Частни детски градини - София (4)

• 100 798
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Още малко по темата от разследващи журналисти от списание Тема
http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=117&aid=2959
http://dartsnews.bg/News/1936

Скандалите с имоти и строежи са кофти нещо. Но честно, не виждам защо тези статии трябва да ни откажат да си записваме децата там. Така или иначе ЧДГ Тути вече е построена, условията изглеждат и звучат много добре и не виждам как подобни новинарски статии (които между другото също не се знае чия поръчка може да са) говорят, че гледането на децата там не е добро... А мен като майка ме интересува гледането на децата. Не кой, кога и как е взел земята (виж като журналист нещата стоят по друг начин Wink ) .  За мен лично също не е убийствено детето да пие сок. Това го казвам с най-добро чувства, а не с цел заяждане. Просто според мен лично не е редно по подобен начин да се хвърлят бомби във въздуха, без никакви факти. Нека се опитаме да бъдем коректни и обективни.  Peace

Ами ако смяташ, че би могла някой ден да спориш с хора, които са преборили няколко кмета на София, съда и жителите в квартала твоя работа. Лично аз ти пожелавам да нямате спорове по никакъв въпрос.
А това е форум, не съд и в него изказваме лично и субективно мнение, няма как да го подплатим с факти, поради спецификите на интернет общуването. Поне аз заставам зад мнението си с името си, а не с никнейм. Имам право да споделя разочарованието си и го правя без да клеветя. За много други градини тук се споделят положителни и отрицателни отзиви и останалите потребители в крайна сметка преценяват сами и на място дали определена детска градина ги устройва или не, дали мнението на недоволен потребител е базирано на някакво изключение или правило във въпросната детска градина; дали предпочитанията и ценностите на даден потребител са сходни с твоите или не. Peace

Аз просто съветвам да бъдете по- внимателни от мен в избора си, да не приемате на доверие  думите на хора, които се опитват да ви продадат продукта или услугата си. И това не важи само за тази детска градина, а за всяко пазаруване.

# 586
  • София
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=644954.0 - Родителски кооператив Монтесори.

# 587
Бояна, така е всеки има право да изрази мнение, правя го и аз. Wink Не искам да споря с никого - нито съфорумки, нито с "с хора, които са преборили няколко кмета на София, съда и жителите в квартала ".  Mr. Green Интересува ме единствено как детето ми ще се чувства на дадено място и да - дано пожеланието ти да нямаме проблеми се сбъдне!   Praynig Както се казва, ние ще направим каквото в момента смятаме за добре, пък да става каквото ще... В случая поне има връщане назад. Важното е да сме живи, здрави и по-положителни и усмихнати. Simple Smile За мен лично - подчертавам като родител, чието дете тепърва ще посещава това детско заведение и се притеснява, не е много сериозно да кажеш "аз ще съдя, но няма да кажа защо"; "Бъдете по- внимателни от мен в избора си, да не приемате на доверие думите на хора, които се опитват да ви продадат продукта или услугата си". А какво да правим? Да завършим психология и по време на 15-30 минутен оглед в детските заведения да правим психологичен профил на хората, с които имаме пряк и непряк контакт? Как в същност да изберем градина за детето си? Има ли сигурни неща в живота? Нима с всичко не поемане доза риск? Достатъчно съм мнителна и знам, че прекомерната мнителност е едно от нещата, с които не се живее лесно.

Последна редакция: вт, 08 май 2012, 11:33 от ♥Пандичка♥

# 588
Пандичка, нормално е да се афектираш, неистина, при положение, че току що си се спряла на тази градина и си във възторг, а някой "хвърля бомба". Спокойно. Няма как човек да знае, винаги има доза риск и затова решението е трудно! И наистина, изобщо не е задължително да не е правилно за теб и твоето дете.
Обаче, по въпросът с това дали са верни статиите, аз  не съм човек, който веднага приема всичко, но при положение, че част от терен на ДГ става от публична - частна общинска собственост и се озовава след това собственост на частна фирма, която си построява сграда там...е, хайде сега, този филм сме го гледали твърде много пъти...

# 589
Обаче, по въпросът с това дали са верни статиите, аз  не съм човек, който веднага приема всичко, но при положение, че част от терен на ДГ става от публична - частна общинска собственост и се озовава след това собственост на частна фирма, която си построява сграда там...е, хайде сега, този филм сме го гледали твърде много пъти...

Добре. Но пак да кажа - за мен лично това няма отношение към качеството на услугата, която предлагат и гледането на децата! Още повече, че като частно дружество, функциониращо в пазарна икономика би трябвало да са наясно с най-елементарния принцип на тази система - "лош продукт/сервиз - довиждане!"

# 590
Аз май спирам да мисля вече за детски градини, че ме заболя главата  ooooh!
За сега май ми харесва само Монтесори Хай, но 900 лв са ми невъзможни (да не говорим, че скоро ще трябва да е по 2).  #Crazy
Не останаха ли детски градини с педагози, които си обичат работата, с групи, които не са по 25-30 деца   newsm78
Много  е кофти.  Tired

# 591
  • София
Бояна, така е всеки има право да изрази мнение, правя го и аз. Wink Не искам да споря с никого - нито съфорумки, нито с "с хора, които са преборили няколко кмета на София, съда и жителите в квартала ".  Mr. Green Интересува ме единствено как детето ми ще се чувства на дадено място и да - дано пожеланието ти да нямаме проблеми се сбъдне!   Praynig Както се казва, ние ще направим каквото в момента смятаме за добре, пък да става каквото ще... В случая поне има връщане назад. Важното е да сме живи, здрави и по-положителни и усмихнати. Simple Smile За мен лично - подчертавам като родител, чието дете тепърва ще посещава това детско заведение и се притеснява, не е много сериозно да кажеш "аз ще съдя, но няма да кажа защо"; "Бъдете по- внимателни от мен в избора си, да не приемате на доверие думите на хора, които се опитват да ви продадат продукта или услугата си". А какво да правим? Да завършим психология и по време на 15-30 минутен оглед в детските заведения да правим психологичен профил на хората, с които имаме пряк и непряк контакт? Как в същност да изберем градина за детето си? Има ли сигурни неща в живота? Нима с всичко не поемане доза риск? Достатъчно съм мнителна и знам, че прекомерната мнителност е едно от нещата, с които не се живее лесно.
Изключително много съжалявам, че ти причинявам съмнения в момент, в който си сигурна в избора си. Аз не бих посмяла да твърдя, че си сбъркала, въпрос на вкус и разбирания е всичко. Ето, ти казваш, че за теб е нормално да наказват децата, но аз мен не е. За мен не би било нормално и в някоя градина да ме лъжат, че не ги наказват и ако има някакъв проблем, с който не могат да се справят по мирен път ще говорят първо с мен. Още по- ненормално би ми било  дете, за което учителите твърдят, че е много разбрано да се прибере и да се наака от страх, да се буди с писъци през нощта, защото са го накарали да стои прав с лице към стената и то не, защото е направил нещо, а защото са оставили една 60 и кусур годишна учителка сама за цял ден с 20 деца, тя се е паникьосала и започнала да наказва наред, за да респектира. И още по- ненормално би било, ако бъде допусната такава грешка да научавам за нея от детето, да ми се налага да записвам с телефона си наглите признания на учителката, за да бъдат взети мерки. Не е хубаво, според мен, с децата да е възможно да се случват всякакви неща, учителите да могат да си правят каквото си искат.

В разрез с моите разбирания би било и вместо учителките, представени като учителки на групата през нея да се въртят всякакви други хора, учители, възпитатели, помощници. Децата имат нужда да знаят кой отговора за тях и поне от малко време да научат името му и да свикнат с него. Да не говорим, че в края на деня хич не би ми харесало да получа лист с отметки, че детето е яло и ходило по голяма нужда, вместо истински новини какво се случва с него.

Не би било нормално и да не следят към какво е алергичен и да си позволят да му дадат сок, в който не знаят какво има, а когато са се сетят, че вероятно в него има алерген вместо да ми се обадят или да звъннат на педиатъра да му дават хомеопатични гранули.

Не би ми допаднало и детето ми по цял ден да пие подсладен чай и сок от кутия вместо да се храни с пресни плодове и зеленчуци, месо и друга подходяща за възрастта му храна.
Не би ми харесало и да му говорят на развален английски, че и развален български, да започне да казва "навънка" вместо "навън". Не би ми харесало по цял ден да не прави нищо смислено, да гледа Том и Джери на прожектор или да играе в пясъчник, в който има повече котешки изпражнения и урина, отколкото пясък. Не бих била доволна ако за два месеца не научи поне една песничка, стихче, приказка.

Не бих поверила детето си и на място, което не осигурява медицинска сестра и крайно бих се притеснила, ако след два месеца престой науча, че представената за медицинска сестра си тръгва още в 10 сутринта, а формално като медицинско лице се води една от възпитателките в яслената група, която имала и завършено сестринско училище. Никак не би ми харесало и ден след ден да виждам нови и нови неща, за които са ми създали неправилни очаквания, които не са точно така, които не съм разбрала съвсем ясно, които са били така, но вече не са и тн. Не съм мнителна и не би ми харесало от ден на ден да получавам все нови поводи за мнителност, за несигурност.

И най- малко от всичко би ми харесало да предплатя такса за четири месеца, детето ми да се разболее, да получи гърч, да чакам 40 дни  ЕЕГ, междувременно да ме уверяват, че таксата ще ми бъде върната или прехвърлена за следващ период, ако всичко е наред и накрая да се окаже, че от 3000 лв са готови да ми върнат 360. След всички обещания, след представени медицински документи и след 4 месеца, през които детето ми е ползвало услугата само 5 дни. Не би ми харесало да ме лъжат и да злоупотребяват с преживяна от семейството ми здравословна драма.

Но това го казвам чисто хипотетично, за да изравним критерия. Сигурна съм, че има поне 80 човека, които не биха се смутили от подобни неща, че дори не биха им обърнали внимание. На вкус и цвет товарищей нет  Peace

Градини много, методи и похвати също.

mmmmm Ще намериш подходящо място за твоето дете, сигурна съм. Все някои градина ще съвпадне с твоите разбирания или поне по- важната част от тях.

# 592
  • Sf
Това всичко се е случило в ЕДНА градина на ЕДНО дете?  Shocked Shocked Shocked
Бояна, разбирам те.

# 593
Бояна, нали знаеш, че когато нещо се случва с някой друг, то попада в графа статистика.
Благодаря, че споделяш лични неща с цената на това да навредиш на себе си.   bouquet Желая ти да нямате никога повече здравословни и всякакви други премеждия с детенцето ти.  Hug

# 594
  • София
Бояна, това определено не звучи добре. Peace

# 595
  • София
Бояна, нали знаеш, че когато нещо се случва с някой друг, то попада в графа статистика.
Благодаря, че споделяш лични неща с цената на това да навредиш на себе си.   bouquet Желая ти да нямате никога повече здравословни и всякакви други премеждия с детенцето ти.  Hug

Благодаря, Рони!
Силно се надявам, че споделените от мен критерии за детска градина и хипотетичните ситуации, които очертах като нежелателни не биха могли да ми навредят повече от наистина преживяното. Все пак, платих доста, за да изработя критерии и да знам точно какво не бих искала да преживея. Надявам се, че въпреки провала в избора на детска градина все още ми е останало правото да имам мнение и собствени представи за нещата.

# 596
Бояна, явно се е случило нещо не хубаво с детето ти.
Но ако споделиш какви биха били сега критерийте при избор на детска градина за мен лично би било чудесно. Когато отидеш сега в ДГ какво ще питаш и какво ще гледаш? Ще се радвам да отговориш  Hug

# 597
  • София
Но ако споделиш какви биха били сега критерийте при избор на детска градина за мен лично би било чудесно. Когато отидеш сега в ДГ какво ще питаш и какво ще гледаш? Ще се радвам да отговориш  Hug
След такъв провал ще е доста самонадеяно да давам акъл, но приемам въпроса като личен и така ще отговоря.

На първо място бих гледала до каква степен подлежат на контрол реално и какъв би бил изхода ми при бъдещ спор или проблем. Онези градини, които имат респект от МОМН и останалите институции в страната вярвам биха си позволили по- малко волности. Не е приятно да си представяш някакви лоши развои, но всичко се случва и е добре човек да е наясно какви са изходите му реално.

След това бих гледала какъв тип възпитание предлагат. Сега бих избрала градина само с традиционно за България възпитание, защото макар да не приемам наказанията, неизвестността от мерките, които могат да бъдат взети е по- лоша от тях. У нас повечето хора са гледани по този начин, тези методи се преподават на педагозите и те могат най- добре да прилагат тях. Или градина, която наистина работи по метода Монтесори, т.е. има квалифицирани монтесори педагози. Следя няколко познати деца в такива градини и виждам, че преподавателите им наистина се придържат към предписанията на въпросния метод. Но при тях е хубаво да се прочете повече, за да има родителя адекватна представа какво точно представлява този метод и как се прилага.

Бих търсила детска градина, в която се говори на български, а чуждия език, ако се изучава е в определени часове. Или ако държа да бъде изцяло на чужд език бих избрала градина към съответното посолство.

В никакъв случай не бих слушала положителни отзиви на други клиенти. Много трудно ще се намери родител, който да каже "Абе, гадно е, но пък там го записах, какво толкова". По правило всички родители са доволни, поне за пред останалите, които все още не са клиенти. Когато и ти станеш клиент вече можете да си споделяте неволи и недоволства.

Ако трябва да съм най- искрена и сега, и преди оставам на мнение, че една държавна градина със съвестна директорка е най- доброто, което в момента може да се получи като услуга у нас. За жалост всички знаем какво ни принуждава плащаме на частни предприемачи за нещо, което вече сме платили с данъците. Всички знаем и защо държавата си затваря очите за нелицензираните градини, за които по закон е предвидена глоба до 5000 лв за дейност без лиценз. И защо пък не им помогнат да постигнат критериите и да ги лицензират, щом така или иначе съществуват, за да подлежат на някакъв контрол. Но това е друга тема.

# 598
Бояна, явно се е случило нещо не хубаво с детето ти.
Но ако споделиш какви биха били сега критерийте при избор на детска градина за мен лично би било чудесно. Когато отидеш сега в ДГ какво ще питаш и какво ще гледаш? Ще се радвам да отговориш  Hug

Добавям и как ще си сигурна, че изборът ти е правилен? Как ще знаеш "до каква степен подлежат на контрол реално и какъв би бил изходът про бъдещ спор/проблем"? За съжаление няма как. Всичко е въпрос на късмет и молитви изборът ни да е правилен. Не би слушала положителните отзиви на клиенти, сиреч на родители, чиито деца са там? Само лошите отзиви ли са определящи? И ... по правило всички родители били доволни?  Shocked Е стига...

Последна редакция: вт, 08 май 2012, 15:54 от ♥Пандичка♥

# 599
Бояна...пак аз. Simple Smile)
Идеята ми е следната: Моя син беше приет в държавна градина, предценихме че за нас е важно образованието на детето и решихме да бъде частна. За мен 30 деца с един учител не е вариант. просто факир да е няма как да им обърне внимание.
Затова коато човек който си е изпатил от градина най-вероятно имаш в главата въпроси които би задала на среща в градината.
Също така казваш : Какво възпитание предлагат: Това как би се ориентирала преди детето да тръгне там?
Въпросите са лични понеже смятам, че когато види нещо от отрицателната страна /за което ти съчуствам/ винаги си казва, че нещо не е довидял и следващият път ще внимава за това или онова.
Мерси предварително ако решиш да отговориш.

Общи условия

Активация на акаунт