Сурогатното майчинство в България

• 149 305
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 3 105
  • София
Аман вече с опити за поднмяна на понятията! Психолингвистика и ние сме чели, айде, молим! Сурогатната майка си е сурогатна майка, а не е никаква заместваща майка! Семейство-несемейство, има достатъчно материали какво се случва в Украйна. ДоматИтИ нИ ги ядем с колцитИ!

# 3 106
  • Пловдив
Ми то сурогат си значи заместител, къде е драмата в "подмяната на понятията"?

# 3 107
Кафе с мед, преди избора на майката, ще има намеса на психолог, а и отношенията между двойката и заместващата майка ще се уредят с договор. Добре е, както и при донорството на яйцеклетки това да са жени, вече родили. Сълзите могат да бъдат и в очите на двойката, защото те са родителите, и могат да присъстват на прегледите. Държавата трябва да има ангажимент към тези жени и двойки с психологически консултации, подкрепа, изследвания. А не да се крие в ъгъла и да ги оставя да се оправят сами и на "тъмно".  Правният статус на детето ще се определи с нотариално заверен документ още при постигане на съгласието между заместващата майка и поръчващата двойка.

Дрън-дрън е всичко, написано от този профил
Закони и тъпотии
А ако сурогатната майка се гътне при раждането, кой и как ше компенсира децата и за загубата им
Не всичко е бизнес на тоя свят
Както и преди писах в подобна тема, ненапразно на някои не им се получава да станат родители, цитираният горе е такъв пример

Животът не може да се регулира със закончета и подпомага с психолог

# 3 108
Има възможност за психологическа подготовка на тези жени. Ако една жена усеща , че не може да издържи психологическото натоварване и емоционалната страна, не трябва да става заместваща майка. Вие бихте ли дарили генетичен материал, ако после ще съжалявате? Пак казвам, добре е това да са роднини или вече раждали жени, със свои деца. Няма еднозначни отговори, признавам. Но пак си мисля, ако жената го прави само за пари, каквото е основното обвинение против сурогатството, едва ли такова поведение се очаква от нея.

# 3 109
Аз имам дъщеря. И какво?

Шарки, ако правилно помня, също има деца, и то по-големи - предполагам, че все някое от тях е момиче.
Не питам дали имате дъщери, а дали сте съгласни те да станат сурогатни майки.

# 3 110
  • София
Аз имам дъщеря. И какво?

Шарки, ако правилно помня, също има деца, и то по-големи - предполагам, че все някое от тях е момиче.
Точно така, имам дъщеря на 28, следващите две са момчета. Аз съм ОК, ако тя реши, но трябва ТЯ ДА РЕШИ, не аз да решавам вместо нея. Аз от 10 години насам съм спряла да й давам какъвто и да е акъл - то така или иначе възрастните хора правят каквото те си искат, аз мога само да помагам, не й да принуждавам.

За единия куриоз, има голяма вероятност точно на нея наистина да й се наложи да ползва СМ в чужбина, защото както още не е раждала, е успяла да се сдобие с растяща миома и полип, та не знам, към момента, в който вече сериозно започнат да се борят за дете, дали аз няма да се намеся в ролята на финансиращ мероприятието.

# 3 111
Точно така, имам дъщеря на 28, следващите две са момчета. Аз съм ОК, ако тя реши, но трябва ТЯ ДА РЕШИ, не аз да решавам вместо нея.
При условие, че бременна с донорска яйцеклетка, т.е. с генетически чужд материал, изпитва обич към бебето, което носи, какво би посъветвала дъщеря си, ако бидейки сурогатна майка, реши, че обича носеното от нея бебе и го чувства свое?

# 3 112
  • София
Хипотетично носеното от дъщеря ми бебе ще е и с баща, различен от гаджето на дъщеря ми (а те са заедно  10на години). Та какво точно общо генетично ще имат и с каква цел ще го задържа? Защото вече няма деца (което е едно от изискванията за СМ в държавите, където е узаконено)?

И като пишете "изпитва обич към бебето, което носи" излиза, че майките-осиновителки няма как да изпитват обич към децата си, понеже не са ги износили...майчината любов към децата ни започва след раждането, вълненията преди това са окситоцин.  Тези, които имат поне две деца могат да кажат колко са се грижили за корема си преди раждането на второто. Грижиш се за роденото, а за това в корема дотолкова, доколкото да не го отровиш или да не предизвикаш преждевременно раждане; не зарязваш роденото и не лежиш като принцеса на грахово зърно...

Последна редакция: чт, 31 мар 2016, 13:34 от Sharky*

# 3 113
  • Пловдив
Аз съм ОК, ако тя реши, но трябва ТЯ ДА РЕШИ, не аз да решавам вместо нея.
Същото.

Цитат
При условие, че бременна с донорска яйцеклетка, т.е. с генетически чужд материал, изпитва обич към бебето, което носи...
Това условие винаги ли е налице? Защото не е да няма вече родени от сурогатни майки и поотраснали деца по света.

Цитат
...какво би посъветвала дъщеря си, ако бидейки сурогатна майка, реши, че обича носеното от нея бебе и го чувства свое?
Въпреки че преди това е премислила и преценила, че може да си позволи да износи чуждо дете?  Rolling Eyes
Не бих я посъветвала да бяга и да се скрие с детето, във всеки случай. То така или иначе по документи - освен по гени - няма да е нейно, ако възможността за сурогатно майчинство бъде уредена.
Все едно да ме питаш какво да прави бавачка или приемна майка, привързала се към детето, което отглежда. Например, докато родителите му са дълго време в болница след тежка злополука, айде, да не кажете, че говорим за дезинтересирани от детето си родители.
Да, да, знам, сравнението е смехотворно, а бременността, за разлика от приемното родителство, не е ползване на фурна под наем.  Embarassed  Знам и за "хормоните".

# 3 114
Хипотетично носеното от дъщеря ми бебе ще е и с баща, различен от гаджето на дъщеря ми (а те са заедно  10на години). Та какво точно общо генетично ще имат и с каква цел ще го задържа?
Не зная с каква цел задържат и дори обичат децата си двойките, които са правили инвитро с изцяло донорски материал, но явно и ги задържат, и ги обичат. Обичта не е само генетично обусловена.

И като пишете "изпитва обич към бебето, което носи" излиза, че майките-осиновителки няма как да изпитват обич към децата си, понеже не са ги износили...
Не. Не излиза това. Това е твой извод, който се базира на неизвестно каква твоя логика. Пиша "изпитва обич към бебето, КОЕТО носи", а не "изпитва обич към бебето, ЗАЩОТО го носи". Разликата е огромна и не ми слагай твои изводи на моята клавиатура.

# 3 115
  • Варна
Не разбирам защо разглеждате евентуалните сурогатни майки като някакви абсолютно невменяеми същества с нулева емоционална зрялост? Кое ви дава право да смятате, че имате по- добра преценка на ситуацията от тях? Защо мислите, че е ваша работа какво те ще правят със собственото си тяло?
Защитавате нещо, но какво? Правата на бъдещото дете, на генетичната майка или на сурогатната?

# 3 116
И на мен тези нюанси около правата над детето ме отблъскват най-много, но ако се уреди със закон, предполагам, че сурогатната майка ще има срок, в който да може да изиска детето, в случай, че реши, че се е привързала . Сигурно ще е същият, който се полага на майките, които дават деца за осиновяване. Каквото и да им се иска на поръчителите, няма начин да няма такава опция.

Северина, правата на всички трябва да са защитени. Проблемът е, яе ситуацията не е естествена и няма как агнето да е цяло.

# 3 117
  • София
Всъщност, изобщо нямаме ситуация, няма и да имаме, такъв закон в България никога няма да се разглежда, така че просто всички задружно си чешем езиците. След около 20-30  години вероятно ще има изкуствени матки, които ще износват ембрионите и проблемът ще отпадне. Жалко, че точно ние ще сме много стари тогава, за да ни помогне, но се надявам поне нашите деца да нямат нашите проблеми.

# 3 118
Waintg for the New Brave World! Язък, че Хъксли не е жив, да му се наслади!

# 3 119
  • София
Waintg for the New Brave World! Язък, че Хъксли не е жив, да му се наслади!
Много точно  Peace

Какво стана с доброто старо осиновяване? Миналата година работих като преводач към едно НПО, което се занимава с осиновяване на български деца от чужденци. Превеждала съм досиета на изоставени български деца, медицински и психо профили и т.н. Покъртително е колко деца имат нужда от дом, но тук не могат да намерят такъв  Tired

Протов сурогатното майчинство съм. Казвам го като човек, който има дъщеря, и който доста време се бори, за да забременее поради здравословни проблеми. Знаех, че ще осиновим, в случай, че не можем да имаме биологично дете. Никога не ми е минавала дори мисълта за СМ, отблъскващо ми е деца да се третират като стока.

И една много силна статия на Бу по въпроса. От 2011-та е, но все още е актуална:
https://missby.wordpress.com/2011/10/26/surogate/

Общи условия

Активация на акаунт