Jumpmath

• 75 776
  • 395
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте на всички!Моят син е в 4 клас и също от началото на годината започна да учи по тази система Jumpmath.До трети клас учеше по старата система и казваше че математиката му е най трудния предмет,въобще учеше и пишеше с голямо нежелание.От както започнаха новата система нещата се промениха.Синът ми започна да говори само за математиката,как му харасвела,колко добре се справял,колко били доволни всички деца от класа.Децата учиха цялата година по новата система и определено мога да кажа за моето дете,че има голям напредък.за съжаление обаче имаше някои родители,които се оказа че не били съгласни,писаха жалби и т.н.,в резултат на което нашата учителка се отказа да преподава повече по тази система.Лично аз много се разочаровах,когато на последната родителска среща госпожата ни каза,че вече не преподава по тази система,а и по голямата част от родителите също.Ще видим в 5 клас как ще се развият нещата и предполагам че повечето родители ще се борим да продължат децата да учат по Jumpmath.

# 46
Много ми е интересно защо са били против тези родители? Все пак трябва да са имали някакви аргументи.

# 47
Не зная точно кои са им били аргументите,повечето родители бяхме много изненадани че децата вече не учат по тази система.В началото имаше колебания дали в по горните класове децата ще успяват да се справят с материала,ако не им се осигури учител подготвен по тази система.Тогава директорката ни увери,че ще осигурят учител, да не се притесняваме.Имаше и коментари за сумата от 60лв. на година,къде отиват тези пари,каква е тази организация и др. такива.Тогава нещата затихнаха и децата започнаха да учат по системата.Мина време обаче и ни искаха бележки,че сме съгласни децата ни да учат по системата.Явно тогава някои родители са започнали жалбите идр.неща.

# 48
Г-н Джонев,

Има ли място, където са публикувани предстоящите паралелки, които ще се обучават по системата?
Джъмпмат предвижда ли и други дисциплини, освен математика?

Благодаря предварително за отговорите.

Все още организираме обученията на учителите, които желаят да започнат от септември 2012 г.

Графици на представяния и предстоящи обучения има на публичния сайт:
http://progresivno.org/display/JUMPMATH

Не можем предварително да кажем кои от учителите наистина ще започнат от септември, но се надяваме към края на юли да публикуваме списък с учители и училища за 2012/2013 уч. г.

Поздрави,

Явор Джонев

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 11:19 от Институт за прогресивно образование

# 49
Господин Джонев, бихте ли ми дали линк, в който да прочета методиката на обучението по JumpMath ? Много искам да се  запозная с целта, средствата, методите на обучение на тази система. Детето ми сега ще бъде 1 клас и любимият й предмет е математика. В къщи се занимавам много с нея от малка и започнах с линиите на Круизер и едни английски книжки за 4-8 годишни деца. Разширих тези неща доста и резултата е , че като чуе математика изпитва радост, а не страх от задачите. Почти си е научила таблицата за умножение, след като й разясних смисъла от умножението. Иска да учи в училище където има много математика. Бих искала да прочета как се използва и прилага JumpMath за да е още по увлекателен предмета за децата ми. Не разчитам на учителите в училище. Благодаря ви.

# 50
  • София
Много и живо се интересувам в 22 СОУ София дали ще има преподаване на JUMP MATH през новата образователна година?

# 51
Господин Джонев, бихте ли ми дали линк, в който да прочета методиката на обучението по JumpMath ? Много искам да се  запозная с целта, средствата, методите на обучение на тази система. Детето ми сега ще бъде 1 клас и любимият й предмет е математика. В къщи се занимавам много с нея от малка и започнах с линиите на Круизер и едни английски книжки за 4-8 годишни деца. Разширих тези неща доста и резултата е , че като чуе математика изпитва радост, а не страх от задачите. Почти си е научила таблицата за умножение, след като й разясних смисъла от умножението. Иска да учи в училище където има много математика. Бих искала да прочета как се използва и прилага JumpMath за да е още по увлекателен предмета за децата ми. Не разчитам на учителите в училище. Благодаря ви.

Подробна информация има на публичния сайт за Jump Math:

http://progresivno.org/display/JUMPMATH

Я.Дж.

# 52
Много и живо се интересувам в 22 СОУ София дали ще има преподаване на JUMP MATH през новата образователна година?

Обученията на учители в София се провеждат тази седмица (4-5 юли) и в началото на септември.
В края на юли ще публикуваме на специална страница всички учители и техните училища, които заявят желание да започнат по системата от септември.

В момента обработваме резултатите от изминалата учебна година - след конференцията с пилотните учители на 30.06.2012. Ще публикуваме обобщения доклад към края на юли.

Я.Дж.

# 53
Здравейте на всички,

отдавна не съм се включвала, макар, че зададох темата и като цяло се радвам, че има интерес. Ще бъда кратка. Първо съм родител  и затова повдигнах темата в този форум. Бяхме в трети клас по тази с-ма. Моите уважения към системата като такава, но ... тези шеметни и патетични отзиви от типа на "искам още математика!, аз обичам математиката!" и пр. просто не се случиха. Системата не е лоша сама за себе си, но определено не е съобразена с нивото на материала, което се взима със стандартната програма. Имаше големи уверения от г-н Джонев, че втория срок ще има страшни успехи и ще бъдем най-добрите в третите класове... Г-н Джонев, няма нищо подобно. Синът ми се явява всяка година на Европейското кенгуру и постига много добър резултат, което няма нищо общо с Jump Math, не зная защо смесвате нещата? Далеч не е задължително едно добро представяне на ЕК да се дължи на обучение с Jump Math и синът ми е пример за това.
 Освен това, текстовите задачи са много по-малко за разлика от познатите ни за трети клас учебници, което предполага, че в четвърти клас ще ни се наложи да наваксваме! Материалът не реферира в пълна степен на този, който се изучава.
        Нека ви попитам нещо, защо не дадете статистика за ученици учили в седми клас по Jump Math и за резултатите им от кандидат-гимназиалните изпити? Това ще бъде показателно, въпреки, че вие може да си измислите каквито числа ви харесват:) - факт, нали? Всички родители са наясно, че без курсове или уроци няма добри резултати, какво остава за с-ма без никакви домашни? Акцентът в курсовете и уроците е практика чрез количествени натрупвания! За какво изобщо говорим! За допълнителни занимания по Jump Math- да, но за основна с-ма - просто не е пригодна за Б-я. Съжалявам, освен това ни взехте пари и моят простичък въпрос е: "За какво, след като не дадохте нито учебник, нито учебна тетрадка, а работите с разпечатки на принтер???Освен това обучението в трети клас е безплатно!" Ха дайте ми сега идея как детето да преговори материала, който е взет през годината?! Как аз като родител да се ориентирам какво да преговори? Споделям като родител, който рискува, но за съжаление не видя някакви особени резултати, даже съм малко разочарована. Сега ще ни се наложи да учим здраво по старата с-ма, за да влезем в крак.

# 54
И още нещо, за да бъдете наистина коректен, а не да правите просто пропаганда, моля ви да публикувате статистика за отказалите се по години и вид клас паралелки.

Благодаря

# 55
  • София
   Да се включа и аз по темата. Крайно сме недоволни от предлаганата методика. За учебните пособия заплатихме около 40лв. годишна такса. И какво получихме в крайна сметка??? Ксерокопия /чернобели/, в които в началото на учебната година дори бяха на английски език описани задачите. Не съм убедена, че в този вид детето ще бъде грабнато от формата, който се предлага. Според мен този вид задачи са насочени към деца с интерес към логическата матемапика. Все пак не съм записала детето си в училище с математическа насоченост. Времето, което се отделяше в училищните часове за работа по системата бяха твърде много и в резултат куцаше програмата зададена от МОН. Бяхме принудени през уикенда да се занимаваме допълнително по сборници и помагала с детето, за да набавя необходимите знания. Все пак нивата /входни, междинни и изходни/ в училище се спускат от МОН и ако искаме детето да се представи на тях подобаващо, е необходимо да се съобразяваме с програмите, които важат за България. Моето дете не хареса програмата Джъмп.
    Мое лично мнение, с което не ангажирам никого е, че тази система трябва да се прилага при деца със засилен интерес към лог. задачи. В учебните часове децата да работят по пособията и учебниците одобрени от МОН.

# 56
Здравейте,

Списъкът с лицензирани учители по Jump Math е публикуван тук:
http://progresivno.org/pages/viewpage.action?pageId=7569437
Това са учители, които са внедрили системата успешно за поне една година и са постигнали очакваните резултати.

Непълен списък на новите пилотни учители за 2012/2013 уч. година е публикуван тук:
http://progresivno.org/pages/viewpage.action?pageId=7569470
Това са учители, преминали специално обучение, които ще започнат внедряване на системата от м. септември 2012 г.

Годишният доклад за 2011/2012 уч. година ще бъде публикуван до 15.08.2012 г.

Поздрави,

Явор Джонев

# 57
И още нещо, за да бъдете наистина коректен, а не да правите просто пропаганда, моля ви да публикувате статистика за отказалите се по години и вид клас паралелки.

Благодаря

Сравнете списъка с пилотни учители от изминалата учебна година http://progresivno.org/pages/viewpage.action?pageId=819245 (общо 31 класа) и списъка с лицензирани учители http://progresivno.org/pages/viewpage.action?pageId=7569437 (общо 25 класа).

Неуспех има със 6 класа (20%). Основните причини са:

1. смесване на традиционната система с Jump Math;
2. прилагане на различни педагогически разбирания и принципи (напр, запазване на наказателни и поощрителни оценки, липса на истинска вяра, че всички деца могат да са успешни и т.н.)
3. външен натиск от ръководство и колеги;
4. несигурност, свързана с твърде голяма разлика с традиционни методи и "риск" от административно неодобрение;
5. несигурност, свързана с логистични проблеми и липса на целия материал предварително (преводите се правеха през годината и понякога закъснявахме с материалите - всички преводи вече са направени и такива проблеми няма да има повече);
6. външни причини (болест, преместване и т.н.);

Някои от неуспелите учители ще опитат пак от септември.

Останалите 25 учители (80%) успяха да постигнат очакваните резултати - затова са и лицензирани.

Можем да направим един много важен извод:

Постигането на очакваните резултати зависи преди всичко от учителя. Учители в цялата страна успяват да постигнат резултати, независимо от големите различия в класовете. Системата работи и дава резултати при спазване на основните и елементи - нагласи и разбирания, педагогически принципи и техники, стриктно следване на методическите инструкции към всеки урок. Не са необходими извънредни учителски умения или таланти. На практика, всеки учител може да внедри системата успешно.

80% успех при внедряване на какъвто и да е нов начин на работа е много добър показател.

Поздрави,

Явор Джонев

Последна редакция: чт, 02 авг 2012, 15:08 от Институт за прогресивно образование

# 58
Здравейте на всички,

отдавна не съм се включвала, макар, че зададох темата и като цяло се радвам, че има интерес. Ще бъда кратка. Първо съм родител  и затова повдигнах темата в този форум. Бяхме в трети клас по тази с-ма. Моите уважения към системата като такава, но ... тези шеметни и патетични отзиви от типа на "искам още математика!, аз обичам математиката!" и пр. просто не се случиха.

Бихте ли ми пратили лично съобщение за кое училище говорите, за да знам за кой клас говорите.

Изразите, за които говорите, идват от самите деца. Може би не 100%, но поне 90% от децата твърдят, че математиката им е любим предмет.

Възможно е конкретно Вашето дете да казва, че не харесва системата. Имаме информация за 3-4 такива деца, което представлява не повече от 1% от всички деца, учили по системата. Най-вероятната причина за това са амбициите на родителите и възможната допълнителна подготовка по математика - с курсове, частни учители и т.н.

Бих искал да попитам: Колко процента от децата по традиционната система харесват математиката? Колко процента буквално се страхуват от нея?

Имаме голямо количество доказателствен материал за всички 25 класа, успешно приложили системата през изминалата учебна година.

Цитат
Системата не е лоша сама за себе си, но определено не е съобразена с нивото на материала, което се взима със стандартната програма. Имаше големи уверения от г-н Джонев, че втория срок ще има страшни успехи и ще бъдем най-добрите в третите класове... Г-н Джонев, няма нищо подобно.

Моля, пишете ми за кой клас става дума. Какъв е критерия за "най-добри"? Тестовете на МОМН дават доста изкривена катрина. Ако Вашият клас е внедрил методиката успешно, сигурен съм, че децата са по-уверени, по-ентусиазирани и разбират повече материал по-добре, отколкото съучениците им в съседните класове. Другото, в което съм сигурен е, че индивидуалния прогрес на всяко дете спрямо собствените си компетентности отпреди е по-голям.

Всички успешни учители твърдят, че са покрили материала по ДОИ и дори са минали по допълнителни теми, които липсват в ДОИ (например: измерване, вероятности, модели).

Възможно е Вашият клас да е един от 6-те, които не успяха да внедрят Jump Math успешно - не мога да кажа преди да ми изпратите информация.

Цитат
Синът ми се явява всяка година на Европейското кенгуру и постига много добър резултат, което няма нищо общо с Jump Math, не зная защо смесвате нещата? Далеч не е задължително едно добро представяне на ЕК да се дължи на обучение с Jump Math и синът ми е пример за това.

Поздравления за успеха на Вашето дете!

Разбира се, че не е задължително успех на Кенгуру на конкретно дете да се дължи на Jump Math.

Нашето твърдение е, че много повече деца искат да участват и се представят добре на Кенгуру благодарение на Jump Math. Това е факт. Доказателствата ще бъдат реферирани в годишния доклад и са налични в нашия офис.

Цитат

Освен това, текстовите задачи са много по-малко за разлика от познатите ни за трети клас учебници, което предполага, че в четвърти клас ще ни се наложи да наваксваме! Материалът не реферира в пълна степен на този, който се изучава.

Ако Вашия учител е внедрил Jump Math успешно, няма да има нужда да наваксвате. Напротив, ще изпреварите другите класове в 4-ти клас.

Текстови задачи в 3-ти клас наистина има по-малко. Това се прави с ясна педагогическа цел - да се разделят уменията по език от тези по математика. В противен случай (както е практиката в традиционните учебници - не само в България), неувереност в езикови умения представлява бариера пред усвояване на математически умения - получава се негативна обратна връзка. Обратното - при разделяне на тези умения, успехът по математика повишава общата увереност, което подпомага успеха по придобиване на езикови умения. Всички учители правят такова наблюдение.

Още нещо: В Jump Math се работи на ниво смисъл. Термини се въвеждат след като смисъла вече е ясен и децата са уверени, че могат да боравят с новия материал. Моделирането е в основата на този подход. Натрупването на умения, опит и увереност по моделиране има пряко отношение към способността да се решават "текстови задачи" в бъдеще.

Въпреки всичко това, ние работим с учителите и подготвяме допълнителни текстови задачи, за да не се притесняват, че децата няма да могат да се справят с традиционните текстови задачи.

Цитат
       Нека ви попитам нещо, защо не дадете статистика за ученици учили в седми клас по Jump Math и за резултатите им от кандидат-гимназиалните изпити? Това ще бъде показателно, въпреки, че вие може да си измислите каквито числа ви харесват:) - факт, нали?

Бихте ли посочили случай, когато съм криел или изкривявал информация? За разлика от Вас, аз пиша открито в този форум и стоя зад всяка моя дума.

Статистика в България за деца след 7-ми клас ще има след 4-5 години. Засега системата се внедрява в предучилищна група и 1-4 клас. Няколко 5-ти класове ще започнат от септември 2012 г.

Информацията от други страни е, че тези деца имат много по-висока успеваемост по математика и другите предмети.

В момента се работи по развитие на системата и за гимназиалния курс. До няколко години целия училищен курс по математика ще бъде покрит.

Цитат
Всички родители са наясно, че без курсове или уроци няма добри резултати, какво остава за с-ма без никакви домашни?

Напротив! Ние твърдим точно обратното. Могат да се получат отлични резултати за всички деца само с работа в клас по подходяща система - в случая, Jump Math. Единствено трябва да се осигури по един час математика всеки учебен ден - желателно е това да е първия час като децата са добре отпочинали и нахранени.

Моля, изчакайте публикуването на годишния доклад. Към него има доказателствен материал за всеки от пилотните класове, който е достъпен в нашия офис.

Цитат
Акцентът в курсовете и уроците е практика чрез количествени натрупвания! За какво изобщо говорим! За допълнителни занимания по Jump Math- да, но за основна с-ма - просто не е пригодна за Б-я.

Вярно е - в курсовете има преди всичко практика - често ужасно скучна - без движение напред. И аз не знам точно за какво говорим.

Jump Math не работи като допълваща система. Няколко учителя пробваха и се провалиха. Jump Math изцяло замества традиционната система и постига изключителни резултати!

Цитат
Съжалявам, освен това ни взехте пари и моят простичък въпрос е: "За какво, след като не дадохте нито учебник, нито учебна тетрадка, а работите с разпечатки на принтер???

Парите са необходими, за да покрием разходите по отпечатване, обучение и поддръжка на учителите. За Ваше сведение, таксите събрани от родители представляват по-малко от 10% от общата сума, инвестирана в Jump Math досега. Останалите пари са дарения на много хора и фирми - под формата на доброволен труд и парични дарения: http://progresivno.org/pages/viewpage.action?pageId=7111192

Цитат
Освен това обучението в трети клас е безплатно!"

Не е безплатно, а се покрива от държавата при ниско качество на учебни материали и образование. Сигурен съм, че много родители дават много повече пари за допълнителни уроци и курсове, без да постигат кой знае какво като качество - освен невротизирането на децата си.

След одобрение на работните тетрадки като учебни помагала от МОМН, те ще могат да се поръчват от бюджетите на училищата - също, както и традиционните учебни помагала. Този процес вече е в ход за тетрадката за предучилищна група и ще продължи с всички тетрадки.

Цитат
Ха дайте ми сега идея как дет/ето да преговори материала, който е взет през годината?! Как аз като родител да се ориентирам какво да преговори?

В общия случай, специален преговор не е нужен. Ако искате да прегледате материала от миналата учебна година, Вашето дете би трябвало да има голяма папка с работните лиса от цялата година. Просто минете по листата и подберете задачи от там.

Цитат
Споделям като родител, който рискува, но за съжаление не видя някакви особени резултати, даже съм малко разочарована. Сега ще ни се наложи да учим здраво по старата с-ма, за да влезем в крак.

Съзнавам, че за Вас това е било рисков ход, но Ви призовавам да оставите детето си и следващата година по Jump, ако учителя успешно е внедрил системата.

Опити да се преговаря/учи - особено под натиск - по "старата система" само биха навредили на Вашето дете.

Моля, изпратете ми информация за Вашето училище на лично съобщение.

Благодаря!

Явор Джонев

Последна редакция: чт, 02 авг 2012, 17:42 от Институт за прогресивно образование

# 59
Какво точно цели системата Jumpmath? Любов към математиката, високо средно ниво или сериозни успехи?
Чета, че по тази система децата не бива нищо да пипват допълнително. Да, ама високи резултати на олимпиади и състезания без допълнителна работя няма. Всички деца с успехи по състезания работят допълнително, но от Вас, г-н Джонев, чета че това е голяма грешка, която води до лоши резултати newsm78 Та да разбирам ли, че Jumpmath е само за масата, а надарените деца трябва да си се развиват по старата система?
Има ли данни за деца (от коя да е страна) с успехи на международни състезания след подготовка по системата Jumpmath?

Общи условия

Активация на акаунт