В ПЕТИ КЛАС всичко ново е за нас - тема № 32

• 72 390
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
какво имате против униформите бе хора, супер са си- какво значи неудобни - риза като риза. разходите за дрехи ми падат с 80%...
От униформа до униформа има голяма разлика.
При нас в момента се  правят опити да бъде въведена такава. Цената на един комплект е 100 лв. Познавайки детето си и имайки предвид, че излиза в седем и се прибира в пет следобед, като повечето време бърше с дрехите си праха по чиновете, аз трябва да купя поне три комплекта. Половината родители на деца от нашия клас имат по още едно дете в същото училище. Не виждам как точно ще ми спаднат разходите за дрехи, още повече че в момента синът ми израства на ръст и килограми буквално с часове. Вида на униформата и идеята, че едно и също облекло ще се носи всеки ден, както през студените зимни месеци, така и през юни изобщо няма да коментирам.
С радост узнах, че май училищното настоятелство леко е смекчило позицията си след многобройните родителски протести и униформата вероятно ще бъде сведена до пуловер или суичър. Предстои да разберем как точно стоят нещата на следващата родителска среща.

# 286
  • Пловдив
По принцип съм "За" униформите, но за конкретните униформи в училището на дъщеря ми съм против:
- почти всичко е от изкуствени материи,
- блузката тип "лакоста", единствено е от 100% памук бяла, но пък има цветове по нея, които при пране на 40гр. пускат - не мисля, че е безопасно детето да носи подобна дреха.
- поне двойно по- скъпи са, отколкото подобни дрехи, при това 100% памук, от добър
бг -производител.
- не са добре ушити - криви тигели и яки...
- защо ни налагат да купуваме от една единствена фирма? Много по- лесно и по- евтино за родителите е да се приемат тези и тези цветове и вид дреха, и всеки да си купи униформата откъдето си реши, като им се сложат емблеми на училището. Те пак ще са, примерно, бяла блузка тип "лакоста", класическа бяла риза, тъмносин суитчър, но ще има конкуренция при изработката им от фирмите и избор за родителите и децата.

# 287
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
какво имате против униформите бе хора, супер са си- какво значи неудобни - риза като риза.

И аз принципно съм "за" униформите, ако бяха от хубави материали, отговарящи на цената, която плащаме, и ако самата униформа не беше толкова безумна.
В нашето училище от тази година униформата представлява бяла риза /100% изкуствена материя/ и пуловер без ръкави. Как бих могла да пусна дъщеря си в този вид да чака автобуси сега в студа? С каквото и яке да е, целите й ръце ще бъдат голи, само по едната изкуствена риза. Което за мен означава, че върху въпросния пуловер ще трябва да облича някой друг, нормален такъв - тоест не отпада ползването и на наши дрехи. От друга страна, през зимата прането съхне трудно, което означава, че ще трябва да купя поне 3 ризи от по 25 лева, а се чудя дали и с тази бройка ще съм спокойна.

# 288
Въпросът с униформите не веднъж е коментиран. Принципно и аз в началото бях "ЗА", но проследявайки темите, установих, че всичко е мижи да те лажем. Едни пари се дават на едни хора, а те пък снабдяват децата с ужасяващи модели от най-нежеланите материи на света, но за сметка на това - на цени двойни и тройни, отколкото ако си купиш подобна дреха от нормален магазин.
Не виждам защо да не може просто да се определи някакъв дрескод /допустими цветове и кройки/, а самите униформени атрибути да са по-скоро аксесоари - барети, вратовръзки, шалчета, емблема.
Наистина, когато униформата е така да се каже цял екип /блуза, сако, панталон или пола/, то бюджетът на семействата се натоварва много повече. Все пак не си представям как една майка би пуснала детето си всеки ден с едни и същи дрехи, без да ги пере, в продължение на цяла седмица. И понеже в домашната пералня не се въртят само униформи /все пак има и други неща за пране/, то е добре да се перат униформите през ден поне /а не всеки ден/. И така - ако има две деца и всеки ден слагат чисти униформи, то тези две деца трябва да имат общо най-малко 6 униформи. Ако калкулираме по 50 лв. средно за един комплект, то за първия учебен ден семейството трябва да похарчи минимум 300 лв. само за това.

# 289
Абсолютно сте прави за униформите. В нашето училище има и се състои от  - риза (бяла), направена от възможно най-тънкия изкуствен плат, панталон (сив), от същата материя - абсурдно е да си помислиш, че зимата може да се обличаш с него, сако в ужасен грозен цвят - тъмно-червен, но не бордо, а някакво гадно доматено. Сина ми беше в 3 клас, когато им ги направиха... и сега, 2 год по-късно, никой не обелва дума за някакво "ъпгрейдване", те станаха дангалаци вече, саката им до лактите... А изборът на бяла (!) риза е отчайващо непрактичен като цвят. Изобщо съм отвратена от качеството и от факта, че тези униформи са всъщност отбиване на номер.

# 290
  • Русе
ние сме с риза и пуловер и бяла тениска с лого и надпис за физическо. ризата е от 50% памук 50% полиестер - на цвят нещо като охра - оранжевеещо. 3 комплекта ни дадоха познати с по-големи деца, както и аз дадох нашите от старото училище на други деца.униформите ми излязоха 14лв. 2 тениски и около 20лв. пуловер, който не съм виждала да облича - много топло било в училище., а и вратовръзка 7лв. именно бързото порастване разрешава това, защото не се износени. друг е въпроса за фирмите, които ги изработват и защо са точно тези и т.н. децата си ги харесват и ходят с тях с кеф защото показва че са от МГ, а не всеки може да учи там и са горди. момента с прането - baibibi, много ти се кефя, но да пера всеки ден  Naughty е това няма как да стане - максимум два пъти в седмицата - лятото по-честичко.

# 291
  • Пловдив
elan, щото цветът го позволява... Wink
На дъщеря ми е бяла риза/или лакоста...+ другите цветни неща /пуловери, суитчъри, вратовръзка и т.н./ Колкото и да се пази, като е бяла, няма как да не я изпера след еднодневен престои в училище. То и аз ако съм с бяло, втори път не мога да изляза с него, кво остава за дете... Wink

# 292
Е, може и да съм маниачка, но честно, не мога да си представя как аз или някой друг от семейството ни цял ден ще е с едни дрехи и на другата сутрин ще навлече същите. Може би гимназистите биха могли да съхранят чисти поне полите/панталоните по два-три дни, ама малките са чудовища. Сядат на стълбите, на земята, ритат топка след училище - и това е все с дрехите, които носят. А за блузите да не говорим - как ще се облече вчерашната! За мен това е абсурд.
Ама дори да имат по два комплекта, пак няма да е достатъчно, за да са изпрани всеки ден.
Едно време беше лесно - мяташ на гърба си една синя престилка, която е тънка и съхне бързо. А отдолу си с чисти дрехи. Пък и въпросните престилки бяха евтини. Аз имах три.

# 293
Това е криворазбраното сляпо прехвърляне на всичко от Запада. Видели, разбираш ли, че в някакъв колеж в Швейцария ходели с униформи, и дай и тук с униформи. Само дето таксата за учене там е с 2 нули повече от тук и съответно родителите имат възможност да купят 2,3, 4 или ако щете 10 униформи на детето си.
Аз съм привържаник на мнението, че може да се покаже принадлежността към дадено училище с нещо по-просто от типа на емблема, шалче (вратовръзка от соц. тип) или нещо подобно.

# 294
Разбирам всички доводи Против, но те зависят изцяло от нас, безспорни са и фактите ЗА и те при мен натежават - децата имат чувство за  гордост и принадлежност към училището, за което са положили усилия, падат социалните проблеми и чисто емоционалните (особено при момичетата), също така за мен и бюджета пада защото знам че с 3 панталона и 3 блузи или ризи си решавам въпроса с обличането на капризен тиин за 90% от времето.

Сега за негативите
Материята подлежи и на изискване и на родителите, обикновено в "нормалните" у-ща се взима предвид това мнение. Ние бяхме горди притежатели на чудесна семпла униформа от дънки и светлосини блузки с якичка тип лакоста и тъмносин суичер с пришита емблема, по желание имаше и още аксесоари, които можехме да си купуваме допълнително и когато поискаме и то от доста места, дори и блузките стига цветът да е приблизително същия. Отначало си купихме само по един панталон и блуза, после се усетих, че ще ми трябват за смяна и докупихме по още 2  Crazy Временно си ползвахме просто сходни дрехи.

Панталон 30 лв. не е скъп, особено за дънки, не можете да ме убедите, че купувате иначе по малко и по-евтини дрехи за дечковците,
Блузи 20 лв. - ОК тук има и по-добри варианти
Суичер 35 лв. също го намирам за абсолютно адекватна цена.
За полите нямам инфо

В началото на униформите имаше една две фирми, които наистина се възползваха от липсата на конкуренция и налагаха ужасни и на вид и на качество дрехи, но последната година (това са моя опит и мнение) доста фирми, да не кажа всички производители предлагат и то доста добри и модели и качества - Всичко опира до заинтересованост и добър избор.

Прането - докато ни съхнеха едните дънки - макс 2 дена, носехме другите, аз като майка паникьорка купих 3 чифта, та третия си остана така почти неносен. Блузките ако са толкова силиконови, колкото ги пишете съхнат за минути, иначе памучните за ден и малко ютия в по влажното време. Суичера като връхна дреха пера веднъж седмично, ако се наложи и по-често, никой на ми се е карал да го заместя с друго връхно. Якето си е наше само с емблема, апропо имахме и шапка с емблема, но ние шапки не признаваме общо взето.

Та така изкарахме годината с бюджет за дрехи 240 лв. с разхищения  Mr. Green

В свободното си време блестяхме с личен стил и нови дрехи  Mr. Green

На организирани официални събития много си се радвахме на пълната униформа и се фръцкахме дори по мъжки............

Та затова сега ми липсва униформата в новото добро у-ще и повдигнах въпроса и тук  Heart Eyes

Всъщност най-много ме плаши агресията от сорта противопоставяне  - Аз всеки ден съм с нова маркова дрешка и съм неотразим\а а Аз пък съм детето дето те мразя заради това - 2 жертви, които може би униформите намаляват дори и да не решават на 100%

Може да се пише и още много ама ....ако се наложи  Mr. Green

# 295
  • София
При нас от миналата година въведоха униформа и тъй като не беше задължителна, то въвеждането ѝ се провали.
Съдържа две фанелки с къси ръкави и суичер. Не е нищо особено като изискване, справяхме се почти през цялото време с прането, като някои от дните ходеше с друга подобна фанелка, а суичерът се переше един път седмично, по-често само при нужда.
Тази година обаче, все по-малко (да не кажа николко) деца са с униформа. Не мога да накарам и моето да я носи вече. Щял да изглежда загубеняк. Ми така е, като не е задължително.

А принципно споделям мнението на Вълчо, тук наистина се копират модели без мисъл. И наистина детето ми с удоволствие си носи значката на училището, закачена на раницата, ето ти принадлежност.

А то с униформите никога няма консенсус, ако ни питат нас за или против винаги ще има разногласия. Или трябва да се въвеждат задължително, или въобще да не се въвеждат. Останалото е излишно харчене на средства и отчитане на дейност.

# 296
  • София
А то с униформите никога няма консенсус, ако ни питат нас за или против винаги ще има разногласия.

Забелязвам, че дори и тези, които сме против, всъщност имаме съвсем различни аргументи  Simple Smile
Мен цената не ме притеснява, а цитираните от Sunnily цени дори са по-ниски от цените на дрехите в Бокал, Мечо пух, Есприт, откъдето обикновено пазарувам за децата.
Нямам и проблем с тийн капризи - сутрин толкова им се спи, че приемат всякакви мои предложения какво да облекат, само по-бързо да става.
Не съм забелязала да страдат, че някой е с по-маркови дрехи от тях.
И откровено казано, самата идея за униформа ми е противна още от времето на ученическите ни манти.
Но за шалче, значка или друг елемент, който да показва принадлежност към училището, съм ЗА.

# 297
  • София
Момичета, отплеснахте се с тези униформи. Grinning
Нямаше ли такава "униформена" тема? Thinking

В нашият клас нашата госпожа по БЕЛ нещо е размислила и завишила 2ките на децата по литература на 3ки. Та, размина му се на моят син първата 2ка за 5ти клас. Laughing
Но...то никога не е късно. Stop
Само не ми стана ясно, какво предизвика този обрат на събитията. Thinking newsm78

# 298
  • София

Само не ми стана ясно, какво предизвика този обрат на събитията. Thinking newsm78
Имаш предвид обрата в конкретния случай или обрата в по-общ план с поразвалянето на успеха на петокласницити на фона на шестиците по всичко през първите 4 години?Ако е за второто - причината лично аз намирам в минаването на обучение при различни учители, с  доста различни изисквания, с различен подход при изпитването, с различни критерии при оценяването.  Peace
В нашето училище учителката по английски беше различна от общообразователната още от 1 клас, тази по физическо - също.В трети и четвърти по разказвателните предмети, "Човек и природа" и "Човек и общество", им свалиха преподаватели от прогимназиалния курс.Мисля, че този по-шарен състав от учители още в начален курс си изигра ролята.Сега обрат няма, нито някакви съществени сътресения по отношение на оценки, изисквания и натоварване. Peace

# 299
Тя темата няма изчерпване и не е черно - бяла, затова периодично циркулира из форума  Mr. Green, , аз се разписах основно заради доводи от вида не се пере, не съхне и плата е кофти и.......да си кажа де  Mr. Green  И Вълчо, когато хората са открили топлата вода какво лошо ние да перем с нея, нищо че тока не ни е по джоба  Crazy

Копче, то нови учители всеки иска да се докаже и имам чуството да респектира децата с такива оценки, при някой може и да работи  Thinking според мен нещата си идват на място полека и втория срок ще живнем - Дано  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт