Сурогатното майчинство в България

• 149 247
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 210

И без нападки, моля, ако искаш да разговаряш конкретно с мен, мини на лични.

Пази Боже човек да е на различно мнение!

Аз те нападам? Simple Smile Ти обявяваш безцеремонно гледната ми точка за "големи глупости" и после АЗ те нападам?  Joy

Не говорим за нормално и ненормално. Говорим за израза "да се възползваш от чужд организъм". Това предполага някакъв вид принуда или измама.

Това, което аз ти казвам е, че "възползвам се" не е подходяща дума, когато възрастни хора - двама, петима или двайсет и петима доброволно и информирано решават да правят нещо заедно - секс, семейство, бебе или каквото и да е друго.

Сега по-ясно ли ти стана?

# 211
Мнението ми на юрист е, че приетата уредба е толкова лошо направена, че сякаш е писана от студент по право 2ри курс. В началото мислех, чееслучайно, защото капацитета на самата вносителка е твърде спорен, но после моя колега изрази следното:  "Уредбата е лоша,за да може просто да се каже, че има някаква уредба, нищо да не е ясно - така всеки ще може да прави каквото си иска а пазара на бебета ще е максимално открит"

е, това вече е много лошо..

Проектът е продукт толкова лош, че не покрива дори ексистенц-минимума изисквания за да може въобще да се говори, че нещо регламентира.
Само декларира, че това е разрешено.
Никакви права на никого не са защитени. Защитена е само абсолютната свобода на бизнеса в бели престилки.
А нормата, забраняваща иск за бащинство, директно заявява, че всяко дете може да бъде предадено в изпълнение на тази сделка, включително дете, което е от чужда яйцеклетка и чужд сперматозоид, не се лъжете от уверенията, че само с био-материал на съпруга.
А забременяване на сурогатната изпълнителка от приятеля и по времето на процедурите по никакъв легален и ненасилствен начин не може да бъде предотвратено. Темата за практиките е дълга и няма място тук в момента. У нас всичко ще е легално вече и след като няма механизъм за цивилизована защита на правата, ще има нецивилизовани механизми.

Затова като тръгнат да си реализират правата с познатите механизми, доста невинни хора, намиращи се по същото време и на същото място не са застраховани от нищо. И ако сега все нещо могат да направят, тогава няма да могат нищо.

Най-сериозния мит се състои в насажданите представи за биологично тяхно ( на поръчителите) дете.

На практика целта е:
 1)здраво,
2)с желан етнически произход
 и
3)минимално малко на възраст.

Това реално се иска и това може да се предложи. Вероятността за успех от един опит (нали уж един договор е за един опит) е малка.
А отчитането на опитите е в ръцете на бизнеса.
Най-малкото към края на периода отношенията ескалират до степен, че независимо от интереса за здравето на бебето, бременността отива към секцио преждевременно  за да се свърши по-бързо и напрежението между възрастните да се потуши. Както и сега след някои АРТ_процедури "толкова чаканото и обичано" нездраво  бебе си отива в дом, а хората продължават с процедурите напред. Неслучайно неонатолози не се канят в бодрите предавания, възхваляващи методите. Само веднъж видях поканен такъв специалист и то позицията му беше еднозначна.

Та, както каза една близка: " Е, сега всички ще почнем да раждаме като английската кралица  Shocked Cry Cry Cry Cry- пред 35 души свидетели, че да си опазим детето да не бъде заменено с друго нежизнеспособно, че да си отчетат изпълнението по сурогатната сделка'.

Да ви призная с известно неудобство нещо.  Embarassed Като прочетох проекто-закона не можех да повярвам, че това е така хвалената "регламентация" и реших, че поради техническо незнание все тегля от нета някаква нескопосана чернова и направо вдигнах тел. да питам колега откъде да прочета целия оригинален текст след като нещо доста нескопосано все изтеглям.
Не можах да повярвам, че това, което чета, е текста. Неслучайно никое сериозно име с него не иска да се свърже.

Нищо не се регламентира, никакви права не гарантира, а за реална защита на поръчващите и не може да се говори.
Отварят се обаче порти широки за всичко, което може да се случи на всички, които си мислят, че това е една благородна практика и тях лично не ги засяга.

Последна редакция: нд, 30 окт 2011, 13:46 от Miraetta

# 212
Ех, jp, думичката си е съвсем вярна. Ако мога да те перефразирам

Говорим за израза "да се възползваш от чужд организъм". Това предполага някакъв вид принуда, измама или сурогатно майчинство....

Едната страна се възползва срещу пари, а другата - срещу здрава матка.

Няма нужда да се опитваш да ми изясняваш и обясняваш своята позиция, както аз не ти натрапвам своята. Да не спорим.

# 213
  • София
Мираета, направо тръпки ме полазиха като прочетох.

# 214
Мираета, направо тръпки ме полазиха като прочетох.
И мен.

# 215
Много се радвам, че се включи Мираета.

# 216

Та, както каза една близка: " Е, сега всички ще почнем да раждаме като английската кралица  Shocked Cry Cry Cry Cry- пред 35 души свидетели, че да си опазим детето да не бъде заменено с друго нежизнеспособно, че да си отчетат изпълнението по сурогатната сделка'.

това вече малко параноично ми звучи..

за останалото - ако наистина законът е толкова не-изчистен (да не кажа направо лицемерен), значи положението е много, много страшно..

# 217
  • София
Параноично, но напълно възможно. Плътта е слаба, алчността много лесно потиска морала.

Последна редакция: нд, 30 окт 2011, 15:18 от Andariel

# 218

ох, цялата дискусия (вкл. тази последна забележка) само показва, че обществото ни е болно..
никой на никого няма доверие, това е просто ужасно!

не мога да си представя в никоя от другите западноевропейски страни, в които съм живяла, на някой да му хрумне да плаща на друг за да смени новородени бебета, на този друг да му мине изобщо мисълта, че може да го направи или пък на родителите да им хрумне, че е възможно бебето им да бъде сменено при раждането..
 ooooh!

(извинявам се за офф-а!)

# 219

ох, цялата дискусия (вкл. тази последна забележка) само показва, че обществото ни е болно..
никой на никого няма доверие, това е просто ужасно!

не мога да си представя в никоя от другите западноевропейски страни, в които съм живяла, на някой да му хрумне да плаща на друг за да смени новородени бебета, на този друг да му мине изобщо мисълта, че може да го направи или пък на родителите да им хрумне, че е възможно бебето им да бъде сменено при раждането..
 ooooh!

(извинявам се за офф-а!)
Ами аз пък вярвам, че навсякъде може да се случи, но по-трудно. Снощи, например, гледах съвременен френски филм, където бащата, непрокопсаник, продаде собственото си дете - новородено бяло французойче! Верно, когато майката ревна и се тръшна веднага се развали сделката, щото на никой не му се занимаваше с полиция и други органи.

# 220
  • София
Жени, не е само и еединствено до общество, човешката природа е странно нещо.В повечето случаи и през повечето време, хората постъпват както е редно, но при определени обстоятелства са способни да направят какво ли не. Като започнеш от това да си открадне кламер от работното място, и стигнеш до това да изтезава друго човешко същество или животно.

# 221
 ooooh!

(извинявам се за офф-а!)

Не зная за другите държави, но у нас се практикува, така че не виждам нищо нередно в това някой да си го помисли или да се страхува... Още баба ми ми е разказвала как са опитали да сменят едното й бебе с болно такова... Всъщност, тя е видяла детето си, когато го е родила и това е попречило да го сменят, защото веднага е реагирала, че не й носят нейното бебе и си иска нейното... А иначе има реални случаи - особено с близнаци...

И аз се извинявам за офф-а...

# 222
Да очакваме бум на домашните раждания тогава. Изглежда това е единствения начин да си абс сигурен, че няма да ти подменят детето.

# 223

А забременяване на сурогатната изпълнителка от приятеля и по времето на процедурите по никакъв легален и ненасилствен начин не може да бъде предотвратено.

обаче нЕма да се пуашите - на приятеля/съпруга му е забранен иска за бащинство  Mr. Green
Ако не беше страшно, щеше да е смешно.

Когато през лятото четох проектите, бях убедена, че такова недоразумение НЯМА КАК да мине. Все пак ще го гледат юристи цивилисти... обаче живота е по-богат от въображението.

Ето тази статия дава яснота закакво иде реч - авторите си казват - пазарен подход

http://media.framar.bg/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B … D0%BE%D1%82%D0%BE

ето ви избран цитат от авторите на закона - супер е нали???

Цитат
Логично е да си зададем и въпроса защо да е бизнес например проституцията в България, когато няма сводник, а да печелиш пари като заместваща майка е нещо лошо? Това не е решение на проблема на бездетните. Обратното - такива родители хем по-трудно си намират сурогатни майки, хем тези с недостатъчно средства да издържат семействата си да не могат да си ги доставят.

# 224
Законопроекта е под всякаква критика. Пълен е с противоречия и неясното. Да не говорим за абсурди от типа, че се допуска да бъде изменян и допълван с подзаконови актове.  И тук се допуска избирането на дете, и тук има възможност да се върне дете защото видите ли не отговаряло на критериите на родителите, било не здраво.

Общи условия

Активация на акаунт