Новите думи в българския език

• 200 664
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 945
  • София
Пффф, снощи по любимото БТВ в един репортаж поне 20 пъти повториха "лейбъли", "плей листи", "тракове", "сингъли".
На тези предлагам  Sunglasses

# 946
  • Mars Hotel
За компютър, разбира се. Предлагам на български да се казва ПУЩИНА - Проста за Управление Щайга за Истински Напредничави Ахмаци.

# 947
  • Казанлък of all places
Много  ми се ще преди да отпочнете с мозъчната буря да прочетете това заглавие : Приоритизиране на дейностите в читалищния живот в общината искат искристи и да си приоритизирате приоритетитИ!

# 948
  • София
разгръщаш листовка на мебелна къща в метрото и попадаш на "комоди", "сетове", "пуфове" и прочие..

понеже вече всичко ни е вносно, просто написваме чуждите думички с български буквички и сме осигурили изисквания по закон превод на български на на описанието на стоката си. мощен и сигурен поток за ежедневно наливане на чуждици, имащи пълно съответствие в българския език.

# 949
Пффф, снощи по любимото БТВ в един репортаж поне 20 пъти повториха "лейбъли", "плей листи", "тракове", "сингъли".

Добвям "бийтове" (дано да съм го написала правилно  Laughing) и "мейн стрийм звучене"
Между другото, ето го цялото предаване http://www.btv.bg/shows/btv-reporterite/
Ще го изгледам отново, въпреки че не знам дали ще имам нерви  Laughing

# 950
  • София
За компютър, разбира се. Предлагам на български да се казва ПУЩИНА - Проста за Управление Щайга за Истински Напредничави Ахмаци.
Безобразие! Ела сега да ми избършеш кафето от монитора  Crossing Arms че наплюх ПУЩИНАТА!

# 951
  • гр. София

newsm20

Тутакси отивай на работа в БАН!

# 952
  • София
  Не мога да им простя ,че махнаха двойното Н, много ми е беззвучно без него и аз продължавам да си пиша с двойно, ей така, за звучност.

# 953
  • Mars Hotel
Откъде са го махнали? Shocked

# 954
Да, и аз бих искала повече подробности за премахването на двойно "Н", понеже не ми е известна такава промяна.

Колкото до "бийт", "трак" и "сингъл", също не са ми известни точните български заместители. "Ритъм" е различно от "бийт", когато говорим за песни; "парче" или "песен" не пасват на смисъла на "трак", а сингълът не може да се нарече просто "песен", тъй като носи специфичния смисъл на първа песен от нов музикален албум, която официално го въвежда в публичното пространство или пък песен, която се издава самостоятелно и на отделен музикален носител. Та така...  Grinning

# 955
  • гр. София

Ето моето предложение за "лейбъл" (в значението му "етикет"):

ХАРТИШКА - хартиено артистично творение за информиране - шарено и с картинки аранжирано.

# 956
  • вятър в маслините, вятър над хребета
  Не мога да им простя ,че махнаха двойното Н, много ми е беззвучно без него и аз продължавам да си пиша с двойно, ей така, за звучност.
Кога, къде е обнародвано, тяхната вяра бойковска Close? Съсипаха ни езика всякаквите министерски неграмотници в последните десетина години Sick

# 957
  • София
От някои думички.От фини например, никак не ми звучи.Друго е да си кажа финни.А за именните и рожденните дни, вече не знам как е правилно да се пишат. Но пък чувам ,че искали  "незнам" да стане нормално, и разни други такива.Накрая и отидох ме, ядох ме, здравей те ...ще ги направят верни, защото на някой така му е по-удобно да пише.

# 958
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Тайна, фини мисля и преди си беше без двойно н. Аз реших, че са променили изцяло правилото (фин не се вписва в него въобще Peace)

# 959
От някои думички.От фини например, никак не ми звучи.Друго е да си кажа финни.А за именните и рожденните дни, вече не знам как е правилно да се пишат

О, не, тук няма промяна никаква - по правило буквата Н се удвоява, само когато думата завършва на "-нен" (утринен, ранен, постепенен). В останалите случаи си остава едно Н: искрени, рождени, фини (понеже не казваме "искренен", "рожденен", "финен")  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт