Новите думи в българския език

• 204 383
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 2 700
Злостна клевета! Аз утилизирам само големи И международни.  Crossing Arms

# 2 701
Викайте спасителния отряд или някоя униформена фракция. ОтидОхме се. Пуци ще утилизира БГ Мамма.  Joy
ПП Има ли смисъл да информирам модератор? Дали ще успеят да протектират форума?

# 2 702
 rotfImbo Смисъл - йок! Виж ми подписа и кажи дали не всява страх, пардон фиър, във всякое сърце.  Mr. Green

Виж сега, аз разбирам, че не си изкушена от футболните драми, затова ще поясня, че смисълът на 'форум' тук е "първенство/шампионат/състезание". Да не ми излиза име на зъл утилизатор на кротки форуми за взаимопомощ и здраве чрез смях.  Naughty А ако е проявена ирония, която не съм схванала, което е твърде възможно - от хремата е, мъчи ме зверска хрема и трудно мисля.  #Cussing out

# 2 703
  • n/a
Потърсих, но не намерих. Какво означава думата "утилизирам"?
Питането ми е сериозно и моля коленопреклонно да натиснете "иронията" на пауза  Praynig  Mr. Green

# 2 704
  • Варна
Потърсих, но не намерих. Какво означава думата "утилизирам"?
Питането ми е сериозно и моля коленопреклонно да натиснете "иронията" на пауза  Praynig  Mr. Green

utilisation - оползотворяване (англ.)

# 2 705
Лоана, най-просто казано - обезвреждам. В този смисъл се ползва, когато става дума за оръжия.
Пуци, не ирония, само смях и закачка има в думите ми.  Hug

# 2 706
 Hug Знам, че в теб няма и капка злонамереност.

# 2 707
  • n/a
Не знам за вас, но аз виждам огромна разлика между "оползотворявам" и "обезвреждам".
В английския знам значението, но употребата му в българския език в този смисъл много
ме смущава, щото ... или не знам английски, или не знам български, както и да го погледнеш,
все аз не съм в час  Mr. Green

А за иронията  Mr. Green мога да кажа единствено "Да живей!"

# 2 708
Е то тва е, което не се схваща от ползувателите на чуждите думички, и което кара Добри да пита "Защо?". А ти, че не знаеш ни английски, ни български, си е твой проблем.  Mr. Green Hug Лукът ми помогна, започвам да се държа нормално.

# 2 709
  • n/a
Мисля си, че точно "утилизацията" е най-чистият пример за гадността на новите думи.
Изгубено в превода съдържание, налични съвсем подходящи своици, но във всички медии
се пръква и избуява като плевел. Утилизация, та утилизация.

А, освен лука, може и чесън - по една набодена с остър предмет скилидка за всяко ухо.

# 2 710
     Да поясня, че обезвреждам не е съвсем прецизен израз в случая. Разглобяват се и се обезвреждат стари боеприпаси, но части от тях може би се утилизират  Mr. Green за друго. 

Пуци, и инхалация с лайка и сода, освен против гадната хрема, помага и срещу съпровождащите болки в синусите.

# 2 711
  • n/a
В чист вариант, ако гледаме какво точно би трябвало да се направи и за какво е наета
фирмата, си е живо обезвреждане.
В не толкова чист вариант, ако гледаме какво точно правят и от какви държавни възможности
(връзки, поръчки и т.н.) се възползва фирмата, си е жива утилизация (оползотворяване)  Mr. Green.

Mr. Green Накрая ще излезе, че съвсем правилно се използва думичката  Joy

# 2 712
Стига сте го оправдавали тоя министър  Mr. Green Не може ли да каже "неутрализиране", примерно?

Балкански лидери бойкотираха инаугурацията на новия сръбски президент

Ама те сериозно ли така си приказват?

# 2 713
Чумби, съдейки по президентченценцето, май някои баш така си приказват. Обожавам инаугурациите.

Хърмаяни, Лоана, сполай ви за добрината.   bouquet Представих си се за момент - с памук напоен с лук в носа, чесън в ушите, застанала над канче с лайка.  hahaha

# 2 714
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Вай, вай, вай  Crazy ЖДНБ

историк и археолог се изказва за "созополския вампир" по БТВ: по този начин хората с по-екстраординерни способности се неглижират в бъдеще  Crazy

пуци, освен чесън в ушите опитай и с кол от трепетлика в сърдечната област. по възможност вътрешно  Whistling

по повод фразичка преди няколко странички  Blush както кротко си се мотах из форумите ми просветна, че фразата "на терен" за половинката е същото като "соаре" за майка ми, "купон" за мен, "парти" за щерката и незнайно какво за големия и малкия син  Crazy а някой писа, че езика ни е беден Laughing

Скрит текст:
знам какво е "на терен" за археологически разкопки и предполагам, че е същото за етнографски и етимоложки изследвания. не целя да обидя, злепоставя или унижа никого.  Blush оправдавам се в аванс  Blush

Общи условия

Активация на акаунт