Кои са качествата на българите,с които се гордеем?

• 24 009
  • 283
  •   1
Отговори
# 45
В спонтанните изказвания си личи идентификацията или разграничаването с конкретната общност/ общество.
Забелязах две разграничавания тук Simple Smile
Не казвам, че е грешно или неправилно, хората си имат причини (често подсъзнателни - ох, каква любима дума) за това.

# 46
   Ето затова не може да се обобощават национални черти и да се приписват като цяло на една нация. Очевидно някои от участниците в темата са в контакт, тоест живеят заобиколени от дебели, фрустрирани, заели животински пози представители на нашия етнос, с които няма как да идентифицирам тези, с които ежедневно сме, и които по нищо не се отличават от средния най-обикновен и незабележителен с нищо, нито низко, нито извисяващо средноевропеец, когото също съм имала удоволствието да наблюдавам. Laughing

Най-обикновени хора

# 47
Ами Анджи, това е естествено, и се случва и за неща, които по никакъв начин не могат да бъдат подсъзнателни или емоционално натоварени ( поне в повечето случаи).
Ето, аз съм висока 173-174 см, а българката средно е 165 ( нещо такова беше, не претендирам за точност). Как сега да кажа 'ние сме ниски' след като аз не съм. Нищо подсъзнателно, нищо емоционално, все ми е тая и 1,50 да бях. Съвсем нормалн човешка логика.
С две думи, дали ще употребя сме или са зависи и от конкретната характеристика, която се споменава.

# 48
Българите имат тежък комплекс... или поне 90 процента от тях. Щом още има хора, които патетично пишат БЪЛГАРИ, БЪЛГАРКА и БЪЛГАРЧЕ (тва като темата с МАЙКИТЕ), здраве му кажи.

Липсвала му свободата, не щял цивилизация, ама иначе много оборотен  Laughing
Ми марш по полята бе, и бъдете щастливи.
Нямам тъпрение да се махна Simple Smile

# 49
Рокс, ти тук даваш конкретика.
Там, където аз видях разграничаване (а, ето още едно) се говори за българите, без мерки и теглилки.
Пак казвам, не е грешно или неправилно, а само показателно  Simple Smile

# 50
Напоследък моите избранници и съмишленици рискуват да не прескочат 4%, и не са изобщо или почти представени в местната власт, така че определено у мен силно се развива чувство, че  българите 'са', а не 'сме'. Това към тези, които винаги искат 'сме'. Не сме.

Гордост - ами гордея се, че българинът не хваща ножа за щяло и нещяло.Това от проява на какви точно качества е резултат е друг въпрос, но резултатът е, че има мир, и това като гледам какво става по света ми се струва изключително ценно.

# 51
Гордост - ами гордея се, че българинът не хваща ножа за щяло и нещяло.Това от проява на какви точно качества е резултат е друг въпрос, но резултатът е, че има мир, и това като гледам какво става по света ми се струва изключително ценно.

А, най-накрая нещо по същество.

# 52

Не е все едно каква е причината....ако е ,защото  българинът е    мързелив,апатичен,страхлив, незаинтересован темерут,мерси за такъв мир.
Особено когато Трябва да хване ножа ,пък той се почесва .....там ,дето не го сърби.

# 53
Струва ми се, че тези неща търпят развитие. При определена социално-икономическа обстановка условия изпъкват повече положителните качества, при друга - отрицателните.

# 54
  • Варна

Какво стана, много се проточи?

# 55
  • Варна
  Абе, какви са тия инфантилни обобщения, дето ви тресат в тая тема? Joy

Нищо не е това, щом още не стигнали до славяните, където, както ми се налага да слушам напоследък, бил "бъгът".

Да, 10 c's ме изпревари, това ми харесва и на мен като обобщаващо качество. Никога не съм разбирала защо трябва да се срамувам, че "българинът" не се вдигал лесно "на оружие".

# 56

Какво стана, много се проточи?

Още става  Tired Tired Tired
Кво да правиш, на годинки е по-сложно, особено, ако и други хора зависят от теб.
Трудно е да прецениш дали по-силно мразиш бълхария или по-силно обичаш ближните Simple Smile

# 57
Българинът (колкото и да мразя обобщенията) е прекрасен човек. За да се усети това, обаче, този българин трябва да бъде изваден от "модерния" свят и да бъде върнат сред природата. Българинът черпи виталност от контакта си с планината, конете, слънцето и вятъра в косите...

Няма как да не е тъжен, след като в продължение на векове е откъснат от корените си и принуден да оцелява - затворен зад високи зидове, с отнета земя и животни, наблъскан в огромни градове, където липсата на въздух и простор го смазва...

Саморазрушителното поведение на въпросния българин и отказът му да живее според правилата, е подсъзнателно отмъщение за отнетата свобода.

Едни и същи хора, срещнати на различни места, реагират различно - на пътечка в планината ще те поздрави и ще се усмихне; на улицата в големия град ще те гледа мрачно и ако те настъпи, ще те подмине с "Опааа"...

Добър човек е българинът, тогава, когато се чувства на мястото си.
Направо страхотно си го казала!Поздравявам те!

# 58
Темата не трябваше ли да е положителна? Или просто е поредното упражнения по риторика, как да кажем възможно най-остроумно и "оригинално" как не можем да се понасяме сами себе си, и как, въпреки че сме част от същата тази презряна нискочела нация, всъщност сме доволно издигнали се над множеството и имаме право да го гледаме и квалифицираме с дистанцирано високомерие?

Това е част от кофти- чертите на българина- на всяко нещо му вади черната /ако е по- благ към момента- сивата/ страна, но това е за другите Н- на брой теми, за лошите качества.  Grinning

Между впрочем имам много красиви и добре облечени колежки, без наднормени кила и нисък ръст. Имат и добри обноски, чудесни събеседници са. Притежават и куп други прекрасни качества.

# 59
Отделните хора могат да си имат колкото щат положителни качества (то и аз, де Wink ), обаче обобщени такива на 'българина' трудно могат да се изведат поради липсата на силна държава и истинско общество. Резултатите на индивидуалните ни спортисти vs. тези на колективните са много показателни за мен.

Общи условия

Активация на акаунт