Новите думи в българския език

• 201 148
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 165
Дразня се от четворки и шестици във форумската реч.
Мразя шльокавица. Самата дума ми харесва как звучи.
Мразя да гледам снимки на крехки,полуголи девойки пред разни огледала в тоалетни с нацупени устни. Надписите на тези изображения са не по-малко притесняващи от самите момичета- повечето  са смесица между български и английски букви,отнема доста време да превключиш между двата езика,та да вземеш да разбереш за какво иде реч.На всичкото отгоре,текстовете са от някоя тъпа чалга песен /тук моля любителите на тази музика да не се обиждат,като цяло нямам нищо против този стил,чудесен е за маса Drunk/. Общото впечатление е дали момичето не е объркало "студиото" за снимки с околовръстния път...
Мразя да се бърка "и" и "й".Редовно го обяснявам на племенника ми / 14-годишен / ,той пак си греши...
Мразя думата "чоластрим" /Всъщност, така ли се пише  ooooh!/.Както и някоя и друга думичка из пернишкия диалект,използван от мама Божка и сие.
За компютърни термини ползвам копирай,метни /вместо пейст/, изтрий, качвам вместо сийдвам,така и не успях да го възприема като дума,макар да му знам смисъла и значението.
Трябваше ми цяла минута обаче да загрея,че синьото зъбче в една рекламна песничка на телефон всъщност е блутут. Embarassed
Дразня се от липсата или наличието на пълен член по телевизията.В последно време го хващам доста често.
Като чуя куул и настръхвам.Шопинг също много ме дразни.Ама и пазаря със същото значение ми лази по нервите.И куп други чуждици,навлезли по рекламите в последно време.
Шопския много го уважавам като снаха-шопкиня  Joy Само че,когато синът ми започна да говори на този диалект,даже и с подходяща интонация,набързо му попарих сармите  Crossing Arms
Съкращенията във форумите не ме дразнят- достатъчно е да се изчетат две-три страници от темата,за да се схване горе-долу смисълът на даденото съкращение.
За мен личният лекар /жена/ винаги е "доктор" еди-коя си.Което се касае за всички директор-ки и прочие официални джлъжности.Секретарката си е секретарка,офис мениджър тъпо и упорито го избягвам.Опитвам се да намеря дума,заместваща мърчандайзерите,или по-закратко мърчаните.
Сигурно има още доста неща,но сега не мога да се сетя Flutter

# 166

Оооо момент! Моля, да не се преиначават думите ми! Къде е написано, че е българският език ми е труден? Това, което пишете са пълни глупости! Но за човек, който явно няма знания по немски език, нямате и най-малка предства какво имам предвид! Държа да прочетете какво съм писала и да си коригирате поста!

Е, тоЧно за това не исках да соЧа никой с пръст, защото тогава хората изведнъж забравят какво са налисали, не трябваше да се поддавам. Между другото Човекът за който смяташ Че няма знания по немски, живее от 15 години в немскоговорящи държави, в една голяма Част от това време е практикувал български около 10 мин. седмиЧно по телефон и смея да твърдя нито е забравил български, нито изпитва затруднения да го ползва.  Wink Съжалявам, малко се полуЧи като на краставиЧар краставици да продаваш.

Какво да променя в постинга си и какво преинаЧавам, Че изпитваш затруднения е разлиЧно от трудно ми е? Добре, променям го, като Човек живеещ в Чужбина, практикуващ по цял ден 2 езика разлиЧни от българския, ми е Чудно, Че някой който живее в България изпитва големи затруднения като се прибере от работа да ползва родния си език. Сега по-добре ли е или пак нищо не съм разбрала? И предварително казвам, не се заяждам, Чудя се именно защото имам база за сравнение.

# 167
Angarta ти с племенника, аз с племенницата ...
Какво ще кажете за мисииии или мсиииии. И двете трябва да значат Мерси. Аз лично предпочитам Благодаря, но мерси си е навлязла отдавна.
Ко пр също ме дразни. За не разбралите означава Какво правиш или правите ... според момента. Пак племенницата го използва. н6 е нищо и ред подобни ... Правя забележки, но кой ли да ги вземе предвид.
Пазаря също го ненавиждам. Шопинг и куул са пърфект  hahaha

Ще помоля да спрете спора. Честно, много ми е писнало! Информирам модератор за едната от двете ви. Ако има ефект да не се учуди от къде и защо ...

# 168
  • София
чета си сега една информация от Столична община относно детски празник, гордо озаглавена "ПРЕС РЕЛИЙС"

мамка му и прасе! това вече е прекалено!

# 169
А някой може ли да ме "светне", какво означава проактивен  Crossing Arms

# 170
чета си сега една информация от Столична община относно детски празник, гордо озаглавена "ПРЕС РЕЛИЙС"

Отгоре на всичко и са го сбъркали, рилийз е.  Mr. Green
Тази дума много ме побърква. Не че българската "прескомюнике" е българска, но има точки по възраст.

# 171
А някой може ли да ме "светне", какво означава проактивен  Crossing Arms
ПРОАКТИВНОСТ. Склонност към проектиране и активност, към реализиране на проекти. В съвременната психология П. е нещо като умна практичност, адекватна проява на свободна воля, правилен избор въпреки че понякога обстоятелствата са трудни или изкушаващи. Това на места се лансира като първото необходимо изискване за успешен живот - напр. при Франкъл (който пръв въвежда понятието) и Кови.

РЕАКТИВНОСТ. Импулсивен отговор в мисли и поведение, който се определя предимно от променящите се външни обстоятелства или от първични собствени стимули, като апетит, сексуално привличане, болезнени преживявания и др. Разглежда се като антипод на П.

Идва от английски език.Термин в психологията.По-просто обяснено реактивността е да се носиш по течението,без да правиш нищо, проактивността е  обратното,дори и да е грешно за околните.

# 172
  • София

Отгоре на всичко и са го сбъркали, рилийз е.  Mr. Green
Тази дума много ме побърква. Не че българската "прескомюнике" е българска, но има точки по възраст.

ами "съобщение за пресата" не е ли достатъчно добро?

# 173
Рилийз печели с три букви преднина.  Tired Ще им изпопадат ноктите ако напишат 'съобщение'.

# 174
  • София
Фронт офисът ще входира вашата жалба  Tired

# 175
  • София
 hahaha Kak ли ще и даде входящ номер  bowuu
А какво ще кажете за зали за рекреация? Идеално е за някоя госпойца  Joy

# 176

Оххх, не. Кажете ми, че не е реално употребено някъде.
Ама сигурно и рекреация може да се извърши там.  Mr. Green Върху билярдната маса примерно.

# 177
Пф, в света на апликационните форми всичко е възможно.  hahaha

# 178
  • София

Оххх, не. Кажете ми, че не е реално употребено някъде.
Ама сигурно и рекреация може да се извърши там.  Mr. Green Върху билярдната маса примерно.
Дам Ники- в оферта на хотел във Велинград  bowuu

# 179
Пф, в света на апликационните форми всичко е възможно.  hahaha

Недей, че повторението е майка на затвърденото грешно, утре ще почна да използвам туй-което-не-бива.  Mr. Green

Дам Ники- в оферта на хотел във Велинград  bowuu

Е, щом предлагат, да се рекреацираме масово. Аз лично ще си поръчам рус сърекреатор, да ми отива.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт