Сурогатното майчинство в България

• 149 079
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 3 435
Цеца, нарочно не са предвидени пари за сурогатната майка, за да не се опорочи благородния акт. Сега по този начин е и донорството на яйцеклетки. Има жени, които биха станали заместващи майки доброволно, особено на роднини или близки приятелки. В България на година нуждаещите се семейства са 20-30. Според мен слабост на проектозакона е, че не предвижда регистър на кандидатките за заместващи майки. Според мен такъв трябва да има и то задължително и да не се влиза лесно в него, а след много критерии, на които да отговаря майката - здравни, психологически, морални и др. Не са необходими повече от 30 майки, не е нужно регистърът да допуска всяка желаеща жена. Трябва да има и контрол от страна на държавата спрямо поръчващата двойка родители и спрямо майката. Конторолът трябва да се върши от Агенцията по трансплантация и спрямо клиниките, където ще се извършват процедурите.  Сурогатството трябва да се допуска само за семейства и то по медицински причини, като поне единият член от семейството да е български гражданин. Така отпадат въпросите с туризма за бебета, бебетата, поръчани от хомосексуалисти и други прищевки като манекенки, които не искат да забременяват, за да си спасят фигурите.
Елица, съчувствам ти и ти желая успех от все сърце. Ти си само на 30, ако яйчниците ти работят добре, защо като си намерите сурогатна майка не опиташ да събереш яйцеклетки на естествен цикъл? Така няма да те стимулират. Няма и да останат евентуално и излишни ембриони.
Прегръщам те и ти желая успех, мила!

# 3 436
  • Куциндрел
Натака, кои са тези жени, които без пари ще станат СМ? Едва ли всички ще си намерят толкова близки и отдадени за каузата роднини. Накрая ще се плащат едни пари на черно за СМ, както сега се плаща за яйцеклетки. Твоята сестра би ли се съгласила да износи едно дете за теб, а мъжа й би ли я подкрепил?
Тридесет майки не са малко, особено ако трябва да минат тестовете за СМ и безплатно да си дадат матката под наем. Ако не поискат пари под масата, то ще искат пари маскирани като "нужди по време на бременността".

Видях някакви оферти за Украйна, около 35000$ струва опит за дете от СМ чрез агенция. Wink

# 3 437
Много грозно нападнахте Елица. Разбрахме вашата гледна точка - многократно я изказахте, но защо трябва постоянно да натрапвате вашето мнение и да спорите страници и страници наред, както и да нападате толкова грозно и високомерно.
Съгласна съм на 100% с поста на Bri и потребител Светлана.
Аз призовавам към толерантност и хигиена на общуването.

# 3 438
  • Шумен
Имам неприятното усещане, че някой потребители спорят само за да трупат бройки коментари в профила си. Повтарят все едно и също нещо постоянно и се получава нещо като "на всяка манджа мирудия". Смятам, че коментарите са им прекалено обидни за всяка жена бореща се за своя рожба, независимо по какъв начин. Всяка от въпросните потребителки по сто пъти си насочи гнева първо към хората с репродуктувни проблеми, после към сурогатните майки, после към донорките, даже и към осиновителките. Да не говорим за обидното отношение към Елица, а от там и към всички хора със здравословни проблеми!

# 3 439
  • София
Да бе, вие сте едни бели и добри, пък ние - лошите лелки. Какво разочарование, че не извадихме веднага кърпичките и не ви потупахме по рамото с пожелание за по-бърза промяна в закона.

Да ви имам и морала, честно. Всъщност, добре, че го нямам. Гнус ме е от хора като вас, готови да смажат всичко и всеки по пътя си, за да си осъществят мечтите Sick

# 3 440
Tаис, да ти имам генералните констатации и ненужното генериране на ненавист, която явно трябва да се излее някъде  Joy

# 3 441
  • София - Рим и обратно
Смятам, че коментарите са им прекалено обидни за всяка жена бореща се за своя рожба, независимо по какъв начин.
Браво, браво, как да не се трогне човек Sick. Сами си показвате какви сте.

# 3 442
Обидно  ви е, защото не можете да излезете от вашата си ситуация и да видите цялата картинка.

На мен темата ми е много полезна. Замислих се за някои неща, съставих си мнение.

# 3 443
Значи 30 жени имат нужда от СМ и това е много възмутително??? Rolling Eyes
А по цял свят се прави и се приема за нормално.
И аз не ви разбирам морала!

Кафе, по презумпция е ясно, че СМ не ражда свое дете и няма да го остави за себе си.
Обясни ми защо е нужен някакъв срок в договора?

Аз бих станала СМ, ако дъщеря ми има нужда от това.
Да пази Господ и не се налага, но ще стана.
За друг не бих.

За регистъра - трябва да има такъв, за да не се превръща сурогатството в бизнес.
Единствено за хомодвойки съм със задръжки.
Но там съм против по принцип да отглеждат деца, независимо как са придобити.

# 3 444
Кой е този цял свят, по който се прави? Аз с точно обратното впечатление оставам - че по целия свят по-скоро не се допуска сурогатното майчинство.
За хора в близка роднинска връзка и абсолютно безвъзмездно съм колебаеща се, като колебанието идва от факта, че за бебето ще има травма от раздялата с майката. И това е част от цената, която трябва да се плати, при това от съществото, което е обект на размяната, но удобно не се коментира. Дават се примери с изоставените деца в домове, което няма нищо общо като принципно положение - те вече са създадени без мисъл за бъдещето от безотговорни хора, а тук имаме обратното - отговорни хора нарочно ще създадат бебе, което да отделят насилствено от майка му. Независимо че ще расте в семейство, травма от раздялата ще е налице. А, понеже не ми е безразлично, кой ще кърми бебето? След като между майката и бебето не се създава връзка по време на 9-те месеца бременност, значи и по време на кърменето не се създава, пък кърмата е по-добър вариант от формула. Още заплащане за осигуряване на кърма може би?

# 3 445
Имам неприятното усещане, че някой потребители спорят само за да трупат бройки коментари в профила си. Повтарят все едно и също нещо постоянно и се получава нещо като "на всяка манджа мирудия".

В интерес на истината този форум (имам преки наблюдения от няколко подфорума) яко се манипулира, дирижира и режисира с няколко цели:
- генериране на трафик и кликове, за да се зяпат рекламите;
- насочване/манипулиране на мненията в определени посоки и т.н.

Тази клюкарска секция може би е по-малко манипулируема, но наистина в тази тема прави впечатление, че определени потребители винаги се изказват по определен начин веднага след появата на някой нов участник в тази тема. Определено темата е посещаема и генерира трафик, та и аз се замислям вече до колко тези провокации не се правят само за трафик. Че някои реални потребители също яхват вълната е също вярно.

Аз лично очаквах много по-голяма толерантност, не говоря за съпричастност, а за толерантност. Нека да не се бъркат тези понятия.

# 3 446
Кърменето е един от начините за хранене.
Има и други, не по-малко ефективни.
Ако пък СМ изобщо няма кърма, както бях аз, тогава???

Още едно време роднини са се разбирали помежду си да се роди дете от здрава жена, която после го дава на другата (с проблеми) и го отглежда.
Хората са били съпричастни.

# 3 447
  • Куциндрел
За регистъра - трябва да има такъв, за да не се превръща сурогатството в бизнес.
tooth tooth tooth
Значи за Асан може за Драган не може, така ли? Момент да се пренастроя...
Коя си ти, че да определяш кой как ще има дете, ам?  Naughty Naughty Naughty
/подобен лозунг беше издигнат и от подкрепящите закона.../

Ако се приеме СМ, то ще важи и за хомо-двойки. Пък и ако до тогава са разрешени и браковете между тях... бройката СМ ще е повече от 20-30. Mr. Green

# 3 448
  • София
Значи 30 жени имат нужда от СМ и това е много възмутително??? Rolling Eyes
А по цял свят се прави и се приема за нормално.
И аз не ви разбирам морала!

Кафе, по презумпция е ясно, че СМ не ражда свое дете и няма да го остави за себе си.
Обясни ми защо е нужен някакъв срок в договора?

Аз бих станала СМ, ако дъщеря ми има нужда от това.
Да пази Господ и не се налага, но ще стана.
За друг не бих.

Преди да тръбиш, че по цял свят се прави и се приема за нормално, първо се информирай  Stop По-назад пусках линкове. Всъщност в почти всички европейски държави е забранено, и дори в САЩ не е позволено във всеки щат. Миналата година Европейският парламент дори е излязал с официално становище за сурогатството и то е отрицателно - и за това пуснах линк, че даже и цитирах конкретния текст. Написано е кратко и ясно, но някак на желаещите да се въведе тук сурогатството нещо не им изнася да го коментират:

Condemns the practice of surrogacy, which undermines the human dignity of the woman since her body and its reproductive functions are used as a commodity; considers that the practice of gestational surrogacy which involves reproductive exploitation and use of the human body for financial or other gain, in particular in the case of vulnerable women in developing countries, shall be prohibited and treated as a matter of urgency in human rights instruments.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2 … N&language=EN

Писахме и за трагични истории в САЩ, където въпреки законите, текат сума ти дела между сурогатни майки и бъдещи родители. Едните искат да се абортират бебета, другите не искат..мътна и кървава е.

Ти сама си призна, че не си чела назад темата. Ами прочети я. Аз лично не разбирам защо някои искат да се приравним с Украйна и Индия, където пазарът за сурогатни майки е най-голям. И където, според международните организации, повечето жени се навиват да го правят защото са принудени, най-често от крайна бедност и безизходица  Tired

# 3 449
Естествено, че и за хомодвойки ще важи, точно пък те са в най-голяма нужда, защото без сурогатна майка и без донорство на яйцеклетка не могат да имат рожбата, която отчаяно желаят и се борят за нея. Или за едни ви е жал, за други - не, нали искате да съчувстваме, дайте пример.

Общи условия

Активация на акаунт