Листопад (Yaprak Dökümü) - Тема 62

• 36 935
  • 729
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
Неговите грешки не оправдават нейните, ако ги гледаме като отделни хора. Тя е Неджля, с нейните си характеристики.
Но ако я оценяме като дъщеря на родителите си, какво (не) е направила, как се отблагодарява - няма как да не сравним, нали Wink и да не боде в очите явната несправедливост, везната натежава.

А щом по-нататък Неджля им купува къща и книжарница, говори достатъчно.

# 31

Неговите грешки не оправдават нейните, ако ги гледаме като отделни хора. Тя е Неджля, с нейните си характеристики.
Но ако я оценяме като дъщеря на родителите си, какво (не) е направила, как се отблагодарява - няма как да не сравним, нали Wink и да не боде в очите явната несправедливост, везната натежава.

А щом по-нататък Неджля им купува къща и книжарница, говори достатъчно.
 Добре,в случая -той е по-виновен,какво следва за родителите й -натякване,намеци или директно вратата,защото тя е използвана едва ли не? Но като се има предвид какво тя направи и какъв удар тя нанесе-не смятам,че има право на такова държание,да казва тежки думи,да засяга,а за Фикрет-да се оправя,а като научи за бебето на Лейля-да я тресе бясна ревност.Ще видим и по-нататък какви ще ги съвори в тази връзка и безмерната й щедрост .

Последна редакция: чт, 20 окт 2011, 18:24 от charovnica

# 32
Аз се надявам никоя от нас да не бъде изоставена от децата си. Надявам се обаче никоя от нас да не дели децата си да не се бъркаме в живота им до такава степен че да им дотегне от нас, да уважаваме правото им на личен живот , да ги подкрепяме  в решенията им . И най вече да ги оставиме да живеят собствения си живот така както сметнат за добре , а не ние да им налагаме стереотипи и да ги принуждаваме да се съобразяват.  Така мисля че ще има взаимно уважение
... а и те да ни оставят да живеем нашият !
Да не ни съсипват с проблемите си и семействата си !
"Дано да е за добро!"

# 33
  • Пловдив
  Добре,в случая -той е по-виновен,какво следва-натякване,намеци или директно вратата,защото тя е използвана едва ли не?
 Но като се има предвид какво тя направи и какъв удар тя нанесе-не смятам,че има право на такова държание.
Следва самият той да се усети, че "направо вратата", без намеци дори. Като е тъп галош и се натиска докато го изгонят, ами да го изгони !
 Тя направи, но не казвай, че не си плати Peace Дрехите й бяха изхвърлени, отказаха се родителите от нея; остана без сестра;  живя мизерно месеци наред без ничия опора; свекърите никога не й простиха, та дори и Джем; после загуби и него. Тя подаде ръка на родителите си в труден момент, а те й се качиха на главата, пресъздавайки отново патриархалния модел, от който тя избяга.
Защото ако не бяха извратените им ценности, тя щеше да бъде с Оуз, докато самичка се разочарова от него, а не да го отмъква от сестра си. (първо Неджля беше с Оуз, но кой каза, че Лейля има повече право да е с него- разбира се брачната инситуция, фалшиво кацнала на едно изнасилване при изрично нежелание на двамата да създават семейство тогава още Shocked Ако отмъкнеш гаджето на сестра си, може, но ако е "съпруг" насила- не ) Психолозите са казали: прекаленото утвърждаване на нещо води до пълното му отричане, така и с фалшивия патриархален модел.

Последна редакция: чт, 20 окт 2011, 18:33 от svetla

# 34
   Добре,в случая -той е по-виновен,какво следва-натякване,намеци или директно вратата,защото тя е използвана едва ли не?
 Но като се има предвид какво тя направи и какъв удар тя нанесе-не смятам,че има право на такова държание.
Следва самият той да се усети, че "направо вратата", без намеци дори. Като е тъп галош и се натиска докато го изгонят, ами да го изгони !
 Тя направи, но не казвай, че не си плати Peace Дрехите й бяха изхвърлени, отказаха се родителите от нея; остана без сестра;  живя мизерно месеци наред без ничия опора; свекърите никога не й простиха, та дори и Джем; после загуби и него. Тя подаде ръка на родителите си в труден момент, а те й се качиха на главата, пресъздавайки отново патриархалния модел, от който тя избяга.
Защото ако не бяха извратените им ценности, тя щеше да бъде с Оуз, докато самичка се разочарова от него, а не да го отмъква от сестра си. (първо Неджля беше с Оуз, но кой каза, че Лейля има повече право да е с него- разбира се брачната инситуция, фалшиво кацнала на едно изнасилване при изрично нежелание на двамата да създават семейство тогава още Shocked Ако отмъкнеш гаджето на сестра си, може, но ако е "съпруг" насила- не ) Психолозите са казали: прекаленото утвърждаване на нещо води до пълното му отричане, така и с фалшивия патриархален модел.
Правилно а и Неджля никога не ги е гонила. Това че им казва да не и се бъркат в живота не е посочване на вратата. Още повече че те самите би трябвало да се усетят и да не го правят.  От там дойдоха и всичките им проблеми. Отказаха се от нея изхвърлиха и дрехите , махнаха и снимките зачертаха я от живота си с лека ръка . Сега правят същото и с Лейля. И всичко това е както казва СВЕТЛА заради извратените им ценности и от манията им да накарат децата си да живеят според техните правила. И не ми е ясно после с какви очи ще отидат и при Лейля след като сега не искат да чуят за нея. Какъв баща е това да подмине детето си като пътен знак

Последна редакция: чт, 20 окт 2011, 18:44 от djoleva

# 35
 Svetla-редактирала съм псота си"какво следва за родителите й"  Peace
 За Лейля и Оуз-грешка на Лейля,че тръгна с бивше гадже на сестра си/той я използва,за да отмъсти на Неджля/,но след това макар и насила,той й стана съпруг,така че каквото било,било-той прие да я вземе за жена и трябваше да миряса,а тя-да се отдръпне.На мен лично не ми се влиза в спор с тил "яйцето или кокошката",всеки защитава гледната си точка,единствено съм съгласна,че им трябваше малко повече свобода.А свекърите й е логично никога да не й простят и да не я приемат,както и Джем да не може да забрави,а да бъде без сестра-избра тя  Peace Месеци наред не е живяла в пансиона-сигурно няма и месец,защото стана панаира с проституките,тъй че както е казано- за всеки един-"Кой каквото сам си направи,никой не може да му го направи".

# 36
  Не смятам,че патриархалният модел е фалшив,а трябва да бъде по-гъвкав,защото в основата си той има залегнали  добри неща,въпросът е да се осъзнава,че животът се променя и че човек е динамична,а не статична система,да се търси диалога и комуникацията,да я няма системата на "моркова" и "тоягата",а да има разговор.Това липсваше при Али Ръза и смяташе,че като говори с мълчанието си,децата му ще го разберат,но то стигаше само до Фикрет  Peace 

# 37
  • Пловдив
Да де, ти не казваш нещо различно от мен в този смисъл, че Неджля си плати. За сестра си, за родителите си, за свекърите, това съм казала й аз.

Сега разбрах поста ти какво следва за родителите, ами според мен следва много ясно да им се каже в прав текст, да им се изброят нещата на кантара и да се заяви "хайде по-внимателно с упреците, държането на сметка и бъркането в личния живот". Отишли под крилото й, нямат право да й се мусят и карат що се е забавила, що вечеря навън с "чужди" мъже, а като иска да се защити- да й правят фасони, напускат, обиждат и налитат с чехъла. Аман от догми, правила, канони в светския живот. Че Неджля това го изтърпява, може, нали тя умее да носи на проблеми и мизерии, понеже е силна.
Патриархалният модел може да не е лош (макар че според мен не е справедлив, защо пък ще доминира мъжът като авторитет), но като се доведе до крайност, самичък се разпада. Защото ако преди е бил за времето си този модел, действието от сериала (не от романа, а сериала) е в 20ти век, никак не върви да си пълнолетна, но да ти забраняват след лекции да отидеш някъде, да те търси момче по домашния телефон, да ти забранят собствен мобилен и т.н.

Последна редакция: чт, 20 окт 2011, 18:51 от svetla

# 38
Правилно, неправилно - във филма проследяваме един
отживял времето си фамилен модел.Новото винаги се възприема трудно,
особено, когато негов носител е жена.Понякога борбата е безмислосттна и
оцеляват най-силните,приспособимите. Тук е подчертан образа на Неджля -
една млада жена, която не желае да има живота на майка си,сестрите.
Може би трябва и да си малко лош,повече егоист за да надскочиш обременността на средата,
която винаги подчертава произхода.

# 39
Да не забравяме все пак, че гледаме турски сериал, а тука чувствата и емоциите са водещи, не толкова фактите или по-точно те са нагодени по този начин именно за да проследим произлизащите от тях емоции на героите.  Така че кой си продал къщата, пък не разпределил дяловете поравно между децата си - да не сме в съда все пак, та да решаваме имуществени спорове. И отново по въпроса за Неджля - какво означава да не й се бъркат, да бъдат невидими ли, да бъдат само съквартиранти и да плащат наем ли, да не коментират живота й ли, наистина не разбирам. Та те са й родители преди всичко, нормално е да се вълнуват от нея, е, не чак баба Хайрие да я налага с чехъла, ама не може да са безучастни. А Шефкет - той и за крива свирка не става.

# 40
 Какъв е новият фамилен модел-тип Оуз-за коя съм женен и от коя колко деца имам не е важно и самият аз не знам  Crazy,колко често се сменя мъжа/жената/Ферхунде/-без значение,то затова и разпадът  е навсякъде.За прекалените ограничения-аз също съм категорично против,както и всякакви крайности,незвисимо в какво. И патриархалният модел го разбирам като уважение,като усещане за принадлежност към една общност-семейството и самото то да е възприемано като огромна ценност,а не като доминиране на мъжа  Wink Кое е  новото и прогресивното,доброто,което  носи Неджля ? Аз не виждам нито едно от децата да носи положтелна промяна,виждам изгубени  и самотни хора,които са изгубили едно от най-ценните неща-семейството. Някой от тях тъгуват по него-други-не.

# 41
 Благодаря за темата bouquet

# 42
Браво на Неджля. Явно не е толкова безотговорна и неблагодарна.

# 43
на фона на Неджля и изненадата й, коментрите и разсъжденията от вчера колко е неблагодарна и едва ли не пази боже от такова дете, ми звучат съвсем "на място". 

# 44
  • София
Бабката е страшна  Laughing Laughing " Плюя на честа ти "   и с бастоня  #2gunfire #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт