Новите думи в българския език

• 200 643
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 960
  • Mars Hotel
Да, не знам защо е толкова разпространена употребата на "финни", при положение, че в ед.ч. думата е "фин".

Цитат
ХАРТИШКА - хартиено артистично творение за информиране - шарено и с картинки аранжирано.
Joy

# 961
  • София
От някои думички.От фини например, никак не ми звучи.Друго е да си кажа финни.А за именните и рожденните дни, вече не знам как е правилно да се пишат

О, не, тук няма промяна никаква - по правило буквата Н се удвоява, само когато думата завършва на "-нен" (утринен, ранен, постепенен). В останалите случаи си остава едно Н: искрени, рождени, фини (понеже не казваме "искренен", "рожденен", "финен")  Simple Smile

Тогава защо преди го пишехме искренни, рожденни, финни?

# 962

Не знам. Аз нямам спомен да съм/сме го писали така някога, наистина.

# 963
  • София

Не знам. Аз нямам спомен да съм/сме го писали така някога, наистина.
   Аз така съм писала сума ти години и си го знаех така.Значи мен не са ме били научили правилно. Shocked

# 964
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Масова грешка Peace. Чики ти е обяснила правилото идеално: "-ен" и "-нен", така даже и мързеливите ни ученици имат шанс да го научат Laughing.

# 965
  • Mars Hotel
Тайна, много хора казват и пишат "обикновенно", но това си е грешка. Откакто се помня правилото за удвояване е това, което е цитирала crazy chick. Peace

# 966
Да, не знам защо е толкова разпространена употребата на "финни", при положение, че в ед.ч. думата е "фин".
...

Вероятно защото начинът на изговаряне неволно се пренася в правописа. При изговарянето много от правилата за правопис са неприложими - напр. "с жълто палто" е трудно за изговаряне без да бъде оставено впечатлението за съскане, казва се "със жълто".

# 967
Сега отворих един речник от 1965 г. и пише: фин, фина, фино, фини  Peace
Нищо не се е променило.

# 968
  • София
Сега отворих един речник от 1965 г. и пише: фин, фина, фино, фини  Peace
Нищо не се е променило.
   Значи цял живот съм писала грешно  Joy  Embarassed!

# 969
Значи цял живот съм писала грешно  Joy  Embarassed!

Голяма работа. Ако това те успокоява, аз доскоро пишех и произнасях "пуберитет". Просто така я бях научила думата и туй то. Добре, че беше Не се сърди, човече-то, та да ми посочи грешката, инак можеше и до пенсия да си се излагам  Mr. Green

# 970
  • гр. София
"Пуберитет" се използва масово, особено от малко по-възрастните хора. Чувала съм навремето и учители да казват така.
Други пък казват "секциум".

# 971
  • Mars Hotel
И комоциум.

# 972
  • София
    Пубертет, секцио и комоцио, аз така си ги знам.

# 973
  • Mars Hotel
    Пубертет, секцио и комоцио, аз така си ги знам.
Peace

# 974
Хехе, и аз хванах части от предаването за лейбълите и синглите. Лейбъл освен звукозаписна фирма, може ли да значи нещо друго? За сингъл обаче не намирам подходяща дума. Между другото, в предаването ми направи впечатление и факта, че всички интервюирани музиканти бяха наричани 'артисти'.  hahaha Дали им звучи недостойно да са просто музиканти? Или наистина се занимават с толкова много различни форми на изкуВство?

Дует Све и Роза, пак сте във фаза, виждам.  hahaha

И 'апандисит', при това в контекста "махане на апандисит'. Това по БНТ.  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт