Новите думи в българския език

• 200 652
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Веднъж бях на вечеря с колеги на мъжа ми и един от управителите  предложи: Ще поръчам едно голямо рибно плато и ще си го шернем, искате ли?
 Crazy

# 61
  • София
Имаме толкова хубави български думи, но използваме другите - чуждиците, за да направим добро впечатление на чужденците...

откъде ти е този извод, къде ги тези чужденци, дето слушат задълбочено българския език и им прави впечатление наличието на чужди думи в него?  Laughing

Много просто - чужденците, които учат български. На тях им прави впечатление, че езикът е пълен с чуждици.

# 62
  • София
Веднъж бях на вечеря с колеги на мъжа ми и един от управителите  предложи: Ще поръчам едно голямо рибно плато и ще си го шернем, искате ли?
 Crazy

Laughing

# 63
Имаме толкова хубави български думи, но използваме другите - чуждиците, за да направим добро впечатление на чужденците...

откъде ти е този извод, къде ги тези чужденци, дето слушат задълбочено българския език и им прави впечатление наличието на чужди думи в него?  Laughing

Много просто - чужденците, които учат български. На тях им прави впечатление, че езикът е пълен с чуждици.

не се излагай, първо няма толкова чужденци, учещи български, че масово заради тях да се вкарват чуждици. Второ, това са естествени процеси във всеки език.

# 64
Дресинг- за салата.
органик

В кулинарния език има много новости , но не нови продукти  а нови наименования.Понякога като чета готварски рецепти/ което, признавам си, рядко ми се случва/не мога да си преведа половината текст.

# 65

не се излагай, първо няма толкова чужденци, учещи български, че масово заради тях да се вкарват чуждици. Второ, това са естествени процеси във всеки език.
Е, това с чужденците направо ме срази. Кой е толкова елементарен, та да се "докарва" пред студенти!
Не, според мен чуждиците се употребат единствено, за да се впечатлят сънародниците ни. Да те оценят как знаеш чужди думи, как умело ги вмъкваш в бългрската реч, как по този начин мисълта ти става доста неразбираема за голяма част от слушателите ти. По този начин човек набива в очите на околните, че е много образован, че е голям професионалист /защото, видите ли, така добре борави с професионалния жаргон/, че е учил в чужбина или просто знае чужди езици. Най-смешното е, когато говорителят не знае чужди езици.
Снощи в коментарите в изборните студия по различните телевизии се наслушах на такива засукани словосъчетания, че ако съм малко по-неграмотна, със сигуност щях да си помисля, че говорителите изказват някакви свърхестествени, направо божествени мисли. Нещо като божиите служители през Средновековието - демонстрирайки своето високо образование, заставайки на огромна дистанция от невежите си слушатели, те придобиват властта чрез думите да подчиняват душите.

# 66
А с какво бихте заменили дресинг?

# 67
  • софия
Заливка , сос. Я споделете за застройка има ли нова дума, че нещо изоставам  Simple Smile.

# 68
Е, ако държим да сме точни, не е нито заливка, нито сос. Но да, ако в името на 'чистотата на езика' се налага можем да кръстим всички сиви животни слонове.

# 69
Това "шернем" много ми хареса. Още довечера ще предложа на съпруга си "да си шернем салатата".
Моя позната вместо "Цял ден чистя със стирката" казва: "Цял ден МОПЯ."

Последна редакция: пн, 31 окт 2011, 11:06 от kristinia

# 70
Е, ако държим да сме точни, не е нито заливка, нито сос. Но да, ако в името на 'чистотата на езика' се налага можем да кръстим всички сиви животни слонове.

А преди около 10 години, като не сме казвали "дресинг" да не би случайно да не сме подправяли салатите си?Заливка, сос , може и подправяне на салата- съвсем точно си е.

kristinia, това "Мопя" не го бях чувала, но съм чувала "Прахосмуча".

# 71
Ето още нещо, което адски много ме дразни:
Когато говоря с някой и ми отговори накрая с О.К. /произнесено о. къ/
То и самото окей ме дразни, но това "О. КЪ" направо ми бърка под лъжичката

# 72
А "оки-доки" по-добре ли ти звучи?

# 73
Светкавица, не знам за теб, но аз съм отгледана предимно с традиционна бг кухня, където на салатите се слага олио, максимум и оцет. Днес хората готвят по интернационални ястия, и дори и майка ми прави балсамова редукция, или дресинги с по 4-5 съставки.
Заливка никога не би ми хрумнало като алтернатива, защото за мен заливката е например заливка на мусака, а сос е нещо термично обработено ( грейви сос, сос бешамел).
Така че за мен конкретно дресинг няма алтернатива ( когато е съставен от повече от 1-2 неща).

# 74
А "оки-доки" по-добре ли ти звучи?

Оооо, това пък изобщо няма да го коментирам. Такава глупост няма  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт