В ПЕТИ КЛАС всичко ново е за нас - тема № 32

• 72 416
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
  • София

Само не ми стана ясно, какво предизвика този обрат на събитията. Thinking newsm78
Имаш предвид обрата в конкретния случай или обрата в по-общ план
В общият план, че успеха на децата ще падне през 1вият срок на 5ти клас, беше обстойно избистрена тема още на първата родителска среща.
То беше ясно, че класната им: майка орлица от 1-4 клас я няма вече. Wink
Макар, че те бяха свикнали с разнообразно учителско присъствие: свикнали са да имат допълнително 2 учителки в преди обедният и следобеден немски, друга госпожа по немска музика, и още една по Човек и природа, която им беше внедрена още в началото.

Не. Тук е интересен специфичният казус с литературата.
Първо, пишеш поголовно 2 и 3ки на клас с много голяма успеваемост и добри резултати на входящите нива и пр и пр. и след това си вземаш "думите" назад. Thinking
Това или е родителска намеса. Или...мъмрене от... по-горна инстанция. Знам, ли?! newsm78
Апропо, госпожата ни по БЕЛ е директорката на училището... bowuu

# 301

Апропо, госпожата ни по БЕЛ е директорката на училището... bowuu

Ама и вашата не е лесна  ooooh!

# 302
Ние нямаме униформи, но проблем с "маркови" дрешки нямаме. На училище ходи облечен като за игра (не скъсан и раздърпан, а просто обикновени и непретенциозни дрешки, на които не се налага да робувам или детето да мисли как да опази чисти).
Имаме обаче голям проблем с дисциплината в класа. Дотолкова, че почти няма нормално протекъл час. Въвели са някаква точкова система за оценяване на дисциплината, но това въобще не ги трогва. Моят е от кротките и виждам, че много страда от това, че не може да чува учителя и му е трудно да "попие" материала още в час, както е свикнал да прави.
Във вторник имаме родителска среща и смятам да повдигна въпроса. Мисля, че можем да дадем малко повече свобода в подхода на учителите по укротяването на немирниците, защото страдат тези, които не го заслужават. Наказателни контролни, наказателни домашни...и после - как да кажа на детето, че трябва да е послушен и кротък, като така или иначе го отнася наравно с виновните!?

# 303
  • София
Мисля, че можем да дадем малко повече свобода в подхода на учителите по укротяването на немирниците, защото страдат тези, които не го заслужават. Наказателни контролни, наказателни домашни...и после - как да кажа на детето, че трябва да е послушен и кротък, като така или иначе го отнася наравно с виновните!?
То си е до учител това как процедира  при укротяване на немирниците, тоест дали наказанието обхваща всички или само виновните. Учителката по БЕЛ на моите момичета през седмицата за лошо поведение в час е наказала само провинилите се с допълнително домашно - да научат наизуст  за следващия ден цялата народна песен"Славки си рожба не трае".Един от младежите не го направил и в резултат на това получил на другия  още едно   индивидуално задание, освен научаването наизуст на песента. Peace

# 304
Пети клас - замайващ клас  muhi
Аз от сина си знам, че в пети клас лъсва всичко наяве, кой какво научил и кой как се е научил да възприема материала ,но  от вчера съм  smile3556
И с него преди учех и му помагах до края на първи срок на пети клас, но с малката не ми се струва, че ще е възможно да я оставя да учи сама и да разчитам, че ще е научила.......
1. Не може през изминалите години, до 4 клас, да се говори на децата да не учат от учебниците /били написана на неразбираем език/, а само от плановете в тетрадките, където е изведено основното, но само като факт, а не и защо е така ! 33uu
2. Не може всичко де се сдъвчи и предостави наготово, децата не могат от един урок да си извадят най- общи изводи и да отделят същественото, от подробностите-- това се отнася за разказните предмети!
3. Не може /поне според мен/, да се преподава по учебник на едно издателство, а уч.тетрадка де е на друго, най- малкото материала не е подреден в същия ред /поредната тъпотия/, застъпването на темите не е едно и също!
Потресох се вчера, след като първо се развиках на дребната  smile3527 , че не знае кое къде да търси в уч. тетрадка , а после аз като първия идиот прелиствах лист по лист smile3538  , докато не видях в съдържанието, че темата, на която са те е в началото на учебника, а в тетрадката е последна.
4. Не може да се проверява домашното по цял час, а децата да си  учат новите уроци сами в къщи !  smile3529.
5. Не може да се дават тестове за входно ниво и контролни при намалени часове!

Не знам още колко мога да продължавам с "Не може", но тука има нещо много сбъркано.
Слизам от метлата   afwitch и ще се готвя утре за родителската среща

# 305
  • Sofia
При нас пък домашните изобщо не ги проверяват....което не е добре,з-то почват да не ги пишат

# 306
  • София
Добре, де Laughing Как си ги представяте нещата? Mr. Green На едни не им харесва това, че домашните не се проверяват и от един момент нататък  децата се скатават и почват да не ги пишат. На други пък не им харесва това, че се отделя прекалено голямо внимание на домашните и съответно не се взима материал, а се налага ученето на урока да става изцяло  у дома. Нека все пак не забравяме, че става дума за около  25 деца. Вижте колко време отделяте за проверка на домашното на вашето дете, примерно по литература, и го умножете по 25. Откъде времеви ресурс за целта?За мен вариантът с дежурни деца за проверка на наличността на домашна работа по колонки, както е при нас,  е добър. Има някаква отчетност за това кой е с домашно и кой без.Оттам насетне, фактът, че учителят избирателно взима 1-2-3-4-5 домашни за проверка, държи децата в напрежение и ги кара да са винаги с домашно. Отделно остава време и за преподаване на новия материал.Няма учител, който дори и да иска, да може да провери всичко.Та ние вече говорим  не за  начални учители, които предават само на един клас.През прогимназиалните  преподаватели минават стотици деца. Само 4 на брой пети класове  възлизат на  100 деца.Ами останалите..На този принцип нещата вървят сравнително гладко. В един момент, при натрупване на повече неучебни дни, учителите взимат всички тетрадки и проверяват вече по-обстойно как стоят нещата.

# 307
За мен вариантът с дежурни деца за проверка на наличността на домашна работа по колонки, както е при нас,  е добър. Има някаква отчетност за това кой е с домашно и кой без.Оттам насетне, фактът, че учителят избирателно взима 1-2-3-4-5 домашни за проверка, държи децата в напрежение и ги кара да са винаги с домашно. Отделно остава време и за преподаване на новия материал.Няма учител, който дори и да иска, да може да провери всичко.

И при дъщеря ми тази система с дежурните действа успешно , така всички си пишат домашните  Peace

# 308
  • дядовата ръкавичка
В нашето училище, мисля, че е постигнат някакъв баланс - не са свръхнатоварени, но не са и оставени на самотек. Има контрол по повечето предмети. Дори съм изумена, как учителката по АЕ успява да провери всички домашни, независимо от огромния им обем.
И моето диване се сдоби с първата си 3-ка - по БЕЛ. Но не заради липса на домашно, а заради липса на знания. За оправдание, синчето реши, че на учителите им прави удоволствие да пишат ниски оценки  Mr. Green, но аз разбих тази илюзия.

Исках да ви питам, вашите деца правят ли преразкази, съчинения по БЕЛ? При нас до момента са правили един. Като се има предвид, че преразказът е част от изпита след 7ми клас, а и е добре да работят върху писменото изразяване, ми е доста странно, че не се отделя никакво внимание в училище.

# 309
  • София
И аз не съм останала с впечатление, че при нас се правят преразкази или съчинения, но може и да греша. newsm78
Но съм на мнение, че преразказването им е доста трудно, предвид факта, че знанията по повечето разказвателни предмети се проверява в тестова форма. Thinking
Вкъщи непрекъснато настоявам да се разказва, разказва, разказва. По история, по човек и природа, по география....
Но така тръгна системата отдавна и определно виждам по сина ми, че преразказа не му е силната страна. Може и индивидуално да е, все пак. Thinking

# 310
  • София
Нашите преразказват и пишат някакви подобия на есе.Може  и да пропусна нещо, но от началото на годината за домашно са преразказвали подробно  скандинавския мит за сътворението, легендата за сътворението, "Кутията на Пандора", "Тримата братя и златната ябълка".Поне аз това си спомням.Отделно са писали и някакво есе за "Славки си рожба не трае". Всичко е проверявано, от което съм доволна. PeaceПовече ме притеснява  българският, в частта с упражняването на граматичните категории.Взеха  просто, съставно именно и съставно глаголно сказуемо. Уж ги разбраха, понеже имаха за домашно да напишат по 10 изречения с всяко от тях.Вчера ги питам в движение нещо по темата и хоп - няма никой.. JoyЗа съставно глаголно ми изфабрикуват изречение с частичката да между два глагола. Примерно - решили да скачат.Което не е вярно. А за съставно именно да не говорим Mr. Green

# 311
Нашите преразказват и пишат някакви подобия на есе.Може  и да пропусна нещо, но от началото на годината за домашно са преразказвали подробно  скандинавския мит за сътворението, легендата за сътворението, "Кутията на Пандора", "Тримата братя и златната ябълка".Поне аз това си спомням.Отделно са писали и някакво есе за "Славки си рожба не трае". Всичко е проверявано, от което съм доволна. PeaceПовече ме притеснява  българският, в частта с упражняването на граматичните категории.Взеха  просто, съставно именно и съставно глаголно сказуемо. Уж ги разбраха, понеже имаха за домашно да напишат по 10 изречения с всяко от тях.Вчера ги питам в движение нещо по темата и хоп - няма никой.. JoyЗа съставно глаголно ми изфабрикуват изречение с частичката да между два глагола. Примерно - решили да скачат.Което не е вярно. А за съставно именно да не говорим Mr. Green
Браво на вашата учителка за литературата.

# 312
  • дядовата ръкавичка
Браво и от мен! Момичетата да не са в паралелка с разширено изучаване на БЕЛ?

Вчера ги питам в движение нещо по темата и хоп - няма никой.. JoyЗа съставно глаголно ми изфабрикуват изречение с частичката да между два глагола. Примерно - решили да скачат.Което не е вярно. А за съставно именно да не говорим Mr. Green

Защо да не е вярно? Според скромните ми знания, точно това е съставно глаголно.

# 313
  • София

Вчера ги питам в движение нещо по темата и хоп - няма никой.. JoyЗа съставно глаголно ми изфабрикуват изречение с частичката да между два глагола. Примерно - решили да скачат.Което не е вярно. А за съставно именно да не говорим Mr. Green

Не, не са.В нормално основно училище са, без каквото и да е профилиране.
Колкото до съставното глаголно сказуемо...Образува се от два глагола , свързани с частичката да. ОК, но  не всички случаи, отговарящи на това описание , са съставни глаголни сказуеми. Първият от двата глагола трябва да се вписва в една от следните три групи - за начало ,продължителност и край, за възможност или съответно невъзможност и за необходимост
за начало ,продължителност и край - започвам да, преставам да, спирам да, свършвам да....
за възможност или съответно невъзможност - мога да , умея да, успявам да...
за необходимост -  трябва да, не бива да, налага се да.....
Докато решават да скачат е в смисъла  на имат намерението да скачат.Нито е фиксирано дали ще изпълнят това решение, тоест дали то ще има  начало, продължителност или завършек, нито е изразено можене или необходимост.Едно намерение си остава решаването...
Поне аз така го разбирам.И на тази логика не са съставни глаголни сказуеми и още ред съчетания на два глагола, свързани с да - обичам да пея, мразя да  закъснявам, опитвам се да помагам ит.н

# 314

1.Съставно глаголно сказуемо– състои се от два глагола, като вторият носи основното значение на сказуемото-той показа какво действие се извършва; първият глагол е с допълнително значение и има точно определени 5 значения:
1.начало -          започвам да играя, захващам да играя
2.продължение - продължавам да играя         
3.край -            спирам да играя, преставам да играя, свършвам, приключвам
4.възможност -    мога да играя, не мога да играя
5.необходимост - трябва да играя, не бива да играя

Общи условия

Активация на акаунт