МАРТенчето се върти и забавлява и мама на мира не остава! - тема 9

• 33 540
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
Някой може ли да ми обясни как мога да попълвам в "мерки и теглилки" и в дневника? Извинете ме за невежеството  Embarassed

# 286
  • София
sirence, честити 8 месеца на Марио! Да ви е жив и здрав и много да се забавлявате заедно!

Моя синковец не ми яде кашите  Cry май ще се върна на зеленчуци и тогава пак ще пробва, пък каквото стане.

p.atanassova, всяко дете с номера си. Моят пък синковец яде само моите собственоръчно направени каши Laughing Отне ми около 2 месеца да го разбера, но за сметка на това днес изяде около 130 мл. оризова каша с круша/ Зеленчуци все още отказва и да опита. От плодовите пюрета, които обича, изяжда някъде по 1/3 бурканче.

# 287

Цитат
Да бе да, от кога краве или нека и козе стана по полезно за бебе на 3 мес-6 мес например по добрия вариант от адаптираното.
Освен форума трябва да се чете и някаква по така литература,  или поне ако не ти се чете може всеки да си храни детето и с конско мляко (на мен са ми го давали ) ама чак пък да кажеш че е за предпочитане.

По повод този коментар ще кажа, че всеки прави сам за себе си избор как ще храни детето си, а тук сме се събрали всеки да изкаже мнението си и да каже как той прави нещата вкъщи. Задаващия въпроса САМ решава дали ще се възползва от съвета.
Няма как да ме убедиш, че купените пюрета пък са по- ОК от домашно приготвените примерно (логиката е същата, като с млякото). Няма как да бъда и убедена, че купената готова каша е по-ОК от попарата, киселчето, гриста примерно.
Ама няма значение де...казах просто какво правя аз вкъщи според предпочитанията на моето дете.      smile3541
О не, не мисля да убеждавам за ни то едно от тези неща, бих дискутирала киселото мляко и адаптираното, даже бих спорила, но само ако отсреща имам човек който иска да чуе аргументи и сам разполага с такива.
А ако довода, "мама ме е отгледала така" аз нямам какво да кажа, по точно имам, но както ти каза "няма значение"

# 288
sirence, честити 8 месеца на Марио! baloni

ena, честити 8 месеца на Ева! baloni  

Лъки честито християнче  bishop

Честито на всички озъбили се newsm47 и пролазили newsm30 бебчета!

Подправки-вече втори ден към обичайните зеленчуци картофи,моркови тиквичка,добавям малко лук,чушка и магданоз,пасирам и добавям пуешко месо през ден.

За киселото мляко и млечните продукти,лично за мен има доста време до тогава,защото още не съм въвела доста от месата,зеленчуците и зърнените храни,което включва глутен,така че всяко нещо с времето си,а и много ме е страх да не се отключи някаква белтъчна алергия,знам само че за първи път сиренето и маслото ще му ги дам в Попара Mr. Green много вкусно и любимо нещо.

# 289
Добър вечер ...

... правете ми компания

Ivelina9292 - добре ,че моето дете си заспива само , гушнато в мен или баща си, защото, ако трябваше да го приспиваме на ръце , до сега да бяхме инвалиди  Crazy 10, 200 кг беше последно и 75 см  Flutter

Към мамите които сами правят пюретата, споделете как правите месно пюре и слатате ли подправки в зеленчуковите пюренца?(Прочетох, че може да се добави магданоз, гьозум, копър, чубрица, дори лук и чесън.)

catwalk - слагам различни зеленчуци - като основно картоф, добавям примерно морков, грах , чушка .. понякога слагам магданоз, кервиз, спанак, лук... След това добавям месцето , ако е пилешко - само филе, ако е свинско само от врат и т.н. Старателно го почиствам преди това. Дори кисна и зеленчуците , за да "избягат нитратите" .

Те това е за сега ....  afwitch

# 290
Момичета мислили ли сте за кухня? Към  кой месец е подходяща (държавната) и в кой трябва да се запиша?

Питам информативно. и много ми е любопитно по тея кухни с какво правят грис, нишестета и прочие десерт, т.е с какво мляко.

Една приятелка (роди края на януари, т.е. детенцето е малко по-голямо от нашите) се записа на частна детска кухня и веднъж я попитах нейните десерти с како ги правят. Каза, че пише мляко на прах, ама това АМ ли е, или обикновено сухо мляко. Малко съм  чуденка, защото не знам кога се въвежда това кисело и прясно мляко, а честно да ви кажа с АМ стават гадни нещата. А и нали АМ-то не трябва да  стои повече от час.

Предполагам, че след като въведем сиренето вече няма да е проблем и млеката.

Така и така гледам , че сте подхванали животинските млечни продукти та ми дойдохте на темата Simple Smile

Последна редакция: пн, 24 окт 2011, 23:39 от kukumindrela

# 291
Момичета мислили ли сте за кухня? Към  кой месец е подходяща (държавната) и в кой трябва да се запиша?

Питам информативно. и много ми е любопитно по тея кухни с какво правят гриз, нишестета и прочие десерт, т.е с какво мляко.

Една приятелка (роди края на януари, т.е. детенцето е малко по-голямо от нашите) се записа на частна детска кухня и веднъж я попитах нейните десерти с како ги правят. Каза, че пише мляко на прах, ама това АМ ли е, или обикновено сухо мляко. Малко съм  чуденка, защото не знам кога се въвежда това кисело и прясно мляко, а честно да ви кажа с АМ стават гадни нещата. А и нали АМ-то не трябва да  стои повече от час.

Предполагам, че след като въведем сиренето вече няма да е проблем и млеката.

Така и така гледам , че сте подхванали животинските млечни продукти та ми дойдохте на темата Simple Smile

Да, мислила съм за кухня и все още не мога да го измисля  newsm78 smile3560 smile3537 Зависи от самата кухня и от населеното място , около мен има кухня носиш акта за раждане и лична карта , взимаш си купоните и от вдругиден може да е на манджа.
Опитвала съм някои от ястията - понякога са много солени!  Sick Приятелка е записала детето си : за десерт ГРИС със КАРАМЕЛ.. Виждала съм всякакви подправки вътре , то не е толкова странно , но със количеството си прекаляват..
За млякото - някои кухни използват ПРЯСНО МЛЯКО , а други използват преходно мляко , не е като АМ,, а нещо подобно , използва се за направата на десерти. Има такова на ХИП , но рядко се ползва , защото си е скъпичко.   Аз правя кисел и грис на денис , но само с вода, добавям бисквити или плод.
И Въпреки кухнята олеснява семейния бюджет (30 лв на месец е ) АЗ НЯМА ДА ГО ЗАПИША !
Точно за това си зададох въпроса за киселото мляко, защото не виждам каква е разликата в белтъка на сиренето , прясното и киселото мляко.

# 292
Цитат
Точно за това си зададох въпроса за киселото мляко, защото не виждам каква е разликата в белтъка на сиренето , прясното и киселото мляко.

Няма разлика,сложил ли си масълце или сиренце малко някъде,в пюре,попара,бисквити...значи си дал белтък на краве мляко и си въвел млечните храни.
За кухнята води се млечна,но някои частни кухни имат и специално меню за деца с алергии към мляко,както и био меню.Повечето кухни са след 10 месеца,което означава,че до този момент детето трябва да е приемало млечни храни,яйца и всички меса,ако иска разбира се да се включи в нея след 10-я месец,а не по-късно.
Аз не мисля да взимам манджи от детска кухня,частна или държавна.В тях няма контрол на качеството на приготвяне,за това на продуктите не знам.От това което съм прочела контролът е единствено при обаждане и сигнал от майките,че нещо с яденето не е наред.Готви си готвачката както си знае, става гаф,никой не проверява,майките го връщат разваленото,пресоленото или др...,на другият ден им дават бонус манджа да ги компенсират и така  Shocked това прочетох за една от кухните,иначе като цяло улесняват майките за 4-5лв. на ден 1-во 2-ро и десерт.

# 293
Момичета, не знам да се похваля ли да не я урочасам Ади  Praynig Тази вечер, след като днес спа 3 часа, заспа в 12 часа докато я кърмя. Опитвам се след 15-20 мин да я оставя в леглото и тя естествено се събуди. Оставих я в леглото й и излезнах от спалнята и тъкмо да почна да се ядосвам, че не можах да я оставя по-лекичко да не усети и чувам, че тя съвсем леко помрънква и млъкна. Отивам след 5 мин. да я погледна - тя си лежи в леглото сама, будна  Shocked Видя ме и веднага вдигна глава, аз се изнесох като стрела от стаята и тъкмо взех да се проклинам, че отидох толкова скоро и ще я разбутам, обаче ослушвам се - ни гък. Заспа си сама без никакви протести  Hands Clap Пожелавам си все така да е вече  Praynig
sirence, честити 8 месеца на Марио!
Мигейо  Hug
Да честитя и на всички Скорпионки в темата началото на хубавия ни месец   bouquet Знам за Бета, ама и другите бързо да се издават!
За кухнята съм казвала и преди - не съм фен. Ако някой ми каже кухня, в която готвят като за "вкъщи", а не като "за другите" веднага бих се възползвала. Ама като знам повечето хора какви са... сеят си домати за тях, които да ядат, и домати за пазара - за другите  Wink Та и в кухнята - без значение частна или държавна, няма кой да се старае толкова за моите деца, ще гледа да спести и да спечели.

# 294
Ехоооо как сте в този късен час  Mr. Green

На нас ни се показа и второто зъбче, ама много рев изрева вчера и днес  ooooh!

Бета забравих да ти благодаря за обяснението за "тук" и "цък". Благодаря  Hug

За киселото мляко и прясното. Имам някакъв спомен, че прясното не се дава преди годинката поне, за разлика от киселото, което може и по рано. Но защо  newsm78 не мога да си спомня  Embarassed ще трябва да се разтърся  Thinking

За големите пространства   Трябва да ви кажа, че не знаете какво си пожелавате  hahaha Ние живяхме в огромна къща  ooooh! е трябва да ви кажа че направо ми се взимаше здравето с това чистене  Tired Сега на двойно по малката площ направо се родих   Mr. Green Така че внимавайте какво си пожелавате  Laughing

За кухнята Аз не мисля да взимам  Peace Не  е толкова голям проблема да се готви за малкото.  Peace Виктор малко бавно се движи със захранването. Но скоро ще започна като готвя за нас да му отделям, преди да сложа силните подправки и солта  Peace

Сиренце, Ена Честити 8 месеца на Марио и Ева.   bouquet

Пипилота, Комелина честито ви пролазили бебоци  Hug

Хайде лека  и спокойна нощ  smile3524 че мен ме викат  Sunglasses

# 295
Еййй,ама като фурии сте:) Няколко дни ме няма,ама покрай тез избориии и изпити имах..  Mr. Green Мишоната ми беше хремясала(бях споменала) ама да чукна на дърво течащото носле мина за 2 дни....размина ни се само с Виброцил и Вит.Ц.... Да питам аз...има ли още Беззъби  hahaha Ма не излизат зъбите на това дете бе...всяка сутрин пипам и няма...
Като бяхме в София на изпит с моя мъж понапазарувахме някои дрешки и се чудихме каквъв подарък-играчка да и вземем,та харесах аз една проходилка...мнооооооого е доволна Неси...тя е по-музикална и като започне едно натискане...хич незнам до кога ще изтраят тия копченца...ще им види сметката бързо усещам  Mr. Green Друго,друго...аа ,много пълзи...прави опити да се катери(Бобо да не ни се смее,не може всички от раждането да ги правим тия неща:) Той е здрав мъж,пък ние финни мадами и по-бавничко започваме да ги правим тез неща Simple Smile)
А сега ще се върна да ви чета,че имам доста странички за наваксване:)   bouquet

# 296
 bowuu
Ивана най-после взе да сричкува.Баба и се обади по скайпа и тя както си седеше измърмори тихо,тихо ба-ба.Не мисля,че го каза умишлено щото наистина я вижда ,но пък избра точния момент кога да напълни душата на баба си.После разбра,че го може и настана едно бабосване  Laughing
Вече е с 8 зъба,излязоха всички резци,преди да излезе кътник обаче искам почивка.Поне седмица  Grinning
Цитат
Цитат на: mama_i_bebe в Пон., 24 Окт. 2011, 19:12

Цитат
Да бе да, от кога краве или нека и козе стана по полезно за бебе на 3 мес-6 мес например по добрия вариант от адаптираното.
Освен форума трябва да се чете и някаква по така литература,  или поне ако не ти се чете може всеки да си храни детето и с конско мляко (на мен са ми го давали ) ама чак пък да кажеш че е за предпочитане.

По повод този коментар ще кажа, че всеки прави сам за себе си избор как ще храни детето си, а тук сме се събрали всеки да изкаже мнението си и да каже как той прави нещата вкъщи. Задаващия въпроса САМ решава дали ще се възползва от съвета.
Няма как да ме убедиш, че купените пюрета пък са по- ОК от домашно приготвените примерно (логиката е същата, като с млякото). Няма как да бъда и убедена, че купената готова каша е по-ОК от попарата, киселчето, гриста примерно.
Ама няма значение де...казах просто какво правя аз вкъщи според предпочитанията на моето дете.      smile3541
О не, не мисля да убеждавам за ни то едно от тези неща, бих дискутирала киселото мляко и адаптираното, даже бих спорила, но само ако отсреща имам човек който иска да чуе аргументи и сам разполага с такива.
А ако довода, "мама ме е отгледала така" аз нямам какво да кажа, по точно имам, но както ти каза "няма значение"
mama_i_bebe не се засягай,но Стихията е права.Естествено,че ти решаваш кое е най-добро за детенце,но е факт,че за малки бебета АМ е по-добре и от най-домашното козе/краве мляко.Точно и за това се препоръчва след 1 годинка(преди това в малки количества)-не толкова заради алергия,а като гаранция,че до 12 месеца ще получава млечни продукти с добър хранителен принос.(каквито са АМ и кърма)
Цитат
Точно за това си зададох въпроса за киселото мляко, защото не виждам каква е разликата вбелтъка на сиренето , прясното и киселото мляко.
Разлика има голяма.Белтъка на киселото мляко е пресечен заради ферментацията,с помощта на млечно киселите бактерии.При сиренето е пресечен от сирената мая.
Белтъка на прясното мляко е тежък за стомахчето защото е не преработен.Деца с леки алергии могат да не реагират на сиренето икиселото мляко,но със сигурност ще са алергични или най-малкото не толерантни към прясното мляко.
veset0 Добре завърнала се  Grinning

# 297
mama_i_bebe, и аз четох коментара ти за козето мляко, че е по-добро от адаптираното. Не съм на същото мнение. Скоро попаднах на статия, че въпреки че е най-близко като състав до майчиното, е добре да се даде по-късно. Не мога да кажа точни срокове, защото не помня за съжаление. Ще потърся да видя дали ще попадна отново на тази статия.
Комелина, страшно е клипчето с кашата! Хванали сте му цаката, а Simple Smile
Сиренце, честито на Марио! newsm67
Забравих какво още исках да пиша! Sad
Ние сме с татко на линия и не се задържам пред компа, че търсим разнообразие! И да се похваля взехме си столче за кола от 0-18 кг на Чико. Дойде ни над бюджета, но мъжът ми настоя. С коша на Хаук не ставаха нещата Sad Снощи направихме една обиколчица из центъра да го пробваме и на малкия май му допадна!
Хубав и слънчев ден!(Дано се покаже малко слънчице)

# 298
Естествено пропуснала съм честитките! Голяма съм забравана  newsm78
За млечните кухни- аз съм ЗА, заради разнообразието. Попрочетох по въпроса последните дни и сега дилемата ми е частна или държавна... Не мисля преди 10 месеца да се възползвам от услугите им, ще видим до тогава какъв акъл ще ми е дошъл.
За играчките не бях писала- обожавам да му купувам, но се въздържам. В момента сме на принципа- няколко дни играе с няколко, докато му омръзнат, после се прибират и сменят с други и така се редуват. Доста образователни играчки ни подаряват,но на моя са му любими "забранените играчки"- дистанционни, очила, мишката и клавиатурата на лаптопа...
За ТВ- по някога ми се налага за 5 мин да го сложа, докато се приготвя за излизане, че иначе не става...
Подправки още не съм му давала. Като почнем месцето- тогава!
И да вметна и аз едно въпросче- Ще украсявате ли за Хелоуин (мале как го написах само)? Аз имам приятелка, която е родена на 31-ви и традиционно рожденните и дни са маскенбал Simple Smile Миналата година с коремчето бях маскирана на Преяла Листна Въшка (хихи)

# 299
Благодаря ви за хубавите пожелания и честитките за осемте месеца на нашия малък мъж Simple Smile   Hug

Браво на Ивана Лилинчова за осемте зъбета  newsm10 Изглежда, че тя си е зъбния първенец Simple Smile

За детската кухня: аз съм ЗА, и ще се запишем, само няма да бързам - сигурно след 1 годинка ще се включим, за да съм дала и рибата, и млякото. Ако ги харесва, ще си взимаме от нея, ако не - отиваме на частна с абонамент. Ще си готвя, разбира се, на мен ми харесва, но не желая това готвене да ми тежи като воденичен камък, защото искам разнообразие. От друга страна, ежедневното ходене за храната до детската кухня е много организиращо, а аз имам нужда от подобен ангажимент, за да не пропускам излизане в зимните дни. Много зависи от конкретната кухня - проучила съм я нашата държавна - добри отзиви има за нея - дори от крайно критични и взискателни майки (  hahaha да не казвам като кои - вие ще си се разпознаете Wink - това е шегичка, разбира се). Мигео, има контрол, или поне аз все още в това вярвам - това са същите изисквания, каквито има към готвенето в детските ясли и градини. А ако забележа нещо нередно, веднага ще сигнализирам, разбира се, и ако не се променят нещата, ще се откажем. Мисля, че качествената държавна (дано да е останала такава, наистина) и почти безплатна детска кухня за всички деца е едно от положителните достижения на миналото, което капитализмът не познава, така че е добре поне да го опитаме.

Анелиса, много благодаря за това, че намери линка за чинията на Канпол - ще я търся, да си я взема.

Последна редакция: вт, 25 окт 2011, 11:48 от sirence

Общи условия

Активация на акаунт