват и в някои градини, такава ни е културата и не го казвам като нещо толкова критично, всеки има право на своите разбирания за живота и възпитанието.

# 607
Бояна, много съжалявам за това, което ви се е случило Sad.

Относно контролът в детските градини от мои лични наблюдения считам, че такъв не съществува нито в частните нито в държавните ДГ. Някак си всичко е оставено на течението. 
Например според различни наредби децата в яслена група трябва да са до 18, но дори и в лицензирани ЧДГ не спазват тази бройка. В много от ЧДГ медицинската сестра се появява само за 1-2ч въпреки, че е задължително през целия ден да има медицински персонал. Сутрешния контрол за болни деца в по-голяма част от градините липсва. Доста често групите имат само една госпожа и е голям късмет ако тя се задържи през цялата година.
И аз не обичам да прехвърлям топката към държавата обаче мисля, че в образованието тя изцяло липсва като регулиращ орган Sad.

Честно казано не ми се мисли как ще избираме училището Sad. Все се надявам нещата да започнат да се променят.

# 608
A защо е нужно да има медицинско лице през целия ден? Все пак това не е болница. Относно яслите, много повече държа с децата да има педагози, отколкото хора с медицинско образование, защото не възприемам детето си като пациент в детското заведение, а като личност, която формира характер, ценности и социални умения.
Изумява ме практиката в яслите да няма педагози, но супер стриктно да се държи на медицинския персонал.

# 609
вмъквам се и аз в тази темичка след като не успяхме да се класираме за държавна ясла

# 610
A защо е нужно да има медицинско лице през целия ден? Все пак това не е болница. Относно яслите, много повече държа с децата да има педагози, отколкото хора с медицинско образование, защото не възприемам детето си като пациент в детското заведение, а като личност, която формира характер, ценности и социални умения.
Изумява ме практиката в яслите да няма педагози, но супер стриктно да се държи на медицинския персонал.

Не държа в яслите да са медицински лица, но дори и да са то това не им пречи да се занимават с децата. За мен лично е логично в едно детско заведение да има медицинско лице. Предполагам знаете колко бързо стават белите с децата и за мен е нормално да има някой, който окаже адекватна помощ. А например пролетта има доста оси, пчели и т.н. и според мен трябва да има някой, който да реагира навреме ако детето получи алергична реакция - случвало ми се е  вкъщи, но за щастие без последствия. Това е начинът по, който мисля аз! Не ангажирам никого с моето мнение, но за мен някои неща, които се изискват от наредбите са доста логични въпреки, че ние родителите не държим на тях.

# 611
Това едно и второ - след като такава е наредбата, то тя трябва да се спазва. Иначе какво се получава - дай тука това ще го позамажем колкото да вземем лиценза, дай онова. Щом гледат така на едно изискване откъде да знам, че не гледат така и на други? Ако изискването е прекомерно или нелогично - защото има и много такива в законодателството - то следва да се обърне внимание на министерството и да се настоява да се промени.
И пак по тази логика отново на въпроса каво общо има факта, че например терена, на който е построена една градина е получен незаконно - ами това, че човек започва да се съмнява във всеки административен акт, който са получили вкл. лиценз как точно е получен.
Аз лично много почвам да се чудя дали да не си задържа жената още известно време, то се оказа голяма лотария с тези ДГ.

# 612
  • София

Не държа в яслите да са медицински лица, но дори и да са то това не им пречи да се занимават с децата. За мен лично е логично в едно детско заведение да има медицинско лице. Предполагам знаете колко бързо стават белите с децата и за мен е нормално да има някой, който окаже адекватна помощ. А например пролетта има доста оси, пчели и т.н. и според мен трябва да има някой, който да реагира навреме ако детето получи алергична реакция - случвало ми се е  вкъщи, но за щастие без последствия. Това е начинът по, който мисля аз! Не ангажирам никого с моето мнение, но за мен някои неща, които се изискват от наредбите са доста логични въпреки, че ние родителите не държим на тях.
Задължително е да има медицинско лице. В нашата частна ясла (вече не ходим, но пак си остава "наша" Simple Smile директорката е мед.лице и беше по цял ден плътно с децата. А колко много нежност и грижа има към децата... страхотна жена.

# 613
Мдааа,.... От доста време следя темата и стигам до извода, че и с частните ясли и градини има огромни проблеми! И това, че си плащаш, изобщо не е гаранция, че ще получиш качествени грижи и добро отношение. Още по-малко пък да поставиш каквито и да било изисквания.....
Бояна, ужасява ме това, което си мисля, като чета постовете ти! За да достигнеш до това, какво не желаеш да преживееш, означава, че в по-голяма или по-малка степен или ти се е случило, или си го наблюдавала! Ужасно!
При избора на училище нещата също са трудни! Доволна съм от класната ни, но ходим на частна занималня - държавната беше опасна за здравето на сина ми! Отделно е това, че в къщи трябваше да си пише всички домашни, защото през деня само беше "беснял" на двора.....

# 614
привет, и ние сме на балкона от класирането през ИСОДЗ и шансовете ни са презрителни.
моля за информация дали има ЧДЯ/ЧДГ в Банишора, Захарна ф-ка, Света Троица, Фондови жилища, Илинден или Западен парк?
някой беше споменал преди доста време за някаква ЧДГ в Банишора на ул.'Кавала', това потвърди ли се?

хубава вечер   bouquet
позволявам си най-нагло да си побутна питането, защото съм така наивна да вярвам, че просто е останало незабелязано.. макар че всички справки в нета сочат, че май няма подобни в така описания вилает. с изключение на 'Веда', които не са ми таргет. моля ви, някакви идеи?? мерси!

Общи условия

Активация на акаунт