Сурогатното майчинство в България

• 149 003
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 245
"При заместващото майчинство биологичната майка на детето има жизнеспособни яйцеклетки, но поради здравословни проблеми не може да износи бременността. За майка се смята биологичната майка на детето - т.е. жената, която е предоставила яйцеклетката. Детето носи генетичната информация на майката, от чиято яйцеклетка е произлязло. Сурогатната (заместваща) майка само износва детето." А  при ин витро с донорски яйцеклетки раждащата е майката.  На кой както му изнася общо взето.

Последна редакция: пт, 11 ное 2011, 08:33 от luna

# 1 246
  • Вън от пространство и време
Ами те част от защитниците на СМ на няколко места в темата повториха, че майка е тази, която се грижи... но отношението им към осиновяването е, че то е много грозно нещо (цитирам потребителка от началото на темата) и майките-осиновителки имат по-различно отношение към децата си. А иначе са за правото на избор, де....

# 1 247
"При заместващото майчинство биологичната майка на детето има жизнеспособни яйцеклетки, но поради здравословни проблеми не може да износи бременността. За майка се смята биологичната майка на детето - т.е. жената, която е предоставила яйцеклетката. Детето носи генетичната информация на майката, от чиято яйцеклетка е произлязло. Сурогатната (заместваща) майка само износва детето." А  при ин витро с донорски яйцеклетки раждащата е майката.  На кой както му изнася общо взето.

е защо както му изнася, логично е - биологичното поколение е това, което приема гените на родителите. или обратно - биологичните родители са тези, които предават генетичния си материал на поколението.
какво е родител вече е друга опера.
мога да съм чудесен родител на детенце от друга раса, например, да ме нарича 'мамо' и да расте здраво и щастливо, без да съм му предала и един ген:)

# 1 248
10 c's, ти може и да не правиш разлика в родителството между твое осиновено дете и родено от теб, но прави впечатление, че възпроизвеждане на личните генни конфигурации са водещи за поддръжниците на коментирания закон.  Hug

Последна редакция: пт, 11 ное 2011, 09:36 от luna

# 1 249
  • София
Titina, уважаема, позиви за повръщане, промени в настроението и подути глезени доста често съпровождат съвсем нормалната бременност и са далеч от усложненията и патологиите. Не зная къде видя противоречие.
Така, както съм го описала, са готови да родят много жени, но собственото си дете. Чуждо дете и то безплатно кой ше се навие, я ме светнете? Като изключим роднини.

stelt77
, по-голямата част от имащите право да се възползват от СМ според закона, като жени с отстранена матка например, едва ли правят инвитро опити.

Заради долните, в смисъл по-долу посочени цитати, (а може и в преносен всъщност), би трябвало изрично да забранят СМ. Аз мислех, че противниците били цинични...

Ако на мен ми трябва сурогатна майка, ще искам най-доброто на пазара, все пак ще произведе моето дете, дето ще го гледам цял живот!

А моля моля, богатите няма да избират проституиращи ромки, гаранция че ще искат физически здрави, интелигентни и бели матки.

[b

аз точно съм от тези, които са против този закон. И съвсев честно го написах това, защото ако аз се нуждая от СМ, като един истински добър родител ще искам най-добрата, здрава и прочие матка. Това е пазар, на който си избираш. И изобщо не смятам за онеправдани ни еднитте, ни другите, ще има достатъчно и от двете категории. Но докъде ще стигне цялата история е предвидимо.

# 1 250
10 c's, ти може и да не правиш разлика в родителството между твое осиновено дете и родено от теб, но прави впечатление, че възпроизвеждане на личните генни конфигурации са водещи за поддръжниците на коментирания закон.  Hug

е, разбира се, законът касае хора, които искат свое биологично дете.

и също като Андариел мисля - ако някой иска сурогатна майка за детето си, ще цели максимума, който може да осигури - тоест ( предполагам) здрава жена, без рисково поведение и история, прилични условия на живот, хранене, стандарт и т.н. Аз лично си представям сурогатната майка по-скоро като представителка на средната класа българи - жена с опит, информация и образование, отколкото като неграмотна тийнейджърка от Столипиново и затова не виждам особено поле за злоупотреби

Последна редакция: пт, 11 ное 2011, 11:57 от 10 c's

# 1 251

и също като Андариел мисля - ако някой иска сурогатна майка за детето си, ще цели максимума, който може да осигури - тоест ( предполагам) здрава жена, без рисково поведение и история, прилични условия на живот, хранене, стандарт и т.н. Аз лично си представям сурогатната майка по-скоро като представителка на средната класа българи - жена с опит, информация и образование, отколкото като неграмотна тийнейджърка от Столипиново и затова не виждам особено поле за злоупотреби

и коя е тази жена, отговаряща на горепосочените характеристики, която безвъзмездно ще отдели 9 месеца от живота си плюс всички рискове, за да се раздели с бебето, което е носила 9 месеца. Ама наистина ли вярвате в това  ooooh!

# 1 252
Разбира се, дори съм убедена,  че няма да дадат никакъв шанс на евентуалната конкуренция от ромски девойки.  За 25 хиляди лева ( толкова ли беше сумата?) кандидатките ще представят и СВ с препратки към научните си  публикации. Само в  темата досега се разписаха май 1-2 жени принципно готови за сурогатство. Като имаш предвид, че случаите са около 50 общо за страната, нямаме никакво основание да мислим, че няма да се намерят подходящи сурогатни майки в цялата страна с подходящият бекграунд.

Не ми се струва сериозно да си мисли някой, че сурогатството ще е лесна процедура, откъм избор на майка.

# 1 253
само че СМ се предвижда да е безвъзмездно. противното ще е нарушение на закона  Peace

# 1 254
...
е, разбира се, законът касае хора, които искат свое биологично дете.
...
Това казвам и аз. В зависимост от интереса, думичката "майка" в отделни закони се товари с понякога противоречащи си логики.

# 1 255
  • ENGLAND
Ами не, съжалявам, в писмен вид и при общуване с непознати не винаги мога да схвана иронията и сарказма.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=619163.msg20114313#msg20114313

Единствената история в темата.
А, не си чела внимателно. И аз разказах за моя колежка, в България. Върни се и прочети. Имам и снимки от кръщението им, но естествено няма да ги пусна.

# 1 256
  • София

и коя е тази жена, отговаряща на горепосочените характеристики, която безвъзмездно ще отдели 9 месеца от живота си плюс всички рискове, за да се раздели с бебето, което е носила 9 месеца. Ама наистина ли вярвате в това  ooooh!

Точно, че тук-там ще има някоя ентусиастка, но като цяло - никоя. най-малкото мъжът й и родата ще я притиснат и ще я откажат, ако тя се е чалнала толкова, че да става СМ! Затова този закон ми звучи нелепо.

# 1 257
  • София
В темата се разписа 1 жена, която обмисля да износи дете за чичо си.

Интересно ми е, след като бъде инкриминирано получаването на заплащане за услугата, колко ли образовани и интелигентни жени ще рискуват да поемат наказателна отговорност. Сега със сигурност не са много такива. Етествено трябва да видим и какво наказание ще бъде предвидено...

@Doret
Чуждо дете и то безплатно кой ше се навие, я ме светнете? Като изключим роднини.

# 1 258
само че СМ се предвижда да е безвъзмездно. противното ще е нарушение на закона  Peace

интересно, но процедурата ще е платена, нали?
така или иначе 50 жени все ще се намерят. Дали ще са роднини, приятелки или самарянки - има ги.
А и не мога да повярвам, че няма да получават инсентиви под някаква форма , но да видим;-)

# 1 259
  • София
Спорд настоящия закон имат право да покрият на сурогатната майка само разходите в "разумни граници", което е от основните критикувани вратички, тъйкато е доста разтегливо понятие. Иначе би трябвало всичко да е осъществи на добра воля.

Но тук привържениците на СМ мълчат и не отговарят на въпроси, за да не си развалят морално - идиличния ореол.

Общи условия

Активация на акаунт