Новите думи в българския език

• 200 784
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 2 835
  • Казанлък of all places
Пуц,тук раб'тата отива на историческа граматика.Ако се следва правилОто за благозвучие в турския, няма как да е "сабахлем". Хептен пък няма как да е сабаалям,въпрек персоналнитр к и профаундални преференции към точно тази форма. Сабах е с арабски произход от където и да го погледнеш,ама наставката си е наша ми се чини.
Ма па да разбирам от историческа граматика на турския...
П.с. Ха, в Речника на чуждите думи на Футеков от 1932 "сабах'ле" е записано като "утре рано,сутрин"

# 2 836
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Аз не по темата, ама нали щяхме да събираме коментаторските футболни проблясъци, нося два Laughing:

"Гърците трябва да се върнат към славното си минало, да се вдъхновят от героите си Ахил, Агамемнон, Хектор, великия певец Одисей."

"Топката му избяга и загуби топката." hahaha

Признавам, че и двата са краднати от друг форум, аз слушам истерични крясъци на чешки Laughing

# 2 837
Пуц,тук раб'тата отива на историческа граматика.Ако се следва правилОто за благозвучие в турския, няма как да е "сабахлем". Хептен пък няма как да е сабаалям,въпрек персоналнитр к и профаундални преференции към точно тази форма. Сабах е с арабски произход от където и да го погледнеш,ама наставката си е наша ми се чини.
Ма па да разбирам от историческа граматика на турския...
П.с. Ха, в Речника на чуждите думи на Футеков от 1932 "сабах'ле" е записано като "утре рано,сутрин"

Аз намерих че "sabah" на арабски значи "изгрев". Но наставката откъде идва... кой знае. На мен ми е любимо производното съществително на баба ми - "на сабайлямтá" = "на сутринта"  Laughing

Малко извън темата, но по темата за сабахлямта - винаги съм се чудила защо някои региони на България (и на света, всъщност) имат такава непоносимост към звука Х. Например, в диалекта на село няма Х. Сабахлем е сабаалем, хлябът е ляб, бълхата е бъйла, мухата е муя или мувЪ, вместо да се нахраниш се нараняш, и т.н. Ама никога не произнасят Х! Испанците и те имат тая тенденция - hermana е ермана, Hector е Ектор. Но поне при тях изглежда че е самата буква, не звукът, защото пък компенсират с j, което се произнася х. Докато на село... си кълчат езиците само и само да не произнесат х. Що тъй?

# 2 838
Дидитка, по въпроса с "х"-то - може това да е само у ваше село Mr. Green
Наистина не съм се замисляла дали се избягва употребата на "х".
Но знам, че на някои места го предпочитат - например на легена, викат - лехен Rolling Eyes

# 2 839
 Лехен не бях чувала Laughing В троянския балкан не обичат Х, там регионът Троян-Ловеч-Габрово-Севлиево-Плевен и т.н. Мисля че и на други места съм го чувала, но сега не мога да се сетя къде. Но за нашия регион винаги съм се чудила, и дивила на изобретателността с която го избягват. Къде е муха, и къде е муя и мувъ?  hahaha

# 2 840

Никога няма да се сетя за какво става дума Crazy

# 2 841
  • Mars Hotel
Но знам, че на някои места го предпочитат - например на легена, викат - лехен Rolling Eyes

Само една поправка, ако позволите. В повечето случаи, лехенът е лИхен, но тук вече намесваме и други регионални особености.  Laughing

# 2 842
Хубу де, не разбрах - сабахлян става ли? Щото аз така съм я чувала тая дума от родителите ми, и двамата от Старозагорско-хасковския регион. Може ли така да си я ползвам?

Дидитка, и у село Лондон не си падат по звука 'х'. Сигур им е труден.  Mr. Green Не знам каква е идеята, но както обикновено бих заложила на стремежа към по-лесно произнасяне. Да не се 'абят, един вид.

Само една поправка, ако позволите. В повечето случаи, лехенът е лИхен, но тук вече намесваме и други регионални особености.  Laughing

Плащам и качвам на лихеньhahaha

# 2 843
  • Mars Hotel
Ако изходим (много обичам този глагол  Mr. Green) от презумпцията, че коренът на думата е sabah, то тогава трябва да потърсим коя е правилната наставка в скучая: -лем или -лян. Може би може да се провери с друга дума и по метода на аналогията да се види кое е вярно, но аз не мога да се сетя за подобна дума. Rolling Eyes Някой сеша ли се за дума с подобна наставка?

# 2 844
Плащам и качвам на лихень.  hahaha
Аз пък ще отговоря с ф вместо х - фурка, фащам, фаля се, фърлям, фърчило.  Laughing

# 2 845
    Дидитка, в други региони пък обичат да добавят по едно "х", там където го няма  Grinning Чували ли сте за хасма, хасмалък и хизба?  А за хибичка (по Злата)?

# 2 846
Не знам каква е идеята, но както обикновено бих заложила на стремежа към по-лесно произнасяне. Да не се 'абят, един вид.
И аз обикновено залагам на тая теория, само че в много от случаите на х-то хабенето не е по-малко, просто се замества с друга буква, или стават някакви езикови акробатики които на мен ми изглеждат по-трудоемки. Като сабайлямта - ами изкриви ми се ченето докато го извъртя туй "й" на мястото на х-то  Mr. Green

# 2 847
То си е за теб, по принцип 'й' е по-лесно от 'х'.  Mr. Green Но си права, понякога верно има кълчене с неясна цел.

Дидитка, в други региони пък обичат да добавят по едно "х", там където го няма  Grinning Чували ли сте за хасма, хасмалък и хизба?  А за хибичка (по Злата)?

Ъхъ, ъхъ.  hahaha Май пак на югоизток, но може и да се лъжа.

# 2 848
Намерих едно единствено обяснение за пропускането на х, но то си е само за конкретна дума и не може да се приложи в другите случаи.

Скрит текст:
Иде реч за думата уй - уя е дрът хуй, на който от употреба му се е изтръкало хъ-то

Ще прощавате, ама ми е петъчно от сабайлямта.  Mr. Green

# 2 849
  • n/a
Ааааа  Joy

ИрПуц, а ти пробва ли да приложиш научно-статистически подход за избор между 2 възможности?
Хвърляш ези-тура и проблемът е решен. Същото ще свърши и един сърч през гугле: който се среща
повече, той печели. Вярно, че Добри внесе объркване - първото не работи в случай на три варианта.
http://treasures.zonebg.com/dict.htm
Щот си нямам работа: сабахЛЕМ - 35 700 резултата; сабахЛЯН - 12 900 резултата; сабахЛЕН - 14 300 резултата. Имаме победител!

И аз не харесвам "х". Може Злата да е права и Фройд да обясни тази особеност  Joy

Последна редакция: пт, 15 юни 2012, 08:49 от Лоана

Общи условия

Активация на акаунт