МАРТенчето се върти и забавлява и мама на мира не остава! - тема 9

• 33 529
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
Мама и бебе попарата я правя със сухар,вода,изкиснато сирене,малко краве масло...На Ванеса и е любима...ако има чалъм само попара ще яде:)НОООО мама дава и другооо не толкова любимо Simple Smile
За детската кухня с двете ръце съм ЗА и ще се запишем...
Кисело мляко- още няма да давам..Ние кисело мляко не правим,защото бабата на милото прави и ядем само домашно...

Забравих да кажа,че чух нааай-милата дума на света - мама Simple Smile Бях оставила бебе на баща и и излязох до магазина и аптеката да отида...след половин час се прибрах и влязох в стаята да ги видя какво правят,а тя се обърна и ме видя..бях с яке и набързо излязох от стаята,за да се съблека и измия и чувам как започва да плаче и да казва "Ма-ма"...тооооолкова мило ми стана,а баща и и се разсърди,че казвала мама а не тата Simple Smile) Казва също и "баба" , както и "дай-дай-дай","не-не-не" и от време на време се чува "дя-дя"

Последна редакция: вт, 25 окт 2011, 11:34 от veset0

# 301
За кухнята, не съм се решила да взимам. За сега си ги правя сама. Чета ВАС!!!  Grinning Така, че може да ми пишете различни варианти на бебешки пюрета. При нас захранването също е бавно, аз не си давам зор, а и той не е много ящен (освен за майчино мляко). До сега съм дала картоф, тиква, спанак, ориз, банан, морков. От всичките тези най-много яде от спанака...да се чуди човек на вкуса му, а и него не го препоръчват много за тази възраст, но това го разбрах, след като го бях дала вече  Wink .
Зъби-няма!!! И аз проверявам, но уви! Както писах вече пълзим навсякъде и съм си вдигнала цветята на високо, понеже са висящи, а той има интерес към тях.

Лъки, пожелавам ти вече все така да заспивате спокойно!
То и при нас има такива заспивания, но често иска да е гушнат, не се друсаме, само се гушкаме!
Спи по корем по-често. Думите които сричкува са "ня-ня-ня", "не-не", "нда-нда", "ма-ма".

Ей такива неща около нас  Simple Smile Приятен ден, мами!

# 302
  • София
Привет Grinning
Весето, не сте само вие и ние сме без зъби Mr. GreenНо, освен чисто статистически няма значение.И на двамата ми сина зъбите са излезли чак на 10 месеца и на твойта и на мойта ще излезнат.Няма дете без зъби PeaceТърпение му е майката Laughing
За кухнята, аз също съм ЗА PeaceНай-вече за разнообразието, няма как всеки ден да и готвя първо,второ и трето колокото и желание да имам.Ако не ни хареса, винаги може да я спрем Peace

Да се оплача, не знам как е при вас, но ние си имаме два, три дни в месеца който отказва да яде, абе яде ама много тегаво, след това пак си яде добре.Има ли някой като нас?

Днес времето е приятно, ще се ходи на разходка Hug

# 303
.

Последна редакция: вт, 25 окт 2011, 17:18 от jozyy

# 304
                                           Добро утро
                     Coffee Coffee Coffee Coffee Coffee
         за всички недоспали, като мен
 Да се разпиша и аз за деня, а после се връщам да чета.
 Да изкажа и аз мнение за държавната детската млечна кухня, тъй като все още взимам от време на време за синковеца. В началото бях доста скептично настроена, и по- скоро клонях да не взимам.
  Да кажа, че започнах да взимам, когато Александър стана на 11 месеца и повечето храни бяха въведени.
 Нещата, които ме стопираха бяха относно контрола, на 1- во място. Но след като разпитах и майки, и се поинтересувах, как се случват нещата в кухнята, се успокоих. Наистина контрол има, както периодичен, така и внезапен, от ХЕИ, и др. контролни органи. И винаги имат заделена мостра от храната за деня, в случай на "авария". Вярвам, че наистина се внимава за чистота, готви се по рецепти съставени от детски диетолози и пр.
 По отношение на чистотата на бурканчетата- знам, че се стерилизират, след което се сипва храната. (Това също беше едно от нещата, което ме тревожеше)
 А за вложените продукти и тяхното качество, мога да кажа, само че се влагат продукти, които със сигурност не са БИО, но най- вероятно е съобразено, с това че се дават на деца. Поне така се надявам. Това е о.к., ако сте решили детето да се храни с продуктите, които слагате ежедневно на масата, и те не са БИО.
 И понеже кухнята е на държавна субсидия, естествено, че злоупотреби има, и ще има, до като лелките не спрат да си заделят продукти за вкъщи.
 Един храноден от държавната кухня е 1,30- 1,50лв. за супа, основно и десерт. Тук е другият момент, който се взема в предвид- финансовата страна. Нека да не забравяме, че има много майки, които не разполагат с достатъчно средства, по една или друга причина, и за тях кухнята е не само помощ, като отмяна за готвене, а е наистина помощ в изхранването на детето. ( Боже, как звучи само! Но за съжаление е истина.)
 Държавната кухня е подходяща за деца, на които майките не се притесняват да дават крем нишесте, понякога с добавена бисквита, пщеничен( царевичен грис с мляко), кисели с плод нарязан- за десертите. За супите и основните ястия почти винаги има разтрошен жълтък вътре и рендосан белтък( в супите), рибното меню е от обезкостена скумрия, и т.н.
 Това е от мои наблюдения за ДК в "Дружба-1"
 Между колебанията, дали държавна, или частна кухня, аз съм на 100% за държавната, като само искам да напиша, че тук цената не ми е била аргумент, и определяща.
И накрая да кажа, че няма нищо по- вкусно и хубаво, от мамините гозбички!
 П.С. Цитат: "
Да се оплача, не знам как е при вас, но ние си имаме два, три дни в месеца който отказва да яде, абе яде ама много тегаво, след това пак си яде добре.Има ли някой като нас?"

Хи- хи Mr. Green и при нас е така, само че от 31 дни, Елица има само 2-3, в които е опитала по лъжичка/ две.

# 305
Цитат
Точно за това си зададох въпроса за киселото мляко, защото не виждам каква е разликата вбелтъка на сиренето , прясното и киселото мляко.
Разлика има голяма.Белтъка на киселото мляко е пресечен заради ферментацията,с помощта на млечно киселите бактерии.При сиренето е пресечен от сирената мая.
Белтъка на прясното мляко е тежък за стомахчето защото е не преработен.
Точно така. Само да добавя, че при ферментацията на киселото мляко всъщност белтъците се раграждат и това ги прави по-лесно усвоими. При варенето на прясното мляко белтъците се пресичат, но това не ги прави лесно смилаеми.
Ето тук е добре обяснено за бебето и млякото: http://www.d-rmario.com/statii_detail.php?id=99

Ние също още нямаме зъби, но на мен са ми поникнали късно, така че нашето гардже явно по това ще прилича на мама  Whistling

Последна редакция: вт, 25 окт 2011, 12:25 от Mur

# 306
  • Ямбол
Аз съм ЗА детската кухня, но трябва да е изчака до 10 месец.
Сега да ви се оплача:
Кърмата ми много намаля, кърмя бебка сутрин в 6ч и вечер към 8.30-9, но усещам, че не й стига
От около месец се опитвам да й давам АМ като добавка след кърменето, но тя не иска изобщо да го яде. В момента в който го усети в устата си и започва да плюе и да се цупи. Купих друга марка АМ - но и с него е същото. Така се принудих да опитам да й дам кисело мляко, но ефекта е нулев, същото е и с киселото мляко. Та сега съм в чуденка какво ще го правя това дете, какво да му давам вечер.

Зъбчето ни вече се вижда хубаво и се белее. И второто май е на път Simple Smile)) Чакаме ги с нетърпение. Купих от тези накрайници за пръст, силиконовите четчици и мием зъбчето вечер Simple Smile))))

Та така, ще съм ви благодарна, ако ми дадете съвет с какво да си дохранвам детето след къмене, и между другото в най-скоро време очаквам нацяло да ми спре кърмата, тогава незнам какво ще правя Sad(((

# 307
Цитат
Точно за това си зададох въпроса за киселото мляко, защото не виждам каква е разликата вбелтъка на сиренето , прясното и киселото мляко.
Разлика има голяма.Белтъка на киселото мляко е пресечен заради ферментацията,с помощта на млечно киселите бактерии.При сиренето е пресечен от сирената мая.
Белтъка на прясното мляко е тежък за стомахчето защото е не преработен.
Точно така. Само да добавя, че при ферментацията на киселото мляко всъщност белтъците се раграждат и това ги прави по-лесно усвоими. При варенето на прясното мляко белтъците се пресичат, но това не ги прави лесно смилаеми.
Ето тук е добре обяснено за бебето и мялкото: http://www.d-rmario.com/statii_detail.php?id=99
lilincho,Mur  Hug за пояснението

Цитат
От друга страна, ежедневното ходене за храната до детската кухня е много организиращо, а аз имам нужда от подобен ангажимент, за да не пропускам излизане в зимните дни.
sirence това е добър аргумент,поне разходката ви е сигурна  Peace

# 308
 Hug
Уж да пиша за друго, но това ме шокира:

Bub_  за козето мляко - ми нали то е най-близко до кърмата, защо да не му даваш...козето за бебе е най-хубаво.
А и много майки, на които кърмата рано е спряла дават такова мляко. По-добре е от сяквите адаптирани , тъпкани с какво ли не млека.
Е, колко пък да са много тези майки  Shocked Всичките ми познати и приятелки са на АМ, за моя мъка. Да не кажа, че има такива които не са виждали коза на живо в живота си  hahaha пък камо ли да им хрумне да дават козе мляко !!! Последствията може да са много страшни, особено, ако се тъпче новородено с такова!!!
Пак казвам аз съм грешно захранена и не мога да ям тоолкова много неща заради алергии  Cry Не обричайте децата си на това, защото сте зле информирани!!!

# 309
Сега на чисто по другите теми:

Bub_ ако не е късно пъзели има в : Metro, Hippoland, Jumbo, Вис Виталис.

за приспиването на гърда основно. Понякога през нощта баща й опитва да я приспива, за да не ме буди и се получава и без. Ама има случаи, в които и от него си търси  hahaha

за попарата не давам, няма и да давам. Горкото ми момиче  ooooh!

p.atanassova виж тук : http://www.mytoys.de/CHICCO-Warmhalteteller-Ente-Basic/Geschirr/ … a02.09.03/2247438

Uinen мисля, че се бъркаш за бънджито, защото Стихията и Лилинчо, а и аз де, даваме на бебоците да си гризат разни неща в него. Не мисля, че е възможно да замести столче, дори само поради факта, че е до 12кг. На Reinforest-а има една вдлъбната част на панела, в която аз слагам плодове/зеленчуци и Кати докато си играе си взима. На жабата на Стихията дали има такова - тя да каже. А за уред, който е бънджи/стол за хранене не знам. Има люлка/шезлонг/стол за хранене Peg Perego Tatamia, но според мен той е хубаво, ако се купува да е още в началото, за да се ползва пълноценно като люлка.
Какво стана със столчетата?

catwalk месно пюре още не давам и не съм правила, но специално него мисля да купувам и да мешам с домашно зеленчуково. Нямам как да набавя домашно месо, за съжаление. Мисля да слагам при самото пасиране пресни, но след месец, два. Сега, в тези които правя не слагам.

кисело мляко (краве) по нататък

Anelisa , ако не са ти обяснили за "мерки и теглилки" пиши на ЛС

Penmar Честита годишнина! Любов, топлина и разбирателство винаги да има в дома ви.

за кухнята Близо до нас има много хубава частна кухня. По-скъпо е от 1.6 на ден, но храната е хубава. Готвят заешко, патешко и тн и за месец храната не се повтаря в нито един ден. Сигурно ще се запишем, но след годинка.

Сезона на карфиола и сините сливи е !!!

Жени беша питала за пюретата. Кати зеленчуковите хич не им е фен, но направих карфиол и морков - само и беше много щастлива. Изяде го за 5мин. Не знам дали ти писах миналия път, че при пасирането слагам и вода. Нашата пароварка има два съда за вода: първия е там, където се сипва първоначално, втория- където се събира водата преминала през плодовете/зеленчуците. Слагам от втората, защото иначе са прекалено гъсти. Но не правя и много редки, че не й харесват. Последно слагах и с, сливи, тиква, ябълка+морков и банан. Банана беше провал  Joy не опитвай Simple Smile

Това  afwitch официално ми е любимата емотикона!!! Penmar   bouquet
И аз отлитам  afwitch

# 310
Mur, Magica, Matza83, благодаря и на вас за инфото за пъзелите - ще чакаме таткото да е почивка, за да отидем, че сами няма как Wink

За детските кухни - ами не знам. Малко съм скептично настроена  Thinking Засега не мисля да се записваме, пък по-нататък ще му мислим Wink

Весет0, и ние още нямаме зъбче.....не виждам и да пробива.....ще си чакаме още май, но пък четох, че колкото по-късно, по-добре  Grinning

Майски, и Дара има такива дни, в които не яде много и преди всичко проблема е на обяд със зеленчуковите пюрета.

# 311
Привет,
като ученолюбива студентка седя в библиотеката в една "дупка" между лекции, но вместо да си подхващам превода по Кетъринг аз чета бг-мамаа  Joy

За козе мляко - мисля, че не само не бих дала до 1 год., ами не бих дала и после, хвърляйте камъни, ама нещо което презирам няма как да го дам на детето си. Имам огромна травма от дни прекарани на село покрай козите, доейки мляко, с което после ме хранеха, а аз толкова ненавиждах.

От няколко дни си мисля колко се стараем тук да обясним как трябва децата ни да се хранят със домашни, здравословни неща,повече зеленчуци и т.н. и как сигурно и моята майка е правила така, но днес пак в забързаното ежедневие ядох пица за обяд,вчера недомашен кроасан за цял ден и още куп вредни неща, така че не мисля да се втелясвам толкова - да старая се, но не прекалявам до вманиаченост. В този ред на мисли бих записала на кухня, въпреки че гледам да и давам повече от това, което ние ядем...

Магика
- ние сме тия лошите майки, чиито деца няма да знаят какво е това попара, както и моето няма да знае какво е кисел...

Уфф тука компа се бъгва, айде после в нас ще пиша

# 312
Мринелка,ще споделя своето мнение относно това,което каза,че не би дала на детето си нещо,което презираш...
Аз не обичам спанак,броколи,карфиол....НО не бих лишила детето си от тези зеленчуци само защото аз не ги харесвам...смятам,че това не е правилно...Е нямам в предвид ей ся да се издои една коза и да пие малката,говоря след време....едни обичат едно,други друго...не бих карала детето си да яде само това,което аз ям...Ако нещо не харесва няма да давам...ако нещо пък хареса-ще давам,независимо колко НЕвкусно ми е на мен...
Това,че са те карали като малка постоянно да ядеш нещо което не искаш е голяяяяма грешка...

# 313
  • В сърцата на моите трима мъже!!!
Весето, и ние още нямаме зъбче. Има вечери, в които мрънка и се сърди по цяла нощ и много крив и все си мисля, че е от зъби,но на следващата спи и незнам какво да си мисля вече! Но когато започнат да излизат - тогава!
За детските кухни  - незнам, чудя се много. По-вероятно е да не го запиша, а да продължа аз да му правя всичко.Вярно, че разнообразието е голямо, но пък по-вкусно от на мама има ли? newsm12

# 314
  • Бургас
Мацки, много мерси за инфото за това как готвите пюретата и за подправките  Peace Днес му сварих малко праз към картофчето - съвсем мъничко, но се промени вкуса.
Преслав е запечен - мисля, че е от кашата от елда  newsm78
За кухнята - иска ми се да му готвя само аз, но и време искам да имам за тази цел... Май ще го запиша  Rolling Eyes Надявам се че има по-здрав контрол, не ми се вярва съвсем да не ги контролират.
Днес става на 7 месеца  newsm44 Бяхме на консултация - 8650 гр и 70 см е.(+650гр. и + 3 см.)
marinels и аз редовно дъвча пица (особено през топлото като бях повече навън с количката и съвсем нямах време да готвя), доста си падам по сладкото - вафлички, кроасанчета... Знам че са вредни, но ми подобряват настроенито понякога, както нищо друго  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт