Сурогатното майчинство в България

• 149 315
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 035
  • София
Ако СМ е от типа, описан от мен по-горе, то „поръчковото”бебе би трябвало да се ражда с планирано секцио, под пълна упойка и да не се допуска изобщо родилата го майка да го види.

Ако няма показания за секцио, какво го налага според теб. Всъщност извършването на секцио без да има показания за него е против добрата клинична практика, а за етика и морал на извършващите го специалисти въобще няма да говоря защото в тази тема това са мръсни думи.

# 1 036
  • София
Ако СМ е от типа, описан от мен по-горе, то „поръчковото”бебе би трябвало да се ражда с планирано секцио, под пълна упойка и да не се допуска изобщо родилата го майка да го види.

Ако няма показания за секцио, какво го налага според теб. Всъщност извършването на секцио без да има показания за него е против добрата клинична практика, а за етика и морал на извършващите го специалисти въобще няма да говоря защото в тази тема това са мръсни думи.

Според мен, би го наложила някаква   "етика" в случая, по темата. Да не види СМ бебето...

А от доста години процедурата е пожелание - всяка здрава и права жена у нас, ако си плати може да роди секцио. Видно и в повечето случаи регламенирано с ценоразпис, без медицински причини... Да не  да обобщавам, но май  е модерно - нали "звИздитИ " /чужди и наши/ все така раждат от, хммм според скромните ми наблюдения, минимум от 5 години насам...

Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 15:34 от daniabc

# 1 037
  • София - Рим и обратно

От чисто любопитство - при демонстрираното от теб отношение и цветисти изрази - нали не очакваш наистина някой, който планира да бъде СМ, да дойде да ти обясни какво мисли по зададения въпрос?

Не, jp, не очаквам, нито имам нужда. Написах, че ми е чудно, а те трябва на себе си да отговорят, нали те ще го носят, не аз. Просто за момент се поставих на мястото на някоя сурогатка и това беше първия въпрос, който ми изникна.
Относно отношението, май аз трябваше да го играя обидена, не ти Laughing. Какви изрази съм използвала, не знам, но със сигурност не са насочени към никого персонално тук. А пък лично срещу мен се излива някаква отчаяно жлъчна помия, която не е ясно с какво подпомага доводите ви Laughing. Поне да ви беше от полза, а то - нито аз се обиждам, нито на вас помага Wink.

milalena , историята ти изобщо не звучи "идиотска", аз и преди казах - бих разбрала донякъде една такава процедура извършена между много близки хора вътре в едно семейство. Тогава са някакси по-ясни мотивите, чувствата, ако щеш и защитеността на бъдещото дете. Между непознати и то "безвъзмездно" е вече, айде не извратено, но най-малкото противоестествено във всеки един аспект.

# 1 038
Относно отношението, май аз трябваше да го играя обидена, не ти Laughing. Какви изрази съм използвала, не знам, но със сигурност не са насочени към никого персонално тук. А пък лично срещу мен се излива някаква отчаяно жлъчна помия, която не е ясно с какво подпомага доводите ви Laughing. Поне да ви беше от полза, а то - нито аз се обиждам, нито на вас помага Wink.

Не си спомням да съм те обиждала - така че не знам защо искаш да го играеш обидена. За протокола - безкрайно все едно ми е кой за кого се е женил или не.

От друга страна - да, ти обиждаше всички, които биха приели или практикували СМ - наричайки това "фикс-идея", "мания", "извратеняшко", "откачено", "болна амбиция" и т.н. и не виждам някъде да си правила изключение специално за мен или някой друг. Тъй че сме обидени вкупом - макар и не персонално. Това се опитах да ти обясня и по-рано.

Но както и да е, едва ли аз точно ще променя стила ти на общуване.

# 1 039

По отношение на "моралния момент" - това е нещо относително, няма качествено или количествено измерение. Искам да кажа - всеки влага различно значение в понятието.
За мен, примерно, е неморално хора, напълно годни да отгледат и възпитат дете/деца, хора, чието интелектуално, материално и морално равнище е над други такива, които обаче имат дечица, да останат бездетни, поради здравословни причини.

Излиза така, че само високоЕнтелигентни индивиди имат право да се размножават, при това не просто на всяка цена, а въпреки цената! Laughing
Viva nova, мисля че изваждаш думите ми от контекста.
Смисълът, който съм вложила е, че всеки, независимо от възможностите си, има право да се "размножи"  Laughing . И след като здравословното състояние не разрешава, но медицината може да реши '"проблема", защо да не се "възползват" от това разрешение...Още повече, че искащите го са "високоЕнтелигентни индивиди".
Това имах предвид   bouquet

# 1 040
И след като здравословното състояние не разрешава, но медицината може да реши '"проблема", защо да не се "възползват" от това разрешение...

Да, там е въпроса, трябва ли да се възползват от теб, от твоя организъм и здраве, за да имат дете?

# 1 041
  • София
А дали, ако не беше помогнал на брат ти този чичо, щеше да се навиеш?

# 1 042

Според мен, би го наложила някаква   "етика" в случая, по темата. Да не види СМ бебето...

А от доста години процедурата е пожелание - всяка здрава и права жена у нас, ако си плати може да роди секцио. Видно и в повечето случаи регламенирано с ценоразпис, без медицински причини... Да не  да обобщавам, но май  е модерно - нали "звИздитИ " /чужди и наши/ все така раждат от, хммм според скромните ми наблюдения, минимум от 5 години насам...
Това, че процедурата е по желание, не значи, че е безопасна. От моя гледна точка, е прекалено да говорим за "задължително" секцио. Нали СГ трябва да е здрава жена и цялото начинание да не я остави осакатена?
Бебето може да не го показват дори и да е родено съвсем нормално. Вярвате или не, за бебето също това е най-добрата опция.

# 1 043
бъръльо-бъръльо, отговорът ми е да. По никакъв начин не се чувствам задължена, че чичо ми е помогнал частично на племеника си. Обяснявавам защо: за да смени средата си, брат ми се премести в къщи (а именно - от родния ни град - в София, където съм омъжена). За да има неотлъчно човек до себе си – аз напуснах работа (със съгласието и поощрението  Laughing на съпруга ми), което автоматично лиши семействието ни от съответен доход - това, в продължение на година. Лечението се състои от - посещение при психиатър (в началото през 3 /три/ дена - 75лв. всяко, вкл. 25 лв за комбиниран тест за наркотици; лекарства, влияещи на психологическата зависимост и антидепресанти и положителни емоции). Умишлено не включвам консумативи, като месечни сметки и храна. През това време брат ми изкара шофьорски курс и интензивен курс по френски, на който ходехме и двамата (отново, за да има с какво да си "запълва" времето - 2 часа на ден, в продължение на около 6 месеца). Майка ни и чичо ни са подпомагали финансово всички тези "мероприятия", без да МИ вменят чувство на задължнялост. Средата, в която съм израсла, е запълнила със съдържание думи като солидарност, задружност и семейство.
Viva nova, аз не го възприемам като възползване, а като възможност да сториш нещо добро за наистина добри и стойностни хора. Имам предвид, една бременност (при "здрава и права" млада жена, с отлични медицински показания ) не е чак толкова здраве и животозастрашаваща, нали   bouquet!

# 1 044

Това, че процедурата е по желание, не значи, че е безопасна. От моя гледна точка, е прекалено да говорим за "задължително" секцио. Нали СГ трябва да е здрава жена и цялото начинание да не я остави осакатена?
Бебето може да не го показват дори и да е родено съвсем нормално. Вярвате или не, за бебето също това е най-добрата опция.

На фона на всичко останало плановото секцио е най-малкия проблем. Въпреки че за една професионална сурогатка сигурно ще е проблемно да я режат всеки път.

# 1 045
Е, но нали не очаквате да си наема сурогат, родил 5 деца със секцио, от което се очаква, че вероятността да не износи бебето ми е голяма?
Ако аз търся подобна услуга, ще се стремя към най-доброто и качественото. Предполагам, останалите също.

# 1 046
Е, но нали не очаквате да си наема сурогат, родил 5 деца със секцио, от което се очаква, че вероятността да не износи бебето ми е голяма?
Ако аз търся подобна услуга, ще се стремя към най-доброто и качественото. Предполагам, останалите също.

Те затова сурогатките раждат нормално, а не секцио. Там, където пазара е разработен, а "услугата" - достъпна. А кое е "най-доброто и качественото" - не мога да кажа. Потресаващо е, че се използват такива думи и изрази, когато става въпрос за човешки същества.

# 1 047
Човешкият живот като стойност и изначалност е претърпял такава трансформация в последните 30-35 години, и ще търпи още много, че неговото тайнство и невинност са отдавна отнети. Бъдещето е на изцяло изкуственото оплождане, износване и раждане. Кому са нужни живи сурогати, когато може да има след 9 месеца жив човек, изцяло износен от изкуствена матка?
Селекцията на качествени индивиди вероятно ще стане практика.

# 1 048
На някои явно са им нужни. Изкуствената матка ще бъде идеално разрешение на проблема. Засега обаче не са изобретили такава и едва ли ще го направят в обозримо бъдеще. Колкото до "селекцията на качествени индивиди", съмнявам се, че подобна практика ще доведе до добри резултати, напротив. Дори и в научнофантастичните филми резултатите са повече от трагични. 

# 1 049
  • София - Рим и обратно

От друга страна - да, ти обиждаше всички, които биха приели или практикували СМ - наричайки това "фикс-идея", "мания", "извратеняшко", "откачено", "болна амбиция" и т.н. и не виждам някъде да си правила изключение специално за мен или някой друг. Тъй че сме обидени вкупом - макар и не персонално.

Това няма никакво значение в случая - обсъжда се поставена тема. Наричам нещата така, както ги мисля, не изпитвам нужда да бъда лицемерна или въздържана, защото самата тема ме кара да настръхвам по някакъв начин, прекалено ми е ...противочовешка. А това, че вие вкупом се се били обиждали...ами хубаво. Винаги на всякаква тема може да се появят обидени. Ако се постави темата - бихте ли подкрепили ходенето на ръце, вместо на крака, мнозина почитатели на първото биха се обидили, че половината не го приемат и го обиждат.
Визирах и теб, защото и ти взе да пляскаш персонални факти, като доводи - недоносените ни деца, ти можеш ли да износваш, аз мога ли...Започна да става адски безвкусно, а за останалите предполагам - доста досадно да четат неща, които не интересуват никого. Ти поне изглеждаш интелигентен човек и смятам - разбираш какво имам предвид.

Общи условия

Активация на акаунт